jovela

jovela

sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Sikamainen juttu

Olemme isännän kanssa odottaneet paikallisen tilamyymälän avajaisia kuin kuuta nousevaa. Jovelaan muutosta alkaen tarkoituksenamme on ollut ostaa taloudessamme käytettäviä lihoja nimenomaan paikallisilta tuottajilta siten, että syömämme liha olisi ennen ravinnoksi päätymistään saanut kokea asiallisen elämän eläimenä. Hirmuisen ilahtuneita olimmekin nyt, kun ihan tähän naapurustokylään, saman suvun käsissä vuodesta 1756  toimineelle Vallilantilalle oltiin avaamassa omaa tilapuotia nimellä Vallan Maukas.


Se, että syö lihaa, ei tarkoita sitä, että olisi täysin vailla omatuntoa sen suhteen miten se eläin päätyy lihana lautaselle. Jotenkin nämä asiat tulevat aina vaan enemmän merkitykselliseksi iän myötä. Esimerkiksi ajatus pahimmillaan maasta toiseen teuraaksi kuljetettavista eläimistä on kamala. Paras tilanne tietenkin olisi jos voisi itse kasvattaa sen lihan, jota haarukoi suuhunsa. Kaikki kunnia heille! Meistä kuitenkaan ei ole siihen, että ottaisimme itse eläimen, vaikka possun tai pari, joita hoivaisimme osana perhettä ja sitten söisimme ne samat kaverit. Se on kaksinaismoralistista, tiedän, mutta minkäs teet. Nauttimme lihasta, mutta emme normaaliolosuhteissa kykene itse sitä lihaa pöytäämme hankkimaan kuin ostamalla. Jäljelle jää parasta seuraava vaihtoehto, eli odottaa jotain omaa ideologiaa heijastavaa toimintaa taholta, joka sen lihan lautasellemme mahdollistaa ja maksaa sitten siitä.


No, perjaintaina sitten me ja puoli maakuntaa vaimoineen, tai ainakin siltä tuntui, kävi Vallan Maukkaan avajaisissa. Vallan maukas onkin oikein osuva nimi. Ei lainkaan liioiteltua markkinointisanailua! Puodin ajavaisten jälkeen me meinaan grillasimme illalla ystäviemme kanssa rehellisesti sanottuna parasta possua koskaan. Liha oli todella hyvää, mureaa ja kyllä, erittäin maukasta! Olin varautunut siihen, että tällaiset kotitilat joissa possut saavat elellä elämäänsä asiallisissa olosuhteissa, niitä käsitellään eläiminä, jotka eivät ole vain ruokaa ja teurastuskin tapahtuu samalla tilalla mahdollisimman inhimillisesti, maksavat lihoina kaupoissa hieman ekstraa - ja se on ihan ok. Olinkin kovin yllättynyt, kun liha olikin omasta mielestäni kaikkea muuta kuin kallista! Kyljykset maksoivat 5,95-9,95, paistit 8,95 ja fileet 10,95-14,95 per kilo. Kaikenlaisen tyypillisen possunlihan lisäksi oli tarjolla potkaa, sorkkaa, luita, kieltä ja possun poskea, joka tuntuu olevan ainakin PK-seudulla jokaisen julkkiskokin ravintolan listalla jotain uutta ja ihmeellistä. Lisäksi tilamyymälästä saa ostaa tilan pihan suurella aidatulla peltoalueella vapaana jolkuttavien Mangalitza-porsaiden lihaa. Tämä eksoottiselta kuulostava gourmet-possunliha on peruspossusta poikkeavaa ja sen kilohinta oli luonnollisesti peruspossua korkeampi, lihatypistä riippuen n. 20-40eur/kg. Meillä karvaisten Mangalitza-possujen maistiaisia saa vielä odotella tovin, sillä saapuessamme myymälän asiakasjonoon 2 tuntia avajaisten jälkeen, varhaisemmat linnut olivat jo ottaneet possuherkut haltuunsa ja Mangalitzat oli myyty loppuun.


Näissä kaikissa nappaamissani kuvissa on Mangalitza-possuja. Siellä ne tilapuodin viereiselle pellolle aidatulla suurella alueella tonkivat maata, vetelivät hirsiä, ottivat olkiläjissä kinkku kinkkua vasten aurinkoa tai kyhnivät maata mutakylpien ja porsastelivat sikamaiseen tapaan kaikessa rauhassa juuri siten miten pitääkin, ihmisten katsellessa karvaisten possujen menoa.


Meillä on ensi viikolla isännän kanssa edessä arkkupakastimen vuosiputsaus ja sopivaan aikaan se tuleekin. Kun saadaan pakastin inventoitua, sinne saadaan tilaa possulle. Ei sentään oikeasti kokonaista possua olla pakastimeen hankkimassa, mutta hankimme tuolta tilalta aina muutaman kuukauden lihat kerrallaan ja voi hitsi, miten on mukavaa saada (toivottavasti) hankkia pieni joulukinkkukin meille sitten aikanaan. Tuon Vallan Maukkaan tilapuodin avajaisten myötä meillä vähenee punaisen lihan natustelu minimiin, mutta olen ymmärtänyt, että ajoittain puodissa olisi myös nautaakin tarjolla, joten nekin voi sitten sieltä hankkia.

Tilan isäntäperheellä on myös erilaisia kukkoja ja kanoja (ja jotain muuta kanalintuakin, mutten tiedä lajiketta - pienehköjä mustia lintuja), joita kävimme ihmettelemässä. Linnuilla on vapaa pääsy sisään ja ulos omalle ulkoilualueelle, jossa on puskaa ja maata sekä kiva vesiallas, jonne lorisee jatkuvasti uutta vettä hanasta. Hirmuisen kesyjä linnut olivat, sillä tulivat heti suojaverkon luo kipittelemään kun pysähdyimme katselemaan niitä. Luulen, että linnut ovat ihan perheen omaksi iloksi, enkä ainakaan tiedä, että heiltä voisi ostaa munia tai lintua lihana, mutta varmaan kysäisen asiasta seuraavan kerran kun käymme puodissa hankkimassa kotivaraan lihaa. Olisi mukavaa saada ostaa paikallisia munia ja siipilihaakin.Tällainen sponsoroimaton mainospostaus tällä kertaa, sillä Vallan Maukkaan sikamaisen hyviä lihoja kolmen eri lihatyypin verran ahmittuamme uskallamme suositella, että jos vaan satutte ajelemaan näillä suunnilla vaikkapa Kustavin ja Turun välimaastossa, niin käykääpä tutustumassa paikkaan. Kyseinen Vallilan tilan lihamyymälä Vallan Maukas sijaitsee Vehmaalla osoitteessa, Vallilantie 98, 23200 Vinkkilä ja tilan lihamyymälä on ainakin tällä hetkellä ymmärtääkseni auki ainoastaan perjantaisin klo. 12-19.

Seuraavaksi taitaakin tulla postausta pakastimen organiseeraamisesta, kun pitää sovittaa possua kotivaraan!

Ps. jos teksti näyttää tavanomaista pienemmältä tai jollain tavalla oudolta, niin en ole muuttanut tekstikokoa. Bloggerissa on joku häiriö, jonka vuoksi teksti postautuu joko pienempänä tai karmean suurena. Toivottavasti korjautuu pian!


Mukavaa sunnuntaita ruudun sille puolelle

Jovelan Johanna

29 kommenttia:

 1. Kun haluamme herkutella hyvällä lihalla, käyn ostoksilla naapuripitänjä maatilatorilla. Juuri tuossa isännän kanssa aamulla juteltiin, josko ostettaisiin Skotlannin ylämäänkarjan lihaa pakkaseen, kun sitä tuttu tilalleinen myy. Tietää ainakin, että liha on ilolla ja rakkaudella kasvatettua.

  Ihana siis tuo teidän naapurinpitäjän puoti ja sikamainen juttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa hyvältä! Ja on se oheiskustannusedukkaampaakin ostaa kerralla enemmän lihaa, sillä on taas vähemmän tarvetta lähteä kauppaan. Usein meillä on juurikin se liha, joka aiheuttaa tarpeen käydä kaupassa. Toki myös maito jne, mutta sellaisista käyntisyistä, joita haluaisi vähentää, liha on vissiin se oleellisin :)

   Poista
 2. Kiitos vinkistä, taitaakin torppamatkalla tulla uusi pysähdyspaikka ;)

  VastaaPoista
 3. Täällä kans kiitetään vinkistä :) Meillä porukoiden mökki Taivassalossa missä tulee käytyä ainakin 2 krt kuussa ja kesällä useemminkin. Vois ottaa lihaa mukaan molempiin suuntiin tuolta. Mennessä mökille ja paluumatkalle kotiin :0)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa :) Kivaa, että tällaisia tilamyyntejä on olemassa :)

   Poista
 4. Kiva kun pääsitte avajaisiin, me ei ehditty :( Jos yhtään kiinnostaa niin meillä kun on noita lampaita ja meinaamme niitä varmaan jatkossa teurastuttaa tuolla Vallan maukkaassa niin meiltä saisi sitten ostaa lampaan/karitsanlihaa. Ja muniakin voidaan myydä jos kiinnostaa, meillä on noita piikkiöläisiä kanoja jotka munivat hiukan yli oman tarpeen, tosin kohta varmaan alkaa taas munintatauko kun tulee syksy...
  T. Naapurikuntalainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No wau! Kyllä kiinnostaa! Laitathan viestiä kun on teurastusajankohtaa. Meiliä en välttämättä ehdi lukea edes joka viikko, niin hihkaise tuoreimman postauksen kommenttilootassa kun olet laittanut meiliä ;) Muuten saattaa mennä multa ohi. Mulla aina aktiiviseen projektikasausaikaan (esim. nyt) ei ole juurikaan aikaa katsella blogimeiliä, niin et sitten ihmettele miksen reagoi lainkaan ;) Kommenteista kuitenkin näen jos jollain on kiirusasiaa ;)

   Poista
  2. Laitan viestiä kun tiedän tarkemman ajan, todennäköisesti loppusyksystä :)

   Poista
 5. Taidetaa poiketa tilalla. Ihana kuva tuo jossa possut makoilee pellolla..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne oli mainioita porsimoita ;D Siellä ne röhki menemään ja lojuivat joka suuntaan kuin lomalaiset aurinkorannalla ;D

   Poista
 6. Onpa vekkulin näköisiä karvapossuja :)
  Possun poski on oikeasti superhyvää! Omasta mielestäni lyö 6 - 0 muut ruhonosat. Saisi olla useimmin lounaslistoillakin tarjolla Ü

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä! Mua vaan huvitti suuresti se, kun katselin pitkälle palaverille ravintolaa Stadin keskustasta ja likimain kaikissa oli juuri nyt menussa possun poskea taiteellisin kuvauksin ilmaistuna ihan kun se olisi joku uusi ja ihmeellinen juttu :D

   Poista
 7. Mukavaa, kun noita maatilamyymälöitä on alkanut tulla enenevässä määrin. Vehmaalla tuli kesällä ajeltua, mutta pitääpä nyt syksyn mittaan suunnata auton nokka uudelleen sinne päin. Meillä on viime vuosina siirrytty yhä enemmän kalaan ja broilerin lihaan, mutta juuri possun lihaa tulee useimmiten valmistettua, kun tekee mieli "lihaa". Ihan parasta minusta on tosi pitkään uunissa haudutetttu pulled pork -tyyppinen liha. Mausteeksi riittää suola ja pippuri, ehkä ohut kerros sinappia ennen uuniin laittoa. Mikä sen ihanampaa kuin suussa sulava pehmeä liha uunijuuresten kanssa. Usein yksinkertainen maistuu parhaimmalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, turha kikkailu usein vaan peittää hienot maut alleen. Hyvä raaka-aine saa maistua ja sitä on ihan turhaa kuorruttaa liikaa muilla mauilla. Yksinkertainen ja konstailematon ruoka on usein sitä maukkainta :)

   Ei kun baanalle tai lossiin ja kohti possuparatiisia ;)

   Poista
 8. Hienoa, että ajattelette noin ja ostatte eettisesti kasvatettua lihaa. Ja vielä hienompaa, jos sitä löytyy edulliseen hintaan, koska se varmasti kannustaa yhä useampia hankkimaan lihansa tällaisista paikoista. Sama juttu on täällä, että koko ajan nämä asiat tulevat jotenkin tärkeämmäksi ja tärkeämmäksi. Juuri postailinkin meidän kasvatuksesta, ja vaikka kuulummekin niihin, jotka voivat tuottaa oman lihansa, en pidä tätä teidän vaihtoehtoa ollenkaan second bestinä. Olisi aivan liikaa edellytetty, että jokaisen pitäisi tuottaa kaikki syömänsä itse, pääasia on eläimen hyvä elämä, ei sen eläimen kotiosoite!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan nyt käyty tuolla possulassa kahdesti ja kyllä se niin on, että tilalihaa jatkossa, ellei ole joku äkkipikatarve! Mulla on ollut niin kiire, etten ole yhtään ehtinyt omaan saati muiden blogeihin taas toviin, joten ihanaa, ihanaa! Kun saan hetken aikaa, tulen niin mielellään lukemaan lamppasjuttuja. Niitähän silloin muistan kerran ihan ehdottaneenikin, että jos joskus ehtisit sellaisen postauksen tehdä. Mahtavaa ja kiitos jo etukäteen! :)

   Poista
 9. Hyvä että maatilojen lihakauppoja on. Tiedän Makuliha-nimisen Tammelassa 10-tien varrella. Satun muuten tietämään että Vallan maukas on mukana osta tilalta- päivässä 10.9. Eli ensi viikonloppuna. Lisätietoja https://ostatilalta.fi Siellä on lista tiloista jotka osallistuvat Vehmaalla on muitakin kun osallistuvat. Kirjoitan sulle sähköpostia aiheesta huomenna. Lukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuosta linkistä! Kävin kyllä tutustumassa, mutta olen niin kiireinen juuri tähän aikaan vuodesta töiden puolesta, etten kirjimellisesti meinaa ehtiä omaa saunapolkua edemmäs ;)Hyvä vinkki joka tapauksessa taatusti tulee jatkossa tarpeen. Iso kiitos siis :)

   Poista
 10. Varmasti hyvää lihaa. Itse en syö sianlihaa lainkaan, en missään muodossa mutta nauta maistuu. Oman kylän naudanlihan myynnistä myöhästyin ja jäin nuolemaan näppejä, olis kiva ostaa lähellä tuotettua lihaa. Nuo karvapossut ovat aikasen hauskan näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni taas nauta on vähemmän kuluva liha, mutta kunnon paisti on aina kunnon paisti ja niitä kyllä täällä nautitaan useinkin :) Ne karvapossut on mainioita. Kunnon porsastelijoita konsanaan :D

   Poista
 11. Tuo kuulostaa vallan maukkaalta. =)
  Muuten, sikäli kun et vielä tiedä, käypä katsomassa myös munaeggspress.fi koska sieltä saa erittäin eettisesti tuotettuja munia ja myös possua (Vaahteramäen aittapossu), ja aloittavat käsittääkseni reitin tässä syksyllä myös Ukiin.
  Myös käsin leivotut ruisleivät, rieskat ja muut herkut löytää munataksin kyydistä.
  Meille tulee jo toista kertaa marraskuun lopulla onnellisena kasvanut possu, ja vaikken possunlihan ystävä ole koskaan ollut, tuo nasu on totisesti maistunut ihan muulta kuin atrian valmispakatuilta.
  Ei, minulle ei makseta tai hyvitellä "mainostamisesta" yhtään mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis munavinkistä! Niin se vaan on, että kun täällä suunsa avaa, niin johan tulee vinkkiä monenlaista. Kiitos hirmuisesti siis sinullekin! Meillä alkaa selvästi pian munarikas aika täällä Jovelassa!

   Tämä on muuten nykyaikana niin hassua, pitää erikseen muistaa aina sanoa, että jos on jotain kivaa mieltä, siitä ei kukaan ole ennakkoon maksanut tai joku voi vaikka vähän epäillä, että milläs jauhoilla pussi on täytetty ;D

   Poista
 12. Hienoa, että teillä on nyt tuollainen paikka josta hankkia possunlihat! Toivottavasti tuon kaltaisia myymälöitä tulee paljon lisää, niille varmasti riittää kysyntää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ja ymmärtääkseni näitä puoteja putkahtelee nyt enemmän kuin vuosikymmeniin. Vissiin on se jälleemyyntikoneiston katevaraus pistänyt kasvattajat tuumaamaan, että voisihan sitä itsekin työstään jotain rahaa saada ja hyvä niin! Kuluttajille se parhaimmillaan tietää laadukkaampaa lihaa, joka on kasvatettu laadukkaasti myös sen eläimen elämän näkökulmasta. :)

   Poista
 13. Olipas hyödyllinen vinkki! Itse en ole lihaa syönyt yli vuosikymmeneen, mutta mies välillä liharuokia laittelee. Hänkin kokee ongelmalliseksi nykyisen lihantuotannon, kuljetukset ja teurastamotoiminnan. Ei auta, että liha on luomua, jos eläimet kuitenkin kuljetaan ahtaasti ja stressaavasti teurastamoihin, jossa toiminta voi olla vähintäänkin julmaa. Vallan Maukkaan toiminta kuulostaa siis huomattavasti kestävämmältä vaihtoehdolta, jos lihaa haluaa kuluttaa.

  Hevosihmisenä haluan myös vinkata, että _kotimainen_ hevosenliha on ehkä lihana eettisintä kuin liha nyt ylipäätään voi olla (sitä mahdollista teurastustilannetta lukuunottamatta). Monet kaihtavat hevosenlihan syömistä, koska "ei heppaa voi syödä", mutta oikeasti monet hevoset elävät Suomessa aika mukavan ja lajityypillisiä tarpeita paremmin kunnioittavan elämän kuin tuotantoeläimet yleensä. Poissuljettuna tietysti ulkomainen hevosenliha, joiden vuoksi eläimet kärsivät pitkiä kuljetuksia, tallautumisia, loukkaantumisia ja suunnatonta stressiä. Lihankuluttajien pitääkin olla erittäin tarkkoina siitä, millaista toimintaa rahallisesti tukevat. Tieto on valtaa tässäkin asiassa. Hienoa, että sitä jaat. :)

  VastaaPoista
 14. On ihana, että tällaisia myymälöitä tulee. Jotain samantapaista odottaisin tänne meidänkin suuntaan. Isäntä on jo useamman vuoden ajan hankkinut naudan jauhelihan suoraan tilalta. Mikään ei ole niin hyvää ollut kuin tuore liha kotikonnuilta.:)

  Täytyy vielä tähän perään kysästä, että saithan s-postini? :)

  VastaaPoista
 15. Vallila käy paikallisissa REKOissa ja onneksi heidän lihoja saa meidän paikallisesta lihakaupasta.

  rajamaailma.blogspot.fi

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!