jovela

jovela

tiistai 3. toukokuuta 2016

Maalattu pönttöuuni

Pihahommat jatkuvat edelleen. Etupihalle on nyt ajettu vaatimattomat sata tonnia soraa ja sitä levitellään käsipelillä sinne minne koneella ei pääse. Takapihalla hommat käynnistyivät ja jäivät aivan kesken, koska kaivinkone upposi maahan ja oli riskinä, että se olisi pulahtanut paljuun. Telaketjuilla varustettua maanmöngertintä odotellaan saapuvaksi viikonloppuna, jolloin hommat niiltä osin taas jatkuvat. Takapiha näyttää nyt sotatantereelta, mutta muutamia kivijärkäleitä sieltä ehtivät siirtää ennen kun homma kävi vaaralliseksi.

Soran levittelyn lomassa maalattiin pönttis. Se kotimme sydän, rumilus vailla vertaa on kokenut pinnallaan kaiken sen, mitä meillä on antaa. Nyt annettiin periksi. Vanhoja maaleja ollaan riivitty irti toista talvea ja nyt sai piisata. Pönttiksen kuori menee joka tapauksessa uusintaan jokusen vuoden kuluttua, joten sen suurempiin investointeihin emme nyt ryhtyneet ajallisestikaan. 2 purkkia maalia ja se oli siinä.
Koska asiat harvoin menevät justiinsa kuten pitäisi, niin toki tässäkin puuhassa oli pieni hupsista. Olin laittanut hyvin tarkat värikarttatiedot isännälle mukaan Baukkariin ja isäntä ne kännykän näytöltä maali-ihmiselle näytti. Piti olla monen pönttiksensä maalanneen kehumaa Tikkurilan Helmi -kalustemaalin kauniin harmaata sävyä, vaan tulikin pistaasia - tietysti asia huomattiin vasta kun purkin kansi oli avattu kotona. Nooooh, sävy nyt kuitenkin on tuonne sopiva ja sattumalta salin oven ja sen karmien sävyinen (ovihan on pönttiksen vieressä), niin ajateltiin, että olkoot. Ei viitsi ajella 40 kilometriä vaihtamaan maalia ja ajaa sen kanssa toisen 40 kilometriä takaisin kotiin. Hyvä siitä tuli. Rumiluksesta tuli pistaasijäätelöputki ja näin se kävi.

Tässä sitä ollaan ennen, luukku on jo maalattu.Luukku ja pyörylät (toinen yllä olevassa kuvassa irti ja toinen ei, koska sitä ei vanhojen maalausten vuoksi saa irti kuin sorkkaraudalla) maalattiin Tikkurilan Termalilla. Tuollaista maalia kutsuttiin ennen silakkamaaliksi ja sitä myydään kaksinkertaisella hinnalla erilaisissa perinneremontoimiseen erikoistuneissa yrityksissä eri tuotenimellä. Tikkurilan vastaava maksaa alle kympin purkki. Purkissa on desi maalia ja meillä sitä kului pari ruokalusikallista luukkuun, pyörylöihin ja pariin koristeosaan, kun teki mieli fiinistellä. Hyvin riittoisaa maalia siis.Luukku ennen ja jälkeen.Luukku kun pönttiskin on maalattu.Ja tässä sitten koko komeus tuoreella maalilla, joka on vielä märkää. Moni on kehunut, että tuo Tikkurilan Helmi -kalustemaali on toiminut hyvin pönttöuunien pinnalla, mutta itse emme vielä ole sitä todenneet kuin näin kylmiltään. Antaa maalin kuivua muutaman päivän ihan rauhassa ennen kun tehdään taas iltatulia. Nyt on niin lämmintä ollut, ettei ole tarvinnut juurikaan uuneja poltella.


Pieniä viimeistelujä vaille valmis pönttis on nyt huomattavasti parempi kuin se reppana, joka meitä on lämmitellyt täällä. Edullinen pieni parannus visuaalisesti ja kelpaa meille kyllä siihen saakka kun on aika kuorittaa koko pönttis uudelleen. Maalia jäi vielä niin paljon yli, että saapi salin ovikin uuden maalin pintaansa, kunhan joku se ehtii muilta puuhilta sutia.

Perjantaina alkaa salin panelointi, huomenna pidetään pihalla ensimmäinen pyykkipäivä (katsotaan miten pulsaattorin kanssa sujuu ulkosalla), pitkin viikkoa levitellään käsipelillä soraa pitkin etupihaa ja viikonloppuna sitten ollaan takapihapuuhissa, mm. kasvatuslaatikot maalataan uudelleen kunhan mylläyspojat ovat saaneet takapihan ruotuun.

Ei lopu tekemiset kesken, ei, ja hyvä niin! Tätä, juuri tätä me tulimme tänne hakemaan ja on ihanaa puuhata kahden, saada jotain aikaseksi omin käsin ja katsoa miten paikka muuttuu käsissämme sellaiseksi, mistä olemme haaveilleet. Välillä koneet jäävät jumiin, maalin sävy on väärää, aikataulut pettävät ja ei todellakaan mene kuin siellä Strömsössä, mutta elämä on - juuri tällaista! Saa valita mikä harmittaa kun painaa päänsä illalla tyynyyn - tai todeta, että olipas sittenkin taas vallan kiva päivä. Huomenna samaa lisää, kiitos!


Puuhaviikon keskeltä terveisiä lähettelee

Jovelan Johanna

32 kommenttia:

 1. Vanhasta pönttöuunista tuli todellinen kaunotar! Teille tuli kivat ilma soran levittelyyn kun luvassa on hellettä. Tsemppiä pihatöihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa sunnuntaina oli jo niin hurjan kuuma takapihalla, että piti siirtää kasvatuslaatikoiden harjaaminen ja ronttaaminen illemmalle ;)

   Poista
 2. Nätti vihreä, ei ollenkaan paha sävy. Yläosan perhospelti on meilläkin maalattu jumiin parista uunista mikä on vähän harmi. Teillä on pönttiksessä todella kauniit jugend-luukut ja muuten tuo vihreä sopii ajallisesti värinä jugend-kauteen todella hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus hutikin voi osua ;) Sattumalta sitten maalinsekoittajan huti osui kivasti siten, että se salin ovi pönttiksen vieressä on tosiaan samaa väriä ;)

   Poista
 3. Taisi olla onni onnettomuudessa - pistaasin sävy on varsin luonteikas ja tulee kivasti esiin silakanhohdon taustana. Minä peukutan tälle vahingolle! Erittäin kaunis tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee samalla maalattua sitten salin ovikin, joka on kaipaillut maalia ;) Erikoinen moka kieltämättä, kun sattui osumaan oven kanssa samalle sävylle. Yhtälaillahan se olisi voinut olla joku ihan väärä sävy :) Todennäköisesti maalinsekoittajalla mennut 2 numeroa väärään järjestykseen. Näin olin tulkitsevani värikartasta, kun tarkistin, että olenko laittanut itse väärän koodin isännälle mukaan ;)

   Poista
 4. Tuo on oikein kauniin vihreä ja hienot koristeet hopealla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kelpaa meille :) Toki elämä näkyy siinä pellin kuhmuroissa ja ne tavallaan erottuu nyt selkeämmin, mutta on se vaan niin paljon mukavemman näköinen silmälle nyt, tuo pönttis :)

   Poista
 5. Näin vihreän ystävänä minusta väri on vallan kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Meidän ystävä on myös vihreiden ystävä ja ilmoitti heti ryhtyvänsä pönttishalaajaksi, kun näki kuvan pistaasiputkesta ;)

   Poista
 6. Kiitos silakkamaalivinkistä. Mökillä luukut ja pylpyrät odottavat uutta maalia pintaan. Vielä täytyy puhua mies ympäri, että myös hieman hilseilevä pönttis maalattaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkasen kun hioo sitä hilseilevää pois, niin pönttiksen maalaaminen menee varsin nopeasti. Meillä tämä oli ihan iltapuhde. Kyllä se kannattaa, kunhan ei pohjalla nyt ihan hurjia maalikerroksia ole. Jos on paljon maalikerroksia, se vaikuttaa lämmöntuottoon :)

   Poista
 7. Ihana kevät <3 Päivät menee ulkosalla puuhastellessa, eikä koneelle tahdo malttaa laisinkaan! Kaunis pönttis! Ne on niin maailman parhaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä niin mahtavat ilmat, että! Ja jotenkin yllättäenkin. Vastahan sitä tuli sadetta, räntää ja raetta ja nyt on ihan suvikelpoilmat :)

   Poista
 8. Paljon te jaksoitte sitä etukäteen rapsutellakin :) Kaunis sävy, en olisi vahingoksi arvannut :) Mukavia puuhapäiviä! Täälläkin touhua riittää ja ilmat on ihanat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, riitti jo rapsuttelut, mutta toisaalta onhan se ihan hyvä niitä maaleja rapsutellakin, että lämpö pääsee kunnolla uunin pinnalle. Vaan nyt on sievä pistaasiputki. Silmälle somempaa katsottavaa, kuin se vähän kaiken värinen sotkuputki ;D

   Poista
 9. Tosi kauniin värinen tuo pönttis! On siinä lapiomista, kun satatoinnia sepeliä levitätte..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahahaha! Ei me nyt sentään sataa tonnia soraa lapiolla levitellä :D Ainoastaan ne paikat, jonne ei pääse koneella, mutta on siinäkin kyllä hommaa. Varmaan 20 tonnia menee lapiohommina.

   Poista
 10. Olipas osuva "vahinko" pönttiksen maalin suhteen, kaunis väri! Minäkin niin tykkään kun tekeminen ei lopu, olen odottanut kuin kuuta nousevaa tätä kesää :). Pian alkaa meidän pihan laitto. Meille ei tosin noin isoa konetta tule vaan vähän pienempi, käsinkään ei viitsi hommaan ryhtyä ;). Tulee varmasti teidän pihasta upea, jatkoa odottelen! Kyllä teidän on hyvä olla Jovelassa, iloisia remppahetkiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä oli pakko ottaa kunnon kone, kun on valtavia kantoja ja kiviä. Ei pikkukoneella saa niitä liikkeelle millään ;)

   tsemppiä omiin puuhiinne :) Säät suosii nyt meitä pihoilla häärääviä :)

   Poista
 11. Nyt täytyy sanoa, että "väärä" maali on minusta erittäin kaunis väriltään ja pönttiksestä tuli fiini:)
  Toivottavasti telakoneen kanssa homma sujuu takapihalla suotuisammin. Nyt kyllä teitä säät suosii pihahommissa. Mukavaa loppuviikkoa sinne !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnekas sattuma, toisinkin olisi voinut mennä ;) Iloisia pyhiä sinne, Anu :)

   Poista
 12. Ihana väri, aika paljon persoonallisempi kuin harmaa!
  Mitäs luulet, uskaltaako tuolla Helmi-maalilla maalata puuhellaa? Tai onko jollain muulla kokemuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jaa-a, tuohon en osaa sanoa mitään. Puuhellat on kai yleisimmin emaloituja tai valurautaisia pinnaltaan, joten eivät ole ihan samanlaisia kuitenkaan kuin pönttöuunit, joissa materiaalina on pelti. Kysyisin tuota ihan jostain perinnerakennuskaupasta. Heillä on varmaan oikea vastaus tuohon :)

   Poista
 13. Pyöräalustainen kone upposi, kuitenkin jonkinmoisen kokoinen, no johan nyt?! Ehkä siitä loppui jaxu, vähän wanhalta näytti kuvassa. Niin kökköä :(( Toivotaan kovasti, että seuraava masiina vie homman kunniakkaasti loppuun.

  Vihreä näyttää oikein kauniilta, ei yhtään väärältä väriltä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siitä jaxu loppunut, vaan ihan kirjaimellisesti se upposi maahan. Täällähän satoi runsaasti ennen pihamylläystä, siis viikkoina ennen tätä puuhaa ja takapiha oli siitä mennyt aivan pehmeäksi mössöksi. Kun tuollainen monta tonnia painava kone sitten siellä nosteli valtavia kiviä, masina painui maahöttöön silleen, ettei meinanut enää päästä pois kun sutii vaan ;D Täältä on poistettu valtavia kantoja ja järkäleitä etupihalta ilman mitään ongelmia, mutta takapihalla on mentävä teloilla :)

   Tänään jatkuu hommat taas :)

   Poista
 14. Kovaa vauhtia teillä hommat edistyy, ja hauska sattuma tuo maalipurkin sävytys :-) Kalkkimaaleja ja vahaa kannattaa myös kokeilla, ovat myös hurjan riittoisia (7,- pikkupurkilla maalaa jo vaikka mitä). Aikoinaan innostuksen aiheutti piparminttutee.blogi, jossa laittoivat mustalla vahalla tehosteet vielä päälle. Kiitos ihanasta Jovela-blogista, muistan kun tila oli Vuokolla myynnissä ja nyt on ollut mukava nähdä miten paikka kukoistaa!

  VastaaPoista
 15. Kalkkimaalia meillä on kyllä muualla ja tulossa on lisää, mutta pönttöuuniin ei sitä laitettu. En itse asiassa tiennytkään, että se soveltuisi kuumille pinnoille ;)

  Vuokko onkin käynyt kylässä muutaman kerran :) Se on aina yhtä hauskaa, kun yhdessä ihmetellään paikkoja ;)

  VastaaPoista
 16. Hei, tuossa pönttöuunissa kovasti huolettaa se, ettei sen luukkujen edessä ole peltiä. Paloturvallisuusmääräysten mukaan sellainen pitää olla kaikkien tulisijojen edessä, jos lattia on palavaa materiaalia. Vakuutus ei korvaa, jos palo lähtee lattialle joutuneista kekäleistä. Mahdollisimman isolle alalle mutta ainakin luukkujen eteen pitää pelti kiinnittää. Kaunishan uuni on.

  VastaaPoista
 17. Meillä kun on edessä yhden uunin maalaus niin etsin näitä muiden kokemuksia. Kärysikö tuo maali yhtään?

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!