jovela

jovela

perjantai 29. heinäkuuta 2016

Pyykkipäivä viemärittömässä talossa ilman juoksevaa vettä

Tohinaa ja lorvimista ovat viime päivät olleet sopuisassa tasapainossa ja vettä ollaan taas odoteltu toiveikkaina sadekarttojen pisaroita ihastellen, mutta ei. Ei vieläkään. Eilen jo meinasin pistää pihalla tanssiksi, kun muutama pisara tipahteli hiuksille, mutta vaikka puoli Suomea oli likimain uinut kaduillaan, meillä sadesaldo oli n. 1 cm vettä sadevesisaavissa.

Tähän saumaan voisin nyt tehdä otsikon mukaisen toivepostauksen, eli miten täällä pyykätään kun ei ole viemäriä tai juoksevaa vettä (ja kun sitä ei taivaaltakaan tule). Onko se niin hankalaa miltä se nykyihmisestä kuulostaa?


Blogiamme seuranneet muistavat ehkä pulsaattorihankintaan liittyvän postauksen, jossa kerroimme käyttökokemuksia pulsaattorista, jonka hankimme verkkokaupan kautta Hämeestä. Tällä kertaa sitten voimme ihan konkreettisesti kertoa miten meillä hoituu pyykkihuolto tässä talossa, jonne ei tule vesi ja jossa ei ole viemäreitä - nyt kun pulsaattorihankinnan aiheuttama alkuinnostus on muuttunut osaksi arkea. Toimiiko se pidemmällä aikavälillä ja onko se kuitenkin hankalaa? Kaipaammeko nykyajan puolipäiväpesureita sittenkin?

Juu, emme! Pyykkääminen on täällä varsin hauskaa, oikeasti! Näin kesäisin kannamme pulsumme, eli pulsaattorin pihalle, koska voimme. Meidän pyykkimaisemamme vaihtelee. Milloin katselemme peltoja, milloin keittiöpuutarhaa, joskus katselemme pulsaattoria saunan ikkunan takaa lauteilta ja yhtälailla voimme tuijotella taivaalla lipuvia pilviä aurinkovuoteilla loikoillen, todellakin koska voimme. Tällä viikolla pyykkimaisemana oli kukkivat rohtosuopayrtit.


Pesemme pyykkiä noin joka toinen viikko, se riittää meille. Hääräilemme pääasiassa kotona, joten meillä ei ole tarpeen miettiä jokaiselle päivälle erikseen omaa asukokonaisuutta siten, ettei konttuurille vaan mennä samoilla vaatteilla kahtena peräkkäisenä päivänä. Pyyhkeet ja vuodevaatteet meillä vaihdetaan kerran viikossa ellei muuta tarvetta ole, kuten esimerkiksi ruokaansa hotkineen koiran pukluja. Niinkin voi käydä joskus. Pyykkikorina meillä on miellyttävän suuri pärekori. Helppoa kuin lannanajo!


Teknisesti pyykinpesu hoituu siten, että isäntä laittaa saunan päälle, samalla lämpiää vesi (ja pyykin jälkeen menemme saunaan). Otamme kaivosta letkulla kylmää vettä suoraan pulsaattoriin ja kaadamme ämpärillä 2 ämpärillistä kuumaa vettä suoraan pyykkikoneeseen. Seuraavaksi veteen heitetään pesupähkinät ja värinpoistoliinat, jotka estävät hieman ruosteisen veden muuten aiheuttamat värjäymät. Pyyykit koneeseen ja pulsaattori rullaamaan. Pyykki on pesty 12-15 minuuttia myöhemmin. Tämä hyvä, koska jos koira puklaa sänkyyn osuen päiväpeitolle, peitolle ja tyynyliinalle, kuten viimeksi lahjakkaasti kävi, pulsulla homma hoituu nopeasti.


Kun pyykki on vartin kuluttua pestynä rummussa väännämme vipstaakia (kannattaa lukea pulsaattorin toiminnasta ja pesuohjelmista tuosta aiemmin mainitusta testipostauksesta),vesi valuu pois ja tilalle laitetaan huuhteluvesi letkulla. Muutaman minuutin pyörittely pulsaatttorilla ja pyykki on valmis linkoukseen. Linkous kestää 2-5 minuuttia ja riittää saattamaan pyykin käsikuivaksi. Koska emme käytä kemikaaleja, poistovedet valuvat pihalle.

Pyykkien pesua tai linkoutumista odotellessa ehtii keräämään marjoja, lompsimaan pitkin pihaa, lukemaan hieman lehteä tai kirjaa, laskemaan pilvilampaita taivaalla selällään maaten tai vaikkapa keräämään rohtosuopayrtin kukkia pesunestettä varten.Meillä yleensä isäntä kantaa pyykit naruille, koska itse en saa kannella isoja ja painavia. Nostelemme sitten pyykit kuivumaan yhdessä tai erikseen ja ne saavat kuivua ympäri vuoden ulkona. Se tuoksu

Talvisin toki pesemme pyykit sisällä. Homma on periaatteessa sama, mutta ellei ole saunapäivä, joka siis on joka toinen päivä, vesi lämmitetään puuhellalla, tai oikeastaan se lämpiää siinä ihan itse samalla kun lämmitämme tupaa muutenkin. Puuhellan päällä on aina 25 litran hanakattila. Vedet voi kantaa ulos kanisterissa tai kuten meillä tulee olemaan ensi talvena: lorottamalla putkea pitkin Sauna-Seppoon. Vettä joutuu kantamaan kaivolta seinän toiselta puolelta sisälle ämpärillä, mutta eipä tuo nyt mikään suuri vaiva ole. Talvisin, ellei sada vettä, pyykit kuivataan ulkona. Ainoastaan loppukuivatus tehdään sisällä. Vaatteet laitetaan valmiiksi henkareille kuivumaan ja nostetaan siitä sitten suoraan henkareissaan vaatekaappiin. Myös vuodevaatteet viikataan kohmeisina henkareille, nostetaan pönttöuunin lähelle kuivumaan ja vedetään sitten suoraan henkarilta mankeliin. Se tuoksu


Meillä on sähköllä toimiva mankeli, joka on yleensä tuvassa kiinteän puulaatikkopenkin päällä. Siitä sen saa kätevästi nostettua viereiselle pöydälle käyttöön ja suurella pöydällä on mukavaa rullailla vuodevaatteet suoraan mankelista tiiviiksi rulliksi tai pinkoiksi. Tässä kuvassa on juuri mankeloituja pyyhkeitä.


Pidän mankeloinnista. On suorastaan sääli, että mankelointi on jäänyt pois pyykkihuoltotoimenpiteistä, sillä siinä on kiistattomia etuja. Ensinnäkin pyykki vie selkeästi vähemmän tilaa. Kankaat kestävät kauemmin ja jos on allergiaan taipumuksia, kankaista irtoaa mankeloinnin jälkeen hyvin vähän kuitupölyä. Tämä johtuu siitä, että kun kankaan kuosi turpoaa pesussa aina, mankelointi puristaa kankaan pinnan jälleen umpeen, jolloin kankaan elinikä on pidempi ja se ei pölyä kuten mankeloimaton kangas. Mankeloidut vuodevaatteet ovat noin muutenkin arkiluksusta eikä mankelointi mielestäni vie yhtään sen enempää aikaa kuin tavallinen viikkaaminenkaan. Pidän tosiaan mankeloinnista. Siinä samalla kuuntelen radiota, rapsuttelen koiria ja hiippailen tuvassa häärien milloin mitäkin. Rullum, rullum sanoo mankeli ja pyykeistä tulee ihania.

Meillä ei ole erillistä liinavaatekaappia. Sellaisen virkaa toimittaa Ikeasta aikoinaan entiseen kaupunkikotiimme ostettu vaatekaappi, jonka isäntä tuunaili liinavaatekaapiksi tehden kaappiin hyllyt. Kaappi on yhdistetty hygienia- ja kosmetiikkatavaroiden sekä liinavaatteiden ja pyyhkeiden kaappi ja se sijaitsee eteisen ja salin välisellä käytävällä rajaten taakseen vessa- ja pulsaattoritilan.

Kuvassa näkyy myös Pippa, joka loikoilee isännän tekemällä näköalahyllyllä!Kaapissa on kaikenlaista tarpeellista tavaraa, myös ensiapulaatikko. Pyyhkeet ovat keskihyllyllä - olemme juuri vaihtaneet sekalaisen seurakunnan erilaisia pyyhkeitä puuvillaisiin hamam -kylpyläpyyhkeisiin, jotka kuivuvat nopeasti, vievät vähän tilaa, mutta kuivaavat loistavasti ja ovat miellyttävän suuria, joten niihin voi kietoutua kunnolla. Alahyllyllä on suuri rottinkiarkku, jonka sisällä on pussilakana- ja lakanarullat ja rottinkiarkun vieressä pienempi kori, jossa on tyynyliinat väripinoina. Pussilakana- ja lakanarullat ovat rottinkiarkussa pystyssä. Olen huomannut, että ne toimivat meillä parhaiten tuolla tavalla, kun ei tarvitse kaivella pussilakanoita pinosta toistensa alta. Vievät vissiin hieman vähemmän tilaakin näin.


Toivottavasti tämä vastasi otsikon kautta esitettyyn kysymykseen ja kannustaa teitä muita tällaista asumistyyliä harkitsevia luopumaan ajatuksesta, että pyykkihuolto "wanhaan tapaan" olisi kovin hankalaa ja aikaa vievää. Meillä menee kirjaimellisesti vähemmän aikaa pyykkien kanssa nyt verrattuna entiseen kaupunkielämäämme. Siihen toki vaikuttaa jo sekin, että pulsaattorilla pyykki on puhdasta nopeammin. Nykyajan koneilla tuntuu menevän samaan sirkukseen useita tunteja per koneellinen, enkä ihan ymmärrä miksi. Noh, tämä pyykkääminen sopii meille ja jos haaveissa on se erilaisempi elämäntyyli, niin uskallan väittää, ettei arkihaasteet ainakaan pyykkihuoltoon kaadu.

Tuli napattua niin mainio kuva nukkuvasta Mai-maista, että postattavahan tämäkin on. Olkoon kuvan nimi vaikkapa helle mutkistaa! Kuva on otettu +30C päivänä tällä viikolla. Mai ja veljensä Milo torkkuivat ensin kuistilla, mutta tyynyjä rakastava Mai kömpi kuitenkin lopulta tuvan puusohvalle torkkumaan ja on siinä täydessä unessa varsin mutkalla.


Kiitos

Kun aloitimme blogin 3 vuotta sitten ostettuamme tämän talon ja lähdettyämme kohti meille erilaista elämää, emme koskaan ajatelleet tästä tulevan mitään sen kummempaa kuin oma talopäiväkirjamme, jonne tallentuu muistoja matkalta ja josta sitten voimme niihin hetkiin aina halutessamme palata. Nyt 3 vuotta myöhemmin blogin laskuri on pyöräyttämäisillään blogijuttujemme luentamääräksi miljoonan. Se tuntuu aivan käsittämättömältä. Kiitämme molemmat taas kerran kaikkia ihanista kommenteista, meileistä ja viesteistä sekä siitä, että olette olleet mukana matkassamme. Matka tietenkin jatkuu edelleen ja yritän parhaani mukaan ehtiä kirjoittelemaan erityisesti tästä hieman erilaisesta, nykyajan tyypillisimmästä elämisestä ja asumistesta poikkeavasta elämäntyylistämme, jollaisesta moni muukin siellä haaveilee. Jos saamme kannustettua muita omalla tarinallamme, olemme iloisia ja lupaan tehdä liudan toivepostauksiakin, mm. talviasumisesta ja  taloudellisesta pärjäämisestä, talon etsinnästä jne. kaikesta sellaisesta, mistä olette kyselleet kommenteissa ja meileissänne.

Miljoona, huh, huh. Se lienee rikkupuhki huomenna. Kun teemme seuraavan postauksen kiittelemme teitä vielä kertaalleen tällaisesta huikeasta rajapyykistä ja laitamme jonkun kivan arvonnan sen kunniaksi eetteriin. Kiitos teille, ihan oikeasti ja paljon

Kesken puuhien nakutteli

Jovelan Johanna

40 kommenttia:

 1. Mankeloidut lakanat ovat arjen luksusta. Meillä on samanlainen mankeli ahkerassa käytössä enkä pois antaisi. Pippasta voisi tehdä pitkästä aikaa oman postauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyvä mankeli tuo! meillä on se koneen liina rispaantunut yhdestä kohtaa, joten vaihto on edessä. Oletko itse vaihtanut sitä mankelointiliinaa kertaakaan?

   Poista
 2. Ihailtavan ihanaa tuo teidän pyykkihuolto. Meillä tulee arjessa paljon pyykkiä miehen työn ja yhteisten harrastusten (lähinnä hevostallilla pyöriminen). Mankelia ei ole, enkä tiedä kaipaanko sellaista, vaikka ihailenkin kauniita lakanapinoja. Ehkäpä sorrun sellaiseen, kun päästään uuteen kotiin. Meilläkin lakanat muuten rullaillaan. Vievät vähemmän tilaa niin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on aina rullattu viikkaamisen jälkeen, mutta mankeloituna ne rullat ovat huomattavasti napakampia ja vievät siten vähemmän tilaa :) Oispa hienoa jos hankkisitte mankelin sitten uuteen kotiin. Voisin hyvin kuvitella, että sä tykästyisit mankelointiin. Olet sellainen jämpti rouva noin muutenkin ;)

   Poista
 3. Miljoonat onnittelut! En lainkaan ihmettele suosiota, osaat kirjoittaa mielenkiintoisesti ja informatiivisesti arkisista asioista. Arvostan kovasti elämäntapaanne, olette ratkaisseet monta "ongelmaa" luovasti ja myös järkevästi.
  Rakastan mankeloituja liinavaatteita ja vaikka ryppyinen pellava on kivan näköistä, muuttuu vanha, kunnon pellava aivan silkiksi käytyään mankelissa. Mankeloidut tekstiilit hylkivät myös likaa paremmin, esimerkiksi keittiöpyyhkeet. Mukavia pyykkipäiviä Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, Cheri :) Meillä on muuten seuraavaksi edessä vuodevaatteiden vaihto pellavaisiin luontaisen poistuman kautta. Kun nykyiset vuodevaatteet alkavat olla kuluneita siten, että tulee reikiä, vaihdellaan aina poistuvat parit pellavaisiin ja siten sitten vaihtuu nykyiset hissukseen pellavaisiin. Tuo on muuten totta! Mankeloitu kangas hylkii likaa ja jos vaikkapa teetä hulahtaa mukista pussilakanalle, se melkein liukuu siitä pois. Näin käy välillä kun tuo kissa kippuravarvas saattaa joskus tulla puskemaan juuri kun olet nostamassa teemukia huulille ;)

   Poista
 4. Minullakin on käytössä pulsu ja pesupähkinät täällä saaristossa. Taloon ei tule eikä mene vesi paitsi kantaen. Käyttövoimana toimii siis lihakset ja konetta pyörittää aurinkosähkö. Komppaan sinua Johanna: pyykinpesu on nopeaa ja mukavaa, koska sen voi tehdä vaikka pyykkinarujen vieressä maisemaa ihaillen. Turhaa kuluttaa vaatetta ja aikaa tunteja pyykkihuoltoon. Ja nyt ei tarvitse enää pakata pyykkikasseja mukaan kaupunkiin ja aloittaa siellä tuntien pyykkirumbaa.
  talvikintuvassa@blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Kyllä! Ja mehän alussa kävimme tuolla kaupungissa pyykillä, kun muutenkin oli säännöllisesti siihen suuntaan asiaa. Sekin oli ihan hauskaa, sillä kävimme pyykillä lounasravintolassa, jossa sitten söimme samalla ja koneellisten vaihdon välillä käväisimme kaupassa. 2 koneen käyttö maksoi 3,50,-/h joten ei ollut hinnalla pilattua hommaa. ne säännölliset käynnit kuitenkin jäivät pois, joten ei enää ollut mielekästä ajella 40 km ihan vaan pyykkiä varten. Pulsaattori oli meille todella kiva ratkaisu :) Pitääkin tulla tutustumaan sun blogiin!

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Itse tykkään tuosta pyykinpesusta vanhanmallisella pulsaattorokoneella! Olen pessyt sellaisella omat ja joskus vanhemilta pyydetyt pyykit mökillä jo noin kymmen vuotta! Kyllä tällä tulee kanssa puhdasta! Sunnuntaina olisi tarkoitus pestä kasa pyykkiä mökillä! pitkästä aikaa! Olen sinun ja Johannan kanssa samaa mieltä jotta tuo pyykinpesu on mukavaa varsinkin kesäaikaan kun on lämmintä!

   Poista
 5. Kiitos itsellenne kun jaksatte blogia pitää! Aina yhtä innolla täällä odotellaan seuraavaa postausta :) Tänään ehkä teillekin tulee muutama tippa vettä lisää, näyttävät lupailevan "lämmintä ja epävakaista". Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mari :) Ja juu, tuli vettä. Saatiin sadetönteröön ehkä 2 cm yöllä :D Nyt sitten sopisi olla tulematta sitä vettä päivällä, koska alamme tyhjentämään Isännän pajan/Pajapuodin tulevaa tilaa tuolla kanala-lampolatalossa :D Olisi hauskempaa kantaa lankkua sieltä verstaalle jos ei sataisi niskaan ;D

   Poista
 6. Olipas taas ihana postaus ❤︎ Pyykinpesu on teillä siis juhlaa.
  Mankelointi, kuten silittäminenkin, on minustakin mukavaa hommaa. Kättensä jäljen näkee siinäkin heti. Silityksen tuoksusta idän myös erityisesti. Meillä kun muksut olivat 7. luokalla ja köksän ope kysyi, kenellä on kotona mankeli, niin käsiä 30 päisestä luokasta nousi 2. Toinen mankeli oli meillä. Niin harvinainen kapistus tuo mankeli alkaa olla.
  Olisi mukava kuulla, miten teet suopayrtistä pesuainetta. Niin ja onnea blogin miljoonasta. Ei ihme, että tuo luku on plakkarissa. Niin ihana tämä blogi on ❤︎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anu <3

   Tiedä onko pyykkääminen nyt ihan juhlaa, muttei ei ainakaan puurtamisen fiiliksellä tapahtuvaa puuhaa ja ehdottomasti kyllä näin hoidettuna hauskinta pyykkäämistä oman kokemukseni mukaan. Sellaista lokoisan mukavaa puuhastelua ;) Tunnustan samoin tein, että INHOAN silittämistä. Meidän perheessä äiti ja siskoni syntyivät silitysrauta kädessä, minä en ;D Mankeloinnista tykkään, mutta silittäminen on omasta mielestäni ihan kamalaa ;D Se tuoksu on kyllä aivan ihana, mutta noin muuten silitän vain jos on ihan pakko tai jos on joku kiva pikkujuttu. Pyykkipinon silittäminen olisi sellainen juttu, että vetkuttaisin sen kanssa alkuun pääsyä kunnes olisi pakko joko silittää tai tyytyä ryppyisiin ;DD

   Suopiksesta on tulossa postaus. Olen lupaillut sellaista jo aivan liian kauan, mutta aina on tullut jotain sellaista eteen, että se on vaan siirtynyt. Nyt se on kuitenkin työn alla, mutta vie vielä tovin, koska testaan ne kaikki itsekin vasta ensimmäistä kertaa. Koska varsinaisia ohjeita ei ole suomeksi saatavilla (minä en ainakaan löydä), joutuu testailemaan erilaisia variaatioita ja sitten vielä meinaan testata samalla rohtosuopayrtin juuret pesupähkinöiden kotimaisena vaihtoehtona. Niiden sanotaan olevan pesupähkinöitä tehokkaampia, mutta niitäkin pitää testata muutamalla eri tavalla. Meinaan pilkkoa juurta pesupähkinämäisiksi paloiksi, kuivattaa sitä juurta ja tehdä lastuja ja rouhetta, jotta saadaan käsituntumaa siihen toimivuuteen eri muodoissa. Sellaisten kanssa sitten aina menee se oma tovi ennen kun pääsee postausvaiheeseen kun homma lähtee siitä, että kaivetaan juuret ylös :D mutta tulossa on :)

   Poista
  2. Itse tykään tuosta kyllä silitämisestä jonkinverran mutta mankelointi on minusta paljon hauskemaa!Pyykkäminen vanhalla pulsaattoripesukoneella on minusta mukavaa nyky aikanakin! Sunnuntaina olisi tarkoitus pestä mökillä pyykiä vanhan aikaisewella pulsaattoripesukoneella! Odotan sunnuntaita innolla!

   Poista
 7. Ihanilen tuota teidän elämää ja kotianne. Ihmetteln, myös tuota miten järjestyksessä teillä "pysyy" kaikki tavarat....tuo kaapin sisältökin. Melkeimpä kadehdin...itselläni ei tule koskaan noin hyvää järjästystä olemaan....tai no ehkä viikon sen jälkeen, kun kaapit siivoan..:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohduttaahan jos kerron, että ei pysy. Olen maininnut monta kertaa "mysteeristä nimeltä vaatekaappi" (kuten isäntä sitä kutsuu), sillä olen tavattoman huono ylläpitämään järjestystä vaatekaapissa. Jos vaan jotain pitää löytää kiireessä, lopputulos näyttää siltä kun kaapissa olisi remunnut lauma vesikauhuisia ahmoja ;D Noin muuten kyllä sitten käyttötavarat ja sellaiset tykkään pitää jämptissä rotissa kunhan niille on saatu luotua toimiva tila :)

   Poista
 8. Hei,
  ja kiitos sinullen sillä kirjoitat mielenkiintoisesti teidän elämästänne Jovelassa.
  Tuohon mankeliliina kysymykseen...minulla on vanhempaa mallia oleva mankeli josta toiselta sivulta löytyy reikä mistä sain pujotettua "puikon" ulos millä mankeliliina kiinnittyy rullaan.
  Hmmm...olipas oudosti selitetty...mutta varmasti näppäränä tyttönä löydät miten sen saa pois ja uuden tilalle.Voi olla että joudut myös ottamaan päästä tuon sivusuojan pois.
  Uuden liinan ostin ihan kangaskaupasta,ompelin pään vanhan mallin mukaan ettei siitä tule liian paksu sauma.
  Kun minäkin sen hoksasin niin mikset sinäkin,
  mankelit ovat vähän erilaisia mutta uskoisin että systeemi on saman tyyppinen.
  Terveisin
  Eve

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! kiitos vinkistä! Ei uskallettu alkaa purkamaan mankelia, kun ei oikeen katsomalla hiffaa miten sen liinan voi vaihtaa, mutta nytpä sitten katsellaan masinaa uudelleen tämän vinkin silmin :)

   Poista
 9. Olen seurannut koko ajan blogiasi. Tai ette olleet silloin vielä muuttaneetkaan. Ihastelen huokaillen kotiasi ja odottelen uusia postauksia. Miltä pihalla nyt näyttää? Mistä ostit nuo Hamam pyyhkeet? Ne tuntuu nyt tupsahtelevan vähän sieltä ja täältä. Meillä tässä naapurikylän mäellä ei ole satanut yli kahteen viikkoon. Olimme Helsingissä ti-pe ja ja niin toivoin siellä sataessa että tännekin tulisi. Mutta ei...vesimittari rutikuiva. Tuo pulsaattorikone olisi kyllä kätevä mökillä.Ei tarttis pyykinpesun vuoksi kotiin tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) nuo pyyhkeet tilasimme Linasta, eli http://www.lina.fi/Tuotteet/Pyyhkeet ja ollaan oltu tosi tyytväisiä niihin. Kovin perinteisiähän nekin ovat, ikivanha idea tuolta maailmalta :) Ei tule hitsi vie sadetta sitten millään! Tampereella autot oli ovea myöten vedessä (oikeasti kurjaa) ja ilmeisesti muu Suomi on saanut kokea mahtavia ukkosnäytöksiä ja täällä vaan laahustetaan hiki nahalla ihmetellen, miten heinäkuussa koivut kellastuu. Noh, eiköhän se syksy sitten sadetta tuo ja sitten narisen kun aina vaan sataa ;D

   Poista
 10. Kiitos tästä kuvauksesta. Aika ajoin havittelen vähän samanlaista slow-down -vaihetta omaan elämääni... Harmi, ettei se ole ihan niin yksinkertaista muutaman lapsen/teinin kanssa kuin kaksin. Ehkä sitten kun nuo muuttavat pois?
  Pulsaattorista kokemusta, tosin kerrostalon kylpyhuoneessa. Ihan toimiva peli.
  Edelleenkin vaan tässä elämäntilanteessa melko mahdoton. Meillä pestään keskimäärin 5 koneellista viikossa joten pakko pyörittää "isolla". Tai no, pakko ja pakko....

  Kuivurista innostuin, kiitos sinun. Itse asiassa tilasin samanlaisen Froothielta, koska tuo useita vuosia vanha Severin pyöreä kuivattaa toki suppilovahverot, mutta esim. tyrnimarjojen kanssa meni viime vuonna lähes viikko. Ei sitä jaksa. Odotukset on kovat tuon tulevan suhteen! =)
  Omenarenkaita, kuivamarjoja aamurahkan joukkoon, tyrnirouhetta - NAM!!

  Ihailen ihmisiä, jotka innostuvat mankeloinnista tai silittämisestä. Pidän silittämistä ehdottomasti kaikkein tylsimpänä ja turhimpana kotityönä maailmassa. Silti minusta tuo rottinkikori tiukaksi pyöritettyine lakanoineen oli ehkä suloisinta mitä on. Mistä tuollaisen halun saisi? (Varmasti samasta paikasta kuin ne paljon kaivatut vatsalihakset..... =) )
  Oikein iloista seuraavaa viikkoa teille Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselleni monet näistä blogissa näytetyistä puuhista ovat sellaisia, että olen aina joko puuhaillut sellaisia tai haaveillut, että olisi tilaa ja mahdollisuuksia puuhailla moisia. Arvaahan sen sitten miten siinä käy kun se mahdollisuus on ;) Silittäminen kuitenkin on sellaista puuhaa, että sitä tosiaan teen aivan äärimmäisen pakon edessä ellei kyseessä ole joku pikkuinen juttu. Vaatteiden silittäminen on kaikista kurjinta puuhaa :P En muista koska olisin viimeksi silittänyt jonkin vaatteen :D Vaikka silittäminen tuoksuukin ihanalle, en muuten saa niin mitään kiksejä siitä ees ja taas kitkuttamisesta, joten olen likimain luopunut moisesta. Mankelointi taas on ihan eri juttu, siitä tykkään!

   Toivottavasti kuivuri vastaa odotuksia. Me ei olla vielä testattu marjojen kuivaamista, mutta pian sekin on edessä :)

   Poista
 11. Hienoa, että niin monet lukijat ovat löytäneet tämän upean bloginne! Pulsaattori vaikuttaa todella kätsyltä pyykinpesurilta. En tiennytkään, että mankeloinnilla on tuollaisia etuja. Niin on nätissä järkässä teidän liinavaatekaappi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mankeloinnilla on monia hyviä puolia niiden tiiviiden pinkkojen ja rullien lisäksi :)Eräs konservaattori sanoi Ylen dokkarissa, että monet wanhat tekstiilit ovat säilyneet hyvän materiaalin lisäksi meidänkin aikaan, koska kankaita mankeloitiin ja ne siten kestivät pidempään :)

   Poista
  2. Kyllä pulsaattoripesukone kätevä pyykinpesussa ja nopea! Itselläni on vanhanmalinen pulsaattoripesukone ahkerassa käytössä! Viimeksi psein sillä pyykkiä sunnuntaina!Nyt olisi edessä sitten jälki käsitely eli silitys ja mankelointi

   Poista
 12. Päivää vaan Jovelaan ja onnea samalla, toivottaa yksi näistä miljoonasta kävijästä/lukijasta :) Kerran viikossa vähintään on katsottava, miten siellä maailma makaa. Ennenkin olen todennut, että osaat(te) elämisen lisäksi kirjoittaa asioista niin, että innostus ja ilo kuuluvat läpi. Ja se vielä on tarttuvaa.

  Peukut täältäkin mankelille, yksi niistä kotikoneista, joista en halua luopua. Sileisiin lakanoihin sukellus on ajoittain lähes orgastinen tunne ;) Eve tuossa jo kerkesikin neuvoa, miten kangas vaihdetaan. Ei ole vaikeaa, kun löytää vain sen kolon, josta kangasta pitelevän metallipuikon voi vetää ulos.

  Minä voisin lähettää teille sadevettä oikein saavilla. Mennäpyhänä tuli mökkisaaressa viidenpennin lantin kokoisia rakeitakin niin vauhdilla, että terassin kattoon tuli reiät! Tietenkin keskelle pleksiä ja juuri oven eteen - vaihtoon menee (mutta ekaks paikattiin jesarilla, arvasit varmaan). Muutenkin täällä on satanut enemmän kuin tarpeeksi. Ottaisin siis vaihdossa sitä kuivaa ja lämmintä säätä,
  astia alla odotellen Keekis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan halvattu minkä teki! Siinä oli rae pleksiä vahvempi kun vauhdilla tuli :P Online-lööpeistä jotain kuvia näinkin kun oli toisaalla tullut rapsakkaa sadetta, vaan saatiin kuule sitä eilen täälläkin, ihan märkää vettä! Viisi kokonaista minuuttia tuli vettä niin anteliaasti, että 150 litran sadetönteröt ovat nyt valmiita valumaan kohti saunaa ;)Jotain pientä ripsottelua sen jälkeenkin tuli, mutta se oli sellaista pisara siellä ja pisara tuolla. Olisi sitä vettä saanut enemmänkin tulla kun pienet koivut täällä jo aivan kellastuu janoissaan, mutta kerran enempää ei annettu, niin nautitaan nyt siitä, että on sadesaunavettä taas ;)

   Poista
 13. Täytyy tunnustaa, että eipä olisi minusta teidän elämäntapaanne elämään vaikka kovasti yksinkertaisemman elon perään haikailenkin. Ja tietenkin tuohon pitöisi saada se siippakin suostumaan;)
  Pulsaattorikoneen tosin ottaisin koska vain juuri sen nopuden takia - minulla oli aikoinaan opiskeluaikoina Upon pulsaattorikone - sellainen kunnon vanhanaikainen peli, jossa loppulinkous hoidettiin koneen omalla vevattavalla mankelilla. Puhdasta tuli ja nopeasti 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppupeleissä elo täällä on oikeastaan kovin simppeliä ja helppoakin. Sitä vaan tottuu siihen nykyajan elämään ja kaikkeen siihen kuuluvaan ja muut vaihtoehdot voivat tuntua työläiltä :)

   Ne vanhat Upot on niin komeita! Taitavat olla hieman energiaasyöppöjä nykyajan mittapuulla, mutta ihanan herttaisia kampineen :) Meillä on täällä seinään tai pöytään kiinnitettävä wanha kampimankeli, jollaista käytettiin pyykkiapuna samaan tapaan kuin noiden Upojen kiinteää kampimankeelia. Se on kuitenkin vaan muistona menneistä ajoista, ei pyykkikäytössä :)

   Poista
  2. Minulla on kanssa ahkeraassa käytössä toi vanhan aikainen pulsaaattoripesukone mökllä ympäri vuoden! Tällä tulee kyllä nopeasti puhdasta! Itsellni on käytössä erillinen linko! Olen tyytyväinen tähän pulsaattoripesukoneeseen

   Poista
 14. Astoriassa 3.Elokuuta
  Dear Misis ja Mister Jovela,

  Pitkästä aikaa tervehdän teitä täältä Länneltä, Astorian kupeesta. Siitä taitaaki olla koko vuosi kun viimeks preiviä sinne Kartanoon laitoin. Mammalle oon toki kirjoittanu ja kotiväelle ja sitäkautta aina välillä kuullu, miten sielä elättä.

  Oikein well olen voinu ja samoin koko family. Paddy on bisi niinko minäki ja lapset Ailey ja Neal tai Aili ja Niilo, enempi nuilla nimillä heitä vieläki sanon, kasvaa. Ei sitä olis arvannu miten ylösotettu voi naisihminen olla kun tulee mies ja kaks lasta yhtäkkiä ylöspidettäväks. Ja siihen vielä koko huusholli ynnä karja päälle. Ja pikkuelukat. Välillä oon miettiny että olis semmonen hauskiipperi kyllä suurena apuna.

  Eilen poiki toinen lehmistä, teki korian vasikan. Punakorvaks minä sen ristin. Kanoja on jo kuus, pääsi yks hautomishommiin ettei mitään huomattu ja sieltä tuli viis tipua. Kolme niistä oli kukkoja ja salaa sitte lapsilta minä niiltä pistin kaulat poikki liiterin takana ja pataan vain. Se on tuo Aili niin herkänluontonen, tirahtaa itku tämän tästä. Aattelisin, että sitä äitinsä kuolemaa se vielä suree. Oli niin olematon sillon. Ettei sille lapsraukalle kannata mitään kukkojen tappamisesta puhua saati näyttää. Mutta kyllä hyvällä halulla söivät.

  Kohta on taas harvestin aika. Täälä on ollu erinomanen kesä ja maa on antanu semmosen sadon että oksat pois! Minoon kannuttanu liki kaikki marjat, blackberit vielä odottaa, eivät oo kunnolla kypsiä. Kalaa on saatu Kolumbia riveristä, semmosia koho ja sinouk –nimisiä, minusta näyttävät salmonilta kaikki tyynni. Taitavatki nuo olla inttinimiä. Vaikkei täälä inttejä palio näjekään enää. Joskus josain puodisa saattaa olla joku. Ei ne tuu puheille meirän valakonaamojen kans eikä paljo kato päälle. Elävät omisa reservaateisa. Kaikki ei niistä tykkää.

  Lopetin vakituisen työn Misis Loisilla. Toisinaan saatan kävästä apuna ko oikein ovat bisejä ja tarvivat yhen käsiparin lisää. Hyvin ne sielä restauranttia ja hotellia runnaa. Toisaalta minäki saan muutaman taalan, se ei oo mitenkään haitaks. Vaikka meillon täsä ihan hyvästi syödä ja juoda, sitä kaipaa kumminki vähä aina jotain ostostaki. Niinko röijy- tai hamekangasta, lankoja ja lapsille vaatetta. Vaikken oo mikään kraatari, oon kääntäny ja koittanu tehä kaikista aikuisten vanhoista jos ja mitä, mutta siinäki tulee pää vetävän käthen lopulta. Ailille tein viimeks äitivainaansa hameesta semmosen paremman läningin. Hattuja en oo itelle kerenny ees aatella sen päin perin, ko miehelle menin! Vanhoilla on menty. Eikä täälä kotona ny niin kovasti tarvi fiininä käydä, samat on rytkyt pyhää arkea, tuvasa ja navetalla. Harvoin kaupoilla käyn, silloin tulee vähä tällättyä.

  Hyvisä väleisä me on Paddyn kans oltu. Vähän se on hiljanen ja pitkisä tuumisa aika ajoin, mutta minä tiesti puhun meirän molempien puolesta, ni ei se paljo kerkiäkä. Ja niin kauan ko on sopua, saa mennä tällälailla. Ei sitä rakkauresta tämmöset tavalliset ihimiset, non herrasväen touhuja semmoset puheet.

  Että jääkäät nyt hyvästi taas ja Herran huomaan. Kovasti terveisiä kaikille ja hyvää vointia sinne. Mukava olis jos Frouva kerkiää mulle joskus muutaman rivin laittaa kuulumisia. Usiasti ne on mielen päällä kotimaan asiat.

  Toivottaa Hildur O’Neal ynnä family

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OOOH! Wonderful! Hildur is back! Miten maukkaita ovat suuren maailman tarinat pitkästä aikaa! Kiitos, Keekis <3 Mahtavaa!

   Poista
 15. Heissan, rohtosuopayrtistä ja sen käytöstä löytyy Maatiainen ry:n sivuilta mm: "Suovan valmistuksessa raastettua kuivattua tai tuoretta juurta keitetään hiljakseen vähäisessä vedessä puolisen tuntia - sekaan voi laittaa hiuksia hoitavia yrttejä esim. nokkosta. Museoiden konservaattorit käyttävät sitä yhä niiden vanhojen silkki- ja villakankaiden pesuun, jotka eivät kestä nykyaikaisia pesuaineita. Hienojen hiustenpesuaineiden valmistukseen sitä myös yhä käytetään. Ne saattavat kuitenkin olla ihoa ja limakalvoja ärsyttäviä. Juuria voidaan kuivata ja varastoida myöhempään käyttöön."
  Kiitos blogistasi, joka on osasyynä siihen, että meillä on nyt kesäpaikkana 1893 rakennettu "mummonmökki"!
  t:Tiitiäinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiitiäinen :) Jotain tuollaisia mainintatyyppisiä olen myös nähnyt, mutta en oikeen varsinaisia "reseptejä" että minkä verran esimerkiksi hiustenpesunesteeseen laitetaan sitä juuriraastetta ja minkä verran ja missä muodossa saa parhaan pyykkituloksen. Tässä sun laittamassa rohtosuopayrttiä siis keitetään ensin! Ok! Pitääpä kokeilla! Mun muut keräämät ohjeet on sellaisia, että sitä rouhetta laitetaan kankaiseen pussiin kuten pesupähkinöitäkin. Testaamme siis monella tapaa, kun näitä vinkkejä on erilaisia. Nähdään sitten miten ne toimivat, mikä toimii parhaiten vaiko eikö toimi mikään kunnolla :) Kiitos siis vinkistä! Tämä menee korvan taakse ja testaukseen!

   Poista
 16. Pitkäst aikaa tän kirjottele vaiks alvariis rampaan kattomas et onks uusii päivityksii. Ei kannat ihmetel yhtää tota miljoonaa kävijää...kyl tää nii hyvä blogi o et toist vastaavaa ei löyry eikä kyl tarviikkaa. Mul o kans mankeli vaiks vähäl käytöl se o ollu. Mul o kyl semmonenki mankeli joka o 1800-luvult ja toimii iha ruisleivä voimal. Aina o pitäny ettii et mist semmost pyykkeihi suihkutettavaa tuoksuu voi ostaa mut se vaa unohtuu. Vois ol jotenki mielekkäämpää toi pyykkihuolto jos semmost olis. Mää e silit ko keittiöpyyhkeet ja pakolliset kauluspairat jos semmosii joskus tua ukkokulta tarvii. Muistanks mää vääri vai vai onk sul ollu semmost tuoksuvaa suihket? Mul o tua rohtosuopayrtti harkinna al, elikkäs vähä kattellu et mite sitä sit valmistetaa ja käytetää. Samalt sivult ko erelline kirjottajaki o siit lukenu ni määki lui eli maatiaine ry:n sivuilt. Tehtii pikavisiitti Turkuu ja käytii siel Luostarinmäe käsityöläis alueel. Siäl mää katteli ko rohtosuapa kukki ja mieteinki et mitä sun suapa-kokeilulle mahtaa kuuluu. Kyl entis aja ihmiset on asunu ahtaasti ja vaatimattomasti. Kolme ihmise asunnos o ollu kaks ihan pikkust huonet ja ja vaa yks lipasto mis o ollu kaikki vaatteet ja tavarat. Sillo o kaikil vaatteil ja tavaroil ollu oikee tarve. Kyl tekis monel ihmise hyvää käyr kattomas mite enne o eletty ni loppus se ainaine kitinä ja valittamine. No mut mää jään ny orottamaa saippua päivityksii sekä tietty kaikkii muitakin mielenkiintosii aiheit. Mää oon muute tehny saippuaa ihka oikeest lipeest ja rasvoist. Munkkirasva oli toisena ja sit tais ol oliiviöljyy sekä aurinkokukkaöljyy...on kuule semmost saippuaa et ei kuivu kädet ja vaahto o ihanan pehmost. Kannattaa kokeil. No mut oikee mukavaa elokuun alkuu ja satoisaa syksyy toivottelee Virpi täält Pori seurult.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Virpi, ihana viesti! Tulee niin hyvälle mielelle kun saa lukea murteita <3 Kokeilepa kuule googlettaa silitysvesi, niin tulee monta erilaista kauppaa, joista voi sitä ostaa. Meillä on ollut ruusua ja appelsiininkukkaa. Taisi olla joku kolmaskin, mutta se oli liian vahva tuoksuna, jokin tyyliin "meri" tms, mutta se ei sopinut meille lainkaan ja annoin sen muistaakseni pois sitten.

   Me kuule käytiin myös käsityöläismuseossa, sunnuntaina tarkalleen! Ihan sanoja hämmästeltiin. Rohtosuopista oli vähän joka talon nurkalla ihan täydessä kukassa. Ja sitten myöskin hämmästeltiin miten olivat pienet ja matalat huoneet ja silti pikkuruisessa huoneessa saattoi olla huoneeseen suhteutettuna aivan valtava uuni tai kakluuni nurkassa. Monessa huoneessa sängytkin oli siten, että ne piti puskea lyhyeksi päivällä jotta siellä mahtui olemaan ja vasta illalla sitten avattiin kunnolla pediksi. Ihasteltiin sitten sitäkin, että miten sattuikin siellä olemaan niin paljon niitä keltasävyisiä kakluuneja, kun juuri sitä kaakelia ei oikeen missään koskaan näe ja meillähän on sitä just presiis samaa täällä Jovelassa salin kakluunin pinnalla. Oisko joku paikallinen tekijä tehnyt kun niin moni uuni on sillä kaalelilla Luostarinmäen taloissa. Tuskin olisivat kaukaa hakeneet kaakeleita ja se selittäisi senkin, että täälläkin on sitä. Jostain on täytynyt kaaleit hakea eikä 40 kilometriä ole tainnut olla kovin paha matka kaakeleille.

   Saippuaa olen tehnyt itsekin, tosin ne tarpeet valmistukseen on ihan ostettuja, mutta todella hyvää saippuaa on niistä tullut. Ei tosiaan kädet kuiva, eikä rasvoja tarvitse laittaa käsiin kuten ennen tarvitsi. Serkkuni on juuri tehnyt vuohenmaitosaippuaa ja sitä kehuu kovasti, joten pitänee itsekin sitä tehdä :)

   Kaunista elokuuta sinne Porin suuntaan. Tässähän me ollaan hieman alempana, eli tässä Ugin alapuolella ;)

   Poista
 17. Hei!
  Ihastellen lueskelen kaikkea mitä olet kokeillut ja ottanut käyttöösi. Tuota pulsaattoria olen haaveillut sinun kirjoituksen lukemisen jälkeen seuraavaksi koneeksi kun tuosta aika jättää.. Alkaa olla 5v vanha. Meillä vaan on 5 lasta ja pyykkiä riittää, mutta siinähän se pyöris pulsallaki ku tavallisella. Tosin kuviausrumpu on myös pakollinen, muuten ei ehi missään kuivattamaan kaikkia pyykkejä. Meillä etsinnässä se oma unelmien talo, mutta nytkin asutaan rintamamiestalossa jossa ei ole sisällä saunaa tai suihkua. Saunataan ulkosaunassa ja pestään vatista. Nykyisessä talossa sentään tulee vesi saunallekin, mutta edellisessä se kannettin talosta.. Vesivessan hävitystä olen haaveillut kuivavessaan, mutta en ole saanut aikaseksi etsiä kokemuksia näin isolla porukalla sen käytöstä.. Aurinkopaneleista olen miehelle höpissyt ties kuinka kauan, mutta ei ole innostunut. Kasvimaa ja kasvihuone meillä on ollut "alusta asti" mutta siinäkin hommassa pitäis ehtiä opetella vähän tarkemmin noita kasvatuksia ja löytää ne omat mitä käyttää ja tarvii. Olen hirveän kiinnostunut myös kaikista villiyrteistä jne. Mutta siis ihailen hirveesti tota teijän vedetöntä taloutta! Siihen kun itsekki pystyis lapsista huolimatta. Hirvittää kaikki nykyajan kulutus! Omavaraisuuteen päin tähdätään ja talovalintakin tulee olemaan se mikä tukee sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Eläimiä meillä on kanoja ja vuohia, mutta haaveita riitää ;) Innolla odotan myös postaustasi suopayrtistä! Sen aion itsekin ottaa käyttöön heti kun saan mummolasta varastettua suopayrttiä pihalleni =D

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!