jovela

jovela

lauantai 19. maaliskuuta 2016

Viemärittömän talon (eko)pyykkipäivä (testissä pulsaattori ja pesupähkinät)

Maaliskuun alussa mainitsin Jovelan siirtyvän kehityksessään 50-luvulle. Hankimme pulsaattoripesukoneen. Pulsaattori on saapunut ja Jovelassa oli pyykkipäivä.

Meidän hankkima pulsaattori on merkiltään Midea MTB60-701S. Mallia myy mm. Hobby Hall (250,-) mutta löysin tuon meidän pulsaattorimme edullisemmin (179,-) hieman yllättävästä paikasta - ei meinaan ihan ensinnäisenä tulisi mieleen, että Matkapuhelin Store -niminen verkkokauppa myy retrohenkisiä pyykkikoneita, eli pulsaattoreita! Så jaa, vahingossa löysin, heti tilasin, pulsaattori tuli vauhdikkaasti Hämeen suunnalta Matkahuollolla ja sitä on nyt testattu. Kuis meni? Se selviää seuraavassa!

Lyhyesti

Pulsaattoriksi kutsutaan pyykinpesukonetta, joka ei tarvitse viemäröintejä tai vesihanaa toimiakseen. Pulsaattori joko käy sähköllä tai ei käy. Ihan alkuperäiset pulsaattorit eivät käyttäneet sähköä, niitä poljettiin, mutta hyvin pian pulsaattorit siirtyivät sähkökäyttöisyyteen. Ylen elävä arkisto esittelee nostalgisen mainoskuvaelman 50-luvulta, oih!

Meidän Midea -pulsaattoripyykkikoneemme näyttää tältä (tyylikkäästi kammarin toisen oven edessä testissä). Pulsaattorissa on 6kg kapasiteetin pesuosa ja sen vieressä linkousosa.


Pulsaattori toimii sähköllä ja sen voi kytkeä vesihanaan. Masinassa on sekä kylmän että lämpimän veden erillinen ottoliitosmahdollisuus. Tämä pulsaattori ei lämmitä vettä, eikä siinä saa käyttää yli 50 asteista vettä. Vedet joko otetaan hanasta tai kuten meillä, kaadetaan ämpärillä suoraan pesuosaan. Pyykit peseytyvät todella nopeasti. Jos olisi kiirushätä saada joku mekko tai paita pesaistua, se onnistuu 3-5 minuutissa. Lakanapyykki vie 12-15 minuuttia. Sen jälkeen pyykit nostetaan linkouspesään, joka teki erinomaista tulosta 2-3 minuutissa, pyykki huudellaan (3 min) ja lingotaan vielä kerran (3 min). Valmista tulee siis hyvin nopeasti.

Samalla vedellä voi pestä kaksikin koneellista peräkkäin. Sillä aikaa kun ykköskoneellinen linkoutuu kakkoskonellinen pesee. Sen jälkeen molemmat koneelliset voi huuhtoa samaan aikaan samalla vedellä. Kuvissa kone vauhdissa (isännän mustat farkut, paidat ja muuta tummaa pyykkiä), kuvassa 2 on linkoussuoja pyykin päällä ja kuvassa 3 juuri lingottua pyykkiä. Poistovedet ohjataan joko viemäriin, vessanpönttöön, ammeeseen tms. tai kuten meillä vielä pienen tovin: isoon vesikanisteriin, jolla vedet kannetaan ulos.


Pulsaattorin käyntiääni on lähinnä sitä veden loisketta koneessa ja munakellomaista tikutusta. Pesuaika valitaan minuutteina säätimestä vääntämällä aivan kuten munakellossakin. Valitse aika (0-15min), valitse pesuteho (normaali tai intensiivipesu, vissiin meinaavat sitä, kuinka vinhaan kone pyörittää pyykkiä) ja voil'a, kone alkaa pestä pyykkiä. Jos tarvetta, toista vaikka pienemmällä ajalla ja/tai suuremmalla teholla. Meillä riitti 12 min ja normaali pesuteho.

Tuliko puhdasta? Kaikkien skeptikkojen kantajäsenen on myönnettävä, että tuli! Olihan se eka koneellinen ihan hassua säätämistä, mutta sen jälkeen homma pelasi kuin unelma ja todellakin, puhdasta tuli!

Ensimmäisessä kuvassa (alla) on juuri lingottu parivuoteen lakana. Linkous siis toimii loistavasti. 3 minuuttia ja linkouspesään laitettu pyykki oli käsikuivaa. Linkousajan voi siis valita itse. Jos tuntuu, ettei pyykki ole riittävän kuivaa, ei kun uudelleen pari minuuttia säätimestä kunnes olet tyytyväinen. Meillä riitti pussilakanapyykillekin tuo 3 min.

Valkoisista tuli valkoisia ja värilliset pitivät värit. 3. kuva on paidasta, jossa oli iso, n. viikon ikäinen jauhelihakastiketahra. Ilman mitään tahranpoistoaineita, hieman kädenlämpöistä vettä lämpimämmällä vedellä ja pesupähkinöillä pestynä paita oli valkoinen 12 minuutin pesuohjelmalla.


Pesupähkinät


Meillä pesuvedet menivät suoraan puskiin, joten sinne ei toivota kemikaaleja veden seassa. Testasimme samalla miten pesupähkinät toimivat pulsaattorin kanssa. Meillähän kasvaa villinä Rohtosuopayrttiä, josta tein 2014 oman postauksen otsikolla Suloista suopaa. Rohtosuopayrtti on pesuominaisuuksiltaan pesupähkinöitä parempi. Molemmissa on sama perusaine, eli saponara, se joka saa saippuan vaahtoamaan. Rohtosuopayrttiä siis aion testata ja käyttää, mikäli se osoittautuu hyväksi. Museothan käyttävät Rohtosuopayrttiä arvotekstiiliensä pesussa, sillä se on tehokas, mutta erittäin hellävarainen ja tietenkin täysin ekologinen pesuaine. Jos pesupähkinät eivät ole tuttuja, niistä löytyy infoa vaikkapa täältä ja jos taas Rohtosuopayrtin käyttö pesuaineena kiinnostaa, siitä löydät infoa tuosta mainitusta postauksesta, jonka linkitin.

 

 Loppuyhteenveto

Pulsaattori on hitsinmoisen loistava keksintö, enkä ymmärrä miksi aiemmin on tullut valittua se tavallisin pesukone. Varmaankin, koska se, kuten niin moni muukin asia nykyaikana on niin, että kaikessa yltäkylläisyyden rajattomien valintojen maailmassa tietyille asioille on oikeastaan olemassa vain yhdenlaisia vaihtoehtoja, joita tarjotaan automaattisesti kuluttajille hieman erilaisine ominaisuuksineen, ja joista iso osa on pelkkää markkinointipuhetta. Kuitenkin esimerkiksi tämän pulsaattorin 6 kilon pesukapasiteetti ei nykyajan peruskoneille kalpene ja koneen käyttö on edullista ja nopeaa! Sitä koneen rulluuttelua ei tarvitse odotella tuntia, sillä alle vartissakin saa puhdasta. 

Pidän myös siitä, että voit säännöstellä vesimäärää ja eri tekniikoita rajattomasti, sillä koneesta valitaan ainoastaan se aika. Ei ole valmiita ohjelma-aikoja, joiden puitteissa joutuisit käymään koko repertuaarin läpi jos vaikkapa hankala tahra ei heti lähtenytkään kokonaan. Mukavaa on tietenkin sekin, että toimiakseen tämä kone tarvitsee vain sähköä ja vettä, joka voi tulla hanasta tai kaivosta, järvestä tai sadevesitönteröstä. Unohtaa ei sovi sitäkään mukavuutta, että pulsaattoria voi käyttää missä tahansa viemärin sijainnista huolimatta, sillä koneen vedet voi poistaa poistoletkun kautta vaikka ämpäriin  (poistokatkaisija on ja vesi juoksee, off ja se lopettaa poiston) ja siten pulsaaattorin voi työntää vaikka kaappiin jos tila sallii. Kesällä pyykkiä voi pestä vaikka pihalla tai terassilla. Meillä pulsaattori tullaan maisemoimaan tupaan siten, että sen voi vetää esille käyttöä varten ja työntää pois silmistä kun sitä ei tarvitse. Kone on niin kevyt, että jaksan tarvittaessa myös nostaa sen yksin.

Me innostuimme tänään pesemään vähän kaikkea silkasta hämmästyksestä sen suhteen, miten näppärä ja kiva tuo pulsaattori onkaan. Jos asuisimme kaupungissa, valitsisin sinnekin tällaisen pulsaattorin. Tuossa esimerkiksi pyöräytin koiran kuratassumerkatun pellavaisen jättipeitteen puhtaaksi ja ripustuskuivaksi 15 minuutissa. Liekö sellainen mahdollistakaan "normaaleilla" pesukoneilla?

Näin, Jovela on varustukseltaan nyt 1950-luvulle päivittynyt ja saa meidän puolestamme pysähtyä siihen. Yhtään kodinkonetta tänne ei enempää tarvita, onhan meillä sentään jääkaappi ja pakastinkin!

Täällä tuoksuu puhdas pyykki, pihalla auringon viimeiset säteet osuvat vielä hetken ulkona kuivuvaan pyykkiin. Joutsenparven pitkäkaulaiset uljaat huutelevat ohilennoillaan. Niin nostalgista että! Pitäisiköhän iltaviihteeksi katsella hieman Puhtaat valkeat lakanat -sarjaa!

Eläköön vanhat kunnon keksinnöt!

Pulsaattoreiden puolestapuhujana

Jovelan Johanna


56 kommenttia:

 1. Huimaa!!
  En kyllä kerro tästä miehelleni, hän vaihtaisi heti pesukoneemme tuollaiseen pulsaattoriin. Tai käytän ainakin tuon olemassa olevan koneen ensin "puhki" ;-D
  Aika huikeaa, että noin lyhyt ohjelma toimii noin tehokkaasti!!
  Mökillä tuo olisi oiva peli. Jääkö tuonne koneen sisälle vettä? Meillä kun mökillä talvella ei ole lämmitystä, niin vesi sitten jäätyy masinaan....siis jos sinne jotain jää.

  VastaaPoista
 2. Ei jää lainkaan vettä sisälle :) Poistoletkusta ne poistuvat koneesta ihan kuten tavallisessakin koneessa säädinnapista namikan vedenpoistoasentoon vääntämällä :) Uskon, että tällainen olisi todellakin oiva pesukone mökeillekin. Ajatella, voi pestä pyykkiä vaikkapa sadevedellä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna kommentista!
   Meillä on järvi mökillä vieressä, joten vesi ei ole ongelma, sitä riittää!

   Poista
  2. Siinä rötköttelet laiturilla varpaat vedessä, kirja seurana ja pulsu pesee järvivedellä pestävää pyykkiä, joka kuivatetaan suvituulessa ;) Kesäidylliä <3 Melkein kelpaisi lehteen ;)

   Poista
  3. KYLLÄ PULSAATTORI KONE ON NYKYISIKIN KÄTEVÄ JA TEHOKAS! ITSE PESEN KAIKKI PYYKIT SELLAISELLA JA OLEN TYYTYVÄINEN MYÖS PESU JÄLKEEN! ITSE TYKKÄÄN TUOSTA PYYKINPESUSTA JUURI PULSAATTORIKONEELLA! ITELLÄNI ON USEAMPI VANHENPI PULSAATTORIKONE JOITA KÄYTÄN!

   Poista
 3. Kiitos Johanna vinkistä! Meilläkin viime kesänä lähdettiin kaupunkiin torpalta ihan vain pyykkiä pesemään, kun torpalla ei ole viemäröintiä ja neljän hengen käsipyykit tuntuivat tästä emännästä turhan vaivalloiselle, vaikka monta asiaa tehdäänkin pidemmän kaavan kautta ;) Pitääpä ottaa asia puheeksi miehen kanssa, ja kenties saadaan navettaan ensi kesäksi pesutupa ja entinen pesutupa pääsee uuteen eloon <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me saatetaan tehdä pieni pyykkäämö tuonne pihalle kesäksi. Jonkinlainen pieni katos siis, jonne pulsun voi laitta kesäksi. Saa otettua suoraan kaivosta vedet ja lämmittää ne ulkona isossa kattilassa tai saunalla. Talvella sitten pestään sisällä. Katsotaan kuin tuo suunnitelma sitten menee, vai hylätäänkö se kokonaan ;)

   Pulsu kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta teillekin. Kyllä siinä kuitenkin sitä käsinpesun fiilistä on eri tavalla kuin normaalilla koneella pesten :)

   Poista
 4. Mun ihan ensimmäinen oma kone oli pieni pulsaattori ja ihan passeli vehje, ja nimenomaan nopeutensa vuoksi.
  On muuten aika hullua tämä nykykoneiden kehitys, hiivatinmoinen valikoima turhia ohjelmia, vettä käytetään minimaalisen vähän ja pesuaineita ylettömän paljon liikaa. Ja ne pesuajat! Pakkohan niiden on pitkiä olla kun vettä on vain roiskaus. Mur.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Ohjelmia on niin pirusti ja aivan turhaan ja jos mitä tahansa ei mene toivotulla tavalla, niin koko show pitää pyörittää alusta loppuun saakka uudelleen. :D

   Luin jokunen aika sitten, oisko Kuningaskuluttajan vertailun, jossa muistelen nykyajan koneissa keskivertokulutuksen olevan 12 litraa per pyykkikilo. Lisksi on kaikenlaisia eko-ohjelmia veden lämpötilalle, jotka tarkoitta hyvää, mutta käytännössä se vesi ei ole riittävän lämmintä nykyajan pesuaineille ja sen vuoksi sitten koneet hajoavat hyvinkin nopeasti, jopa vuodessa.

   Ongelma on nykyajan pesuaineissa yleisesti esiintyvä Zeoliitti, joka ei liukene kunnolla veteen, varsinkaan jo vesi ei ole kuumaa. Se tukkii, syövyttää, ruostuttaa ja tuhoaa koneen komponentit ja linkouksessa painuu pestävän kankaan kudoksiin, joka taas pöllyää hiukkasina ilmaan, aiheuttaa allergioita ja haurastuttaa vaatteita.

   Tuo pulsu käyttää sille 6 kilon pyykille 35 litraa vettä, mutta pyykkien likaisuudesta (ja valitusta pesuaineesta) riippuen samalla vedellä voi pestä 2 koneellista. Sitten huuhtelu 35 litraa. Eli loppupeleissä pulsu on yllättäen aavistuksen vettäsäästävämpi yhdelläkin koneellisella versus 12 litraa per kilo käyttävällä normaalilla koneella. :)

   Poista
  2. Itselläni on vanhan ajan pulsaattoripesukoneet ahkerassa käytössä edeleenkin! Itselläni ei ole kokemusta tusta muovisesta pulsaatorikoneesta!

   Poista
 5. Mahtava kirjoitus pulsaattorin puolesta.
  Tuon kirjoituksen perusteella voisin kyllä ehdottomasti ajatella
  sen oleva meillä myös seuraava pesukone, kun edellinen vetelee viimeisiään.
  Kiitos ihanasta blogista.
  Ihanaa kevättä sinne jovelaan:)
  -Hellen-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jovelan Johanna, Pulsisti ;D

   Ihanaa kevättä myös sinne :) Kerron myöhemmin lisää kokemuksia pulsusta, kun alkuinnostus on laskenut. Ensimmäisiä lisähuomioita on se, että erikoista kyllä, meillä pulsaattoripyykätty pyykki on kuivunut nopeammin kuin normaalikoneella pestyt pyykit. Erikoista, mutta totta. 3 minuutin pulsaatorikyyti ja pyykit kuivuvat nopeasti :)

   Poista
  2. Iselläni on miehenä ahkerassa käytössä vanhan malliset pulsaattoripesukoneet joissa on tuo puserrin päällä!

   Poista
 6. Eikä! Nyt kyllä meillekin hankitaan pulsaattori ensi kesäksi!! Hyvä, kun laitoit vinkin, mistä löysit omasi. Pesupähkinät ovat jo nyt käytössä ja ekologisuus onkin ehdoton edellytys, kun pesuvedet imeytetään suoraan maahan eikä viemärejä pitkin puhdistamoon. Näin myös meillä. Voi että kun oli hyvä postaus - muistelen, että olisit sivumennen kirjoittanut pulsaattorista joskus jotain, joten oli hyödyllistä kuulla nyt käyttäjän mielipiteet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. iduri oli kuule ajatuksissa eilen, kun pulsaattori teki oivaa jälkeä täällä. Te kuitenkin olette pitkiäkin aikoja Idurissa kesällä ja perheessa on enemmän väkeä kuin meillä.

   Mulla ei ole niin ainuttakaan negatiivista sanaa sanottavana ja vetäisin elien 5 koneellista, kun innostuin testaamaan hieman haastavampiakin juttuja, kuten sen paksun peitteen. Jos jonkun yhden asian muuttaisin, niin se olisi se, että se pesupuolen kansi on irrallinen. Se nostetaan kokonaan pois ja takaisin kun pyykit on laitettu rumpuun. Turhaa pyllistelyä siis (mun selälle), mutta asia on niin mitättömän pieni, eikä se vaikuta toimivuuteen lainkaan, etten muistanut edes mainita sitä eilen.

   Tuo 179,- on joku tarjous, enkä tiedä kauanko se on voimassa, joten jos mielit Iduriin pulsua, kannattaa napata tuosta kiinni nopsaan. Toimituskulut oli 20,- Tuossa kaupassa on myös pienempi pulsu, muistaakseni 139,- Siinä oli pesukapasiteetti sama 6kg, mutta ei linkopuolta. Linko onosoittautunut todella hyväksi, joten suosittelen lingollista mallia :)

   Poista
  2. Kyllä pulsaattorikone on hyvä nykyisikin! Itse olen pessyt melkein 10 vuotta pyykit pulsaattorikoneella ympäri vuoden mökillä ja puhdastatulee näinkin!Pesn ison kasan kerralla! Itelläni on erillinen linko jolla linkoan kuivasi ja jönkä jälkeen pääsee ripustaan pyykit ulos kevät aurinkoon! Tässä taasen odoteellaan seuraavaan pyykkipäivää! Kiitokset kaikille pulsaattorikoneen påuolesta puhujille!

   Poista
 7. Mä oon ihan hämmästynyt. Ei ole koskaan tullut mieleen että pulsaattori voisi olla noin kätevä, vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama fiilis! Jotenkin kuitenkin olen ajatellut, että ne olisivat hieman hankalia ja että siksi pesukonekehitys on mennyt siihen mitä se nykyään on, mutta eihän tuossa ole niin mitään eroa tavallisiin pesukoneisiin kuin hyvässä mielessä :D

   Poista
 8. Ollaan harkittu pulsaattorin hommaamista mökille, mutta on toistaiseksi jäänyt hankkimatta. Tästä sai kyllä lisäkimmoketta pulsaattorin hankkimiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskallan suositella, kun ollaan itse niin tyytyväisiä tuohon hankintaan. Aika vähän pulsaattoreja on markkinoilla, joten en osaa muista pulsuista sitten sanoa mitään, mutta varmaan ne kaikki ovat likimain samanlaisia toiminnoiltaan :)

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kyllä tuosta vanhanaikaisesta pulsaattorikonesta on hyvät kokomukset! Käytössä nykyisinkin ahkerasti!

   Poista
 9. Minä kokeilin pesupähkinöitä, mutta ne olivat pettymys. Kovin likainen pyykki ei puhdistunut ollenkaan ja sellainen ei niin likainenkin jäi pahalta haisevaksi :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut kaverilta ihan saman, mutta hän sitten oli tutkaissut ja ne pesupähkinät eivät olleet oikeen kunnollisia pesupähkinöitä. Oli sitten tutkinut asiaa ja markkinoilla on aivan surkeita kopsuversioitakin.

   Olihan sulla ne pesupähkinät pienessä pussissa koneessa ja riittävän monta? Toisia pesupähkinöitä tarvitsee vain 5 ja toisia jopa 8. Jos pyykki on tosi likaista, laittaisin 2 pussia yhden sijaan ja sen mukaan mitä pesupähkinäpussin ohjeistetaan kertamääräksi (x2)

   Itse olen kokeillut 3 eri pesupähkinää ja ne kaikki on loistavia! Mitään tuoksua ei oikea pesupähkinä oikeastaan jätä, ainoastaan sellaisen viehättävän puhtaan pyykin miedon tuoksun. Sinälläänhän pesupähkinä on aidoimmillaan sitä, mitä teollisesti valmistetut pesuaineet jäljittelevät kemialliesti, mutta ne eivät valkaise tietenkään. Pesuaineisiin lisätään sitten mm. alumiinipohjaista zeoliittiä, joka taas aiheuttaa sitä pesukoneiden nykyaikana ilmenevää nopeaa loppuunkulumista.

   Pesupähkinät on kyllä hyviä, mutta eivät kaikki, joten jos myrkytön (ja pesukonetta säästävä) peseminen kiinnostaa, niin kokeilisin vielä uudelleen. Ehkä kyseessä on vain se, että pesupähkinöiden annostelu ei vastannut yykin tarpeita. Se tunkkaisuus on sitten eri asia. Voisiko se tulla itse koneesta? pesuaineissahan on itsessään niin paljon hajuja ja kaikenlaista, että ne saattavat peittää sen hajun alleen. Pesupähkinöissä kun sitä hajustusta ei ole, mahdollinen koneen tunkkaisuus (joka voi tulla poistoletkusta ja rakenteista zeoliittikertymien vuoksi linkouksen myötä)pääsee esille. Oletko kokeillut pyöräyttää jotain lakanaa vaikkapa ihan ilman mitään pesuaineita? Se voisi olla ihan hyvä idea testata, ksoa pesuaineiden zeoliitti tosiaan kertyy koneisiin piiloon (aina) ja syövyttää pesukonetta aiheuttaen myös sitä tunkkaista hajua :)

   Poista
 10. Hei,

  Meillä on samanlainen pulsaattorikone ollut viime kesästä lähtien ja hyvin on toiminut. Yksi asia ohjekirjassa jäi mietityttämään eli kuinka paljon pesutilassa täytyy olla minimissään vettä? Muistaakseni ohjeissa puhuttiin jostain merkistä, mihin saakka vettä täytyy olla, mutta meidän koneessa ei mitään selkeää merkkiä ole. Tämä ei ole ollut ongelma, kun on aika täysiä koneellisia pessyt, mutta jos haluaisi joskus pienemmän määrän pestä.

  Oletteko ehtineet kokeilla pienellä pyykkimäärällä? Kuinka pienellä vesimäärällä selviää?

  -Merja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsopa sinne pesurummun sisälle takaseinään, siihen kohtaan, missä on se nukankeräyspussi ja ilmastointiaukot. Sen vasemmalla puolella, ilmastointiaukkojen vasemmalla puolella on kohokirjaimin H-M-L, eli high, medium ja low. Se low on alin vesimäärä ja niin edelleen. Oikea paikka näkyy tässä kuvasarjassa oikean yläkulman kuvassa https://2.bp.blogspot.com/-5SvbJw1WpAc/Vu15XcIa98I/AAAAAAAAHr0/o5zyvKriOtIAUEJXzEGb8pVxVR969P4Qw/s1600/pulsaattori_1.jpg

   35 litraa on se L -kohtaan saakka yltävä vesimäärä ja meillä riitti kun vettä oli siihen saakka :) Ei olla kokeiltu vielä ihan pienellä pyykkimäärällä pesua, mutta voisin ajatella, että sekin on tosiaan mahdollista, kun se veden pesuliikehän tulee sieltä pohjasta. Meinaan kyllä tässä pian pesaista yhden kevyen takin ja juurikin laittamalla vain sen verran vettä, että se takki on kunnolla peittynyt :)

   Poista
  2. Itselläni ei ole kokemuksia noista muovisista pulsaattoripesukoneista! Itse pesen vanhan mallisella pulsaatttorikoneella ahkerasti pyykkiä Kyllä niistä on hyvät kokemukset! Tykkään tuosta pyykinpesusta vaikkaolen mies!

   Poista
 11. Pulsaattorikone on tuttu juttu..mutta pesupähkinät ei..:)

  VastaaPoista
 12. Onpa komea kone! Meillä oli aikoinaan saaressa vanha pulsaattori, ei kyllä noin hieno! Nyt pyykinpesu sujuu leikiten ja kohta ne pyykitkin saadaan kuivaksi ulkona. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa pulsuissa oli niitä kampiakin, joilla sai veden puristettua pois pyykeistä, mutta ne lienee jo historiaa, kun on se linkouspesä tehty erikseen :)

   Tämä pulsu toi nyt suuren muutoksen meille, kun enää ei ole säännöllistä tarvetta ajaa kaupunkiin joka toinen viikko. Kun oli, pyykit tuli käteväti mukaan ja hoituivat saamalla reissulla. Ulkona kuivatettu pyykki on kyllä ihan parasta. Se tuoksu ja raikkaus! Me kuivatetaan pyykit ulkona kesät ja talvet. Talvisinkin sen pyykin loppukuivatus sisällä käy niin sutjakkaan kun vesi on käytännössä haihtunut pois jäätyneestä pyykistä :)

   Poista
 13. Vauu! Hämmentävän hyvät tulokset! Ja tosiaan noin lyhyillä pesuohjelmilla. Tosi hienoa!

  Mä taas menin toiseen suuntaan, ja ostin just kuivaavan pesukoneen. Olen ollut niin haltioissani siitä, kun mulla ei ole koskaan ollut edes kuivausrumpua. Joo, olen vähän ”jälkeenjäänyt" ;) Isäntä on naureskellut mulle, kun olen joka koneellisesta niin riemuissani, että kato kato nyt, nää on ihan kuivia! Heh :D Kesällä olen kyllä aatellut viedä ulkonarulle kuivumaan, mutta nyt en viitti yrittääkään korkeiden hankien keskelle.

  Pienet ilot <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brutus :D hahaha! Ei vaan, sitä kun on mistä valita, pitää valita mikä itselle parhaiten sopii. Mulla on ollut sekä kuivaava, että kuivausrumpu. Hyvänä asiana pidin sitä, että eläinten karvat irtosivat kuivatessa, mutta samalla kyllä huomasin tekstiilien kuluvan ja haalistuvankin ihan eri tavalla. Se kuivaus vissiin syö tekstiilin kudoksia, jotka jää auki pesun jälkeen, joku viisaampi mulle kertoi, kun asiaa ihmettelin. Itsellä sitten ajan myötä sen kuivaajan käyttö jäi pois. Taidan olla niin perso tuolle tuulen tuoksulle pyykeissä, että en siitä luopuisi kun se nyt on mahdollista ja varmaan sähkönkulutuskin asiaan ainakin jonkinverran vaikuttaa. Mutta, kun on mistä valita, pitää saada valita justiinsa kuten itselle parhaiten sopii ja monelle kuivaavat ja kuivurit ovat arjen helpottajia. Hurraa, sille, että on mistä valita! :)

   Poista
 14. Onnea hankinnasta! Ihana lukea, miten intoa pinkeänä siellä olet :)
  Pesen itse normikoneella lyhyellä pesulla suurimman osan käyttövaatteista. Liinavaatteet hieman pidemmällä pesulla. Olen tullut siihen tulokseen, että puhdasta tulee lyhyemmälläkin (30 min) pesulla.
  Maalla meillä oli vanhanaikaninen pulsari, mikä heitettiin muutamia vuosia sitten pois. Nyt vähän harmittaa, kun sillä olisi saanut pestyä mm. pienemmät matot hyvin. Linkoa siinä ei ollut, vaan tuo "mankeli".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on loistoidea! Meillä meinaan on tuolla Gerdassa sellainen valurautainen mankeli, joka kiinnitettiin pöytään tai seinään, siis valurautainen aihio, jossa puupuolat ja kampi, josta saa puolat liikkeelle. Sen voisi valjastaa ulkona mattopyykkiapuriksi, Siinä on ne puolat hieman löystyneet toisiinsa nähden muistaakseni, joten joillekin pitkille, mutta ohkaisille kesäräsymatoille se olisi huisin hyvä vedenpoistopuristin.

   Kiitos, Anu! Tämä täytyy testata!

   Poista
 15. Kuningaskuluttajassa oli aikoinaan ekopesuainetesti, jossa Ecover oli voittaja. Pesupähkinät pärjäsivät varsinaisista pesuaineista huonoiten. Pesumagneettien tulos oli vielä huonompi, mitä sitten lienevätkään.
  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/02/27/ekopesuaineissa-eroja
  Normivaatteissa riittää varmasti pienempikin pesuteho pesuaineessa tai sitten pikapesu normikoneella tai pulsaattorilla.
  Meillä oli myös hajua pesukoneessa, mutta siihen auttoi nukkasihtien puhdistus ja sitruunahappopesu 90 asteessa. Koneella on ikää 9 vuotta ja pyykkiä pesty keskimäärin koneellinen päivässä, joten kaikenlaista sakkaa alkaa varmasti olla siellä ja täällä.
  Kiitos postauksesta; pitääpä itsekin taas joskus kokeilla ekopesuaineita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi Kunkkujen testi on mielestäni hieman hassu. Siinä uitettiin paitaa kahvissa, mustaviinimarjamehussa ja soosissa, annettiin kuivaa sellaisenaan vuorokauden ja sitten se sekopäisen taiteilijan tuotoksen näköinen tahratyyki paiskattiin koneeseen ja hämmästeltiin kun ei ihan kaikki lähteneet :D Pikkaisen epäilen olisiko "Omotkaan" sellaisia tahroja irroittaneet :D vaikeisiin tahroihin suositellaan pesupähkinällä pestessä esim. (ihmetehosaippuaa) eli sappisaippuaa esikäsittelynä, kuten "Omoihin" jotain tahranpoistoainetta kumppaniksi jos on niin rajut likatahrat kuin tuossa testissä.

   Ne pesumagneetit kuulostaa erikoisilta. En ole koskaan moisiin törmännyt, mutta ajatus on jotenkin hassu ;)

   Poista
 16. Ei voi olla totta, ihan huippu juttu pulsaattori! Nyt tekis mieli itsekkin ostaa kyseinen masiina. Ja ihan oikeasti tulen jossain välissä varmasti tarvitsemaan tätä.. Kiva kun teit jutun tästä!

  VastaaPoista
 17. Itse olen pessyt vielä 90-luvulla pulsaattorikoneella. Linkous tapahtui erillisellä lingolla, joka oli todella tehokas. Ensin pesin koneessa, väänsin käsin ja huuhtelin saaveissa (pakko huuhdella tietenkin moneen kertaan) ja linkosin. Vähänkään selkeästi likaiset pyykit piti liottaa ensin ja pestä pitkään, jotta lähtivät puhtaiksi. Kyllä siitä glamouri oli kaukana ja automaattikone olikin luksusta sen jälkeen.
  Ehkä tuollainen kone on kehittyneempi versio entivanhaisista pulsaattoreista, että se pesee paremmin ja onhan siinä linkokin.
  Minulle jäi vähän epäselväksi miten tuossa huuhtelu tapahtuu.
  -Rosanna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan varmasti oli! Ne ensimmäiset pulsaattorit taisivat olla vain askel helpompaan suuntaan nyrkki- ja lautapyykkäämisestä, joten sähköistys ja linkousmahdollisuuden myötä vasta pyykkirulijanssi sai todellista helpotusta.

   Huuhtelu tapahtuu siten, että ensin pykki peestään, sitten se nostetaan viereiseen linkouspesään, lingotaan ja laitetaan takaisin pesurumpuun, jossa on uusi, puhdas vesi. Sen jälkeen takaisin linkorumpuun ja pyykki on valmis ripustettavaksi :)

   Poista
  2. Itse miehenä tykkään pestä pyykit edeleenkin vanhanmallisella pulsaattorikoneella! Itselläni on kolme koneetta mökillä käytössä!Huutelen useaman kerran jonka jälkeen puserran isommat vedet pois telojen välissä! Linkous tapahtuu erilisellä linkolla! Ennen pesua varsinaista pesua laitan pyykit likoon!

   Poista
 18. Minusta sellainen vanhanajan Upo-merkkinen pulsaattori pesee paremmin kuin nämä modernit muoviset koneet. Olen testannut molempia. Näissä muovisissa on pienempi se pesutila. Ainoastaan tuo linko on plussaa näissä uusissa, vanhoissa oli vain se kampi ja sillä ei saanut vettä niin tehokkaasti pois. Vanhat Upot pesivät pienet matot ja painavat haalaritkin, niitä ei näihin uusiin muovisiin voi laittaa. Niitä vanhoja ei vain taida enää saada mistään, paitsi jos löytää käytettynä jostain kirpparilta. -Pyykkäri-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Serkkuni oli bongannut tori.fi:stä joitain wanhoja pulsaattoreita. Ne taisivat olla aika painavia? Itse en ole sellaisella koskaan pessyt, mutta varmasti niissä uskalsi pyöritellä painavampaakin pyykkiä. Itse pesin paksun peiton tuolla pulsaattorillamme ja se onnistui oikein hyvin, mutta mattoa en kyllä sinne uskaltaisi laittaa. Meillä on onneksi mahdollisuus pestä matot omalla pihalla tai matonpesupaikalla, joita on useita tässä lähialueella ja niissä kussakin on ne mattomankelit, joilla on ollut tavattoman kätevää puristaa suurista villamatoista vedet pois. Märkinä ne ovatkin olleet niin painavia, ettei meinata kaksin isännän kanssa niitä saada rontattua. Suurimmat matot meillä on 5 neliön kokoisia :)

   Poista
  2. Itselläni on hyvät kokoemukset tuosta vanhoista pulsaattorikoneista ovat nykyisinkin mulla ahkerasa käytösä kesät talvet!

   Poista
 19. Siis vau! Kiiitos ihan hirveästi tästä kirjoituksesta, näinkö ne vekottimet tosiaan toimii...! On ollut tarkoitus ottaa selvää, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi, kun ei ole ollut pakko. Herää kysymys, minkä ihmeen vuoksi pesukoneella kestää pikaohjelmakin varmaan 1,5 h ja normaali jotain tyyliin 3 h :D Ja mulla ei edes ole mikään uusi vettä säästävä kone, vaan ikivanha Upon pesukarhu. Sitten kun siitä aika jättää, niin mulle tulee pulsaattori!

  Ja ilmeisesti tällä voi pestä myös villaisia ym hienopesun vaativia vaatteita? Luulisi, kun vain valitsee hitaamman kierrosnopeuden ja riittävän lyhyen ajan, ja lataa rumpuun sopivan lämpöistä vettä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Pulsaattori on villavaatteille lempeä. Tänään juuri pyöräytin pari villaista ja jälki oli erinomaista. Ensi viikolla varmaan pesaisen pari pientä lampaantaljaakin. Sellaisia pieniä istuintaljoja :)

   Poista
 20. Tehokas vempain. Linkousominaisuus on iso plussa,se mankelin läpi puristaminen oli märkää touhua, eikä kovin tehokasta. Tavallisten koneiden pesuajata suuri osa menee veden lämmittämiseen, siksi pesuohjemat ovat niin pitkiä. Omassa koneessani on 15 minuutin pikaojelma ja riittää useimpiin pesuihin jos vaikeammat tahrat käsittelee ensin vaikka sappisaippualla. Pesujauhetta en laittaisi koskaan pesukoneeseen. Pesupähkinät, pesupallot ja nestemäinen, luontoystävällinen pesuaine ovat parhaita niin ympäristölle kuin ihmisen ihollekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös se pyykin hidas kääntely vie aikaa. Monastihan linkousohjelmisa on niitä taukoja, joiden aikana pyykki kiertää rummussa kierroksen ees ja taas, hitaasti, kunnes taas lingotaan :)

   Poista
 21. Kiitos tästä postauksesta! Täälä haikailen pulsaattorin perään. Pieniä lapsia on monta, mutta silti tekisi mieli kokeilla onnistuisko tällä pyykätä 8h vaatteet... rohtosuopayrttikin kuulostaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan samalla tavalla kuin sillä peukoneellakin. Toki hieman enemmän joutuu näkemään vaivaa pyykin siirtelyyn linkoon ja takaisin, mutta ajalliesti sitten säästääkin aikaa rutkasti.

   Nim. tänään 3 koneellista alle tunnissa ;)

   Poista
 22. :OO Mulla on ihan huijattu olo, sellanen "erosin lahkosta ja astuin ulkomaailmaan". Mitä hittoa venailen jotain 3 TUNNIN pesuohjelmaa jos tuollainenkin vaihtoehto on olemassa. Ja onnistuu viel ilman viemäreitä! Voi taivas, synttärilahjatoiveeksi juhannukselle oma pulsaattori!

  VastaaPoista
 23. Hahahaha! Jotain siihen suuntaan kävi itselläkin mielessä. 3 tuntia on kyllä jäätävä aika pyykille. Mikäköhän siinä on ajatuksena. 3 tuntia! Tsiisus :D

  Ps. ja edelleen olen samaa mieltä pulsusta. Sillä vaan on niin hitsin helppoa pyöräytellä pyykkiä, vaikka joutuukin nostelemaan sitä linkoon ja takaisin huuhteluun. En vaihtaisi!

  VastaaPoista
 24. Kyllä toi pulsaattoripesukone on ehtottomasti hyvä vaikka iselläni onkin vanhan mallinen! Pulsaattorikoneella homma käy nopeammin ja kyllä yhtä puhdasta tulee kuin automaattikoneella! Ensiviikolla meinaan mennä taasen pyyklille mökille jos ilmat salli! Olen ollut tyytyväinen pulsaattoripesukoneisiin enkä vaihtaisi automaattikoneeseen!

  VastaaPoista
 25. Voi että miten mahtava postaus!!!

  Meidän pesukone ja kuivausrumpu päätti päivänsä vajaa vuosi sitten ja ostettiin sitten tilalle uudet. Olin ihan että WTF, kun näin ne ohjelmien kestot... Aiemmassa koneessani pisin 60 asteen ohjelma oli 1h29min, tässä uudessa se on 2h45min!! Sitten keksin vajaatäyttö-ohjelman, jolloin toi pesu onkin enää 1h9min. Tosin sitten ehkä vaatii lisähuuhtelua, noin 15min lisäaikaa... Sitten hankin Ole Hyvän pesuaineen (nestemäinen) ja ajattelen nyt, että lisähuuhtelua ei tarvita, koska nestemäinen ekopesuaine kyllä poistuu toivottavasti sillä perushuuhtelullakin. Sitä paitsi kone on niin viisas, että jos vaahtoa on liikaa, se laittaa sitten kai itse lisähuuhteluita...

  No joka tapauksessa tollanen pulsaattori kuulostaa kyllä ihan unelmakoneelta! ♥ Jos mun haave vielä joskus toteutuu, mä hommaan kodikseni pienen mökin, jossa on kompostoiva (sisä)vessa, EI tiskikonetta, puulämmitys ja pesukoneeksi ihan varmasti haluan sitten tollasen pienen, kätevän ja ennen kaikkea NOPEAN pulsun! Mitä kummaa niillä kaikilla erilaisilla ohjelmilla siellä pesukoneessa yleensä edes tekee, mä pesen kuitenkin aina vain joko 40- tai 60-asteisen perusohjelman... Ehkä pitäisi alkaa kokeilla, mitä tulis pikaohjelmalla...

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!