jovela

jovela

keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Kasvikuivuri- ja kuivatuskokemuksia

Täällä ollaan oltu reporankana. Ollaan lojuttu, saunottu, luettu, tuijotettu ruutua, rapsuteltu elukoita, pukeuduttu miten sattuu, syöty hyvin ja mitä sattuu, laiskoteltu, tutkittu blogeja ja jätetty kommentoimatta, koska käsi on niin hemmetin kipeä, ettei sormia kestä heilutella ja se vähäinen rasitus pitää varata tällaisille valtakunnan tärkeimmille tiedotteille, kuten että ollaan testattu sitä kasvikuivuria. Sarkasmia. Eli ollaan näiden puuhakkaiden toimettomuuksiemme lisäksi myös lykitty kuivuripellillisiä omaa ja muiden satoa kuivuriin, hämmästelty, nuuskuteltu ja ihasteltu. On se hiaano laite, kerrassaan.

Tähän oikeastaan voisi jo lopettaa laitearvostelun, koska tuossa tuli paljastettua, että ihmeellinen ja toivotun kaltainen vekotin se on ollut. Kyseessä on siis Optimum P200 -kasvikuivuri, jonka kerroin olevan matkalla meille tuolta isommasta maailmasta. Kuuden kuivuripellin kuivurista voit kiinnostuksesi mukaan lukaista enemmän tuotetietoutta aiemmasta postauksesta. Mitään vertailukohdettahan meillä ei ole, koska tämä on ensimmäinen (ja toivottavasti viimeinen) kuivurimme, mutta se tekee mitä pitääkin, ei pidä kohtuutonta ääntä, ei kuumene siten, että talo palaa alta, on selkeä ja helppokäyttöinen, omaa hyvät lisävarusteet erilaisia kuivatuksia ajatellen ja siihen mahtuu pahuksen paljon tavaraa kerralla. Eikä laite ole hajonnut siitä huolimatta, että se on joutunut heti tiukkaan rääkkiin. Raukka puhaltelee päivät pitkät ja puolen yötäkin milloin mitäkin sen mukaan, miten ollaan valvottu vailla normaaleja arkisia aikatauluja. Kuu on tullut tutuksi, eikä ne aamun ensimmäiset säteetkään ihan tuntemattomia ole ollut. Ja tuvassa on tuoksunut jumalaiselle! Pientä innostusta siis ilmassa vissiin. Niin, ja kaikki kuivurissa käynyt maistuu hyvälle, sekin lienee oleellinen mainita kun tässä kehumaan ryhdyttiin.

Testattu on

Ihan ensimmäisenä kuivattiin mustaviinimarjapensaan lehtiä teeksi. On meinaan hyvää, kun laittaa kuivattua minttua ja mustaviinimarjapensaan lehtiä kiehautettuun veteen. Ajateltiin, että nuo pensaan lehdet ovat sellaisia turvallisia testauskuivatettavia, koska jos jokin menee pieleen, voi uusia hakea puolen määrättömästi tuolta puskista ilman, että mitään arvokasta on mennyt hukkaan. Hyvin onnistuivat (näkyvät kuvassa myöhemmin) ja siitä rohkaistuneena olen kuivattanut pian puolet yrttimaastamme tai ainakin siltä tuntuu. Tosi pro-asteelle tunsimme siirtyneemme tänään, kun purkitimme näitä banaanilastuja. Ihan järkyttävän hyviä ja tämän sanoo hän, joka ei ole koskaan niistä piitannut. Valkoinen pöly kuvassa on vaniljapölysokeria, jota pölläytin aavistuksen verran banaanikiekoille ennen kun ne menivät kuivuriin. Herranen aika, mikä tuoksu siitä tulikaan tupaan, kun kuivuri puhalteli vaniljasokerihyppysellisen saaneita banaanikiekkoja.


Sattuipa sitten sunnuntaina kylään isännän veli ja eno, jotka pääsivät seuraavaan koesatsiin maistille ja hyväksi totesivat nämä yrttisuolalla maustetut kirsikkatomaatit. Kirsikkatomaatit pistettiin puoliksi, päälle ripsauteltiin hieman yrttisuolaa, kuivatus (n. 10h) ja sitten tomaatit öljyseokseen, jonka sekaan laitoin myös valkosipulimurskaa. 6 tuntia tomaattien purkituksesta (6 kuivuripellillistä) tomaatteja oli jäljellä yksi puolen litran purkki, josta oli siitäkin syöty puolet.


Tomaattipa oli niin hyvää, että niitä on kuivattu lisää. Tässä isommat tomaatit harsokupujen alla omenoiden kanssa, sillä tomaatit olivat liian raakoja tullakseen hyviksi kuivurissa. Yksi omena per kupu kypsytti tomaatit yön yli. Tämä siis pienenä vinkkinä jos ette moista tiedä ja joskus olisi tarvetta kypsyttää tomaatteja nopeutetusti. Omena avuksi! Alaoikealla on testauserää 3, joka on parhaillaan kuivurissa. Siinä tomaattiviipaleen päälle on siroteltu parmesaania yrttisuolan sijaan. Väittävät maailmalla, että olisi todella hyvää, joten testaamme. Myöhemmin teemme vielä tomaattisipsejä, jotka kuivataan rapeiksi.


Tomaatit siis todettu huikean hyviksi ja tässäkin puhuu nyt tyyppi, joka ei ole koskaan lämmennyt aurinkokuivatuille tomaateille, joissa omasta mielestäni on aina hieman pistävän tunkkainen maku. Näissä ei ole. Ovat herkkua!

Uuden somassa ruokakomerossa on nyt itse kasvatettuja ja kuivattuja herkkuja sekä hieman muidenkin satoa ja lisää tulee. Tyhjät purkit odottavat täytteitään. Alaoikealla on osastoa "kaikkea pitää kokeilla jos hyväksi väitetään" ja tässä tapauksessa nuo hassut suikaleet ovat vesimelonia. Kuivuriin mennessään olivat peukalon paksuisia, tuossa n. 9h kuivatuksen jälkeen (kesken kuivatusta) muistuttavat lähinnä jotain liskojen kieliä. En oikeeen tiedä onko vesimeloni kuivaamisen arvoista, mutta hyvää se kyllä on kuivattunakin. Intensiivisesti vesimelonin makuista ja hauskan rapsakkaa. Voisi toimia kivasti vaikkapa joidenkin leivosten tai kakkujen, miksei salaatinkin yllätysmomenttina. Suikaleet voisi ehkäpä taivutella kesken kuivatuksen korkkiruuvin kierteille, siis silloin, kun kuivatus on edennyt vaiheeseen nahkea ja tarttuvainen, muttei vielä kuivan rapsakka.


Tuolla se kuivuri puhaltelee tuvan laatikkopenkin päällä, tuo musta laatikko vasemmalla. Ihan hyvä paikka, saa levitettyä kuivauspellit isolle pöydälle ja on tilaa häärätä rauhassa. Kuvassa myös tuliainen Louhisaaren kartanolinnasta, kopio vanhasta taloleiskasta. Oli niin nätti, että halusin sen raameihin tupaan.


Tähän loppuun piti laittaa kuva Jovelan laiskiaisista, eli mai-koirasta, joka valui ameebana pitkin tyynyjä ja Milosta, joka nukkui varsin muikean näköisenä, mutta jokin häppeninki tai sellaisen kuvitelma herätti rontit, jotka singahtivat makuuhuoneeseen räksyttämään ikkunan takaa näkymättömälle häiritsijälle. Jäljelle jäi hieman myllätty päiväpeti tuvassa ja lempeästi koiria torumatta katsellut äitini valokuvakehyksissä.


Kannattiko, on aina hyvä kysyä itseltään kun pennosiaan hölvää ja tämän laitteen kohdalla voimme todeta, että kannatti. Näin ensialuksi kuivuri saa puhallella meille sitä ja tätä, jotta saamme kokemusta, mutta jopas sitten jo joutaa hieman läheisillekin puhallella. Jovelan isännän velikin toi pikkelssipurkit tyhjinä takaisin (täyttöä varten), joten eiköhän siihenkin osoitteeseen täältä lähde pikkelssien ja marmeladin kaveriksi hieman kuivattujakin herkkuja (jotta terkkuja vaan siihen suuntaan synttärikalulle jos käyt lukaisemassa!) ja muutama muukin armaistamme omissa kodeissaan tulee saamaan ehtaa Jovelassa kuivattua apetta kun niiden aika on.

A-pu-va!

Tähän loppuun vielä kysymys teille kokeneemmille kuivurikuivaajille, että mikä on tuon ruohosipulin niksi kuivatuksessa? Onko sellaista ylipäätään? Meinaan kaikki muut yrtit ovat toistaiseksi kuivaneet inhimillisessä ajassa, mutta ruohosipulihan otti ja vei saman ajan kuin kirsikkatomaattien puolikkaat? Tietysti se ruohosipuli on rakenteeltaan erilainen muihin yrtteihin verrattuna, mutta oisko tähän mitään niksiä tarjolla? Yksittäisten korsien halkaisu tuntuu ajatuksena kovin työläältä, eikä itsellä nyt muuta ole tullut mieleen. Ruohosipulit oli pätkitty suunnilleen keskisormen mittaan kuivuriin laitettaessa. Pitäisikö ne pilkkoa valmiiksi silpuksi?

Just nyt ja ihan tällä sekunnilla tämä oikea käsi ilmoittaa, että soon nyt lopetettava löpinät tai ei hyvä seuraa, joten se on over and out Jovelasta kunnes toisin kuullaan.

Ps. voisiko joku lähettää tänne hieman sadetta. Lupaa, lupaa, sadekartalla tipat vaan ei ropise katto eikä laula rännit.

Hyvää viikkoa itse kullekin toivottelee

Jovelan Johanna

48 kommenttia:

 1. Nyt tuli kuivurikuume itsellenikin, niin herkullisen näköisiä ovat kuivaamasi tuotteet. Mukavaa iltaa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kuivurin hankinta ei ole ainakaan helpottanut kuivurikuumeeseen. Tuntuu, että alkuinnostus kestää tavanomaista kauemmin. On niin monta erilaista herkkua, jota haluaa testata ja kun hyviksi osoittautuvat, pitää tehdä lisää ;)

   Poista
 2. No jopas, voisi olla kiva hankinta meillekin kun noita omppuja tulee kohta taas mahdottomasti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omput on täällä seuraavana menossa testiin. Kokeilen ihan tavallisten kiekkojen sijaan (koska niitä on tehty ennenkin ja ilman kuivuriakin) sellaisia, joissa omppukiekot sipaistaan siirapi-vaniljaseoksella ennen kuvatusta. :)

   Poista
 3. Sun blogin lukeminen tulee kalliiksi eikä täällä ees ole sponsoroituja mainoksia!! Nyt mun sit tekee mieli ostaa kuivuri xxDDD!!! T:eija alias äänikirjoja, villatyynyt ja sen omavaraiskuuskirjan hankkinut lukija ;oDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. O-ou! ;D Kyllä kuivuri kiva on, mutten itse ehkä ostaisi ellei ole sitä kuivatettavaa tai ainakin hinku kuivatella kaupan satoa säännöllisesti :)

   Poista
  2. Mistähän omavaraisuuskirjasta on kyse?

   Meillä on sellainen halpiskuivuri ja sillä ollaan kuivattu viinimarjan lehtiä ja voikukan kukkia herkuiksi marsuille ja jonkin verran sieniä. Kieltämättä tämä postaus houkuttelee testaamaan muutakin kivaa :)

   Poista
  3. Luulen Eijan viittaavan nyt jo edesmenneen "omavaraisuus-gurun" John Seymourin The new complete book of self-sufficiencyyn (The classic guide for realists and dreamers). Tuosta ainakin muistan Eijan kysäisseen kertaalleen. Kirjaa ei tietääkseni saa suomeksi :( Tai ainakaan ei saanut silloin kun sen itse hankin, enkä kyllä ole vieläkään siihen törmänyt kotimaiselle käännettynä. CDON ainakin myy kirjaa ja jos nyt sellainen perusenglanti vähääkään taipuu, niin kyllä siitä ihmeteltävää riittää :) Itse pidän tuota kirjaa ehkäpä parhaana nykyaikaan soveltuvana ispisopuksena (ja jonka nimeen myös tanskalainen maajussi Frank vannoo) ;D http://cdon.fi/kirjat/john_seymour/the_new_complete_book_of_self-sufficiency-5371783

   Poista
  4. Ah ok, minulta on mennyt ohi, mutta kiitos linkistä =) Myös Adlibris myy opusta ja ruotsiksi näyttäis olevan käännös. Englanti ei ole mikään ongelma joten tämä voisi olla aika mielenkiintoinen luettava.

   Poista
  5. Katsopas vaan, niinpä onkin saatavilla ruotsiksikin! Viimeksi kun katselin toiselle tuota kirjaa, saatavilla oli molemmissa (addussa ja cdonissa) vain engl, tanska ja saksa. Jospa nyt sitten jo saisimme jossain vaiheessa tuon kirjan ihan suomeksikin, sepä olisi vallan hienoa!

   Poista
 4. Huippua!!! Hitsin hyvään saumaan tuli Sinun postaus kuivattelun ihanuuden osalta. Sain mahtavia "inspiksiä" ja vinkkejä, sillä tässä justiinsa ajattelin ja päässäni suunnittelin, että viikonloppuna, kun aika antaa myöten, laitan vihdoin oman kuivurin laulamaan tosissaan. Villiyrttejä olen vain toistaiseksi kuivatellut lämpimässä ja kuivassa, esim. puna-apilaa teesekoituksia varten. Nuita tomaatteja on pakko kokeilla ehdottomasti! Ja banaania kanssa, en ole sitäkään koskaan kokeillut, vaan nyt testaan nekin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten hauskaa! Ei kuule kun kuivuri hurisemaan siellä :) Puna-apila teenä kuulostaa ihanalta! Meillä ei tänä vuonna tuonne kukkaniitylle tullut puna-apilaa lainkaan :( Olen käyttänyt sitä ruokien somisteena aiempina vuosina. :)

   Poista
 5. Mun tuli nälkä 😳😄😘😘😘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa täälläkin ilmassa ;D Oudosti noilta kuivauspelleiltä katoaa laaduntarkkailumielessä herkkuja jo ennen kun ovat valmiitakaan..

   Poista
 6. "PEKONEITA!!!!" Ahhahaaa. :D Ei mul muuta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melonijörkkejä! :D Ei tässä mitään lihaa tartte kuivata. Meloni on selkeästi huijauslihaa. Kovin makeaa tosin ;D

   Poista
 7. Hauska vekotin :) Ihanaa, täälä on paljon luettavaa ku en oo hetkeen ehtiny käymään!

  VastaaPoista
 8. Mitä??Sadetta haluat. .voi kuule täältä aamun lukija lähettää sitä teille!Täällä on satanu nyt kaiken aikaa,et oon jo aatellu et pitäskö riisiä alkaa viljeleen :-) Liika sadekaan ei oo hyväks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin justiinsa! Täällä vaan lupailee, mutta ei mitään tule. Viikkoja on menty siten, että sadepilvet vaan kiertää tuosta pihan ohi, mutta paria ropsua enempää ei olla vettä saatu. Täällä kastellaan puutarhaa sadettajalla. Oikeen kaipaan kunnon sadepäivää vaihteeksi ja kesäukkonenkin on tältä vuodelta kokematta! Sadetta siis, pliis ;)

   Poista
 9. No voi hitsi sentään, on se kuivuri vissiin sitten tännekin homaattava. Olen pohtinut ja miettinyt, onko tarvetta, mutta nyt tiedän - on!
  Ihania herkkuja olette tehneet. Oikein vesi herahti kielelle noiden tomaattien ja banaanien kohdalla. Lillillekin pitää kuivattaa herkkuja talveksi, eli jo ihan senkin takia kuivuri olisi hyvä.
  Voi kunpa saisin nämä meidän alueella pörräävät sadepilvet puhalletua sinne. Täällä on satanut ja satanut. Ei kyllä ole haitannut, kun ei ole tarvinnut kasvimaita kastella eikä hikoilla helteessä töissä :)
  Mukavaa loppuviikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ajattelin ensin, että onko sitten oikeasti sille kuivurille tarvettakaan, että jos se sitten kumminkin jää vaan jonnekin pölyyntymään, kun tähän saakka on tuo puuhellan kattoritilä riittänyt yrttien kuivatteluun. Sitten kun oikeen aloin tutkailemaan kaikkea mitä kuivurilla voi tehdä, innostuin ihan valtavasti! Nyt tuntuu siltä, että voisi kuivata vaikka mitä koirien herkuista (lihaa, tavallaan koirien beef jerkyä) hedelmä- ja marjamakeisiin (soseutetaan, laitetaan kuivausmatolle, leikataan suikaleiksi ja rullataan hedelmä- tai marjaremmikiekoiksi), on erilaisia mausteseoksia, makeaa, suolaista, valmiita keittovihannesseoksia kuivattuna, omaa perunamuusijauhetta (tykkään tehdä perunasarvia ja siihen tarvitaan perunamuusijauhetta), karamelliomenoita, mahrjajauheita, joista voi tehdä vaikkapa maailman kuohkeinta vispipuuroa.. siis ihan älyttömästi vaikka mitä kuivurille sopivaa herkkua. Ja on se tosi ihme, miten yli 20 isoa tomaattia mahtuu kuivauksen jälkeen alle litran lasipurkkiin ja se öljy, mihin laitan nuo tuolla tavalla säilötyt tomskut, on tietenkin sitten ehtaa herkkua itsessään: yrttisuola-tomaatti-valkosipuliöljyä! Pistin osan kuivatuista timjameista yrttisuola-valkosipuli-öljyseokseen ja voi juma mikä tuoksu (ja maku) siinä itse öljyssä nyt on!

   Täällä ei tosiaan ole sateesta saatu nauttia tai siitä harmistua, kun vettä ei tule kuin loraus jos sitäkään. Monen läheisen tilanne on ihan toinen. Pellot ja kasvimaat hukkuvat veteen ja satoja on menetetty. Täällä osa keittiöpuutarhasadosta taas kärsii kuivuudesta. Ei mene tasan taivaan vedet, ei ;)

   Poista
 10. Tuo onkin kunnon kuivuri, eikä lelu...kuten meidän oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnon lelu kerrassaan :) Tänään sitten testivuorossa karamelliomenat. Jännää kuin mikä, tämä testailu :)

   Poista
 11. Ruohosipuli saksitaan valmiiksi silpuksi ja sitten kuivataan.
  T Nina L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonnih! Ei kun seuraava satsi sitten saksittuna ;) Kiitos :)

   Poista
 12. Jos lähipiirissä on tulevia/tuoreita äitejä niin kuivaapa lahjaksi vadelmanlehtiteetä. Sitä voi juoda loppuraskaudesta valmistamamaan tulevaan sekä maidonnousuun sitten vauvan kanssakin!

  Esitelepä joskus teidän liinavaatekaappinne! Pyykinpesu on jo käsitelty ja mankelointia olet sivunnut, mutta esittele mankelointia lisää! Terveisin toinen mankelifani, jolle kelpaa vinkit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumpiakaan ei ole lähipiirissä, mutta tuohan on kiva tietää ja vadelmanlehtitee noin muutenkin maistuu hyvälle, joten niitäpä pitää kuivata! Kiitos vinkistä :)

   Meillä on iiiso yhdistetty hygienia- ja liinavaatekaappi tuolla välihuoneessa, joten pitääpä joskus napsia sieltäkin pari kuvaa :) Mankelointi on niin <3 Tuolla odottelee satsi mankeloitavia käden parempia päiviä. Voisin siinä samalla sitten jokusen kuvankin napata, kun pääsen hurruuttamaan mankelilla :)

   Poista
 13. Voi eiiii..tääkin haluu tollasen vempeleen! :)) Ja ai vitsit, että oon edelleen kade tuosta teidän ruokakomerosta (edelliseen postaukseen) ---> Se on HERKULLINEN! Ja niin siisti! Tulee jotenkin muumimamman ruokakomero mieleen.. ja järkky nälkä iskee tässä :D Äkkiä pää tyynyyn! ZzZZzZzzz....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii! Muumimamman ruokakomero! Johan tuo jo meriitiksi kelpaa kerrassaan, jotta kiitos :)

   Poista
 14. Kiitos todella mielenkiintoisista postauksista. Varsinkin Louhisaaren esittelyä oli hauska lukea; jospa saisi joskus itsekin sinne aikaiseksi lähteä. Kasvien kuivatuskin voisi olla joskus tulevina vuosina mielenkiintoista, mutta ehkä aloittelen ihan vain passiivisella kuivauksella. Säikähdin kun tutkin tuon laitteen tietoja ja teho olikin 800W.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Taisit katsoa sen toisen, suuremman laitteen tehoja ;) P200 Kasvikuivuri 10 lokeroa = 800 wattia, kun taas tämä meille hankittu 6 lokeron laite on 630 wattinen teholtaan :) Sillä teholla on iso merkitys siihen, miten nopeasti, hyvin ja tasaisesti kuivatus tapahtuu. Martat esmes ei suosittele lainkaan matalatehoisia halpiskuivureita juuri tästä syystä ja monessa vertailussa on todettu, että tehoja on hyvä olla vähintään sen 500 wattia, jotta laite toimisi toivotulla tavalla. "Kuivausteho ja kuivumisen tasaisuus – Jos tehoksi ilmoitetaan 240-250 wattia, on turha kuvitella, että kuivuminen tapahtuu nopeasti. Kuivureiden tehot vaihtelevat vähän yli 200 watista vähän yli 1000 wattiin." Tosi tärkeää on se, että lämpöä voi säätää kuivatettavan mukaisesti. Eri jutut tarvitsevat eri lämpötilat optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Väärä lämpötila tekee sen, että kuivatetettava ei kuivu vaan kypsyy ja siten se ei esimerkiksi enää pysty imemään itseensä nesteitä myöhemmin ja se taas haittaa kuivatettujen jälkikäyttöä. ;)

   Poista
 15. No jestas, kuivurihuuma suorastaan syöksyi tänne! Olen vakuuttunut! Luulen, että meille ei sellaista nyt kuitenkaan ihan heti tule, mutta tämä - niinkuin moni muukin hyvä vinkki Jovelasta - pistetään korvan taakse odottamaan niitä aikoja, kun päätalo on valmiina ja taloushääräämiseen on paremmat tilat. Voi että kun herahti vesi kielelle noiden tomaattien kanssa! Mää en kestä, kun olis niin ihanaa omistaa tuollainen kuivuri ja säilöä kaikkea kasapäin syksyn varalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olen Johanna, enkä ole kuivannut vuorokauteen ;D

   Noi tomaatit on toistaiseksi ehdottomasti parhaita kuivattuja herkkuja, mutta löysin myös mielenkiintoisen kurpitsajutun, jota pitänee testata pikimmiten! Kilpailua suosikille ;)

   Poista
  2. Et arvaa, luin molemmat kuivuripostauksesi miehelle ja nyt meillä on samanlainen tilattu :DDD. Kiitos vertailujen teosta! Ensimmäiset sienetkin nimittäin poimittu, joten nyt ihan hirveän malttamattomana odotetaan laitrtta! Kyllä me se johonkin saadaan ahdettua, vaikka tuota tilanpuutetta ensin mietin ;).

   Poista
  3. No jopas! Mahtavaa! Täällä on kuivuri ollut kovassa käytössä ja hyvin toimii :) Meillä meni vissiin viikko toimituksessa. Se lähti Belgiasta ja tuli ihan kotiovelle toimitettuna :) Kuivailun iloa sinne. Vissiin hyvää sienisatoa povaavat tälle vuodelle :)

   Poista
 16. Jos ei satu omistamaan kuivuria, noita herkullisia "aurinkokuivattuja" tomaatteja voi tehdä samassa ajassa uunissakin. Kaikki tasot täyteet, uuni 50 asteeseen ja luukku auki. Mausteeksi kaikkia ihania yrttejä, valkosipulia, mustapippuria ja tietty vähän suolaakin. Hyvää tulee, vaikeasti säilyvä säilyke (siis kun menee heti parempiin suihin)! Omistan tosin kuivurin (edukkaan) mutta tomaattien kohdalla uuni tuntui paremmalta välineeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, myös uunissa voi kuivattaa - se on hieman energiakallista, mutta ei sentään ihan kohtuutonta. Kierrätysilmauunissa ymmärtääkseni syntyyy paras tulos :)

   Poista
 17. Minä olen myös kuivannut ruohosipulia pikku pätkiksi saksilla silputtuna:) Tomaattia voisikin joskus kokeilla! Meillä on lähinnä kuivattu suppilovahveroita ja omenansiivuja, joten olisipa aika laajentaa valikoimaa :D Kiitos vaan innostavasta esittelystä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppusiivuja täälläkin kuivatetiin, mutta laitettiin vanilja-siirappiseosta (ja ripaus kanelia) niiden päälle sellaiset sopivat sipaisut. Tahmaisen ihana lopputulos. Eipä ole niitäkään paljoa jäljellä. Alkuintoahmattius on iskenyt ;D

   Poista
  2. Johanna oletko mustikoita kuivannut? nimittäin sain eilen samanlaisen kuivurin ja siinähän on ritlilöiden reiät tosi isot, eli kun laittaa ritilälle mustikoita niin suurin osa tulee läpi. Mietin että laittaisen leivinpaperin päälle mustikat, vaan miten sitten ilma pääsee kiertämään. Olisko sinulla joku "kikkakolmonen"

   Poista
  3. Ei vielä olla kuivattu, kun itse en selän vuoksi pysty marjoja poimimaan, mutta sen laitteen mukanahan tulee sellaisia irtonaisia "ritilälevyjä" jotka on tarkoitettu juuri pienten juttujen kuivaamiseen. Ne valkoiset lisäosat 2 kpl ja vielä 2 muuta, sosemaisten kuivaukseen tarkoitettua lisäosaa. Ettehän vahingossa heittäneet niitä pois? ;)

   Poista
  4. Kiitos vastauksesta. En heittänyt niitä pois, mutta minulla on se kuivuri jossa on 10 tasoa ja eihän ne riitä alkuunkaan jos haluaa konetta hyödyntää 100%. Nyt aion laittaa leivinpaperin päälle seuraavaksi, saa nähdä miten onnistuu... T: Marita

   Poista
 18. Ihana postaus hyvään aikaan :)

  Rauhalassa hurisee lainatussa halpis-kuivurissa ensimmäinen satsi puutarhavadelmia. Jos tulos ei ole toivottu, niin syytän siis kuivurin tehottomuutta ja jatkan harjoituksia tehokkaammalla välineellä.

  Kuivaaminen on mielestäni kiehtovin tapa säilöä, ihanaa, että joku muukin on siihen hurahtanut, niin saa hyviä vinkkejä :)

  VastaaPoista
 19. Kiehtova on kyllä osuva sana kuvaamaan kuivattamista! :)

  VastaaPoista
 20. Pieninä pätkinä olen minäkin ruohosipulit kuivattanut - silloin ei edes haittaa, jos kuivahtaa hieman liikaa; pidemmissä pätkissä huomasin käytettäessä, että ovat jotenkin noh, olisiko venyviä oikea ilmaisu. Kummallisia kuitenkin. Mäkimeiramissa huomasin, että on kätevämpää kuivata varsineen ja sitten riipiä lehdet kuin jos irrottelisi pelkät lehdet. Samaa käytin sitten tinjamiinkin. Mustaherukoiden kanss ameinasi mennä hermo, kun niitä piti kuivumisen edestämiseksi reijittää - ja itse asiassa niistä tuli melkoisen happamia ties mistä syystä. Säilömisessähän kuivaaminen on ehdottomasti helpoimmasta päästä, kun ei tarvitse steriloida purkkeja ja purnumkoita :-)

  VastaaPoista
 21. Me törmättiin tuohon Optimum kuivuriin nyt ja ihmeteltiin, kun sivuilla ei puhuta mitään toimitusajoista tai -ehdoista. Toimiko kaikki teillä hyvin vai oliko ongelmia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut mitään ongelmia :) Alle viikosa tuli laite kotiovelle kuljetettuna ja Belgiasta muistaakseni :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!