jovela

jovela

tiistai 1. maaliskuuta 2016

Vinkkejä aiheeseen ruosteinen vesi ja puulämmitystehon parantaminen

Kyllä huomaa kevään lähestyvän. Niin innoissaan sitä taas ollaan pohtimassa ja puuhaamassa juttuja. Ajattelin tällä kertaa vinkata muille wanhojen talojen, ruosteisten kaivovesien, viemärittömien kiinteistöjen tai puulämmitysten kanssa häärääville meidän uusimmista pohdinnoista ja ratkaisuista.

Aloitetaan vaikkapa tuosta puulämmityksestä. Me lämmittelemme puulla joka päivä kylmään aikaan. Vaikka puulämmitys on energiatehokkuusmittaajien laskelmien mukaan se edullisin lämmitysmuoto, ei olisi hassumpaa siihenkin saada säästöä ja napsautella tukipattereita nollille. Kuulimme lämpöenergialla toimivista lämmönjakajista, eli lämpötuulettimista, joita valmistaa mm. Sunwind ja myy esimerkiksi Tuontitukku. Hinnoissa on kovasti eroja ja jonkin verran myös itse tuulettimien käyttömukavuuksissa. Tuontitukussa tuuletin maksaa n. 100 euroa, mutta käsittääkseni ominaisuuksiltaan vastaavaa voi tilata Englannista rapialla 30 punnalla. Meillä on nyt tuollainen tuuletin tuvassa puulieden päällä.


Tuuletin laitetaan suoraan kuuman lieden päälle. Se kestää 345 astetta lämpöä, mutta koska meillä ei juuri nyt ole sellaista mittaria, jossa riittäisi kapasiteettia mitata niin korkeita lämpötiloja, nostamme tuulettimen tuollaiselle isännän tekemälle kolmijalalle silloin, kun liesi on todella kuuma. Siihen lämmönjakoon nosto ei vaikuta tuolloin, sillä lämpö nousee ylöspäin.

Tuuletin kierrättää huoneeseen lieden kuumaa ilmaa 170 kuution tuntitahtia, eikä se tarvitse toimiakseen mitään muuta kuin sen uunista tulevan lämmön. Näiden ekomallisten tuulettimien sanotaan olevan parhaita. Ne aloittavat lapojen pyörityksen hyvin nopeasti, ihan alhaisessa lämmössä ja pyörittelevät ilmaa kunnes hellasta ei juurikaan enää lämpöä irtoa. Moni tuuletin pitää aika ikävää ääntä, joten suosittelemme hieman tutustumaan youtuben mallikohtaiseen videotarjontaan. Tämä meidän hankkima malli on äänetön ja todellakin, se toimii!Näiden lämpötuulettimien sanotaan vähentävän puunkulutusta n. 20% ja se kuulostaa uskottavalta. Eilen meillä oli tuvassa iltasella jo sen verran kuuma, että normaalia pesällismäärää ei suinkaan ollut tarvetta poltella. Voisin kuvitella, että tällaiset olisivat käteviä myös mökillä, joissa usein menee se oma tovinsa ennen kun mökki on saatu lämmitettyä. Lämmönjakajatuuletin levittää lämpöä niin mukavasti. Ei siinä tukka hulmuten edssä seiso, mutta eron huomaa kyllä.

Ruosteinen vesi

Meillä on porakaivo, mutta sen vettä ei olla käytetty talousvetenä. Vesi pitäisi tutkituttaa kunnolla ja lisäksi vesi on ruosteista. ruosteisuuden poistoon on olemassa erilaisia keinoja, mutta emme ole vielä ryhtyneet sen suhteen sirkustemppuihin. Kaikki aikanaan.

Porakaivomme vesi on kirkasta kun se tulee letkusta ulos, mutta se tuoksahtaa rikille. Haju katoaa likimain heti kun vesi on yhteydessä happeen, mutta vesi ei ole kirkasta. Teimme lauantaina kaivoon puhdistuspumppauksen, eli laskimme sieltä usean tunnin vettä, jonka jälkeen teimme kotitestin, eli stickin. Näitä testejä myy mm. tuo mainittu Tuontitukku, jossa juomakelpoisuustestit ovat juuri -50%. PH:n, kloorin ja muutaman muun ominaisuuden testit löytyvät täältä ja bakteeritestit, eli juomakelpoisuuskotitestit täältä. Tietenkään tuo testi ei ole yhtä tarkka kuin labratestit ja sellainen vielä teetetään, mutta testi kuitenkin antaa osviittaa veden laadusta. Meillä ensimmäiset testit osoittivat yllättäen, että vesi onkin ihan kelpoa, normaalia jopa, mutta edelleen haasteena on se ruosteisuus - joka tosin on selkeästi vähentynyt siitä kun kaivo porautettiin reilu 2 vuotta sitten.

Tässä vesi on seisonut kupissa 3 päivää. Vertailun vuoksi toisessa mukissa on ostettavaa lähdevettä.


Koska tuo vesi nyt ei ole ihan hurjan ruosteista enää ja ilmeisesti se ei myöskään aiheuta välitöntä hengenvaaraa esimerkiksi pyykkivetenä, olemme pohtineet pulsaattorin hankkimista Jovelaan. Meillä syntyy maltillisesti pyykkiä ja tähän mennessä, näiden kuluneiden 2 vuoden aikana olemme voineet hoitaa pyykit kaupungissa asioidessamme lounasravintolassa, jossa on pesukoneet käytettävissä. Eipä se ole hankalaa ollut, mutta nykyään myös nuo kaupunkikäynnit ovat vähentyneet, joten pulsaattori voisi olla meille hyvä ratkaisu.

Loppusilauksen päätökselle antoikin sitten 2 asiaa. Ensimmäiseksi se, että ystävämme kertoi lapsuudenkodissaan olevan ruosteista vettä, selkeästi värjäävämpää kuin meillä ja että he ovat siellä ratkaisseet haasteen värinkaappauslappusilla, joita myydään 20 kipaleen pakkauksessa hieman yli 5 eurolla. Pyykki on ollut valkoista, eikä konekaan ole väriä ottanut pintaansa. Toiseksi löysin pulsaattorin tarjouksesta. Kyseistä pulsaattoria on kehuttu arvioissa monessa paikassa ja joissain blogeissakin, joten se lienee ihan käypä masina. Linkoustoiminnallinen pulsaattori maksaa 179,- ja pienempi malli (jossa myös pesukapasiteetti 6 kg), mutta ei linkousta, maksaa 139,-


Nyt kun tuvan seuraava remppaosuus on pian alkamassa, tällainen pulsaattoripesukone mahtuisi ehkä ihan hyvin tupaamme sille luotavaan tilaan. Itse kone olisi piilossa silloin kun sitä ei käytetä ja kun pyykkiä pitää pestä, pulsaattorin voisi vetää esille syvennyksestään. Poistovedet saisi samaan Sauna Seppo -vedenkäsittelyjärjestelmään, joka meillä on tiskivedellekin ja lämpimän veden saisi puulieden lämminvesikattilasta, kuten tiskivesikin saadaan. Tuo pulsaattori on niin kevyt, että kesällä sen voi myös viedä ulos. Tehdä sille vaikka pienen pyykkikatoksen, niin ei tarvitse sisällä vesiä lämmitellä helteellä. Pyykkiä voi pestä vaikkapa saunapäivänä.

Loppupeleissä siis tämäkin asia aikalailla yksinkertainen juttu. Ei oikeastaan edes erikoinen. Täällä asuessaan tulee ajatelleeksi kaikkea hieman eri kannalta ja eritoten kyseenalaistamaan kaikkea sitä, mikä pitäisi olla ja että asioiden pitäisi aina olla tietyllä tavalla. Yhtälailla ne voivat olla jollain toisella tavalla, helpommallakin loppupeleissä.

Kohti seuraavaa satoa

Tuvassa alkaa hiljalleen näkyä lähestyvä keittiöpuutarhakausi. Multiin on laiteltu ananaskirsikkaa, inkamaissia, maapähkinää, latva-artisokkaa ja seesaminsiemeniä.Ensimmäiset taimet siellä jo ovat päitään mullista nostelleet, joten saapas nähdä mieten niiden kanssa käy. Tomaatteja laittelemme kasvamaan hieman myöhemmin tässä kuussa, jotta saisimme kuitenkin jonkun aikaisen sadon kasvamaan.

Aurinkoenergiaa

Meillä olisi tarkoitus nyt (taas) tänä vuonna hyödyntää aurinkoenergiaa. Ihan nolottaa kun emme saaneet nykyistä järjestelmäämme kiinnitettyä viime vuonna. Meillä siis on jo perussetti, joka tuotiin tänne mökiltämme, mutta ei sitä ehditty ottaa käyttöön. Nyt olisi syytä. Jos pulsaattorille tekisi sen pienen katoksen, eli kesäpesulan, aurinkoenergiayksikön voisi kytkeä vaikkapa siihen!

Toinen juttu sitten tutkinnan alla on aurinkolämmittimet. Sellaisia valmistaa mm. tanskalainen Scanheat  (< hauska tuote-esittelyvideo) ja Suomessa edustajana toimii Sunwind. Jotkut Pelle Pelottomat ovat vastaavia tehneet itsekin ihan juomatölkeistä, mutta ehkäpä me ei nyt ihan niin pitkälle vielä olla menossa.

Aurinkolämmitin toimii aurinkoenergialla ja toimintamekanismi on hyvin yksinkertainen. Tutustumme aiheeseen enemmän ja palaan siihen jos sellaisiin päädymme. Sinällään Suomessa noilla kyllä on käyttöä. Viime vuonna syys- ja lokakuu olivat hurjan aurinkoisia ja nyt maaliskuu, joka tietenkin on edelleen "lämmityskuukausi" on alkanut aurinkoisissa merkeissä. Ainahan se olisi kotiin päin jos lämpöä voisi kertainvestoinnilla tuottaa kustannuksitta. Jää nähtäväksi.


Pulsaattorin osalta palaamme asiaan hieman myöhemmin, kun kone saapuu meille ja pääsemme testaamaan sitä. Se meinaa sitten myös sitä, että testiin menee ekopesuaine omalta pihalta, eli se rohtosuopayrtti, jonka pesutehot ovat pesupähkinöitä paremmat. Sen kanssa joutuu odottelemaan kunnon kevättä, jotta saadaan sitä juurakkoa kaivettua maasta.

Så ja jaa, näillä tätä viikkoa pitkin mennään. Viikonloppuna tiedossa mööpelimaalausta. Hommat etenee, vaikka takapakkia otettaisiin.

Loistavaa tätä viikkoa teille siellä! Vissiin toisilla tämä viikko on talvilomaa tois puol Suomea, joten hyviä lomapäiviä sinne! Tämä rouva palaa nyt arkisorvilleen leipätyön pariin.

Jovelan Johanna

38 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus! Tuollainen tuuletin voisi hyvinkin toimia myös meidän takan päällä! Takka on olohuoneessa ja sen lämpöä pitäisi saada ohjattua viereiseen eteiseen, josta lämpö sitten nousisi yläkertaan itsestään, hm, täytyypä esitellä tuo ukko-kullalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esittele toki :) Meillä tuo tupa on suuri, joten juurikin se lämmön siirto laajeemmalle alueelle on hyvä juttu ja se tuntuu toimivan tuon tuulettimen avulla :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Kerrotaan sitten käyttökokemuksia kun pääsemme testaamaan konetta :)

   Poista
 3. Samanlaista tuuletinta on mietitty meilläkin, löytyy myös Clas Ohlsonilta. Vielä ei raaskittu ostaa mutta käyttökokemuksia kuulemme mielellämme :)
  Mummolla oli aikoinaan mökillä pulsaattoripesukone, saunan kuistilla sitä käytettiin ja hyvin toimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkkasin tuota Clasun tuuletinta ja se onkin hieman halvempi kuin se ekotuuletin. Pieni kysymysmerkki itselläni olisi tuon suhteen monia arvosteluita ja esittelyvideoita katsottuamme, että miksi tuossa videossa on ainoastaan animaatio, johon on lisätty äänimaailmaksi viheltely. Miksei ihan kunnon esittelyvideota sellaisenaan, ihan kuten se oikeastikin toiminnassaan olisi. Jotkut näistä lämmönsiirtotuulettimista pitää varsin rasittavaa ääntä, joten mulle tuli ensimmäisenä mieleen, että onko tuo tuuletin niitä hermoille käyvää ääntä pitäviä ja siksi ei sitä oikeaa ääniraitaa ole laitettu ;)

   Epäluuloelli täällä hei ;D

   Poista
 4. Hei! Olen lukenut kirjoituksesi Separett-kuivaköymälästänne alkuajalta, mutta en löytänyt pidemmän aikavälin kokemuksia. Jos suinkin ehdit, olisin kiitollinen, jos saisiN vastaukset seuraaviin:

  - onko tyhjennysväli kerran kuussa pitänyt? Onko totta, mitä joissain kirjoituksissa väitetään, että pöntössä käytetään muovipussia? Muovia??? Mitä ihmettä sille muovipussille sitten tehdään? Se kyllä kuulosti niin kovin epäekologiselle, ettei varmaan voi olla totta? Miten kompostoitte jätökset? Miten pesette pöntön, varsinkin talvella? Itse kakkia en ällöä, mutta hirvittää, miten oma kaivo saadaan säilymään saatumattomana, jos joudutaan jatkuvasti lutraamaan ulosteperäisiä bakteereja sisältävien vesien kanssa.
  - onko pissiletkunne pysynyt tukkeutumattomana? Netissä jotkut valittivat, että se tukkeutuu helposti. Minkä kokoinen pissisäiliö teillä on? Missä se sijaitsee? Miten se on eristetty? Joudutteko tyhjentämään sitä talvella? Mihin?
  - olen ymmärtänyt, että sisällä ei hajuhaittoja voi olla sähköisen tuuletusmoottorin takia. Jotkut näyttivät valittavan sitä, että ulkona sen sijaan haisee. Onko teille aiheutunut ulkona hajuhaittoja? Jollakin oli ongelmana, että tulisijoja sytyttäessä korvausilma tulikin Separetin kautta. Onko teillä,esiintynyt tällaista?
  - ovatko vieraat osanneet käyttää Separettia? Ovatko miehet suostuneet pissimään istualtaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Onpa monta kysymystä! Jee! Yritän huomata vastata kaikkiin. Käyttöjutuista ollaan kirjoitettu monta kertaa ja niitä löytyy tuosta oikealta valikosta kohdasta kylpyhuone sekä yksi pidempi juttu tammikuulta 2015 (se löytyy tuosta aikajanahakemistosta ja postauksen otsikko oli jtn Elämää viemärittömässä talossa tms)jos haluat lukaista näistä enemmän :)

   - Tyhjennysväli riippuu ihan siitä ollaanko kahden vai käykö paljon viikonloppuvieraita tai lomalaisia kylässä ja paljonko yksilötasolla ihminen käyttää vessapaperia. Sehän se eniten sitä täytettä tekee. 2-3 viikkoa lienee meillä sellainen normiväli :)
   - Separettissa käytetään ekopusseja, joita saa ostaa samasta paikasta, jossa myydään näitä pönttöjä. Lisäksi meillä on jätesäkki keräysastian suojana, koska ekopussi saattaa joskus mennä rikki.
   - Uloste on energiajätettä ja sen paras jälkikäyttö on kompostointi. Oikein kompostoituna aivan parasta lannoitetta! Kannattaa lukaista vaikkapa huussi.netistä vinkkejä :)
   - Ei tarvitse pestä, koska suojataan jätesäkillä se keräysastia. Pesu kesällä on riittänyt. Pöntön mukana tulee myös 2 keräysastiaa, joten jos jotain hankalampaa sattuu, on aina se toinen keräysastia olemassa kansineen.
   - Nyt en ole ihan varma, mitä tarkoitat ulosteperäisiä bakteereja sisältävillä vesillä? Separett erottelee lirut ja löröt ennen kun ne kohtaavat ja lirut laimennetaan vedellä. Ne eivät siis ole enää maastoon päätyessään kuin hyvin laimeaa ureaa, joka taas on oikea ekoteko. Maaperästä kautta maapallon on katoamassa fosfori, jonka katoaminen on suurempi ekokriisi. Palauttamalla laimennettuja liruja maaperään, maaperä saa fosforia. Luonnollisesti sitä nestettä ei kuitenkaan kaadeta kaivon lähelle, vaikka se ei puhdasta virtsaa olekaan. Taitaa nuo luonnossa liikkuvat eläimet lorotella maastoon enemmän ja järeämpää lirua kuin tämä laimennettu ihmisliru ;)
   - Meillä ei letku ole koskaan tukkeutunut tai jäätynyt jos tarkoitat sitä virtsaa kuljettavaa letkua. meillä se letku menee suoraan hirsiseinän läpi ja sen suojana on vain rivettä. 27 astetta pakkasta ja no problem!
   - Meillä on 30 litran säiliö ja se sijaitsee pöntön viereisen hirsiseinän toisella, siis pihan puolella pieneessä puusuojassa, jonka nikkaroimme sitä varten. Se on eristetty styroksilla. Talvella säiliö tyhjennetään kuten muulloinkin, laimennettuna.
   - Meillä ei ole koskaan haissut ulkona, enkä oikeen ymmärrä miten voisi haistakaan ellei sitten poistoilmaputkea olla asennettu jotenkin hassusti. Ilmastointiputkihan menee suoraan välikaton läpi ja presiis niin korkealle ja siihen suuntaan mihin kukin sen haluaa laittaa. Olisiko siis joku asennusvirhe ollut jos niin on päässyt käymään?

   Poista
  2. Jaha, vastaustila loppui kesken, joten jatketaan tähän :)

   Tuo omaan korvaan mystiseltä kuulostava korvausilma-asia ;) Mun harmaat aivosolut ei ymmärrä miten sellainen voisi olla mahdollista, että tulisijojen sytyttäminen aiheuttaisi sellaista, että korvausilma tulisi vessan kautta huonetilaan? Vessan sisällä on tuuletin, joka työntää ilmaa ilmastointiputken kautta sinne minne se putki on johdettu. Yritän kovasti miettiä miten voisi olla mahdollista, että korvausilma jotenkin tulisi sieltä suljetusta säiliöstä huonetilaan tästä syystä, kun siinä ei ole mitään, mistä se ilma varsinaisesti sieltä pääsisi pois kun sinne ilmatointiputkeen, joka asennetaan pois sisätiloista. Tuossakin on pakko olla jokin asennushässäkkä. Meillä ei ainakaan ole koskaan mitään tuollaista tapahtunut ja meillä sentään pönttöuuni ja separetti ovat fyysisesti vierekkäin! Kerran tai pari on voimakas matalapaine painanut ulkoilmaa pönttöön, ja se ilma on sieltä vapautunut kun istuu pöntölle ja liukulippa aukeaa, mutta ei sekään mitään kamalaa ole ollut ja siitä on päässyt napsauttamalla sen ilmastointiasetuksen ykkösen sijaan kakkoselle, jolloin tuuletin pyörii nopeammin. Se ilmastointiputki kannattaa tietenkin asentaa kunnolla (ei ole vaikeaa), riittävän korkealle/etäälle ja sellaiseen paikkaan, jossa ilma pääsee hyvin kiertoon :)
   - Meidän vieraat osaavat kyllä käyttää vessaa, ei se niin erilainen ole loppupeleissä ja kyllähän me aina uusille vieraille ollaan kerrottu miten se toimii.

   Meillä on ollut tuo Separetti nyt keväällä 3 vuotta ja jos päätös pitäisi tehdä uudelleen, niin uudelleen se tuonne otettaisiin :)

   Poista
  3. Niillä pesuvesillä tarkoitan sitä, että pönttöhän toki pestäisiin ulkona ja vesi otetaan kaivosta. Meillä on sellainen vanhakantainen kaivettu kaivo, jossa on betonikannessa pumppu. Minua hirvittää jo nykyisin sekin, kun kompostiastiaa pestään kaivolla, vaikka kompostiastiassa ei ole kuin ruokajätteitä. Toki yritämme tehdä työn puhtaasti, mutta kaikki mitä esim. pumpun kahvasta tai sangosta vettä valuu, menee kannen raoista suoraan kaivoon takaisin. Eli jos vähänkin kakkaisilla käsillä joudut operoimaan... Tähän neuroosiin lienee taustana se, että tuttaviemme kaivo saastui aikanaan eikä sitä koskaan ole saatu puhtaaksi. Eikä meidän paikkakunnallemme oikein saa kaivaa porakaivoja korkean radonpitoisuuden takia, joten tällä kaivolla olisi pärjättävä.

   Poista
  4. Ahaa! No tässä tapauksessa ei syytä huoleen. Kun tosiaan suojaa sen säiliön jätesäkillä, ei itse säiliö mene kakiduuraiseksi jos ekopussi pettää ja kun säiliön (tai vaikka sen kompostin) haluaa pestä, sehän ei siis ole mikään suuren suuri, niin ota ämpärillä kaivolta vettä sen säiliön luo sen sijaan, että tuot kompostin tai säiliön kaivon luo :) Sen pesunhan voi sitten tehdä ihan toisessa paikassa :)

   Poista
  5. Mä taidan olla kauhean muovivastainen... Meillä ei oikein ole jätesäkkejä osteltu (ei tule juurikaan sellaista jätettä, kun on tuo komposti, metallit ja lasit kerätään ja poltettavat poltetaan). Mut tuossa äsken hiihtolenkillä (jossa parhaat ideat tulee :) ajattelin, että vanha kunnon sanomalehti varmaan käy siellä pohjalla jötesäkin tilalla. Ja sit oksasilppurista tai sahajauhoja päälle vähän. Meillä on myös ulkohyysikkä, jota reippaat miespuoliset käyttävät talvellakin, mutta herkkäpeppuinen emäntä ja vieraat kaipaavat kuitenkin sisävessaa. Ja vesivessasta oltais nyt luopumassa, että saadaan jätevesiasia lainmukaiseksi. Mä itse olisin tykännyt sellaisesta oikeasti kompostoivasta sisähyysikästä, jossa jätökset menevät isoon, alapuolella sijaitsevaan säiliöön, jossa ne myös maatuvat. Ongelma meillä on se, että tämä versio vaatisi kovaa kaivamista, koska talossa ei ole kellaria. Se talouden osapuoli, jonka kontolle kaivuu- ja rakennus-urakka kaatuisi, ei ole kauhean innostunut näin suuresta remontista.

   Poista
  6. Kyllähän sitä vissiin noinkin tietysti voi käyttää, mutta säiliö sitten tietenkin täyttyy huomattavasti nopeammin ja sitä keräysastiaa joutuu varmaankin tosiaan pesemään joka tyhjennyksen jälkeen :)

   Poista
  7. Ihanaa joku kysyi just ne jutut tuosta vessasta jotka yleensä eniten mietityttää muakin. Ja kaverilta kuulin että tuohon ulkona mahdollisesti tuntuvaan hajuun vaikuttaa korkeus mistä putki tulee ulos. Joku tuttu oli joutunut laittamaan putken liian alas, eli putken ulkopää oli suurinpiirtein metrin korkeudella ja haisi välillä, nyt seinä on rempattu ja putki nostettu ylemmäs eikä kuulemma enää huomaa mitään.
   Ja siis tehdäänkö pulsaattoreita vielä?! Meillä on varalla sellainen upon vanha

   Poista
  8. Juu! Kyllä tehdään :) Tuota linkin mallia myy myös Hobby Hall, tosin 71 euroa kalliimmalla ;)

   Poista
 5. Kiitos taas tästä hyödyllisestä ja mielenkiintoisesta postauksesta!! Tuo tuuletin toimisi meillä varmasti, täytyy harkita ensi syksynä sen ostamista. Pulsaattori toimisi varmasti teillä hyvin, laita käyttökokomuksia myöhemmin, kun saatte sen :). Täytyy minunkin vissiin alkaa jotain maalaamaan, toisten into on nimittäin tarttuvaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaisi muuten tässä kevään kesän paikkeilla noitakin olla enemmän alennusmyynneissä, kun ovat sesonkitavaraa. Kannattaa pitää silmät auki jos tulee hyviä tarjouksia vastaan ;)

   Pulsusta laitetaan varmasti kokemuksia kun saadaan se käyttöön :)

   Maalausinto ON tarttuvaa! Tämä omanikin on toisten tartuttamaa ;)

   Poista
 6. Hyvä ja mielenkiintoinen postaus minustakin (kuten monet muut aikaisemmatkin).

  "Tuuletin kierrättää huoneeseen lieden kuumaa ilmaa 170 kuution tuntitahtia..."

  Uskon, että tämä on varmasti tosi tehokas teillä. Siis meillä kun on ihan uusi talo (tai ainakin melkein uusi, me muutettiin lokakuussa 2014, kun saatiin muuttotarkastus pidettyä ja läpi), niin meillä tämä sama asia on ratkaistu jo talon suunnitteluvaiheessa niin, että koneellisen ilmastoinnin tuloputki on tuotu olohuone-keittiön ison takka-leivin uunin päälle. Siellä se hönkii 20 litraa uutta ilmaa lämpimän takan päälle joka sekunti. Eli 72 kuutiota tunnissa. Eli vain alle puolet siitä, mihin tuo teidän tuuletin kykenee (vieläpä ilman sähköä).

  Olen itsekin kokeillut, että mitä jos otan ilmastoinnin kokonaan pois päältä siksi aikaa kun takassa on pari tuntia tulet päällä, niin eron huomaa heti ja selvästi - lämpö ei leviä ilman ilmastoinnin normaalia apua oikein mihinkään. Jolloin jos koko meidän talon haluaisi lämpimäksi, pitäisi puita polttaa paljon enempi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehän olitte fiksuja kun tuollaisen laitoitte rakennusvaiheessa jo toteutukseen :)

   Nyt kun vielä löytyisi joku jippo, jolla täällä voisi käyttää jonkinlaista lämpövoimaista tuuletinta tuossa pönttöuunissa, niin voisi suunnata sieltä lämmintä ilmaa salin suuntaan!

   Poista
 7. Hei, olen itse ostanut värinkaappausliinoja Lidlistä, ovat ihan hyviä, mutta halvempia..mulla oli ainoinaan pulsaattoripesunone saunalla, johon ei tullut vettä.Ihan on näppärä laite.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko ne teholtaan samanlaisia? Tuolla kaverin kotona ovat ilmeisesti erilaisia testanneet ja tuohon kuvan versioon päätyneet, mutta pitääkin kysäistä, että ovatko testanneet Lidlin lappusia :)

   Poista
 8. Hei,
  Olen jo pitkään käyttänyt noita Dr. Beckmannin värinkaappausliinoja, ensimmäisen muuten sain jonkin lehden mainossivun mukana. Ja on todella toimiva tuote! Kokeilumielessä laitoin kerran koneeseen jopa valkoiset puuvillaiset - heh - tennissukat yhdessä sellaisen viininpunaisen vaatteen kanssa, josta tiesin lähtevän väriä joka ainoassa pesussa. Sukat tulivat koneesta suorastaan häikäsevän valkoisina, kun lappu puolestaan oli syvän viininpunainen. Uskallan siis suositella :-)
  - Maritta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! Kiitos! Kovasti kaverini näiden lappusten nimeen vannoo ja nyt kun muutkin yhtyvät samoihin kehuihin, idea kuulostaa toimivalta! :)

   Poista
 9. Aamun lukija täällä taas moi!Vesi jutusta tuli mieleen et mulla on ns.kesävesi josta kysyin joskus paikalliselta terveystarkastajalta ja hän sanos et "jos ei haise millekään,eikä maistu kummalliselle,niin on juotavaa" Olen siis juonut sitä kesällä ja käytän saunalla ja puutarhaan.Joskin kaivo on tehty lähde kohtaan.Se olis siis ilmasta vettä,mut ongelma on se,et kaivo on tuolla 180m kauempana,edelliset asukkaat on vetäny putken ja sähköjohdon naapurin pellon poikki sinne,mutta koska ovat ajatelleet tän vaan kesäpaikaks,se nousee liian pintaan molemmis päissä ja jäätyy.Mulla ei työttömänä ole varaa laitattaa sitä uusiks :-( joten vien keväällä pumpun sinne ja haen syksyllä pois ennenkö jäätyy.Onhan siitä iso ilo kyllä näinkin!!Kuumana kesänä ei tarvi ajatella vesilaskua,vaikka losottaa pellolle sitä.Ja koska mulla ei tule saunalle vettä,niin käytän kesävettä hyväkseni sielläkin. .syksyllä ennenkö haen pumpun,niin lasken 4 valtavaa pönttöö saunalle vettä valmiiks.Tän talven pakkasilla(yli -30) oli kyl aikas haastavaa saada pysyyn pöntöt sulana,mut onnistuin!Ainoostaan pinta jääty.
  Näitäkin kommentteja lukiessa tulee mieleen ihmisten tietämättömyys :-) Monikohan tän päivän kolmekymppinen tietää edes,että aina on ihmisten jätökset käytetty hyväks ja ovat parasta lannotetta maalle.Isäni oli jäteveden puhdistamolla töissä joten tiedän mihin osa lietteestä meni. .paikallisen viljelijän peltoon.Vois siis melkein sanoo,et ruisleipä on paskalla kasvanu :-) Vaik mulla on sisä wc,niin ulkohuussikin on käytössä.Ja on varmaan parempi ettei tuttavat tiiä mihin sen tyhjään maatumaan :-) Hyvin kaik kasvaa!!
  Puutarha suunnitelmia täällä kans,mut vasta tomaattia laitoin viime viikolla.Yritän hillitä intooni,etten laita liian aikaste kaikkee mitä tekis mieli. . .voi tule kevät ja pian!!Sitä ootellessa. . .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan oltu niin iloisia tuosta porakaivosta, vaikka sitä vettä ei vielä ollakaan käytetty talousvedeksi kuin saunalla. Palju nielaisee kerralla 2400 litraa vettä ja ekana kesänä täällä oli se 5 viikon helle. Jos olisi pitänyt "hanavettä" tuonne keittiöpuutarhaan ruiskutella, olisi alaleuka jo väpättänyt ;D On se vaan hyvä olla omaa vettä, vaikka sitten hieman vaivaa nähden, kuten sulla siellä.

   Täälläkin yritetään hillitä siemenintoa, ettei niistä taimista kasvaisi niin honteloisia. Viime vuonna oli vissiin muutaman surma se liian aikainen kasvatus, kun taimista tuli niin hentoisia, vaikkakin korkeita. Oppia ikä kaikki ;)

   Poista
 10. Tuollainen tuuletin laitettiin, jossakin tv:stä tulleessa ramppaohjelmassa kiukaan päälle roikkumaan.
  Meillä oli ensimmäisessä talossamme ruosteista vettä...annoimme tutkia sen ja vesi kelpasi juotavaksikin. Onneksi pian saimme liittyä kunnan vesiverkostoon, joten emme kauaa sitä joutuneet juomaan.
  Pulsaattorikoneella on tullut pyykkiä pestyä...mammallani sellainen oli..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiukaan päälle? Miksiköhän? Oliko se sauna kovin suuri, vai miksi sinne haluttiin lämmönkiertoa?

   Niin monella on ollut kokemuksia pulsaattoreista. Tosi kivaa kuulla :)

   Poista
 11. Meillä on aika ruosteinen vesi, mutta ei ole tullut mieleen, että se ruosteisuuden vuoksi olisi käyttökelvotonta. Vesi kyllä tutkittiin silloin kun muutimme - itse asiassa siihen aikaan kunta tutki kaikkien vauvaperheiden kaivot ihan ilmaiseksi, suorastaan velvoitti tutkimaan. Tuskin on enää sellaista palvelua. Ruoste aiheuttaa lähinnä esteettistä haittaa värjäämällä suihkussa kaakeleiden saumat ja vessanpytyn. Pyykki pysyy värjääntymättömänä, kunhan linkoaa kaiken pyykin myös käsipesun jälkeen.

  Ruosteisuus muuten vaihtelee sen mukaan, miten korkealla pohjavesi on. Meillä on selvästi tietty kerros maaperässä, joka tuottaa ruosteisuutta. Jos pohjavesi on sitä alempana, ruostetta on paljon vähemmän. Veden käyttö sinänsä ei ruosteisuuteen ole vaikuttanut, koska yhden perheen vedet ovat pohjaveden määrän kannalta hyvin marginaalinen asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaan pelkkä ruosteisuus ole este, mutta hyvähän se kuitenkin on vesi tutkituttaa ennen kun sitä juo :) Meillä tosiaan se vesi myös haisee ja se ruosteisuus ei ole ihan paras juttu valkoisille pyykeille tai edes valkoiselle posliinitiskialtaalle, jollainen meillä on :) Tarkoitus on kuitenkin ottaa vesi tietenkin käyttöön ja käyttää se labrassa varmuuden saamiseksi. Joskus se ruosteisuus voi olla muutakin kuin pelkkää varsinaista ruosteisuutta :)

   Poista
 12. Onpas kätevä peli tuo tuuletin! Olis tarpeen meilläkin, jos sen saisi jotenkin tuon avotakan kanssa yhdisteltyä. Meidän takka ei oo varaava ollenkaan niin menee kaikki siitä saatava lämpö harakoille. Keittiössä puuhella tietysti varaa.

  Mua kevättää myös ihan hulluna, pakko istuttaa kohta edes ohraa tai jotain :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletteko Miia koskaan ajatelleet lisätä avotakkaan takkasydämen??Sillon jäis lämpö sisälle.Mulla oli avotakka mut purin pois ja hankin varaavan.

   Poista
  2. Takkasydän kuulostaa hyvältä vinkiltä ja tuollainen tuuletinkin tietenkin tuo lisätehoa, koska se levittää sen lämmön laajemmalle alalle tilassa :)

   Poista
 13. Noita värinkerääjäliinoja on muuten saatavissa myös kestoversioina, yksi liina kestää n.30 pesua pakkauksen mukaan ja maksaa n.5 euroa. Meillä ovat kovassa käytössä, kun tummahkoja vaatteita suosivassa perheessä satunnaiset vaaleammat vaatteet voi pestä niiden tummien kanssa samassa koneellisessa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä juttelimmekin ja niiden eroja pitää testata. Jos kestoversio on yhtä tehokas kuin irtoliinat, se on selvä valinta :)

   Poista
 14. Tuollainen lämmönjakaja olisi tarpeen täälläkin, täytyypä tutustua tarkemmin ja ehdottomasti pitää olla äänetön malli. Kaivovesi on kyllä hyvä tutkituttaa, kaikki haitalliset asiat eivät näy, eivätkä haise. Minä tutkitutin veden aikoinaan kunnan terveyskeskuksessa, sieltä sai steriilit astiat näytteitä varten. Vanhanmallinen pulsaattorikone on minulle tuttu vempain, tosin vuosien takaa, sitä käytettiin talvella saunassa ja kesällä saunan kuistilla. En tiennyt, että sellaisiakin on vielä saatavilla.

  VastaaPoista
 15. Yllätyin itsekin siitä, että pulsuja on edelleen valmistuksessa. Hyvä, että on. Monella on tarvetta tuolaiselle mökillä, mutta ei mahdollisuuksia kytkeä tavaista pesukonetta. :)

  VastaaPoista
 16. Piti näin jälkikäteen vielä kirjoittaa kiitokset hyvästä vinkistä. Minäkin tilasin tuollaisen juuri samanlaisen tuulettimen ja mieskin on todennut sen olevan hyvä kapistus. Ei pidä yhtään ääntä ja nostaa puuhellan päällä alle puolessa tunnissa toisen nurkan lämpötilan jo 2 astetta.
  Parhaiten tuon hyödyn tuntee varmasti talvipakkasilla. Harmi ettei sitä saa toimimaan leivinuunin kanssa...
  -Rosanna-

  VastaaPoista
 17. Ever wanted to get free Twitter Followers?
  Did you know you can get them AUTOMATICALLY AND ABSOLUTELY FREE by registering on Like 4 Like?

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!