jovela

jovela

perjantai 3. kesäkuuta 2016

Kankaalla tapetoiminen

Pihatyöt jatkuvat, terassikin on jo rakennettu ja aitoja nousee lisää, mutta tässä välissä tehtiin se aiemmin mainittu salin tapetointi, jossa tapettina toimii kangas. Kyseessä on siis nimenomaan kankaalla tapetointi, ei kangastapetti. Kankaita on käytetty tapettina ennen eritoten Britteinsaarilla, meillä luonnollisesti vähemmässä määrin, koska meillä ei ole arvotaloja, kuten kartanoita ja linnoja niin runsaasti kuin briteillä.

Lupasin laittaa kuvina tarinaa miten kankaalla tapetointi sujuu. Tapetoinnin suoritti Jovelan isäntä yhdessä ystävämme Helinän kanssa. Itse en pysty tuollaista hommaa tekemään lainkaan, joten omaksi osaksi jäi erilaisia esivalmisteluita, liisterinkeitto, tekniikkatutkielmat, materiaalinen hankinta, valmistelu ja yleinen suunnittelutyö sekä jälkisiivouksia. Helinä ei ole ennen päässyt testaamaan kangastapetointia, joten tuo mainio vauhtimarakatti oli ihastuttavan innokkaana seinällä odottamassa koska päästään aloittamaan - ja hyvää tuli!

Ihanaa, että sali alkaa nyt olla hiljalleen kuosissaan. Sali on viimeinen huoneista, joka on ollut sellainen kaikenlaisen tavaran ja mööpelin säilömö, sillä saliin on kertynyt kaikenlaista muista rempan alla olleista tiloista. Tämän remontin myötä salista saatiin pois 2 ylimääräistä kaappia, yksi pikkulipasto ja iso pöytä. Jäljellä on likimain ne mööpelit, jotka tänne jäävätkin. Tämäkin remppa on kesken vielä. Ne alati viimeiseksi jäävät hommat, eli väli- ja jalkalistat puuttuvat. Lattia pitäisi maalata ja tilkkiä. Laitellaan kun joudetaan, syssymmällä, talvella, joskus..

Tapetointi kankaalla

Kankaalla tapetointi on helppoa. Helpompaa kuin paperitaperilla tapetointi. Vanhassa talossa kangas on hyvä tapetti, sillä se ei myöskään repeydy mikäli seinät elävät.

1. Valitse hyvä kangas. Jovelaan valittu kangas on paksua, kuviointi perinteinen jacobean, eli jaakonaikainen kukkamotiivi. Materiaali on 60% puuvilla/40% polyesteri ja kankaan vahvuus 255g/m2. Kankaasta kannattaa ottaa testipala ja testata kangasta alla olevan liisterin kanssa, jotta ei käy niin, että kangas muuttaa värinsä kostuessaan. Lopputuloksena voi olla aika kamala tahraläikikäs seinä. Tämä kangas ei liisteristä piitannut, vaan kuivui tasaisesti sellaiseksi, jollainen se oli kuivanakin.

2. Hyvä kiinitysaine on perinteinen keittoliisteri, joka soveltuu sekä kankaille että tavalliselle tapetille. Liisteri on helppovalmisteinen. 9 dl vettä ja 1 dl vehnäjauhoja kattilaan, sekoita kunnolla, anna kiehahtaa, sekoittele muutama minuutti lempeällä lämmöllä kunnes seos on paksuhkoa "pannaritaikinaa" ja anna liisterin jäähtyä tovin.  

3. Jovelassa tapetointipohjana oli makulatuuripaperilla päällystetty huokolevy, koska hirsien päällä sattui olemaan juuri nuo materiaalit. Niitä ei ole valittu kankaan pohjaksi tietoisesti.


4. Ensin kangas leikattiin seinän pituisiksi ja sopivan korkeiksi paloiksi. Tässä siis tapetoitiin vaakatasossa, ei kuten normaalista tapetilla pystyvuotina - toki niinkin voi tehdä halutessaan. Vaakavuodat kannattaa laittaa pakkoihin tapetointisuunnan mukaisesti. Tämä tekee hommasta helpomman myöhemmin kun ei tarvitse kannatella metrien kangasvyyhtiä. Tämän jälkeen seinää liisteröitiin sopiva matka kerrallaan, noin metrin verran kerrallaan tai hieman alle.

5. Kangas painetaan seinälle liisterialueen päälle ja silitetään suoraksi käden avulla. Koska kangas on joustava materiaali, sillä saa helposti muokattua esimerkiksi ikkunapuiden kohdat.

6. Kangas kiinnitetään liisterin lisäksi muutamilla niiteillä pohjamateriaaliin työn etenemisen mukaan. Tämä helpottaa kankaan levitystä eikä niitit näy kankaassa myöhemminkään.

7. Ikkunapuiden, katto- (ja mahdollisten jalkalistojen) tai kuten meillä korkeapanelointireunojen viimeistely kankaan osalta on superhelppoa mattoveitsen avulla. Meillä työnnettiin noin sentin verran kangasta paneelin reunan alle. Kankaan voi myös leikata pois jos haluaa. Meillä tuohon liitoskohtaan tulee vielä koristelistat - sitten joskus.


Tältä se sitten näyttää valmiina täällä meillä salissa. Muutama pikaisesti naapattu kuva täyspaahteisessa päivässä, joka ei salli kameran napata kuvia joka suuntaan.Salin sisääntuloseinä on edelleen hirrellä, sillä tuolla puolella on oma työpisteeni, kotiohviisi, jonka äärellä vietän suurimman osan ajastani arjessa. Työpöydän edessä olevasta ikkunasta on suora näkymä uudelle takapihalle, keittiöpuutarhaan. Jonain vuonna tulevaisuudessa näen tuon ikkunan läpi kukkivat omenapuut, mikäli vastaistutetut reppanat selviävät hengissä niin pitkälle!

Seinällä olevat valokuvat ja dokumentit 1800-luvun loppupuolelta sota-aikaan liittyvät ammattiorientoitumiseeni, jonka oleellisena osana on suomalaiset juhlaperinteet. Esillä on aina vain osa kokoelmasta, nyt nuo.


Täällä on koko päivän varjossa pysyvä lämpömittari näyttänyt sen 30 astetta (terveisiä vaan ilmatieteenlaitokselle, hahaa), joten hikistä hommaa on ollut. Huomenna saadaan lyhyehkö tauko porotukseen ja sen myötä päästään maalaamaan terassi ja talon takaiseinä sekä uusia aitoja. Hommia pukkaa, vaan on mahtavaa se. Niin moni asia kuukaudessa eri kuosiin, että sopii olla iloinen. Ja iloinen olenkin, kuten myös isäntä. Voiton puolella ollaan, kaikilla areenoilla ja kesä tuo mukanaan paljon kivoja juttuja sekä koti- että työrintamalla.

Viikon kuluttua Jovela saa toimia kuvaussession miljöönä kun Jovelan valtaa muutama ystävämme, liuta ammattilaisia, joiden kanssa on aina mahtavaa saada tehdä hommia, joten etukäteen jo terveiset rakkaalle bizpartnerilleni ja mediamaailman sydämellisimmälle hymypojalle, joka toimii toisena mallina kuvauksissa, lämpimimmät terveiset tietenkin myös iiihanalle kikkarapäiselle stylistillemme, herttaiselle valokuvaajalle britteinsaarilta sekä miesmallille, jonka kanssa ei vielä olla treffattu, mutta se on enää ajan kysymys. Tervetuloa Jovelaan, ihanat <3

Ja ei kun takaisin hommiin, maalla merellä ja ilmassa tai ainakin jossain leipä- ja kotihommien välitilassa!

Lämpimin terveisin

Jovelan Johanna

19 kommenttia:

 1. Ja kylläpä tuli kaunis ja raikas sali...jotenkin niin valoisaaa.....tykkään todella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Bertta :) meistäkin sali on nyt oikein mukava ja hyvin valoisakin se on. 4 ikkunaa ja raikkaat sävyt :)

   Poista
 2. Ihana, IHANA, IIIHANA! Mistä sulla noita ideoita riittää!!?? Täällä olen ainoastaan kuullutkaan kankaalla tapetoimisesta. Kuullostaa helpolta vielä!! Ja on kiva myöskin tuo kotitoimistosi. Niin tyylikäs. Tekisi mieli istua tuohon nojatuoliin ja vaan katsella ympärille miten mielenkiintoisia juttuja siellä on! T:eija. PS. terveiset mummalta ;o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, eija ja terveiset takaisin mummallesi :) Taimin tarina jatkuu taas kun nämä isot puuhat ovat ohi ja ehdin selvittää mitä sitten Taimin kalenterimerkintöjen mukaan tapahtuikaan :)

   Poista
 3. Näyttääpä näppärältä ja lopputulos on oikein siisti ja kaunis! Ja värimaailma on ihan nappiin. Oikein hauskaa viikonloppua sinne Jovelaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samoin sinne, Sari :) Sopivasti hieman vilpoisempia ilmoja tulossa, niin päästään maaalaamaan tuota takaseinää talosta :)

   Poista
 4. Voi mahoton, että seinästä tuli hieno...ketakaikkiaan upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hannele :) Voit uskoa, että se kangas seinässä on livenä vielä upempi. Kamera ei lainkaan tallenna sitä värien seesteisyyttä, vaikka väriä ja kuviota on paljon :)

   Poista
 5. Niin on ollut ihan tämä alkukesä! Komeaa jälkeä on syntynyt myös siellä tapettihommissa. Justiinsa esittelin siipalle teidän huushollia, kun ollaan väännetty kättä kesäkodin panelointiseinistä. Niin raikas lopputulos Jovelassa! Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava alku kesälle, kun ollaan vasta ihan alussa ja kuitenkin tuntuu siltä, että kesää on ollut jo hyvän tovin. Mukavaa sekin, että kovat helteet hieman hellittivät. Meille se sopii juuri nyt oikein hyvin, jotta päästään maalaamaan talon takaseinä :)

   Poista
 6. Kylläpäs on sali pessyt silmänsä, niin kuin isälläni oli tapana sanoa ;-)
  Livenäkin tuon tilan nähneenä, en voisi samaksi tilaksi uskoa. Upeaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mekään :) Sali on nyt ihan oikea huone, ei vaan kaikenlaisen tarpeellisen ja tarpeettoman säilytystila ;)

   Poista
 7. Raikas, kaunis, hurmaava - kerrassaan upeaa jälkeä! Kangastapetointi on minulle enestään tuntematon juttu. Nyt teillä on sininen sali ja punainen tupa :) Mukavaa viikonloppua ja toivotaan, että himppusen raikastuisi tuo ilma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Sininen sali, punainen tupa ja se perunamaakin! On potut lähteneet reippaasti kasvuun täällä! ;)

   Poista
 8. Wow! Enpä ole ajatellut että kangas näyttäisi noin hienolta seinällä, vaikkakin vain kuvissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihaillut kangastapetointeja aikoinaan Englannissa, joten uskalsin ajatella sellaisen sopivan tännekin, eikä ole ollut tarvetta pettyä lopputulokseen. On se vaan kovin kiva, tuo kangas tapettina :)

   Poista
 9. Kylläpä on kaunis!! Sen tietysti sai aikaan - loistavan työn jäljen lisäksi - tuo älyttömän ihanakuosinen kangas. Hienoa, kun viitsit lähteä tällaiseen epätavalliseen kokeiluun, kyllä kannatti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kangas on niin kiva, että maltoimme odotella sen saapumista Suomeen kohtuullisen pitkään. Katselin monia vastaavia "jacobean" -tyylisiä kankaita Jenkeistä, Briteistä ja Hollannista, mutta aina vaan palasin tähän yhteen sävymaailmaan, joten kangasta sitten jouduttiin odottamaan tovi. Katselin myös joitain vaihtoehtoja siitä paikasta, josta tilasit sen ihanan kankaan Iduriin, mutta täsä oli sitten presiis ne sävyt, joita haettiin; linnunmunan sinistä, tummansinistä, hiekkaa ja savuista turkoosia, jotka sopii hyvin salin harmaaseen sohvaan, divaaniin, rahiin, mattoihin, harmaisiin lampaantaljoihin ja huopiin. tekniikkana tuo kangastapetointi onkin sitten sangen simppeliä. Jos idurissa on jokin seinä, jolle kaipaat jotain erilaista, niin kannattaa kyllä kokeilla. Kankaat avaa niin uuden maailman kuoseille ja homma on huomattavasti paperitapetointia nopeampaakin :)

   Poista
 10. Vai että vauhtimarakatti!!!! :P Hehheeee

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!