jovela

jovela

torstai 15. syyskuuta 2016

Tervehdys vainen

Syksy saapuu laiskoin askelin Jovelaan. Etelämmässä serkku kertoo ensimmäisten yöpakkasten jo huurruttaneen peltoja, mutta meillä ollaan menty edelleen hieman alle 10 asteen yölämmöillä ja päivisin lämpömittari on näytellyt kesäisiä 20C lukemia. Hyvä näin. Syksy kuitenkin vääjäämättä on kaikkialla. Siinä missä viime viikolla oli vielä enemmän vihreää kuin syksyistä, tällä viikolla tuulet lennättelevät jo koivujen kellastuneita lehtiä pitkin pihaa ja enää muutama kukka jaksaa kukkia. Onhan siinäkin, syyskuun puoliväliä jo mennään. Kovin kauniita päiviä on syksy tarjoillut. Täällä Lounais-Suomessa ollaan saatu pääasiassa nauttia auringosta ja kirkkaan sinisestä taivaasta - jos ulos saakka on joutanut.


Pavunvarsista en tiedä, mutta jos sadun Jaakko saapuisi, melkein noita maa-artisokan kukkivia varsiakin pitkin pääsisi kiipeämään pilvien päälle. Kesäkuussa harmittelin kuinka outo talvi vei mennessään Gerdan huvimajan köynnökset, mutta niinpä vaan sitten loppukesästä innostuivat kiipeilemään tolppia pitkin kohti huvimajan kattoa. Neljä kuudesta villiviinistä selvisi sittenkin, ei ihan paha.


Satoa olisi vielä kerättävänä, jos joutaisin. En jouda. Syysomenat, ruusunmarjat, pihlajat ja viimeiset mintut saavat vielä odottaa rapian kaksi viikkoa ennen kun kaiken ajan nielevä työprojekti on taas toviksi saatettu päätökseen. Sellaista se on. Ylimääräistä aikaa ei ole ollut lainkaan. Hyvä jos omalta tontilta saunapolkua edemmäs on joutanut, eikä oikeastaan olekaan. Viimeisen viikon aikana olen käynyt kerran pois tontilta. Piti käydä antamassa poliisilaitoksella sormenjäljet uutta passia varten. Seuraan elämää salin ikkunan läpi. Siellä se kaikki on ja odottaa. Maailmalla ei ole kiire, vaikka itsellä onkin. Nuo pöydällä olevat mintut kuitenkin keräsin eilen saunajäähyllä. Nuo ja 3 muuta samanlaista puskaa. Minttu ei ota loppuakseen!


Sen verran epäluuloisia olemme sääennustajien parhaiden arvausten suhteen, että isäntä haki mandariinipuun sisälle. Puu ei tykkää hyvää jos sattuisi yöpakkanen puraisemaan. Nyt tuvassa on aurinkopuu, jonka hedelmiä on mukavaa nuuhkia. Juurella kasvaa yrttejä ja rikkaruohoja. Viimeksi mainittuja koska emäntä ei ole ehtinyt nyppimään niitä pois. Mai -koira tosin välillä käy nyrhimässä jonkun heinän suuhunsa. Käyhän se niinkin!


Pyörä pyörii ja päivät vaihtavat nimeä. Kaipaan taas niitä päiviä, jolloin ehdin puuhailla omia ja onneksi ne sieltä taas saapuvatkin. Kumpaakaan en vaihtaisi pois, en Jovela-aikaa, enkä leipätyöruuhka-aikaa. Kumpaakin kaipaa yhtä paljon kun on tovin toisen äärellä. Ideaali olisi toki jos molempia saisi annosteltua hieman tasaisemmin, mutta kun se ei ole mahdollista, näin on mentävä tai hypättävä kyydistä ja kyllä se vaan niin on, että vaikka kieltämättä hetkellisesti olo on kuin tuohon verstaan seinään nojaavalla, kaikkensa antaneella vanhalla kärrynpyörällä jolta on yksi puolakin tipahtanut, niin elämää se vaan on. Niin kaun kuin pyörä liikkuu, se menee eteenpäin. Ihan itse saan valita.


Näistä syvällisistä aatoksista toteamukseen, että arvontamme voittajan Merinovillaiset lampaanvillatossut saapuivat Taljatukusta  ja lähtivät kohti uutta kotiaan. Postia siis odotettavissa sinne Merenrannan talon suuntaan! Viluvarpaille uskallan suositella. Oli kylän kaupan kassatätikin kysellyt isännän pakatessa tossuja postituslaatikkoon, että mistä moisia hienoja tossuja saa, kun hänellekin kelpaisi, mutta isäntä ei muistanut niiden hankintapaikkaa. Kerrotaan se nyt sitten tässä, kun eivät ole hinnallakaan pilattuja. Verkkokaupasta hankimme näitä tossuja 15 eurolla per pari.

Eipä tämän kummempia tällä kertaa, pieni tervehdys vainen, että toreissa ollaan ja maailma radallaan vaikkei Jovelan akasta suurempia kuulukaan. Tuonne lokakuun alkupäiville saakka kestänee hiljaisuutta ja sitten taas joutaa myös kotoilun pariin.

Voikaa hyvin, toivottavasti saatte nauttia kauniista syyspäivistä suunnillanne!

Jovelan Johanna

26 kommenttia:

 1. Vähän kiireistä elämää täälläkin vietetään, päivät kulkee liian joutuin! Välillä ei pihalle tahdo joutaa ollenkaan. Tai ei se aina joutamisestakaan ole kiinni, ei vaan tule aina mentyä. Taas olen yrittänyt pitää mielessä sun joskus kertoman taktiikan, tunti-kaksi päivässä pihalla niin saa jo paljon aikaan :) Ihanaa syksyä Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos muistutuksesta! Ei meinaan tee yhtään huonoa jos itsekin muistaa toteuttaa ajatuksiaan. On jäänyt nyt nuo happihypyt välistä, mutta viikonloppuna otan kyllä hieman sitä omaa aikaa tuolla pihamaalla. Käyn tervehtimässä korsia ;D

   Poista
 2. Kiireessä kaunis maisema ikkunasta toimii jo mikrorentouttajana. Hetken häivähtävä tietoisuus siitä, että tuolla se kiireetön maailma on ja odottaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on :) Täällä on vielä kärpäsiäkin ikkunoilla surisemassa ajoittain ja hauskuutushetkiä syntyy kun tuo kissaotus Pippa niitä sitten villisti jahtaa ympäri salia :)

   Poista
 3. Ihana asia kuitenkin, että voi tehdä työtään kotona, eikä tarvitse poistua tontilta :) Tuo on tuttua täälläkin, mutta aina ehtii hetkeksi nuuhkimaan kirpeää syyssäätä. Minä latvoin maa-artisokat tänä kesänä, pysyvät paremmin pystyssä, mutta kukkivat myöhemmin. Latvotut ovat parimetrisiä, mutta latvomattomat kukkivat nyt yli kolmessa metrissä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se, itselleni ihan paras mahdollinen työntekotapa. Olen kotihiiri. En poistuisi kotoa millään ;)

   Mun piti myös latvoa, mutta unohtu ja sitten olivat jo sen verran korkeita ja kukassa, etten raskinut. On se komeaa, kun horisontissa maa-artisokan kukat kohoaa taustalla piileskeleviä koivuja korkeammalle!

   Poista
 4. Mitähän sitä keksisi, että voisi itsekkin jättää päivätyöt ja saisi jäädä kotiin tekemään töitä.. :)
  Ahaa, eli se oli varmaan siis maa-artisokkaa, jota näin yhden talon pihassa ajaessamme siitä ohitse. Oli kyllä komea korkea kukkiva "puska".:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a! ;) Sanoisin, että aika usein sitä voi yrittäjänä tehdä sitä samaa, mistä työnantaja maksaa palkkana. Ei tietenkään aina, mutta usein voi kyllä :) Itse tosin olen luonut työni nollasta, eli vaihtanut alaa aikoinaan :)

   Poista
 5. Tuttu tunne.. Tosin mun kiire-kiireet ja päivistä tietämättömyys johtuu enimmäkseen muista hommista kuin tuloa tuottavan työn teosta yötäpäivää.

  Toivottavasti saat oikein hyvän palkan menetetystä vapaa-ajasta <3 Puurtamisjaksamista paljon sinne <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Taru <3 Ja sinne kauniita syyspäiviä! Siellä mahtaa ruska olla parhaimmillaan nyt?

   Poista
 6. Nuo maa-artisokat venyt ain apituuttaa valtavasti.
  Täällä V-S:ssa olikin eilen tosi lämmin päivä...aurigossa tuli ihan hiki, kun touhusi..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne sellaisia, että koivut jäävät kohta toiseksi :D

   Poista
 7. Ihanan syksyisen kimpun olet joutanut tekemään :) Miten luksusta, että saat nauttia kotinurkista vaikka työpuolella on kiirettä! Tsemppiä ja kaunista syyskuun jatkoa!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tuo ihana syyskimppu ei ole itseni sitoma, sen toi ystävät meille :) Oli niin kaunis kimppu vielä tuossakin vaiheessa, että piti ottaa oikeen kuva :) Hyvää syksyä sinne :)

   Poista
 8. Voi kun olisin vähän lähempänä, tulisin sulle kyökkipiiaksi! Omat pakastimet (niit'on viis - älä kerro kellekään, hulluuden laji tämäkin)ovat kantta myöten täynnä ja kuivattujakin tuotteita löytyy. Voisin keitellä teille vihreistä tomaateista jotain hyvää ja ompuista hilloa sekä -sosetta. Palkaksi saattaisin huolia muutaman yrttikimpun kotiin, meillä ei ole niitä ollenkaan tänä vuonna.
  Vielä kun saadaan mökkilaituri vedetyksi maalle ja kotona uudet kukkasipulit maahan, saapi mun puolestani syksy tulla lopullisesti. Jaksamista sinne, kohta helpottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä on tämän ajan Hildurit? Niin!? ;D

   Onpa siellä pistetty satoa mahtavasti talteen! Täällä on yritetty syödä ainukaista pakastinta tyhjemmäksi, jotta saadaan possua mahtumaan kyytiin. Oliko sulla mintulle käyttöä? Jos pistän pussin postiin ;)

   Poista
  2. Käyttöä on, anna tulla vaan. Menee teenä, Mr:n suurta herkkua.

   Poista
 9. Syksy toi tännekin tullessaan työrintamalla sellaisen sutinan, että oksat pois. Toivottavasti saat hetken päästä hengähtää ja kotoilla Jovelassa oman tahdin mukaan. Onneksi sinulla työympäristö on aivan ihana! Kuulaita syyspäiviä sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäs sitä on puuhaillessa välillä. Tekee hyvää pistää itseään vähän myllyyn välillä ;) Syysriemuja sinne, Anu :)

   Poista
 10. Nyt hiukan kauhistuin tuosta Taljatukku-linkistäsi. Siellä näytti olevan myynnissä käärmeen nahkoja, kotkan kynsiä, täytettyjä antilooppeja yms. Saako sellaisia todella tuoda Suomeen enää ja jos saa niin on ainakin moraalisesti sangen arveluttavaa moista mainostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että tuollaisen kauppaaminen julkisesti verkossa olisi kovin riskaabelia hommaa, jos siihen liittyisi laittomuuksia tai asiattomuuksia. Näihin mainitsemiisi tuotteisiin en ole itse tutustunut aiemmin, koska ne eivät kiinnosta itseäni (tosin kalan nahat olivat upeita keskiaikamessuilla!), mutta pienellä vilkaisulla kyseessä ei ole aidot tuotteet. Kynsien kohdalla esimerkiksi lukee: "Tämä ei ole aito, mutta erittäin aidon näköinen."

   Poista
 11. Tervehdys Jovelaan! Tulin minäkin piipahtamaan ja aika samoissa tunnelmissa mennään meilläkin :) Työtä vain, ei huvia lain! Tsemppiä syksyyn ja inspiroivia Jovela-hetkiä sitten kun taas niihin pääset käsiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys, tervehdys Omppulaan röyhkeän myöhässä! Ei mennyt ihan toivotulla tavalla paluu normiarkeen, mutta täällä ollaan taas ;D

   Poista
 12. Minulla myös työ haittaa kovasti omia projektejani - myös rentoutumisprojektia:D Nyt kuitenkin tähän jo alkaa tottua pitkän kesäloman jälkeen, oli nimittäin lomanvierotusoireita aika pitkään.
  En ole ennen nähnyt kenenkään onnistuneen noin hyvin mandariinipuun hedelmien kasvatuksessa - hyvä, kun huomasitte ottaa sisälle turvaan kylmiltä:)
  Tsemppiä työputkeen<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uutta hedelmää kuule pukkaa! Olen hämilläni :D Täytyy väittää, että onnistuminen johtuu pitkälti siitä, että puu on ollut oman onnensa nojassa terassilla. En ole ehtinyt tekemään sille tuhoja "hoitamalla ja kasvattamalla" :D Vissiin tykkää laiinlyönnistä, koska siellä tosiaan on nyt ihan uusia mandariineja tulossa!

   Poista

Kiitos kun kommentoit!