jovela

jovela

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Maahisten maaottelut, eli suuremman luokan piharemonttia

Eilen aamulla se sitten alkoi, nämä maahisten maaottelut, Jovela vs. luonto, vahvistuksena tuollainen isokourainen ajopeli.


Tässä on ennen -kuvia sisäänajokohdasta plänttiämme. Harmaana päivänä otettu harmaasävyinen kuva.


Toista se oli eilen, kun aurinko paistoi ja isä & poika paikallisesta firmasta aloittivat hommat pihalla. Valtava kanto nousi kuin viili purkista lusikalla, tantereet tasoittuivat ja Gerdan kupeelle sadepäivinä kertyvä maauimala siistiytyi sievästi soralla. Kyllä nyt kelpaa saapua Jovelaan niin isännän kuin vieraidenkin. On ihan oma parkkipaikka vallan.


Tässä toisesta vinkkelistä kesken hommien. Siinä missä ennen oli roskis ja risuaitaa, sekä puolen miehen korkuinen pudotus notkolle, on nyt tasaista ja soraista. Tuota kohtaa jatketaan vielä. Pitää saada lisää soraa uudelle parkkipaikalle.


Tässä sitä mennään pitkin pihaa kauha joka asennossa. Kyllä ammattimies on ammattimies. Me tyydyimme isännän kanssa ihmettelemään menoa ja pyllistelemään kasvunestokankaita paikoilleen.Etupiha on vielä kesken, homma jatkuu huomenna. Pitää levittää vielä lisää soraa pari kuormaallista, tasoitella ja fiinistellä. Sitten on etupiha toivotussa kuosissa odottamassa gerdan kukkaniitylle uusia multia ja etupihan suuriin kukkaistutuslaatikoihin kesäkukkia kylvönä.

Huomenna isäjäsen paikallisesta maanmylläys- kuljetus ja kaikenlaisten pihaparannustöiden pulaakista saapuu Jovelaan jo heti aamusta jatkamaan hommia. Huomenna myllätään myös takapiha, eli keittiöpuutarhala, josta on nyt purettu kaikki istutuslaatikot pois. Jäljellä on multapaadet, joilla tasoitellaan valtavia kuoppaisia alueita takapihalla.


Eihän tuo nyt koreaa ole, tuo takapiha, muttei näytä kovin pahaltakaan.. ennen kun katsoo jalkoihinsa. Takapihan haaste on aina ollut kumpareisuus, täysin turhat tasoerot, valtavasti kaiken kokoisia kiviä joka paikassa ja koska jouduimme isännän kanssa raivaamaan koko takapihan villiintyneestä pusikkolasta, jäljellä on myös ihastuttavan runsas määrä kaikenlaisia pienempiä ja suurempia kantoja, joihin kompuroida. Niiden poistaminen yksitellen on kuin yrittäisi häätää muurahaispesällisen kusiaisia jokaisen kanssa yksitellen neuvotellen. Ja niitä tulee koko ajan lisää. Syreeni, selja, paju - ihan mahdottomia saada pysymään kurissa ellei juurakoita saa ylös.


Huomenna sitten lähtee niin kivet kuin kannotkin, kumpareet ja villisti maasta ponnostavat vitsat juurakoineen. Takapihalle tulee erillinen sora-alue, jonka päälle tulee taas kasvatuslaatikot, jotka maalataan udelleen. Koko takapiha ei tietenkään mene soralle, mutta kasvatuslaatikkoalueen haluan mahdollisimman helppohoitoiseksi. Vielä ennen juhannusta talon takaseinäkin maalataan. Tämä pihahomma on toivottavasti valmis jo ensi viikon loppuun mennessä  - ja olisi syytä ollakin, koska sen jälkeen kun piha on näiltä osin klaari, pitää saada potut maahan ja meillä alkaa salin panelointi.

Kevät on täällä ja kevät on puuhakasta aikaa!Puuhaa piisaa ja sitä menen nyt tuonne isännän kanssa jatkamaan. Onpas ollut mahtavat ilmat, eikö! Tätä lisää, kiitos! Vaan nyt maisemointikankaiden levittelyn, jotta saadaan etupihan pergola-alueelle huomenna sorat päälle. Kelpaa sitten isännän kanssa pihakaffeita juoda ilman, että nokkoset polttelee nilkkoja!Ps. hieno installaatio keskellä tulevaa kukkaniittylaatikkolaa ei ole taiteellinen näkemys. Ovat siinä evakossa hetken, kun missään ei ole mylläykseltä tilaa ja kauas ei viitsi kantaa. Tulipesä tulee pihakeittiöön ja sammio on täynnä muualle tulevia aurinkokennolamppuja.

Ei kun hommiin!

Iloista Vappupäivää toivottelee

Jovelan Johanna

19 kommenttia:

 1. Johan siellä on myllätty, mutta siistiä jälkeä tulee! Mukava seurata tätä teidän pihan mylläystä :) Mukavaa viikonalkua sinne Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vaan niin outoa, kun tulee kerralla isoja alueita laitettua. Tähän saakka kun ollaan edetty 2 ihmistä, lapio, raivaussakset, kottikärryt ja harava -rintamana ;D

   Poista
 2. Teillä on ollut työn täyteistä aikaa. Hieno tulee pihasta ja puutarhasta.

  VastaaPoista
 3. Siistiä pukkaa tulemaan! Konevoima auttaa kyllä paljon isoissa pihatöissä. Jännä nähdä, millainen takapihasta tuleekaan ja millainen loppujen lopuksi etupihasta tulee, kun kaikki on valmista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä 3 vuotta tongittuamme on ymmärretty, ettei ihan kaksin käsin kaikkea saada tehtyä. Tuolla on niin hurjan kokoisia kiviä ja kantoja, ettei toivoakaan ;D

   Poista
 4. Aikamoinen urakka, mutta hyvännäköistä siitä tulee! Mulle tuli surku noita takapihan upeasti sammaloituneita kivenmurikoita. Ettehän vallan kokonaan niitä hävitä? Jos vaikka toiseen paikkaan siirtäisitte...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi eiiii! Ei niistä kivistä luovuta toki! Nimenomaan niitä siirretään, etteivät ole ihan joka paikassa, keskellä, tiellä ja viemässä parhaita kasvupaikkoja taimilta. Kivet laitetaan oikein sievästi koneen kauhalla omalle paikalleen, jossa ne saavat myös ansaitsemansa areenan :)

   Poista
 5. On se ihme, miten äkkiä koneella saa tehtyä kaikenlaista! Teillä alkaa piha näyttää todella hienolta. Eikö olekin mahtavaa katsella näin nopeaa muutosta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todella! Monen muun asian kanssa ei ole tarvetta höösätä, mutta me ollaan nyt raivattu ryteikköä pihaksi (kirjaimellisesti) kolme vuotta, joten ihan kaksi käsin ja omin voimin näitä hommia ei saa tehdyksi ja takapihalla homma on jo ihan mahdotonta. Viime keväänä me tasoiteltiin etupihaa isännän kansa kahdestaan levitellen 36 tonnia soraa lapio-harava-kottikärry -menetelmällä, joten sitäkin osastoa on kokeiltu ;D Nyt saa ammattilaiset ja konevoima olla hommisa, jotta päästään tuottamaan kotisatoa taas ;)

   Poista
 6. Hei!

  Odotin tätä postausta kuin kuuta nousevaa! :) Itsellänikin kun pihahommat on nyt niin akuutteja. Meillä on iso tontti, vanha pelto jota on pikkuhiljaa tehty. Suuria muutoksia pienellä budjetilla, ihan kuin teilläkin.

  Minullakin on kasvimaa lavoissa, alla suodatinkangas ja ympärillä kivituhka. On kyllä helppo työskennellä siellä. :)

  Ihana nähdä muutosta ja minkälainen pihastanne vielä tuleekaan. Laitathan lisäkuvia heti, kun takapihakin muotoutuu.

  Tämä sinun blogi on yksi ehdottomista suosikeistani!

  Hyvää kesän odotusta!

  Terkuin Elsa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Elsa :) ja tsemppiä sinne omaan projektiinne :) Meillä jatkuu täällä tänään hommat. Kohtasilleen varmaan jo kaivinkonemies onkin täällä ja sitten myllätään takapiha. Itse tosin istun sisällä leipätöitä tehden, mutta eiköhän sitä tule käytyä aina välillä katsomassa miten homma etenee (kamera kädessä). Lisää juttua siis taatusti tulossa :)


   Tuonne takapihalle tulee meillekin sellainen alue, joka on ensin hieman tasattu, sitten päälle tulee maisemointikangasta ja soraa, sen ympäri reunus (ettei sorat ole syksyyn mennessä pitkin pihaa) ja lopuksi soran päälle kasataan 3-kerroksisena nuo istutuslaaatikot, jotka maalataan uudelleen Osmolla. 2 uutta kasvatuslaatikkoa tehdään pensasmustikoita varten ja uusille hedelmäpuille tulee myös reunuslaatikot, joiden ympäri on helpompaa laittaa talvisuojat peuroja varten. Tämän niksi nappasina aikoinaan ulkomaila siellä asuessani. Siellä nuoret arvopuut suojattiin tekemällä n. 50cm korkea reunuslaatikko taimille. Suojareunukseen sitten kiinnitettiin talveksi verkko siten, ettei peurat ja jänikset päässeet lähellekään arvokasta tainta. ;) Meille on tulossa 3 harvinaisempaa ompputainta ja 2 kirsikkaa.. Peuroja piisaa, joten otetaan varman päälle ;)

   Poista
  2. Hihii, meillä on ihan samat ideat...

   Meilläkin on nyt kaikki marjapensaat ja mustikat ja omppupuut lavoissa. Luumua en uskaltanut laittaa lavoille, kun tekee niin paljon juurivesoja niin ovat nurmikolla, että saa leikkurilla vierestä leikata. Mut kaikki muut on tuolla alueella lavoilla.

   Noihin lavoihin kiinnitettiin syksyllä verkot puille ja pensaille ja hyvin toimi ja pysyi.

   Nyt haaveilen, että koko alueen ympärille tehtäisiin harjateräksistä verkkoaita, niin ei tarvitsisi joka vuosi verkotella. Mut saa nähdä saadaanko tänä vuonna tehtyä vai jääkö seuraavaan vuoteen.

   Mitä jään siis odottelemaan uusia kuvia teidän muutoksesta! :)

   Työniloa!

   Terv. Elsa

   Poista
  3. Sinne myös! :) Mikäs on ulkona puuhatessa kun ilmat ovat tällaisia!

   Poista
 7. Samoissa tunnelmissa oltiin vuosi sitten täällä... Se on kyllä niin huimaa kun tehdään koneilla käsien sijaan, tahti on hurja! Uudessa pihassa riittää fiilisteltävää vielä pitkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, mä muistan sen! Mikä muutos se olikaan! Hyviä vointeja sinne, Sanna :) H-hetki vissiin lähestyy jo ;)

   Poista
 8. Miten tuo lava omppupuun ympärillä toimii eihän se vahingoita sitä tai estä sen kasvua? Sun pitää laittaa siitä kuva että minäkin sen saan päähäni. Työn iloa ja lisäkuvia tosiaan odotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei estä ollenkaan :) Se on tavallaan vain kehys rungon ympärillä, mutta niin suuri, että puu saa kasvttaa rungolleen paksuutta ihan huoleti. Kuvia tulee kyllä sitten, kun puut ovat maassa ja niiden suojat tehty :) Puut tulevat vasta 2 viikon kuluttua, joten ihan heti ei siihen puuhaan päästä :)

   Poista
 9. On se kuule kiva katsoa aikanaan kuvia tyyliin "nyt on näin ja viis vuotta sitten oli kaikkea muuta" 😄

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!