jovela

jovela

torstai 3. maaliskuuta 2016

Se olisi taas luontokamera-aika!

Viime vuonna kerroin muutamasta hieman erilaisesta "reality-ohjelmasta", eli luontokameroista, joiden kautta seuraan eläinten puuhia eritoten keväällä. Siitäpä sitten tulikin kiva juttu, kun muutama lukija ja heidän lapsensakin innostuivat niitä seuraamaan ja vaihtelimme välillä kommenttikentissä kivoja huomioita pesiltä ja ruokintapaikoilta. Jonkun lukijan lapsen koulussa koko luokka seurasi kameran kautta (muistaakseni) merikotkan pesintää. Nyt olisi taas oiva aika aloitella kameroiden kautta välittyvää luonto-ohjelmaa

Jotta tänä vuonna kaikki me tällaisesta viihteestä pitävät ehdimme mukaan seuraamaan luonnon ihmeitä ajoissa, siis kun pesille vasta tulee lintupariskuntia ja kuutit ovat ihan pieniä rannoilla, muistuttelen kameroista nyt. Viime vuonna tein postauksen vasta 2 viikon päästä ja silloin munat oli jo munittu, vaikkakaan eivät kuoriutuneet.

Laitan kameroiden linkit taas tähän postauksen loppuun ja sitä ennen kerron mitä nyt on tapahtunut.

Merikotkien pesällä taitaa olla pesänvaltaus juuri meneillään. Eilen huomasin tyhjällä pesällä yhden vierailun, mutta tänä aamuna kun kurkkasin pesäkameraa, siellä olikin kotkapariskunta!Juuri kun tätä kirjoitan, niin alkoi sellainen huuto tuolla pesällä, että kyllä siellä kosiomenot ja tiedotustoiminnat muille linnuille taitaa olla menossa. Jännittävää kuin mikä!


Pöllölässä en ole huomannut ketään vielä, mutta eiköhän sinne asukkaat taas tiensä löydä. Päivitys 6.3.2016: Pöllölässä on asukas! Viime vuonna pesässä munittiin 5 munaa, joista ainakin 3 selvitytyi maailmalle saakka uusina pöllöinä. Kameran asettelun vuoksi (myös yökamera) sain välillä melkoisia säpsähdyksiä, kun urospöllö paiskasi hiirenraadon suoraan kameran linssiin. Tälle pesälle siis vasta odotellaan asukkaita.


Tämä on merikotkien jälkeen toinen suosikkini. Tasaiset meriäänet, rantakiville osuva meren aalto ja tietenkin rannalla rötköttelevät hylkeet! Välillä näyttää siltä, ettei rannalla ole ketään, mutta tarkempi tarkastelija löytää kyllä maastoutuneet hylkeet ja pian niitä näkeekin kaikkialla. Juuri nyt rannalla on suloisia kuutteja mutta tänä aamuna kamera oli taas "off streamilla" ja näytti vaan mustaa ruutua. Tuo kamera on ilmeisesti hieman epävarma, joten ei kannata ihmetellä jos se ei aina toimi.

 
Sitten olisi vielä oikea ruuhkakamera - tosin ei yleensä päivisin. Muistaakseni tämä kamera sijaitsee Saarenmaalla ja on ruokintapaikkakamera.


Tuo kamera lähettää myös yöaikaan kuvaa, eli on myös yökamera ja sen kauttapa vasta vilskettä löytyykin. Upeat saksanhirvet vierailevat ruokintapaikalla iltaisin. Iltaisin kameran kautta voi nähdä, ja usein näkeekin myös villisikoja, oikein laumoittain, myyriä, mäyriä, kettuja.. kaikenlaisia metsän otuksi, jotka saapuvat ruokintapaikalle pimeyden turvin.


Tässäpä taas lista näistä kameroista, joita itse olen seuraillut. Viimeinen linkki vie keskustelufoorumille, jonne ihmiset ovat koostaneet erilaisia seurantakameroita ympäri Eurooppaa, joten jos haluaisit seurata vaikkapa haikaroiden pesintää, löydät niiden pesäkameroita alimman linkin kautta.

Merikotka pesii 
Hylkeitä rannalla (kamerassa välillä jokin vika, joten ei aina toimi)
Pöllöjen pesällä (myös yökamera)

Uljaat saksanhirvet ja lukuisia muita eläimiä (myös yökamera)
Sen seitsemäntoista muuta eläinkameraa (infoa niistä)

Keväisin terveisin

Jovelan Johanna 

41 kommenttia:

 1. Harmi ku eivät näy edelleenkään aamun lukijan iPadilla :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät näy :( Johtuu siitä, että iPad ei ole tietokone.

   Poista
 2. Meilläkin on tapana seurata noita luontokameroita....varsinkin tuolta Viron puolelta tulee hyviä kuvia...ja se viimekesäinen hairakaranpesä Koskella oli kiva seurattava..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haikaroiden elämää on tosiaan myös hauskaa seurata :)

   Poista
 3. Kiitti linkeistä, pitää kyllä katella iltavuoroissa :)

  VastaaPoista
 4. Mä kans harmittelen kun ei nämä näy ipadilla eikä iphonella :/ -läppärin ääreen tulee istahdettua niin harvoin, että eihän näitä muista erkkikään. Kiva olis seurata kyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on noiden tiettyjen laitteiden ongelma, kun niissä on niin rajalliset ohjelmistot :P Sangen typerää!

   Poista
 5. Minäkin innostuin täältä sohvan pohjalta että sais sairastuvalle jotain katsottavaa mutta ei toiminut kännykällä linkit. Harmi. Hoksasin että voin antaa linkit meidän 6v luonnosta ja eläimistä kiinnostuneelle skidille josko hän innostuisi asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne tykkäis taatusti noista! Niin reippaita lapsosia siellä teidän lähipiirissä! :)

   Poista
 6. Kiitos muistutuksesta! Viime keväänä koko perheellä seurattiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on hyvä aloitella seurantaa, niin pääsee juttuun mukaan ihan alusta alkaen :)

   Poista
 7. Näitä on tullut seurattua jo useampana vuonna. Mun suosikki on karhukamera, ei vaan vielä ole näköjään laitettu päälle.
  Samoin välillä olen seurannut näitä afrikka kameroita http://www.africam.com/wildlife/idube_webcam

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä katselin eilen mäyräkameraa. On se hauska otus tuo mäyräkin :)

   Poista
 8. Tää on kyllä kiva! Mekin seurailtiin 3-vuotiaan poikani kanssa merikotkaa ja pöllöjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä seurattiin eilen ihan livenä kahta kettua pellolla. Oli komeita ja kookkaita molemmat!

   Poista
 9. Kiitos linkeistä! Näitä on mukava seurailla.

  VastaaPoista
 10. Ai että, nää on kyllä kivoja! Susiepisodista tohkeissamme päätimme ostaa riistakameran torpan pihalle, sieltä on sitten jännä seurata minkälaista hiipijää mestoilla pyörii poissaollessamme :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh! Mahtavaa! Postailepa sitten parhaat palat niin me mutkin päästään osingolle ;)

   Poista
 11. Täällä ollaan jo aloitettu taas kameroiden seuraaminen! Kiitokset vaan vinkeistä silloin vuosi sitten! :) Tytöt ovat myös halunneet seurata pikkulintujen ruokintapaikan kameraa, vaikka omalla pihallakin käy tiivis kuhina ruokapaikoilla. On pikkulintuja, närhiä, oravia, pupuja ja iso fasaaniuroskin piipahtanut. Karhukamera oli kyllä kanssa huippu ja ne ihanat supikoirat! <3
  Talvisin terkuin Merja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kävi niin, että kun yhdestä kuulin ja sitä katselin, sitä tuli sitten katsottua aina vaan useampaa kameraa. Kovin koukuttavaa puuhaa :)

   Poista
 12. Minäkin seurasin viime vuonna noita pesimispuuhia. Kiitos sinun hyvine vinkkien!
  Tämän vuoden puolella olen kerran nähnyt kotkan pesällä piipahtamssa. Talven mittaan on tullut myös aika-ajoin tullut vilkaistua tuota ruokintapaikkaa, missä sarvipäät ovt välillä ottaneet mittaa toisistaan.
  Ihanaa luontoliveä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotkan pesällä ei vielä taida olla vakituisia asukkaita. Kovasti siellä käydään petaamassa paikkoja ja huutelemassa muille. Olisipa jännää jos se sama pariskunta sinne taas pesiytyisi!

   Poista
 13. Kiitos :o) poikani luokka tosiaan seurasi viime keväänä Jovelan postauksen avulla merikotkan pesintää. Se innosti koko luokkaa ja antoi heille paljon tutkimisen aiheita. Iso kiitos vielä Johanna! Uusi seuranta on täälläkin päin alkamassa :o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinähän se olitkin! Niin ihana tuo juttu! nykypäivänä kun lapsilla on niin paljon sähköistä viihdettä, tällainen on mukavana vastapainona siihen perinteisempään pelaamiseen ja somemaailman puuhiin :)

   Poista
 14. Minäkin aloin seuraamaan vuosi sitten ´maaliskuussa antamasi vinkin perusteella merikotkia, olen jatkanut sitä ympäri vuoden, marraskuussa pariskunta kävi ikään kuin valmistelemassa tulevaa kevättä, korjasivat yhdessä pesää, laittoivat lisää paksumpia risuja reunoille. Mukavaa seurata, kiitos vinkistä !
  Mukavaa kevättä sinne

  Toini Kymenlaaksosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielä vissiin on parikin pariskuntaa käynyt katselemassa paikkoja? Näin muistan lukeneeni tuolta kameraseurantasivustolta, jossa välillä käyn lukaisemassa onko pesällä tapahtunut jotain, mitä itse ei ole huomannut. Jännittävää nähdä meinaako joku lintupari siellä alkaa pesimään nyt, kun se alkaa pian olla ajankohtaista :)

   Poista
 15. Huimia ohjelmia siellä teillä seuraillaan:) Kiitos taas ohjelmamuistutuksesta<3
  Iloa viikonloppuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaista realityä kaikilla mausteilla ;) On draamaa, lempeä, huonoa käytöstä ja jännitystä ;)

   Poista
 16. Voi kiitos Johanna näistä! JUURI EILEN ajattelin, että täytyy taas etsiä nämä antamasi luontokameralinkit. Näitä tiirailtiin vinkistäsi viime vuonna ja hymyiltiin monet kerrat eläinten touhuille;) (uninen pöllö :):) Kiitos! Ja mukavaa maaliskuuta Jovelaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten loistavaa! Tämähän tuli sitten ihan nappiaikaan sinne :) Nyt vaan odotellaan niitä pesänvaltaajia puuhiinsa :)

   Poista
 17. Eilen tässä mietenkin, että jokohan ne on käytössä. Kiitos tiedosta. Viime kesäkin meni niitä seuratessa. Toivottavasti metsäkamerakin on jälleen, se missä karhut ruokailee iltaisin =)

  VastaaPoista
 18. Mun on kurkkaistava se karhukamera! Niin moni on siitä nyt jo maininnut, että onhan se meidänkin nähtävä ;)

  VastaaPoista
 19. Uudella mantereella valkopäämerikotkaparille on kuoriutunut kaksi hienoa untuvikkoa! Linkki pesäkameraan: http://dceaglecam.eagles.org/

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!