jovela

jovela

tiistai 26. huhtikuuta 2016

Kangas tapettina ja muita erikoisuuksia

Tällä viikolla alkaa sitten se iso mylläys tuolla pihalla, kun likimain koko piha-alue, siis etu- ja takapihan puutarha-alueet käännetään mullin mallin. Vappu kuluu täällä niissä merkeissä. Viime viikonloppu taas meni ison myllerryksen esivalmisteluissa. Rae- ja sadekuuroista sen suuremmin piittaamatta saimme kaikki 48 kasvatuslaatikkoa nostettua ylös, raivattiin hieman sieltä ja täältä ja purettiin pois sellaisia juttuja, jotka estävät työkoneen liikkumisen pihalla. Eilen täällä sitten satoi lunta, oikein 5 sentin kerroksen. Hassultahan se näytti kun maa oli valkeana ja sen valkeiden keskeltä törrötti viinimarjapensaiden oksat pikkuisine uusine lehtineen. Noh, lumi tuli ja lumi suli iltapäivään mennessä. Nyt ollaan takaisin siinä sateen kurastamassa vellussa.

Asiaan!

Vaan tapetti, tai oikeammin kankaasta tapettina piti olla postauksen aiheena, joten kerrotaanpa sitten siitä. Piharempan jälkeen (tai sen ja sen jatko-osan välissä) keskitymme hetkeksi saliin, jonne toteutetaan perinteinen korkea salipanelointi. Panelia tulee n. 2 metrin korkeudelle (salin keskiö on 2,7m korkea). Ihan alunperin meillä oli tarkoituksena imitoida paneelien yläpuolelle jäävään tilaan vanhoja seinämaalauksia, siis maalaustekniikalla toteutettuja tapetti-imitaatioita, mutta makulatuurit ovat meillä sen verran eläneet, ettei se ole järkevää. Toteutamme sen sijaan toisen haaveeni, eli tuon kangas tapettina. Idea ei ole oma, eikä taatusti mikään uusikaan, enemmänkin todella vanha. Kangasta on käytetty tapettina jo ennen varsinaisia paperitapetteja.

Itselläni on ollut likimain ensikäynnistä alkaen visio salista, sen värimaailmasta ja tyylistä. Nyt siirrymme salissa siihen suuntaan. Kankaaksi valitsimme tämän, jossa toistuu saliin aiotut päävärit harmaa, savenruskea ja siniset. Kankaan tyylisuunta on jacobean, eli  liikutaan englantilaisen James ensimmäisen aikakaudella 1567–1625.


Kankaan kiinnittäminen on omalla tavalla yksinkertaisempaa kuin tapetin. Kiinnityspohjaan (eli seinään) sivellään tärkkiä tai perinneliisteriä, kangas nostetaan seinälle, asetellaan, kiinnitetään voimanitojalla yläosasta, siloitellaan pinnasta ja annetaan kuivua. Mikäli kankaan päälle ei tule listaa, yläkiinnityksen voi tehdä vaikkapa nastoilla, jotka auttavat kangasta pysymään paikoillaan kunnes liisteri/tärkki on kuivunut. Nastat voi sittemmin poistaa, niitit toki jätetään paikoilleen. On hyvä ottaa huomioon kankaan kutistuminen, eli varata hieman joustovaraa kiinnityksessä, ettei kangas "soi" kuivuttuaan.

Sekä tärkin että liisterin voi helposti tehdä itse. Meillä on kaikki tapetit vedetty itse keitetyllä liisterillä ja hyvin ovat tapetit seinällä pysyneet lämpövaihteluista huolimatta.

Liisteri = 9 osaa vettä + 1 osa vehnäjauhoja, kiehautetaan, sekoitetaan hyvin ja annetaan turvota rauhassa n. tunnin.

Tärkki = 0,5 l vettä, 1 tl suolaa ja 2 tl perunajauhoja, jotka myös kiehautetaan kiisseliksi ja annetaan tekeytyä tovin.

Salin seinät tulevat siis korkeille paneeleille ja paneelien yläosa tuolla kankaalla, josta jäänee sen verran yli, että saadaan muutama tyynyliinakin divaanin tyynyille. Kankaan saapuminen Suomeen vie ihastuttavan turhauttavan ajan, joten tämä projekti toteutunee vasta kesäkuussa kankaan osalta.

Muuta mukavaa

Meillähän on täällä Jovelassa ainoastaan yksi nipin napin elävä, suunnilleen satavuotias omenapuu, joka viime syksynä ei enää jaksanut juurikaan omppua tehdä. Kerroin aikaisemmin mainiosta ja edullisesta (kotimaisesta) taimitarhasta, josta saa edullisesti (ja Matkahuoltotoimituksella) hedelmä- ja marjataimia. Olipa siellä kiva palvelu, kun soittelin ja kyselin omituisia. Tuossa parin viikon kuluttua meille sitten tulee sieltä 3 omenapuuta - ihania punamaltoisia herkkuja sekä 2 kirsikkapuuta. Lisäksi, koska en selän vuoksi voi koskaan mennä keräämään mustikoita, meille tulee myös pensasmustikkaa 8 tainta. Eihän nuo pensasmustikat metsämustikkaan yllä, mutta omalla pihalla kasvatetut ovat kuitenkin maukkaampia kuin ne kaupoissa myytävät vesinarskut. Meille tulevien pensasmustikoiden lajike on Duke (5,-), joka Suomen olosuhteissa tekee sijainnista riippuen 3-5 kg satoa vuosittain per taimi.


Tällaisissa suunnitelmissa täällä mennään vappuviikkoa pitkin kohti toukokuuta.

Oletteko muuten kokeilleet tai kuulleet erinomaisen ravintorikkaasta kasvista nimeltä vihannesportulakka? Sitä on kasvatettu Suomessakin jo keskiajalla ja sepäs onkin vallan erinomaiselta kuulostava tyyppi! Vihannesportulakassa sanotaan olevan enemmän Omega 3:sta kuin lohessa ja enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa, eikä sen A-, ja E-vitamiinimääräkään ole mikään vaatimaton. Toiset kuvailevat portulakan makua sitruunaiseksi, toiset kirpeäksi mangoksi, osa maistaa myös meren, joka aiheutunee tuosta korkeasta Omega 3:sta.  Hyvin erikoisen näköinen rikkakasvia muistuttava erikoisuus tuo portulakka on, mutta serkkuni vinkkasi ja pakkohan sitä on kokeilla! Multiin vaan huomenna piparjuuren kanssa. Sisäkylvöt siis jatkuvat edelleen!

Mukavaa alkanutta viikkoa suuntiinne toivotellen

Jovelan Johanna

31 kommenttia:

 1. Kangas on oikein kaunis, tulee varmasti kaunis sali noilla väreillä! Portulakka on mullakin tuolla odottamassa kylvöä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En malta odottaa, että nähdään miltä lopputulos sitten näyttää, mutta kankaan toimituksen vuoksi sitä odotellaan 2 kuukautta :P ;)

   Poista
 2. Nyt täytyy kysyä ihan mielenkiinnosta että mitä lajiketta omenapuut ovat? Perheessä on omenapuita mm. valkeakuulas, kaneli, veltty ja antonovka. Kaikki aika perinteisiä lajikkeita mielestäni, osa talviomenaa, ja seassa on myös aikaisempaa lajiketta. Ettei kaikki kypsy samaan aikaan, helpompaa niin. Pieni varovainen leikkaus voisi tehdä vanhalle puulle hyvää. Hieno kangas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ops! Unohdin mainita lajikkeen! Se on saksalaista perua ja nimeltään Baya Marisa :)

   Tuo wanha omenapuu on niin vanha, ettei se enää leikkauksilla ole vironnut. Se on tosiaan niin vanha, että on jo lahokin :)

   Poista
 3. Oon joskus kuullut portulakka-sanan, mutta ei sen kummempaa tietoa siitä ole. Kivalta näyttää kangas, salista tulee varmasti ihana :) Tsemppiä pihahommiinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Portulakka on itselleni ihan uusi tuttavuus, mutta sen ominaisuudet ovat niin mainiot, että kiinnostuin siitä heti :)

   Poista
 4. Heippa vaa pitkäst aikaa täält Nakkila kirko vaiheilt. No kyl o hianoo kangast tulos salii. Saaks udella et mist oot tommost tilannu?Mää miätei tota kankaan kutistumist, et pitäskö se sit pestä eka, ettei tuu mitää yllätyksii siäl seinäl? Mul olis kans rojektin laittaa tänä vuan mustikkaa ku toi selkä on kans nii huano et ei parane men mettää kyykkimää. Liekö selkä jo ollu jollai aiemmi käytös ja mul sit annettu muka uuten. Aattelin laittaa NORTHBLUE mustikkaa ko se o ittepölyttyvää, tekee hyvän sadon sekä todella suuret marjat. Makuki siin o kohrillaa. Mää en oo eres alottanu mittää pihahommii ku työt vie kaike aja. Taitaa käyr nii et tullee uus talvi enneku mää ehri alottaa keväthommat. Jaa, kai sitä sais ny ummistaa silmii hetkeks ko kello soi viiren tunnin pääst. -Virpi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kangas tulee Saksasta, Suomessa sitä myy kankakaita.com :) Tuo kangas on 2,8m leveää, joten en lähtisi sitä pesemään ensin. Se olisi melkoinen homma silityksineen ja vissiin yleensä ei kangasta pestäkään ennen kiinnitystä. Sitä vaan jätetään kuivumisvaiheeseen hieman tarvetta enemmän ennen kun se sitten viimeisteillään lopulta.

   Vapuksi on luvattu upeita kelejä! Toivottavasti lämmin kevät lähtee siitä :)

   Poista
 5. Toivotaan vapuksi hyviä ilmoja ulkotöihin! Kauniin kankaan olette valinneet seinille. Seuraan mielenkiinnolla tätäkin projektia. Mukavaa viikonjakoa ja Vappuakin sitten kun sen aika on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja ilmoja on nyt luvattu vapuksi ja sormia pidetään ristissä, että ennusteet pitäisivät paikkansa kun sinne saakka päästään ;) Iloista vappua sinne, Anni :)

   Poista
 6. Mukavaa rempparupeamaa teille! Kiitos vinkistä, täytyypä tutkia mitä sieltä löytyis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Toivottavasti löydät jotain mukavaa. Hinnat ainakin ovat enemmän kuin kohdillaan ja pieteetillä siellä taimia hellitään, kuulema ;)

   Poista
 7. Kaunis kangas tapetiksi. Odotan jo kuvia valmiista seinästä.
  Kivoja istutuskelejä, toivottavasti alkaa lämmetä niin kelpaa puuhastella pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä odottavan aika on pitkä, vaan kun vuosia on jo odottanut, niin pari kuukautta sopii kestää vielä ;)

   Poista
 8. Kaunis ja kepeän oloinen tapettikangas. Viljelen vihannespotulakkaa joka vuosi, se on tosiaan hyvin ravintorikas kasvi ja kylväytyy myös itsestään. Vanhempana se saattaa muuttua vähän rouheaksi ja silloin sitä voi kypsentää pinaatin tapaan. Olen kasvattanut tummanvihteää ja vaaleanvihreää lajiketta (en muista tarkempia lajikenimiä) ja ne ovat hieman eri makuisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, Cheri :) Välitinkin jo kokkausinfoa myös serkulleni, joka tutustutti meidät tuohon vihannesportulakkaan. Se on myös hänelle ihan uusi tuttavuus :)

   Poista
 9. Teille niin sopivaa tuo kangas tai siis tapetti ;-D
  Mielenkiintoista kuulla, millaista on kankaan laitto seinään, mitä helppouksia ja mitä haasteita.
  Portulakkaa on kokeiltava ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Ajattelin, että jos tekisi ihan työvaiheista kuvasarjan sitten tänne, kun joitain muitakin tuo kankaan käyttö tapettina saattaisi kiinnostaa :)

   Poista
 10. Kangas tapettina on hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On :) Elävä, eikä piittaa pienestä liikehdinnästä seinissä, kuten tapetti saattaa tehdä :)

   Poista
 11. Olipas tutun näköistä kangasta; Idurin Pilvillä lienee sen sisarväri sängynpeitteenä. Arpoi muutaman näytteen välillä ja me porukalla kommentoitiin, mikä kandidaateista olisi oikea. Muistaakseni hän tilasi Englannista...
  Walpuria teille toivottelee Keekis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvin iiiihana kangas on muistaakseni jenkeistä, eli fabric.comista, mutta kankaat ovat todella hyvin samanlaisia, eikä ihme, sillä ne molemmat ovat tuota jacobean -tyyliä, joissa molemmissa on sille tyylille tyypillisimmät kuvioinnit :) Katselin itsekin fabricin kankaita, mutta ne myydään jaardeittain, joka tekee ynnäämisestä hieman haastavaa, kun kyseessä on tämä käyttö. Liikaa räknäämistä ;D

   Poista
 12. On ihanaa seurata teidän remonttia. Tulee rakkaudella kunnostettu koti.
  Portulakka on tuttu minulle. Aikaisemmin sitä kasvatin, mutta nykyinen lääkkeeni ei sitä hyväksy. Siksi sitten lopetin sen kasvatuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lueskelin portulakasta, että sappioireilevalle se saattaa aiheuttaa sappikiviä jos oikein runsaasti syö, mutta toisaalta se lisää virtsaneritystä, joten tavallaan hieman kompensoi itseään siten. Muuten en minäkään sitä pahemmin voisi syödä tuon ominaisuuden vuoksi, mutta testaan kuitenkin. Itsellä kun sappioikeita saattaa aineellistua joistain raaka-aineista. Lääkkeiden suhteen ei sitten mitään ongelmia olekaan, kun olen toistaiseksi säästynyt minkään lääkkeen säännölliseltä syömiseltä, kop, kop ;)

   Poista
 13. Onko tuo kangas samaa kuosia, mistä Pilvi ompeli päiväpeiton Villa Iduriin? Ihana kangas - todella kaunis. Minulle tuo kankaan käyttäminen tapettina on uusi juttu. Aina oppii uutta :)
  Sinulla on siellä jälleen kaikkea erikoista tulossa kasvatukseen. Tarmokasta viikonloppua sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa se ei ole, mutta ne ovat molemmat oikein tyypillisiä "jacobean" -tyylin esimerkkejä ja siten muistuttavat toisiaan todella paljon :)

   Ihanaa vappuviikonloppua sinne :) Sääkartta vielä lupailee hellivänsä meitä :)

   Poista
 14. Ihana kangas ja idea. Innolla odottelen kuvasarjaa toteutuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta laitellaan sitten kun kangas (vihdoin) saapuu Suomeen ja se saadaan seinälle ;)

   Poista
 15. Kiinnostavaa! En malta odottaa, että näen työvaiheet ja lopputuloksen. Mahtaako kangaspinta kerätä pölyä enemmän kuin tavallinen tapetti?

  VastaaPoista
 16. Jaa-a, tuosta ei ole mitään kokemusta, mutta perinnetapetit, joita meillä muualla on, ovat tosi paksuja ja pinnaltaan rouheita verrattuna moderneihin tapetteihin, joten en usko siinä olevan mitään hirmuisen merkittävää eroa pölyn tarttumisen osalta. Toiset myös sivelee sen kankaan pinnan tärkillä, mutta en osaa sitten sanoa, että mikä vaikutus sillä pölymielessä on ;) Sellaisen eron olen kyllä huomannut, että painovoimaisen ilmastoinnin talossa, jossa pinnat ei ole umpioeristetty, sitä pölyä ei kerry kuten on elementtitaloissa kertynyt. Voisi ajatella, että jos olisi kokonaisia seiniä lattiasta kattoon vedetty kankaalla, jota ei ole pintatärkätty, se voisi kyllä kerätä pölyäkin enemmän kuin teollinen tapetti.

  VastaaPoista
 17. Kiinnostaisi kuulla päivitystä tuosta Baya Marisa omenapuusta, millainen taimi putkahti postista, selvisikö talven yli ja miltä nyt näyttää. Olen harkinnut samanlaista, joten kiinnostaa.

  Omppufani

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!