jovela

jovela

maanantai 8. helmikuuta 2016

Peukalonpyörittäjän päiväkirja

Tasaisen harmaiden päivien nimet vaihtuvat, mutta maisema ei. Yhtenä päivänä saattaa tulla lunta kuin joulukorttimaisemassa, mutta seuraavana päivänä on jo muta- ja vesilätäkköistä tilkkutäkkiä koko pihan laajuudelta. Sangen tylsää olemista tämä tällainen, kun ulkopuolella taloa ei voi tehdä mitään ja sisäpuolella taloa ei vielä voi aloittaa mistään. Kaipaan kevättä, kaipaan puuhastelua. On niin tylsistynyt olo, ettei oikeen mitään saa aikaiseksi töiden lisäksi. Yhtä harmaana valuvaa taivasta ja peukaloiden pyörittelyä tämä toinen inhokkiaikani vuodesta, helmikuu.Toisaalta tietenkin on ihanaa, kun valon määrä kasvaa melkein harppauksilla ja helmikuu vaihtuu pian maaliskuuksi ja se on jo kevätkuukausien orastus se. Pian on taas vaikka mitä puuhaa ja laittamista joka nurkalla. Meillä on 4 suurempaa projektia tälle vuodelle:

1) Tupa, siellä laitellaan pinnat ja rakenteet kuntoon niiltä osin, mitä ei päästy tekemään ennen muuttoa. Muuton jälkeen se onkin sitten ollut mahdotonta, kun pitää asuakin tiloissa. Liian suuria juttuja aloitettavaksi aikana, jolloin ei ole ollut pidempää aikaa tehdä valmiiksi saakka oikeen mitään suurempaa sisällä. Tupapuuhat ajoittuvat keväälle. Juhannuksen jälkeen sitten availlaan myös lattiaa ja katsotaan eristysasioista ja pohjakorjauksia. Niiden välissä on tovin tauko. Jovelan tupa ja pari muutakin paikkaa heittäytyy hetkeksi kuvauspaikaksi - ei, ei edelleenkään sisustus- tai muihinkaan lehtiin, mutta suunnilleen 2 päivää täällä kuitenkin häärii miesmalleja, stylisti ja valokuvaaja sekä tuotanto-crew.. Aika jännää kyllä!2) Pihan tasoitus ja ryhdistäminen. 60 tonnia soraa. Uudet mullat ja istutuslaatikoiden järjestely aiottuun muotoon. Aidoitus. Tämä on kevään hommia myös.

3) Taka- ja päätyseinien korjaus ja maalaus. Tämä on heinä-syyskuun hommia.

4) Gerda. Kaikkea Gerdassa, niin paljon kun on aikaa ja korjausbudjettia käytössä. 

Vedetön vessa, rymsteerausta hyyskälässä

Jotain pientä sentään ollaan puuhattu, tuota hyyskälää meinaan. Monen kauhuksi meillä ei ole vesivessaa. Tästä ollaan kirjoitettu niin monta kertaa, etten tässä avaa asiaa sen enempää kuin toteamalla, että tämä on ollut parhaita ratkaisujamme eikä käyttömukavuudessa jää vesivessasta.

Mutta, meillä on sellainen haaste ollut, jonka kanssa ei ollakaan hötkyilty, että vessatilamme on avointa tilaa. Syynä tähän on talon sydän, eli pönttöuuni, joka tönöttää vessatilassa. Ihminen tottuu niin nopeasti kaikkeen, ettei tämä tilan avonaisuuskaan ole ollut meillä ongelma, mutta meillä käy vieraitakin (joille se ei pääsääntöisesti ole myöskään ongelma) - silti olisi tietysti suotavaa, että ihminen saisi hoitaa asiansa omassa ylväässä yksinäisyydessään. Meillä on ollut ratkaisuna paksuhko verho. Ajatuksena on koko ajan ollut jonkinlainen väliseinä. Niin monia ratkaisuja ollaan pyöritelty, mutta mihinkään ei olla päädytty. Oleellista on pitää tila kuitenkin jollain tavalla avonaisena, että pönttiksen lämpö pääsee kiertämään ja toisaalta ei olla haluttu tehdä mitään pikkukoppiakaan, kun ollaan totuttu siihen, että tilat talossa ovat kohtuullisen avarat.

Vaihtoehto b

Tuossa eilen rymsteerattiin sen verran, että tarvekaappi käänsi kylkeä. Kaappi on suuri, painava ja korkea. Laitoimme sen nyt rajaamaan vessatilaan kulkua. Kaappi ei myöskään umpeuta tilaa katon puolelta, joten ilma pääsee liikkumaan. Testaamme nyt tällä tilaa ennen kun ryhdymme lisämuutoksiin. Harkitsemme pöntön siirtoa kaapin luomaan tilaan tai verhon laittamista kaapin takaseinästä hirsiseinään. Tässä vaiheessa vessatilaa rajaa vain kaappi ja paksu verho, jonka saa vedettyä siten, että kaappi ja verho rajaavat koko vessatilan erilleen eteisen ja salin välisestä käytävästä. Pönttiksen pintakin pitäisi laittaa. Niin on tylsää puuhaa, ettei ole kumpaakaan innostanut vielä jatkaa sitä.


Tuosta mahtuu hyvin kulkemaan hyyskäläpuolelle.


Kaapin takaseinän takana on tilpehööritilaa tai mikäli niin katsotaan aiheelliseksi, tilaa itse pöntölle. Kaapin takaseinä maalataan tässä piakkoin, kunhan joutaa hankkia maalit.Pyykkikori, klapikori ja semmottista. Peili on muuten wanha, tosi vanha. Toimii myös photoshoppina, meinaan vuodet ovat syöneet peilistä heijastuvuuden siten, ettei siitä näe mitään tarkasti jos ollenkaan.  Tiinu on talolöytöjä, pärekoripyykkikori torilöytöjä. Meillä on vielä suurempi pärekori tuvassa vierasvarapeittoja varten.


Siinä se sitten on, tuo vedetön ja viemäritön valtaistuimemme, joka joskus aiheuttaa suurta hämmästystä ihmisissä, jotka eivät ole moiselle koskaan istahtaneet.


Paljon olisi laitettavaa. Eiköhän me isännän kanssa tässä taas virkistytä kohti puuhakkaampia päiviä kun kevät syö talvea ja ilmat muuttuvat hauskemmiksi. Jos maaliskuussa päästään tuon tuvan kimppuun ja huhtikuussa saisi pihan myllättyä. Molempiin joutaa hieman hankkia lisäkäsiä ja konettakin. Ihan kyynärpäärasvalla ei noita kiviä täällä pyöritellä ja maata tasata. Tein muuten loppuvuodesta kivan löydön, kun bongasin jostain kaupasta (en muista mistä) maisemointikankaita, siis kasvunestopohjia -70% hinnalla ja sinä viikonloppuna oli vielä joku varastotyhjennysalennus rahoistaan luopuville porkkanana tuon mega-alennuksen päälle. Ei kovin montaa rahaa jäänyt maksettavaksi 400m2 maisemointikankaille. Ostin kaikki mitä varastosta oli saatavana. Eihän sillä koko pihaa laita, ei läheskään, mutta laittaapa sen verran, että säästyy pitkä penni siinä vaiheessa, kun pitää laittaa soran alle kasvunestopeittoja.

Vaan ei vielä. Miten voikin maisema olla tylsä!


Ensi vuonna tähän aikaan tuonkin pitäisi olla sievempi. Pitäisi näkyä tasaisempi piha, selkeät istutusalueet, aitaa ja isännän takoma hieno portti. Olen muuten huomannut, että lehtikaali olisi oiva maisemointikasvi! Se kasvaa helposti ja kestää näköjään mitä tahansa! Tuolla  takapihalla muutama lehtikaali tönöttää sinnikkäästi vihreinä laikkuina ankeudessa siedettyään melkoiset pakkaset, tuiskut, rae-, lumi- ja vesisateet! Voisin ajatella, että sisääntulossa olisi ikivihreänä lehtikaalia! Jotain väriä tähän ankeuteen nimeltä helmikuu. Ja roskikselle pitää saada katos. Mielellään sellainen, ettei aurausauto aina paiskaa meidän tönteröä ties minne.

Niin paljon kaikkea laitettavaa. Sellaista se on, kun muuttaa maalle katuvalottoman tien varrelle taloon, joka melkein unohdettiin. 3 vuotta Jovelaa melkein päivälleen, eikä vieläkään kaduta. Ajatella!

Kevättä kohti, Ladies and Getsemanes!

Jovelan Johanna

35 kommenttia:

 1. On teillä yksi aurinko siellä harmaan sään keskellä: Gerda!
  Talorouva näyttää hienolta säässä kuin säässä :)

  Oi vitsit sentään, saat miesmalleja sinne. Melkein tekisi mieli ilmoittautua assariksi, vaikka tasoittelemaan pihaa =D (Jos siinä vaiheessa pihan tasoittelua on)

  Tsemppiä tuleviin remontteihin.

  Miten Pippa voi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gerda <3 Totta! Gerda on aina aurinkona pihalla, vaikka taivaalta tulisi padankansia :D

   Pari miesmallia tänne tulee tosiaan ja luulen, että siitä tulee pahuksen hauskaa. Toinen on ihan tuttu tyyppi ja melkoinen vintiö, jotta tiedossa on taatusti hauska paripäiväinen :D

   Pippa voi loistavasti. Voi että se on niin suloinen! Oikea kainalokissa, höpskatti (kuten isäntä sanoo), touhutassu ja aina häärimässä mukana kun teen töitä koneella - joskus aika hupaisin lopputuloksin. Ei meinaan ole ihan yksi tai kaksi kertaa kun pippa on pistellyt online-palaverissa omia mietteitään eetteriin. Ne ovat usein vaikeasti käsiteltäviä, sillä kukaan palaveeraajista ei puhu kissaa. Kjhiuh9uy0mk åp0i´0ik'pj on taatusti tärkeää, mutta hieman jää epäselväksi miten ;D

   Poista
 2. Onko siitä jo 3 vuotta ?!? Täh, kylläpä aika kulkee siivillä. Tiedän tuon tunteen kun pitäisi jo päästä pihalle puuhailemaan ja ei millään malttaisi odotella :)
  Täällä en ole viitsinnyt vielä tehdä mitään ensi kesän suunnitelmaa mutta ehkä sitä pitäis keskittyä tämän talovanhuksen ulkoasuun ja tietysti jatkaa viime kesän intoa tuolla kasvihuoneessa...arg...nyt mäkin haluun että kevät jo tulisi :) odottavan aika on niin pitkä..mutta toisaalta nyt täällä ennättää vinttiä rakentaa kun ilmat ei suosi ulkona puuhasteluun..Mukavia peukalanpyörityspäiviä sinne päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vintti se on meilläkin edessä, mutta voipi olla ettei mahdu edes tälle vuodelle. Katsellaan miten minkin homman kanssa ehditään. Jossain vaiheessa se kuitenkin on hoidettava.

   3 vuotta on tosiaan siitä kun Jovela ostettiin ja ensi kuun viimeisenä viikonloppuna tulee 2 vuotta siitä, kun muutettiin tänne. Hyvin outoa tajuta, että siitäkin tulee nyt 2 vuotta!

   Poista
 3. Puuhaa riittää teilläkin ihan kotitarpeiksi :) Vapaa-ajan ongelmat taitavat työn alettua olla minimissä. Lehtikaali voi olla kaunis ja kestävä, mutta meillä kaalien rippeet ovat paksua vartta myöten kadonneet jänisten ja rusakkojen ahnaisiin suihin. Kannattaa vielä miettiä muitakin vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on ;D Kaipaan niin kovasti työn vastapainoksi Jovelapuuhailua, että kipeetä melkein tekee. Noh, pian sitäkin taas piisaa.

   Meillä ei taida olla jäniksiä täällä nimeksikään. Mikälie sitä kantaa rokottaa, mutta äärimmäisen harvoin edes näkee jäniksiä tai rusakoita - niin harvoin, etten muista koska olisin nähnyt, eikä mitään rouskutusjälkiäkään täällä näy missään. Tiedä sitten missä puput luuraavat. Ketut ehkä haukanneet eväikseen?

   Poista
 4. Ajattelisin että jos haluat tekemistä päiviisi niin askartele vaikka ystävänpäiväkortteja nyt aluksi ne pitää lähettää ke 10.2. Ja sitten tuli mieleen että voisit askarrella sellaisia karttoja mitä haluat tehdä ym. Mukavia päiviä teet sitten jotain tai et! Lukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) En voi sanoa varsinaisesti kaipaavani lisää tekemistä - yrittäjällä ei oikeen vapaa-ajan suhteeen ole ongelmia, mulla ainakaan, kun olen sekä yrittäjä omassa yrityksessä, että osakkaana toisessa yrityksessä ja molemmat pitävät kyllä touhuissa, mutta se mitä kaipaan, on tämä ihan tavallinen jovelakotoilu, siis remppa- ja pihapuuhat. Tämä vuodenaika on sellainen, että alkaa jo hieman tympimään, kun ei ole toviin päässyt puuhaamaan talon ja pihan kimpussa ja vielä on tovi odoteltava sitä, että pääsee taas puuhaan. Puuhaa olisi vaikka muille jakaa, mutta niiden kimppuun ei vielä pääse. Sitten kun pääsee, elämä on taas balanssissa. Paljon töitä, paljon puuhia vastapainona :)

   Poista
 5. Isoja suunnitelmia ensi kesälle mutta valmista syntyy kun vain ryhtyy tekemään. Jos maisemointikangas on sellaista ohutta ruskeaa, niin suosittelen käyttämään kaksinkertaisena. Silloin mikään ei kasva läpi, yksinkertaisesta on tullut meillä läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oisko tämä ollut mustaa? Aika napakan oloista kyllä, mutta väristä en nyt ole varma, kun laiskasti vaan heitettiin toimituslaatikot talvivarastoon niitä sen kummemmin tutkimatta. Kunnolla ne pitää kuitenkin sitten laittaa, ettei joka vuosi tarvitse samaa vaivaa nähdä, jotta kiitos vinkistä ;)

   Poista
 6. Oi, sulla onkin perunanarsissit siellä niin kivasti, juuri eilen mietin että täytyykin katsoa jos jostain niitä saisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauantaina piipahdeettiin isännän kanssa Lidlissä ja siellä oli erilaisia kevätkukkasia pikkurahalla. Perunanarsissi on mun lempparikukkia keväällä, joten sellaiset sitten piti saada ;)

   Poista
 7. Kyllähän tuolla ulkona voisi vähän mukavampi keli tosiaan olla. Kovasti on teillä töitä suunnitteilla, vaan kivahan sitä on itselle valmista tehdä! Mukavaa viikkoa sinne Jovelaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaata ja sateista on, mutta linnut ovat aloitelleet laulujaan ja se on aivan ihnaa!

   Poista
 8. Johanna, miesmalleja!! Mä olen jo tulossa ;-)
  Voi siinä kuolatessani tehdä vaikka maalaushommia tai ihan mitä vaan. Ilmoita vaan päivä, niin osaan ottaa töistä vapaata!
  Onpas mukavaa, kun on mitä odotaa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaha! Johan tässä joutaa melkein lippuja alkaa myymään :D Jovela & the Dudez ;D

   Poista
 9. En ole ikinä nähnyt näin kaunista vessaa, ihan tosi. Sehän on ihan oikea huone, joten sallittakoon sille sen omalaatuisuus! :). Ja sää näyttää varmasti tutussa pihapiirissä ankealta, mutta kun näin ulkopuolisena katsoo, niin Gerdan valovoimaisuus saa tuolla teidän pihalla harmaankin sään näyttämään aurinkoiselta. Nooh, tiedäthän, olen niin menettänyt sydämeni Gerdalle, että ehkä hieman ylireagoin aina kun näen siitä vilauksenkin ;). P.S. Nyt lukemaan, miten arpajaiset suoritettiin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Kiitos, Pilvi :) Ihan oikea huone se onkin. Vissiin joskus ollut sellainen pikkukammarikin ja sitä ennen se on ollut osa eteistä, sillä toinen täällä asuneista wanhoista rouvista kertoi, että kesähelteillä tuvassa oli ollut niin kuuma, että he söivät usein porstuassa, joka siihen aikaan oli nykyisen eteisen ja vessahuoneemme kokoinen yhtenäinen tila. Joskus sota-aikaan muistaakseni sitten laittoivat väliseinän eteisen ja vessahuoneen väliin.

   Onnittelut arpjaisvoitosta! Ei ihan kapulaa rattaisiin, mutta kovin on hyödyllinen kun tökkii siemeniä multaan. Olin itse hieman yllättynyt siitä, miten oleellista se kunkin siemenen istutussyvyys onkaan. Jos menee liian syvälle, taimi menettää energiaa pyrkiessään ylös ja nykysiemenillä ei aina se energia siihen riitäkään, jolloin osa siemenistä ei koskaan päädy taimiksi, vaikka itäisivätkään. Jos taas siemen menee liian matalalle, se jää tarkoitettua heikommaksi. Tänä vuonna aion itse olla kovin tarkka tämän asian kanssa ja omalla tikulla varmistaa siemenille sen oikean syvyyden mullassa.

   Poista
 10. Lammastalja pöntön edessä!! mieki tahon!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ilman muuta! On siinä mukavaa asioitaan toimittaa kun voi samalla nyrpistellä varpaillaan lampaantaljaa ;)

   Poista
 11. Mitenkähän saatte ajan kulumaan kesällä :) Lehtikaali on todella sitkeä kasvi jos ei joudu parempiin suihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Pitää varman tehdä jotain suunnitelmia, ettei ihan mene loikoiluksi ;D

   Poista
 12. Melkein hengästyttää, kun suunnitelmia lukee, mutta kun tietää tekijät, niin valmistahan siitä tuppaa tulemaan :)
  Meinaatteko kasvimaankin tasoitella samalla, kun etupiha laitetaan?
  Mukavaa viikkoa sinne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä! Tämä Jovelan piha-alue on sellaista menninkäisten maastoa, että yksi sun toinen ja minä monta kertaa on kompuroinut tuolla kivien ja muun seassa. Nyt tehdään sellainen hommeli, että tasoitetaan kerralla koko pläntti. Puretaan istutuslaatikot - sehän on helppoa, ei kun laidoista kiinni ja lavakaulukset riviin. Sitten saa tulla iso kone pihalle ronttaamaan kiviä johonkin rotiin ja tasaamaan piha-alueet. Sen jälkeen tehdään aluejaottelua, että missä on nurmea ja missä soraa ja soran alle kasvunestokankaat. Siitä se sitten muotoutuu uudeksi pihaksi, jossa edelleen on perinnekasvit ja keittiöpuutarha uusine multineen. Tilaan hieman lisää noita lavakauluksia, että saadaan istutuspenkit vieläkin korkeammiksi (mun selälle edullisiksi) ja sitten siitä jo päästäänkin uuden sadon iloihin ja haasteisiin. Jos nämä kelit jatkuvat, niin maaliskuussa voi jo hyvinkin loppukuusta tilata möyhinnän. Ei täällä vissiin routaa taida enää olla kun viikkotolkulla vaan sataa ;)

   Poista
 13. Ihanaa kuulla, että Jovelassakin joskus iskee "lorvikatari" :) Minä ole jo ihmetellyt, että mitä ihmeolentoja siellä asuu kun olette aina niin aikaansaapia! Tervettä se on joskus peukalojakin pyöritellä. Onhan tuossa tuota työlistaa tulevalle vuodelle ja varmasti ne kaikki valmistuu, ja vähän muutakin! Ja pönttishän on jo melkein putsattu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kyllä iskee! Aina sitä tautia ei ehdi sairastaa, kun on töitäkin paljon, mutta ajoittain täällä ollaan otsa lakanassa j raajat levällään kuin sarjakuvissa, joiden puhekuplissa lukisi ainoastaan BLAAAH ;D

   Pönttiksestä on toinen reuna ja ne kinkkisimmät kohdat riipimättä. Tämä taitaa olla se syy, miksi kumpaakaan ei ole niin innostanut käydä sen kimppuun :D

   Poista
 14. Huhhuh, hiki tulee pelkästä ajattelustakin. On siinä hommaa tiedossa! Mutta tietysti paljon on jo takanakin ja hurjaa vauhtia on ainakin näin sivusta katsottuna mennyt tämä 3 vuotta!

  Tuo vessa on kyllä niin söpö. Sellainen lämmin, tunnelmallinen pikku pesä. Ei yhtään sellainen kaikuva kaakelikomero, mitä ne yleensä tuppaa olemaan (meillä ainakin :D). Tosin mulle olis kauhistus, jos meillä ei olisi ovea, pidän sitä lukossa vessassa / suihkussa käydessä vaikka olisin yksin kotonakin :D

  Pipalle ja koissuille terkut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahah! Kaikuva kaakelikomero :D

   Tää on näitä jänniä juttuja, että miten ihminen tottuu asioihin. Tämä vessahuonejuttu on hyvä esimerkki. Meidän piti tehdä väliseinä, mutta ei ehditty ennen muuttoa ja sen jälkeen ei olla ehditty juurikaan asiaa ajatella. Sitä tottuu väliseinättömään vessahuoneeseen samalla tavalla kuin puuttuviin listoihin :D Tuo tila ei ole ihan pienikään, muistaakseni suunnilleen 3,5x3m ja paksujen hirsiseinien välissä, joten aika rauhassa siellä on saanut asioitaan hoidella, mutta nyt on aika alkaa huovaamaan tuotakin tilaa :)

   Poista
 15. Kotoisa tunnelma myös tuolla hyyskän puolella...olisi kiva nähdä pohjapiirustus hyyskä tilasta,niin osais hahmottaa...entä jos pöntön vaihtas tuohon vastapäätä...tuohon,missä tuo peili on...peilin sais entisen pöntön paikalle ja jäiis ikkunan eteen kivasti tilaa ...vessanhan vois rajata sellaisella ovella missä on ikkuna ,niin tulis valoa vessaan...ja tuon kaapin vois jättää toiseksi vessan seinäksi...niinkuin nyt on...niin jos mie nyt oikein osasin noita kuvia lukea...☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaavia suunnitelmia meilläkin tosiaan on, mutta annetaan taas pienen hetken olla näin, kun usein se oikea ratkaisu sittem tulee sen myötä. Pohjakuvankin muistan joskus postanneeni ja sen nyt kaivelin esille. Tässä on mukana yhdensortin ratkaisupohdinto ;)

   http://2.bp.blogspot.com/-RsNK82KSoUM/VfGGr4MRVCI/AAAAAAAAGso/LwI-g2ofikI/s1600/VESSATILA.jpg

   Yritin muuten kommentoida sun blogissa eilen, mutta G+ jotenkin sössii sen, eikä anna kommentoida muuten :(

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 16. Täältä löytyy toinen, joka ei niin helmikuuta rakasta. Ihan hyvin saattaisin hypätä sen yli, jos olisi vallassani.

  Ihastelin tuota kaapin päällä olevaa kulhoa ja hentoja narsisseja, niin kaunis kokonaisuus.

  Itsellänikin on kokemuksia vedettömastä vessasta mökillä parikymmentä vuotta sitten. Eikä ole ollenkaan huonoa sanottavaa kuivakäymälästä. Kun saareen sitten rakennettiin yhteiset wc ja suihkutilat, päätimme kuitenkin luopua omasta vessasta lähinnä vähäisen ja epäsäännöllisen käytön takia. Nykyisin nuokin laitteet ovat varmaan vielä kehittyneempiä kuin silloin. :) Kaikesta huolimatta mukavaa helmikuuta Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tämä meidän pari vuotta käytössä ollut Separett on hyvä valinta. Vesivessaan verrattuna suurin ero on se, ettei vessaa vedetä. Tyhjennys on nopea, eikä eroa juurikaan siitä, mitä vauvaperheissä vaippojen kanssa häärätään, paitsi että tämän kanssa tyhjennysväli on viikkoja ;)

   Helmikuun ensimmäinen kolmannes ohitettu. Maaliskuu, täältä tullaan! ;)

   Poista
 17. Mihin te laitatte ne Separetista poistettavat pussit? Tätä olen itsekin syynäillyt maalle takapihan puuseen lisäksi, kun talvipakkasilla en näe itseäni sinne lumihangen läpi kahlaamassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uloste on energiajätettä ja sitä kuulema keskimäärin per peppu syntyy noin 40 kiloa vuodessa. Mikäs sen parempaa tulevan mullan raaka-ainetta kuin kompostoitu kakiduura ;) Täällä kommenttiosiossa on enemmänkin asiasta :) http://jovelassa.blogspot.fi/2015/01/viemariton-elama-ja-muita-vastauksia.html

   Poista

Kiitos kun kommentoit!