jovela

jovela

perjantai 15. huhtikuuta 2016

Piharemppa alkakoon!

Onpas taas ollut sellaista menoa, että päivistä ei enää huomaa pitää lukua. Työtä on ollut enemmän kuin tunteja vuorokaudessa ja siinä rikkana rokassa muutama otsanahkaa kurtistava isompi haaste. Niistä on taas selvitty. Jos vetäisi hieman henkeä viikonlopun verran ja keskittyisi pääasiassa kotoiluun

Niin, nyt sitten olisi alkamassa tuo pihamylläysprojekti, jossa oiotutetaan tanteretta, uudelleensijoitellaan joitain hankalaan paikkaan mannerlaattojen myllerryksessä nousseita kiviä, joita ei kangilla siirretä ja siistitään piha-alueita noin muutenkin lokoisampaan kuosiin. Istutuslaatikot pitää purkaa toviksi, että mylläyskone pääsee puuhiinsa ja Gerdassa odottaa muutama muuttolaatikollinen rikkaruohonestomattoa, jolla on tarkoitus ylläpitää uudet sorat halutuilla paikoilla ilman valtaisaa rikkaruohokasvustoa. Huomenna saapuu paikalle ammattilaiskaksikko arvioimaan moisen puuhan euromäärää ja jos budjetti kohtaa laskutuksen, niin täällä alkaa mylläys heti kun he pääsevät koneineen puuhaan ja me ehdimme tehdä esivalmistelut.

Aloitamme myös kunnon aidoituksen (isäntä on parhaillaan puukaupassa). Jospa nuo meidän Kakkosiksi kutsutut rottaterrierit niiden avulla pysyisivät omalla tontillaan sen sijaan, että juostaan pitkin naapureiden peltoja, tiestä puhumattakaan, kuin mielipuoliset ummikot mitään kaihtamatta. Aidoitettavaa linjaa on kaikkineen varmaan parin sadan metrin verran, joten millään valmiselementeillä sellaista aitaa ei lähdetä tekemään. Aivan liian kallista.

Aloitamme tuosta sisäänajosta ja saunapolun nurkasta. Aita tehdään verstaasta Gerdaan ja päätalosta kiesitalliin. Ei ollut kallistakaan hankkia materiaaleja. 24 metriä puuaitamateriaalia mittaan sahattuna tolppineen ja tolppasuojineen, matskut 2 porttiin, joista toinen iso, yhteensä 230 euroa. Myöhemmin aidat sitten maalataan punamullalla samalla kun maalataan talon takaseinä. Tässä on amatöörimäinen mallikuva siitä, miltä aidan pitäisi noin suunnilleen sitten lopulta näyttää maalissa. Porttia en piirtänyt erikseen. Psst. kuva on sitten joskus viime alkusyksyltä. Ei täällä noin viheriää sentään vielä ole!


Olen ollut kovin iloissani uudistetusta tuvasta ja eritoten iloa on tuonut nämä isännän nikkaroimat taimipenkit. Keväällä niillä mahtuu hieman kasvattelemaan taimia ja muuna aikana niissä voi pitää vaikka sisäyrttitarhaa tai muuten hyödyntää tilaa tarpeen mukaan. Iloksemme meillä on nyt taimia noussutkin mullasta. On 7 sorttia tomaattia, korumaissit ovat jo viivottimen mitassa, suloisia vaaleanpunaisia ja -sinisiä kurpitsoja lupaava taimia, ananaskirssikkaa, hernettä (ihan vaan versoja varten) ja seesamitkin näyttävät yrittävän selviytyä pohjoisessa tuvan suojassa.

Viime sunnuntaina huomasin raparperin availleen ensimmäisiä lehtiään, tuijat ovat ottaneet hieman aurinkopusuja kun en muistanut niitä suojata ja ruohoipulin kortta puskee jo oikein terhakasti.Sellaista tänne kuuluu tänään. Olen taas niin huonosti päässyt lukemaan kuulumisianne, kun välillä ei meinaa yöuniinkaan jäädä aikaa, mutta täältä taas tullaan. Kovasti on monen teidän projektit mielessä ja varmaan sunnuntaina taas saan nauttia kunnon blogikierroksesta


Heitän tähän vielä pari kuvaa muistoksi menneestä tupaparannusrempasta, jonka lumoissa taidan olla vieläkin. On vaan niin ihanaa, kun on saanut nurkkia sellaiseen suuntaan, mitä on odottanut kovasti ja sitten kokea, että hitsi, tämähän toimii käytännössä justiinsa eikä melkein!

 
Vierassänky saa syliinsä taas neitosen sunnuntaina, kun "partner in crime" eli RemppaHelinä palaa työkeikan puitteissa yövieraaksi Jovelaan. Saataiskohan me samalla noi verhot ojennukseen. Vasta kuvasta huomaan niiden jääneen hieman hassusti rempan myötä!Iloa, aurinkoa ja kevään lempeitä tuulia suuntiinne siellä, missä sitten olettekaan!

Hyvää viikonloppua toivottelee

Jovelan Johanna

28 kommenttia:

 1. Sun postaukset on hyvänmielenpostauksia! Käyn joka päivä katsomassa onko jotain tullut lisää. Onhan siihen Taimin tarinaan tulossa jatkoa? Seurataan sitä mumman kanssa, joka oli lapsi sota-aikaan. Hän käskee aina sunnuntaisin katsomaan onko tullut lisää, kun käyn mummalla kahvilla. Mumma ottaa hyvän asennon lempituolissaan ja sitten hänelle luen sitä tarinaa ja sen jälkeen hän kertoo omia muistojaan nuoruudenajaltaan.

  Pihamuutokset kuulostavat mukavilta järkeviltä. Valmiit aidan on niin kalliita ja varmasti itsetehty on ainakin yhtä kaunis ellei kauniimpikin :o) Ihana tupa! Niin valoisa ja kaunis. Ihan kun jostain lehdestä suorastaan!!!

  Hyvää viikonloppua Jovelaan T:eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eija :) Ja kyllä on! Ilman muuta! Sen pienen kalenterin purkaminen teksteiksi on kovin silmiä rasittavaa puuhaa, joten en jaksa käydä läpi suurennuslasin kanssa kuin viikon tai 2 kerrallaan, mutta ensi viikolla on luvassa jatkoa tarinalle :) Ihana ajatus tuo, että mummosi kanssa luete sitä yhdessä. Lämpimiä terveisiä vaan täältä mummollesikin :)

   Poista
 2. Kunnon vanhanajan punamulta-aita, ehdottomasti sellainen. Luonnos näytti oikein hyvältä.
  Rentouttavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin ajattelen itsekin :) Jotenkin valmisaidat muutenkin tuntuvat hieman tähän pihapiiriin oudoilta, vaikka toki aitoja on saatavilla ihan jokaiseen makuun ja näköön sopivana. Siinä sitten vaan se hinta nousee kovin korkealle, eikä siksikään oikeen houkuta ;)

   Poista
 3. Olipa taas päivän pelastus aamun lukijalle,kun oli postaus!Sä asut niin paljon etelämpänä että voit jo laittaa kasvaan kaikenlaista. .mulla vasta tomaatit ja kahta eriväristä lehtikaalia.Maissia en ihan vielä uskaltanu laittaa.Mut porkkanaa harkitsen jo suoraan ulos,kun senhän voi laittaa jo syksylläkin.Ja jos peittäs harsolla takatalven pelossa :-) Perunat mulla on jo maitopurkeis!En laittanu kun 20 kpl jos sais aikasta pottua.Ihana aitaus tulee teille!Mulla onneks koira pysyy ilman aitoja omas pihassa.Mitäs teidän Pippalle kuuluu?Mulla katti viilettää päivät pihalla pyydystämäs ja illalla tulee kotiin yöks mamman viekkuun :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vasta tuvassa taimia kasvamassa, mutta huomasin viime viikolla, että kasvihuoneessa oli joku tomaatti pudonnut viime syksynä yhteen ruukkuun ja lähtenyt ihan itse siellä sitten kasvamaan. Mahtaa tulla sitkeä tomaatintaimipari, kun eivät ole yöpakkasistakaan olleet moksiskaan. Toki se pieni kasvihuone jonkin verran sitä lämpöä säilöö sisälleen yöksikin, mutta kylmä siellä on öisin olla.

   Meillä nuo kaksi on sellaisia pahkapäitä kun toisiaan innostavat, ettei mikään komento tai anelu mene perille kun sille päälle tulevat. Täysin ihmiskuuroja otuksia innostuessaan ;D

   Pippa voi hyvin :) Tässä se mun mahan ja näppiksen välisä köllii ja hurisee. Pippa täytti just 11 kuukautta, joten aikuinen kissa jo, mutta pientä mallia kuitenkin. Taiaa mielikuvissa meille kuitenkin aina olla se pentukissa. Tuollainen sylihyrisijä, hellyttelyotus ja loistava työkaveri ;) <3 Pippa on ihan sisäkissa meillä. Lomalaiset ajavat tuossa tiellä varomattomasti, on kettuja, merikotkia ja muita otuksia, joiden vuoksi saisi aina olla sydän syrjällään.

   Poista
 4. Puutavara on kyllä ihan hirveissä hinnoissa ja sitten maalit viellä päälle!
  Ja tuo tupa...se on vaan niin kaunis♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuiko kalliilta? Me oltiin kovin ihmeissään, että noin edullisesti saatiin materiaalia 24 metriin aitaan. Valmisaitana se olisi maksanut n. 1600,- Me saatiin sillä 230 eurolla 120 metriä lankkua, 28 tolppaa ja niihin kunnolliset kiinnitystuet eli sinkityt aitatolpan jalat, 3:n portin matskut sanaroineen ja nuo kaikki puut saatiin vielä valmiiksi mittaan sahattuna. Siinä tulee aitametrille hintaa n. 9 euroa. :)

   Poista
 5. Kevään edetessä on ihana suunnata suunnitelmat ja työnteko ulos! Ja onhan tuo teidän uudistunut tupa vaan niin ihana, että kyllä siitä kelpaa vähän extrakuviakn näyttää :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä niin kutisevat puutarhakädet, ettei millään malttaisi odottaa! Se on aina ama juttu kun jotain alkaa tapahtua. Itseruokkivaa innostusta ;)

   Poista
 6. Niin ihana tuo teidän tupa on, että annas vaan tulla kolmaskin kuvasarja! :) Katselen ja fiilistelen sitä ihan tosin mielelläni ainakin.

  Paljon tsemppiä pihahommiin. Maataloissa ollaan niin paljon ulkona, että se on yksi tärkeimmistä "huoneista" ja varmasti ihana sitten, kun saa senkin viihtyisäksi ja toimivaksi, jollaiseksi on halunnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pilvi :) Nyt on omakin kamera tyhjennetty tupakuvista, mutta selvähän se on, että taas tulee napsittua lisää sitten, kun saadaan se työtaso tehtyä. Seuraavaksi kuitenkin täällä on vuorossa sali, vielä ennen kesäkuuta :)

   Kiitos tsempityksestä! Se on paikallaan, meinaan nyt täällä alkaa sellaiset mylläjäiset pihalla, ettei toista ole ollut sitten kun tämä tontti on aikoinaan raivattu tilaksi ;D Meillä kävi täällä eilen oikein mukava paikallinen yrittäjä, joka tulee paikalle vappuna koneiden kanssa. Mylläävät etu- ja takapihaa, kiviä siirrellään, ajetaan soraa, isännälle (ja vieraiden autoille) tehdään parkkipaikka ja tasoitellaan tantereita kaivinkoneen avulla. Sormet syyhyää jo niin hirmuisesti kaikkeen siihen, mitä sitten tapahtuu sen jälkeen, kun kanvaasi on luotu! ;)

   Poista
 7. Tosiaan, mielellään katselee noita kuvia uudistetusta tuvasta, on se vaan niin upea! Arvaapas Johanna, meillä on aika lailla samat suunnitelmat pihan suhteen :). Tulee varmasti upea tuosta aidasta. Jännityksellä jään odottamaan teidän projektia, ehkä kumminkin jännitän enemmän oman pihan muutosta, että onnistuuko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa meillä jännättävää! Jos lähtee siitä, että lopputulos on joka tapauksessa lähtökohtaansa parempi, niin innolla vaan voidaan odotella muutosta :)Tsemppiä sinne omaan projektiinne!

   Poista
 8. Niin kauniilta näyttää teidän tupanen;) Tsemppiä pihan mylläykseen!!

  VastaaPoista
 9. No olipas edulliset aitatarpeet! Elementit olisi kyllä tulleet törkeän hintaiseksi tuohon verrattuna :) Varmasti tulee pihasta hyvä ja viihtyisä kaikin puolin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä! Samalla hinnalla saadaan koko hitsin lääni aidoitettua versus mitä tuo pelkkä 2 sulkuaidan (24 m) olisi maksanut valmisaitana. 24 metriä valmisaitaa versus 167 metriä itse tehtyä aitaa. Siinä ei tarvinnut kauaa pohtia kumpi olisi meille parempi ratkaisi. On siinä vaan niin hurja ero ja kuitenkin kyseessä on "vain" aita.

   Hirmuisen mukava ja osaavalta tuntuva maanmylläysihminen täällä eilen kävi ja osui vielä meidän budjettiin heidän hintapolitiikkansa, joten nyt sitten vaan odotellaan vappua ja myllääjiä saapuvaksi :)

   Poista
 10. Juuri katseli Hötskylin blogista teidän tuvan ja hyyskhuoneen tunelmia ja täätä vielä lisää - voi että on kaunista!
  Kyllä kannattaa ehdottomasti tehdä aita itse ja saa myös mieleisen. Kalliita ovat nuo elementit. Koskas teille tulee kone pörräämään pihalle?
  Iloa eloon ja oloon - muista välillä vetää henkeä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vappuaatoksi on sovittu treffit Jovelan tantereiden ja niiden taltuttajien välille. Meillä kun ei ole mitään hinkua vappukarkeloihin, ehdotus sopi paremmin kuin loistavasti! Seuraavalla viikolla siitä on sopivasti helatorstai, joten saadaan sitten aikaa laittaa istutuslaatikot takaisin ja pottua multaan uudistetulla pihalla. Voi että, miten olen iloinen tästä ja isäntäkin myhäilee, kun saadaan koneellista apua hommaan - ja hänelle parkkipaikan ;)

   Poista
 11. Ihanalta näyttää tuleva aita ja varmasti helpottaa paljon koirien vahtimista :) olispa ihana itselläkin, kun vois pitää vapaana pihalla. Keittiö näyttää niin houkuttelevalta! Tsemppiä pihan kanssa, siinä sitä onkin urakkaa, mutta palkitsee varmasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Miia :) Kyllä aita on ihan ehdoton, kun on kaksi höyrypäistä koiraa talossa ja onhan se mukavaa kaikille, kun koirat saavat juosta ja leikkiä vapaasti omalla pihalla :)

   Poista
 12. Löysin sinut jollain oudolla hakusanalla, en muista enää, mutta blogi on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimpia. Kiitos, jään seuraamaan. Linkitin myös sinut jo omaani yhdessä postauksessa.

  Kaunis talo, seuraan ihaillen.
  -Vivi/verkkojavesilla.blogspot.fi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Vivi! Kiitos ja tervetuloa :) Pitääpä muistaa tulla vierailemaan omassa blogissasi kunhan vaan joudan. Juuri nyt on sellaista hilpakkamenoa täällä blogin takana arkielämässä, ettei meinaa oikeen mihinkään suuntaan joutaa ;)

   Poista
 13. Pitää vinkata sullekkin, kun näin kätevän taimikasvatustelineen Pinjacolada-blogissa. Tuollaisen voisin itsekkin tekaista :)

  http://www.pinjacolada.com/2016/04/planting-for-our-garden.html?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Heli :) Pitääpi käydä katsomassa kätevää taimikasvatustelinettä! :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!