jovela

jovela

lauantai 2. heinäkuuta 2016

Jovelan Johanna & etelän hetelmät

Ihan pikainen postaus perjantain puuhista!

Nythän nääs on taas se aika, jolloin on hyvä tehdä marmeladeja kotivaraksi. Herkullisia aprikooseja ja persikoita sekä nektariineja saa edullisesti ja kotipuutarhoissakin alkaa sato kypsyä. Meillä on kaksi marmeladireseptiä, joilla teen marmeladit joka vuosi. Toinen on kehuskelematta maailman paras applesiinimarmeladi, vaikka onkin oikeasti porkkana-appelsiinimarmeladi ja toinen on todellinen etelän hedelmien suloisin unelma, eli aprikoosimarmeladi, jonka voi tehdä yhtälailla myös persikoista tai nektariineista tai niiden yhdistelmistä.

Appelsiini(-porkkana)marmeladi on  parhaimmillaan aamiaismarmeladina ja hedelmämarmeladi taas jälkiruoissa, leivonnaisissa, täytekakuissa, pannukakkujen tai juustojen kumppanina sekä jogurttien, viilien ja erilaisten hyydykkeiden lisukkeena. Molemmat säilyvät kuukausia tai eivät, sillä ne ovat niin valtavan hyviä. Meillä ei säily, joten teen marmeladeja muutaman kerran vuodessa. Nämä marmeladit kyllä tekevät kauppansa. Ei ole aivan tavatonta, että Jovelan viikonloppuvieraista joku kysäisee vienosti aamupalalle käydessään, että mahtaako tarjolla olla myös "sitä ihanaa marmeladia" jos emäntä unohtaa nostaa sen pöytään, jotta vinkiksi vaan niihin suuntiin, että nyt sitä taas saa! Edellinen satsi oli valitettavasti päässyt loppumaan, lusikkakin nuoltu puhtaaksi.



Appelsiini(-porkkana)marmeladi

n. 9 dl appelsiineista puristettua mehua (appelsiinien koosta ja mehukkuudesta riippuen n. 10 appelsiinia)
1 sitruunan mehu, n. 1 dl
1 kg hillosokeria
1/2 kg raastettua porkkanaa

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keittele hissukseen n. 40-50 minuuttia. Kuori välillä vaahtoa pois, jotta saat kirkasta marmeladia. Kauho tai kaada marmeladi purkkeihin. Tästä määrästä tulee hieman vajaa 2 litraa valmista marmeladia. Anna marmeladin jäähtyä ja säilytä purkkeja viileässä.

Kuvassa vasemmalla appelsiini(-porkkana)marmeladi ja oikealla aprikoosimarmeladi.



Tämä resepti on ollut täällä aiemminkin, mutta jos joku siellä mielii tätä kokeilla, säästän etsimisen vaivan laittamalla reseptin tähän uudelleen.

Aprikoosimarmeladi (tämä soveltuu erityisen hyvin maukkaiden juustojen kaveriksi)

2 kg aprikoosia tai persikkaa tai nektariineja TAI niiden yhdistelmiä kuten mielit. HUOM! jos omaat runsaan kirsikkasadon, tällä reseptillä syntyy myös jumalaisen hyvä kirsikkakompotti! Kirsikoita ei kuorita, ne keitellään sellaisenaan, jolloin kivien poistaminen on helppoa.

1 dl sitruunamehua
0,5 dl konjakkia
1 kg hillosokeria

Laita kypsät hedelmät hetkeksi kiehuvaan veteen. Irroita kuoret, jotka irtoavat nyt helposti. Puristele hedelmien kivet irti ja laita hedelmäpalat kattilaan. Lisää nesteet ja hillosokeri. Keitä hiljalleen 15 minuuttia. Kuori vaahto pois. Anna jäähtyä hieman, soseuta. Purkita marmeladit ja säilytä ne viileässä.

Tästä määrästä tulee n 2,3 litraa marmeladia.


Jonain syksyisen harmaana päivänä, jolloin sade rummuttelee peltikatolla tai niinä talven loputtomilta tuntuvina päivinä, jolloin hämärästä hämärään on vain hetki, paahdan muutaman leivän, sipaisen leivän rapealle pinnalle voita ja levitän sen päälle reippaan lusikallisen purkitettua kesää muistellen näitä ihanan aurinkoisia ja lämpimiä kesäpäiviä. Purkitettua aurinkoa ja kesää - sitä nämä ovat.

Oikeastaan kotivara on myös talletettuja muistoja keväästä, kesästä, syksystä ja talvestakin. Kullakin vuodenajalla on omat muistonsa talletettavaksi - myös ruokamielessä. Eipä ole hullumpaa sitten kesän mentyä katsella sieviä purkkirivejä kesän väreissä ja maistella meheviä makuja. Ensi viikolla vuorossa jotain vihreää. On kurkkupikkelssien vuoro! Oi miten ihanaa onkaan kesä, köökki ja kotivarailu!

Ja nyt kipin kapin suu aamupalaa täyteen, sitten kohti 1700-luvun hyötypuutarhaa ja sieltä keskiajalle! Tänä viikonloppuna me aikamatkailemme isännän kanssa. Matkassa mukana Hexun blogista tuttu, työkeikan myötä tänne pesiytynyt Hoo Höderö, jonka blogiin varmaan tulee molemmista paikoista kuvia myöhemmin. Itse taidan tehdä postauksen vain siitä hyötypuutarhasta.

Ihanaa viikonloppua, armaat siellä!

Jovelan Johanna

19 kommenttia:

  1. Varmasti hyvää...voin kuvitella nauttiavani noita paahtiksen päällä talvella..:)

    VastaaPoista
  2. Varmasti herkullisia. Minullakin on suunnitteilla retki Kalmilaiseen hyötypuutarhaan, toivottavasti pian saan lukea siitä täällä. Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika pieni ja vasta avattuna vaatimaton se oli, mutta tosi kiva kyllä! Oli hauskaa huomata, että siellä oli pääsääntöisesti ihan samaa kasvamassa kuin meilläkin :D Paljon yrttejä, pääasiassa sanoisin, että yrttejä. Tuli muutama itselle uusi juttukin bongattua :)

      Poista
  3. Naaaam, eläkä unhota vähän syksymmällä keittää mustaherukkaa ja nektariinia samalla reseptillä. Ei säily sekään ��purkit vietiin käsistä mennäsyksynä.
    Keekis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppo uskoa! Mustaherukan ja nektariinin yhdistelmä kuulostaa herkulliselta! Pitää kyllä testata samalla kun keittelen meille mustaviinimarjahyytelöt :)

      Poista
  4. Hyvältä kuulostaa marmeladit!
    Näitä olisikin kiva kokeilla!
    Mukavaa lauantai päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Uskon, että jos yleensä tykkää aprikooseista ja appelsiinimarmeladeista, niin nämä kyllä maistuvat! :)

      Poista
  5. Kuulostaapa hyvältä. Pitää ehdottomasti kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Kokeilepa ja kerro sitten mitäs tykkäsitte ;)

      Poista
  6. Just keittelin kattilallisen persikkahilloa. Tuli äärettömän hyvää kun lisäsin vaniljatangon keittovaiheessa. Luulen että on taas syöty enne kuin menee pahaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä kertaa jätin itse tuon vaniljan pois, mutta yleensä laitan sitä kyllä marmeladeihin ja hilloihin. itse käytän nestemäistä aitoa vaniljaa. Se on kyllä jännää lirua, kun se ei vanhene sitten millään. Oma vaniljani on vaniljatarhalta hankittua. Vanhempieni tuliaisia. Isäni kuoli yli 10 vuotta sitten, joten aito vanilja ei pilaannu millään, paranee vaan ;D

      Poista
  7. Näyttääpä herkulliselta ja varmasti ovat maistuvia! Itse en ole koskaan marmeladeja valmistanut. Mukavaa sunnuntaita teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavattoman helppoa se on. Eipä siinä muuta tarvita kuin hieman aikaa, muutama kilo jotain ja kilo sokeria. Hämmentelyä ja valmis! :)

      Poista
  8. Oih! Ehdottomasti kokeiltava reseptiäsi! ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten hauskaa! Kerro sitten miten maistuivat :)

      Poista
  9. Oi kiitos ihanista resepteistä! Meillä isäntä varsinkin on oikein erityisen perso appelsiinimarmeladin perään, joten tuo resepti menee heti kokeiluun, kun loma alkaa. Viikko vierähti veneillessä (nyt keikuttaa ihan vietävästi), huomenna takaisin muutamaksi viikoksi sorvin ääreen ja sen jälkeen on se "oikea" loma.
    Innolla odotan postausta myös uudistuneesta skafferista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin sen maininnan kirsikoista tuohon oikeastaan ihan sua varten ;) Muistelin, että viime vuonna kyselit kirsikkakompotin ohjetta, kun olin maininnut siitä täällä ;)

      Ihana kesä tuntuu olevan siellä. Sopivan runsaasti vapaita ja rentoilua kotoilun lomassa. Aivan ihanaa tuollainen! Pidän itsekin hieman lomamaista arkea täällä. Uni maistuu, puuhat maistuu ja säätkin ovat mitä mainioimmat :)

      Poista
  10. Kokeilin tuota aprikoosimarmelaadia ja toden totta, se on kerrassaan mainiota. En yleensä pidä marmelaadeista, mutta tähän jäin kerralla koukkuun :) Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!