jovela

jovela

maanantai 7. maaliskuuta 2016

Senkki & perinnemaalia

Päästiinpä sitten sutimaan senkkiä viikonloppuna. Sai tuo wanha talolta löytynyt mööpeli vihdoin maalia pintaansa. Saliin se on tulossa, joten värimaailma on valittu sen mukaan. Salin sisustuspääväri on harmaa ja siellä on sitruunakiisselin värinen kakluuni, joten olen toivonut saliin hieman keltaista. Keltaista ja harmaata siis, maalikielessä kauraa ja usvaa. Sopii hyvin tänne peltojen ja usvaisten lehtojen keskelle.

On kyllä mukavaa kun on tilaa maalata. Kannoimme senkin tupaan, jossa sitä pääsi maalaamaan ilman kissan innokkaita pikkutassuja. Koirien kuonoista ei kannata sanoa mitään! Ihana maali ei haiskahtanut laisinkaan. Ei jouduttu ikkunat selällään toppatakeissamme maalailemaan.Alunperin senkki oli aika surkea mööpeli. Sisällä oli sekä hämähäkinverkkoja että hiirenkakkaa. Tässä kuvassa senkki on Gerdassa, se on pesty sisältä, mutta edelleen vanhassa maalissa. Oikeastaan pitäisi sanoa vanhoissa maaleissa, sillä niitä maalikerroksia löytyi useita vaaleanpunaisesta vihreään. Alimpana oli keltainen ja sen päällä tumma petsaus. Tuorein maalikerros lienee jotain Miranolia, jota ei meinattu saada pois millään.


Hiottuna ja pestynä, vuoden sisällä kuivuneena, uudelleen pintapestynä ja kuivattuna odottamassa uutta maalia.


Maalia sekoiteltiin. Sävyt ovat tosiaan kaura (keltainen) ja usva (harmaa), maali sitä kotimaista perinne-ekomaalia, eli Coutry Frechiä. Oli muuten kätevää sekoitella maalia sen mukaan mitä arvelee tarvitsevansa. Ei synny hukkaa ja jos ei riitä, ei kun lisää sekoittelemaan. Räknättiin, että suhteella 1 dl maalijauhetta 2 desiin vettä tuli oikein hyvää maalia.


Koska maali on ohutta, sitä maalattiin useita kerroksia myös siksi, että tuossa senkissä on niitä tummia laikkuja kauttaaltaan. Tässä pohjamaalaus, eli kerros 1.Kerros 2 ja koristekohtien 1. kerros. Harmaalla usva-sävyllä ei tarvitse niin montaa kerrosta maalata, sillä tummempana sävynä se peitti oikein mukavasti heti.


Tässä harmaata 2 kerrosta. Hämärä alkoi jo syödä päivänvaloa siten, ettei kamera jaksa ottaa sävyjä vastaan oikein, mutta ainakin tuon harmaan peittävyys näkyy hyvin.


Tässä senkki on maalattu kauttaaltaan ja maalit ovat saaneet kuvua yön yli. Tuo maali kuivuu todella nopeasti, mutta ennen viimeistelymaalauksia kuitenkin annettiin senkin kuivua yön yli seuraavaan iltapäivään saakka.


Valon ero, senkki kahdelta suunnalta tänään. Tuossa alkuillasta vetäistään vielä viimeistelykerros maalia ja teen hieman tarkennusrajauksia salmiakkikuviointiin ovissa.


Voi olla, että vielä vahataan tämä senkki, jotta puuterisen maalipinnan hoitaminen on helpompaa. Samalta valmistajalta saa myös luontoystävällistä huonekaluvahaa, joka toimii tämän maalin kanssa hyvin.


Noin! Vielä kerros maalia tänään, pieni viimeistely ja kuivatus, sitten senkki on valmis kannettavaksi takaisin saliin. Meillä tämä arviolta 1930-luvulla tehty senkki toimii liinavaatesäilönä. Sen sisällä on yksi pitkä hylly, joka toimii mukavasti liinavaatteiden kanssa.

Räpsäistään sitten joku kuva vielä siinä vaiheessa kun senkki on aivan valmis. Viikonloppuna taidamme käydä tuvan patakaapin kimppuun. Tuo maali on niin mainiota, että tekisi mieli sutia vähän joka suunnalla huushollissa, mutta jos nyt maltillisesti kuitenkin edetään, niin saattaa se lopputuloskin sitten kestää silmää.

Tällä viikolla se pulsaattorikin saapunee. Sen kummempaa pyykkikonetta tähän huusholliin ei ole odotettavissa. Jovela päivittyy 1950-luvulle, hahaa!

Oikein mukavaa alkanutta viikkoa teille kaikille siellä!

Jovelan Johanna

21 kommenttia:

 1. Todella kaunis...ihanaa, kun ihan vaan kotoa löytyy tuollaisia aarteita..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli silloin alussa niin hauskaa, kun tongittiin kaikkia rakeennuksia ja löydettiin kaikkea ihmeellistä. Ullakko ja verstaan välikatto on vielä pääosin tutkimattomia. Jonain päivänä taas saadaan ihmetellä, mitä kaikkea moskan seasta voi löytyä ;

   Poista
 2. Koreaa on. Muistaakseni Meiän kaksfooninkisen Teea taannoin kertoi blogissaan, että tiukassa istuvat maalikerrokset lähtivät lopulta konetiskiaineella! Taisteli hänkin pitkään vanhan penkin sisukkaiden maalikerrosten kanssa ja sai sitten kaveriltaan vinkin, joka toimi. Että tiedoksenne jos alkaa kovasti pinna kiristyä;)
  terveisin Keekis -myös maalipönttöjen keskeltä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä! No jopas! Tuota pitää kokeilla jos vielä tulee jotain monikerrosmaalista putsattavaa! Meillä tosin ei ole astianpesukonetta, joten pitää kinuta joltain tutulta sitten joku nappula testiin, ettei tarvitse koko pakettia ostaa testiä varten ;) Kiitos vinkistä! :)

   Poista
  2. Tarkistin vielä ja tosiaan, Teea kirjoittaa 13.8.2015 "Kyllä muuten lähtee"-otsikolla, miten konetiskiaine plus vesi -kombolla maali irtosi kuin tyhjää vaan! Minä oitis mietin,toimisko sitten myös valmis nestemäinen aine...
   Niin ja meillä on tiskikone, joten ilmoita jos tabuja tarvit, pistän tulemaan ;) Saapi Posti fundeerata, pitäiskö mua ja sua alkaa virkavalta seurailla, ollaanko diilereitä, kun moisia jauheita lähetellään, heh.
   Keekis

   Poista
 3. Ooh, mikä kaunotar senkistä tuleekaan!

  VastaaPoista
 4. Senkin alkuperäiset kerrokset ovat olleet kertomasi mukaan keltainen maali jota käytettiin ootrauksen alustana. Sen jälkeen ootraus joka on todennäköisesti tehty kotikaljalla (!), päällä on ollut vielä lakkaus, todennäköisesti sellakkaa. Jotain on opittu entisöintikurssilla :)
  Mutta hieno on senkki uudessa kuosissaan. Salmiakit tulee nyt hyvin esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohh! Onpa jännää! Kylläpä ihmiset ennen oli luovia! Ei kyllä käynyt mielessäkään, että se kiiltävän kova kerros voisi olla kotikaljaa :D

   Poista
 5. Jee, tästä tuli/tulee hieno. Vahaus varmaan tuo helppoutta, kuten sanot, eli voi huolettomammin pyyhkäistä kostealla jne. Odottelen jo lopullisia kuvia sijoituspaikasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selkeästi olisi hyvä vahata. Meillä tuo pippa-kissa loikkii menemään pitkin mööpeleitä, joten vahaukseen menee senkki ;)

   Poista
 6. Nuo kalkkimaalit ovat koukuttavia. Niin miellyttäviä käyttää ja kaunis pinta. Country Frenchille plussaa kotimaisuudesta vaikka nimi saattaa johtaa harhaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimaisuudesta, perinteiden ylläpitämisestä ja myrkyttömyydestä! Ne on aika haastavia löytää samasta paketista tänä päivänä! :)

   Poista
 7. Huiman työn olette tehneet, kun vanhat maalit olette poistaneet!
  Hienon näköistä, kalkkimaaleilla tulee niin kaunis sävy.
  Tunnistin niin itseni tuosta kuvauksesta, että kävelee pitkin kämppää, etsien lisää maalattavaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei vielä ole sellaista "ongelmaa" että pitäisi oikeen tsiä maalattavaa. Enemmän sitä että voi kun tuonkin, nuokin ja kaikki tuolla saatais maalattua. Taitaa meillä olla satoja neliöitä maalattavana, ellei tuhannenkin, kun ottaa nuo ulkoseinät ja muut rakennukset huomioon.. Tuhansia oikeastaan.

   *pökrää* :D

   Poista
 8. Hieno senkki! Minkä väriseksi meinaat maalata patakaapin?
  Ajattelin kokeilla tuota maalia meillä muutamaan maalla olevaan laatikostoon, jotka ovat nyt männyn väriset ja aika ankeat siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patakaapista tulee ruskean ja valkoisen sävyillä maalattu mööpeli. Saas nähdä millainen! ;)

   Poista
 9. Tulipa iloisen sievän näköinen! Sopii varmasti hyvin teidän saliin. Meille tuo olisi sopinut sellaisenaan maalit rapsuteltuna, kun meillä on muutenkin kaikki huonekalut puunsävyistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä se oli ihan kiva maalittakin, mutta aika läiskikäs. Olisi saanut hioa puhki saakka jos kaiken maalin ja vanhan kerrostuman olisi poistanut. Kun senkki sitten on salin kaluste, on ihan hauskaa, että siinä on hieman väriäkin :)

   Poista
 10. Tulipa söpö, kuin karkki :) Tykkään kanssa tuosta mattapinnasta, oonkin tässä miettinyt, että mitähän vielä maalaisi..

  VastaaPoista
 11. Maalattuna tuo on ihan erilainen mööpeli kuin maalaamattomana. Jotenkin kepeämpikin. Kutsun sitä Peppi Pitkätossun Huvimajan senkiksi. Se on aika hassun söpö ;D

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!