jovela

jovela

tiistai 25. lokakuuta 2016

Kuparinen työtaso tupaan, osa 1

Tämä projekti on odotellut itseään jo pian vuoden. Toteutukseen meni lopulta ehkä puoli tuntia - hieman tosin on vielä kesken tuo kuparinen työtasomme. Napsin muutaman pikaisen kuvan hämärässä tuvassa ja viimeistellyn työtason kuvat nappaan sitten, kun taso on viimeistelty.

Kaikki epäilyt valinnan suhteen katosivat sillä sekunnilla kun työtaso oli paikoillaan. Se on juuri niin upea, lämmin ja kaunis mitä toivoinkin. Myös isäntä myhäilee tyytyväisenä tälle valinnallemme.Työtason kuparilevy on millin paksuinen ja se on kooltaan 1x2m. Hintaa levylle tuli n. 230,- Koska saarekkeemme on tuota suurempi ja levyä oli saatavilla vain mainitussa koossa, ruokailupuolen pääty saarekkeesta jäi vaille kuparilevyä. Se ei kuitenkaaan haittaa mitään. Käymme hakemassa purkillisen nestemäistä kuparia (maalin nimi), jolla saarekkeen työtaso viimeistellään. Tässä näkyy kuparilevytön osa työtäsosta.


Kuparilevyn alla on vahvaa vaneeria, niin vahvaa, että leikkaajan mukaan sen päälle voi ajaa vaikka auton. Alla näkyy hieman työvaiheita. Levy haettiin määrämittaan sahattuna ja nostettiin paikoilleen. Levy kiinnittyy saarekkeeseen ruuvaamalla. Kuparilevy kiinnitettiin suositusten mukaan Sikafexillä. Siinä se sitten oli, tämä suuri urakka, viimeistelyjä vaille valmis ja me ollaan tyytyväisiä.


Miksi sitten kupari, maailmalla enemmän käytetty, mutta Suomessa harvinaisempi työtasomateriaali? Noh, ensinnäkin se on kaunis ja vaan paranee patinoituessaan. Kupari hehkuu lämpöä ja metalleista se on ehkä omalla tavallaan kaikista lumoavin. Keittiömateriaalina kupari taas on ominaisuuksiltaan aivan voittamaton, super hygieninen, sillä kupari on antimikrobinen metalli. Kaikki bakteerit ja virukset kuolevat joutuessaan kuparin kanssa kosketuksiin. Tästä syystä kuparia käytetään esimerkiksi sairaaloissa, eritoten kahvoissa. Esimerkiksi Helsingin yliopistollisessa keskussairaalaassa on herätelty uudelleen kuparin käyttöä sairaaloiden kontaminaatioriskikohteiden materiaalina, sillä sen antimikrobinen ominaisuus on tunnettu jo satoja vuosia.

Ja minä rakastan kuparia, olen varmaan 20 vuotta ollut siihen höpsönä. Nyt meillä on kuparinen työtaso saarekkeessa. Se hehkuu, se on oikea tunnelmanluoja ja voin vain kuvitella miten mukavalta se näyttääkään jouluisessa tuvassa. Ihanaa!


Laittelen lisää kuvia joskus tuonnempana kun työtaso on viimeistelty, mutta nyt keskeneräisenkin edessä olen aivan in kupariseen työtasoon. Kannatti malttaa taas odottaa tovi haaveiltua lopputulosta.

Mukavaa alkanutta viikkoa tahoillenne - ensilumi vissiin aika monella siellä on leijaillut tänään maahan. Täällä odotellaan vielä ensihiutaleita.

Jovelan Johanna

38 kommenttia:

 1. Eihän tähän voi muuta todeta kuin, että upea on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se tosi ihana! Aamulla ensimmäisenä piti käydä ihmettelemässä päivänvalossa ;)

   Poista
 2. No tuota tasoa ei voi muuta kuin ihailla ja huokailla ihaillessa <3
  Nyt kun levy on siinä, niin ymmärrän, että et ole muuta halunnutkaan. Haveilla siis kannattaa ja pitää haaveista kiinni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jovelan myötä on kyllä keskeneräisen hyväksyminen tullut osaksi ihan jokapäiväistä arkea ja taas kerran se, ettei lähdety hötkyilemään vaan pidettiin kiinni suunnitellusta, palkitsi :)

   Poista
 3. Tuo eka kuva on kyllä niin huoh. Kuparitaso ja kupariastiat taotussa telineessään. Puuhella. Aivanihastuttavankauniinsuloista!
  Odotan joulua ja kuvia Jovelasta Ü

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niin kiire napsia kuvat, kun mun kamera ei ota hämärässä hyviä kuvia, että osa kipariastioista oli just lavuaarissa pölyputsauksessa. Niitä on siis enemmänkin ja kaikki ovat ihan käytössäkin :)

   Joulu <3 Ihanaa kun tulee taas joulu!

   Poista
 4. Kuten taisin jo pariin otteeseen sulle kirjoittaa, niin kirjoitetaan taas että Wow. :)

  VastaaPoista
 5. ihanan lämpimän näköinen ja oloinen taso sekä koko tupa tietty!
  mielenkiinnosta kysyn, onko samaa kuparia mitä laitetaan takan eteen lattialle? meillä tuvassa kiertää kupari levyt lattiassa isoa takkaa, ja se on mennyt ihan kamalan näköiseksi..kerran koira ykäs siihen ja siihen jäi vihertävät liukujäljet..siihen on kaatunut vettä ja hetken seisonut, nekin jäi siihen jäljiksi..toivottavasti tuo levy kestää elämää paremmin kuin meidän takanedus levyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahdotonta sanoa onko samaa tai ei, kun ei tiedä mitä kuparilevyä siellä lattialla on ;) Kupari patinoituu, se on yksi sen viehättävimpiä puolia, mutta se vihreys on sitten ihan muuta. Johtunee hapen, koiran oksennuksen happamuudesta ja seisseestä vedestä. ne yleensä kuitenkin voi poistaa ihan helposti. Oletko kokeillut kikka kolmosta, eli KETSUPPIA?! :D Kyllä, jos et tiedä, niin ketsuppi, ja nimenomaan siis kaupan ketsuppi, jossa on etikkaa ja sokeria, on todella hyvä kuparinpuhdistusaine! Levittelet ketsupin siihen päälle, annat olla muutaman tunnin tai vaikka yön yli ja kiillotat. Toinen hyvä kuparinpuhdistusaine on sitruuna + suola. halkaiset sitruunan, sirottelet siihen puolikkaan päälle suolaa siten että suola imeytyy sitruunaan ja hierot sitten kevyesti suolaista sitruunaa siihen kuparin päälle. Testaapa pienelle alueelle ensin ketsupilla, joka ainakin itselläni on putsannut jopa aivan ikivanhuuttaan pinttyneitä kupareita uuteen kiiltoon :) Tässä on sulle engl. artikkeli, jonka kuvista näkee hienosti, miten hyvin ketsuppi tehoaa kupariin :) http://www.whatsupfagans.com/2015/11/how-to-clean-a-copper-pot-with-ketchup/

   Poista
 6. Komiahan tuo on ko kirkon katto:) enkä ihmettele, että olet lääpälläsi,niin olen minäkin. Meillä vasta varovasti keskustellaan mahdollisuudesa tehdän jotain 1995 rempatulle keittiölle. Noh, verhot on vaihdettu, samoin pöytäliinoja ja tuotu yksi piironkikin, mutta muuten samalla konseptilla on junnatu tänne saakka. Pitäs varmaan ottaa Höde konsultoimaan ;)
  Ei tullut tänne rannikolle lunta, tänään paistoi aurinko oikein komiasti, mutta tuuli oli jäinen ja yöksi näkyi pukanneen pikkupakkasen. Hyvä niin, en tarvi lunta ennen joulua ja loppiaisena se saa sulaa pois. Musta mutta kuiva syysaika passaa meikäläisen moodiin. Räntäsateet vaakatasossa ahdistavat tämmöistä kesän lasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Tuohan on kuin se radiossa pyörivä mainos, jossa otetaan vähän lainaa "remppaa" varten ja sitten ostetaan verhot, sohva, telkkari ja loppurahoilla lähdetään lomalle :D Ei vaan, jostain se on aloitettava ja joskus itseltä ei vaan synny ideaa siitä mihin suuntaan sitä remppaa veisi ja silloin kannattaa kyllä käyttää visualisoivia apusilmiä :)

   Ei lunta täälläkään. Ei hiutaleen hiutaletta. PK-seudulla olivat saaneet hieman valkoista puuteria pihalle, mutta täällä vielä odotellaan. :)

   Poista
 7. Aivan mahtava <3 Tiedätkö mulle ei olisi tullut tuo ratkaisu mieleenkään, mutta nyt kun sen näkee, se on ihan just, eikä melkein. Mä kirjoitan aina sellaista haavelistaa asioista, joita voisin jonkun seuraavan remontin yhteydessä toteuttaa jossain asunnossa. Tämä taisi just päästä sille:)

  Iloista ensilumien odottelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tuollainen kuparinen työtaso on kulkenut mielessä jostain 90-luvulta, kun näin muutaman sellaisen Briteissä waaanhassa kaupassa ja kodissa. Nyt sitten kun on tämä Jovela ja mietittiin saarekkeen pintaa, se taas muistui mieleen. Näin ne vaan kulkee mukana joskus pitkiäkin aikoja. Olen NIIN ihastunut tuohon tasoon, etten saa silmiä irti siitä. Ajan myötä sen lookki muuttuu, kun kupari elää käytössä ja sekin on niin mahtavaa!

   Mä en yllättysi jos teille joskus jonnekin tulisi joku kuparinen taso. Sä olet niin ennakkoluuloton ja chic daami :)

   Poista
 8. Täydellinen <3. En ollutkaan ennen kuullut tuosta kuparin hygienisyydestä, joka on todellakin hyvä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ehkä niitä asioita, jotka me nykyajan ihmiset ollaan unohdettu ja joita ei vaan tule ajatelleeksikaan siitä syystä :) Ennen kattilat (ja monet muutkin astiat toki) tehtiin pitkälti kuparista, eikä ole sattumaa, että vesiputket ovat olleet kuparisia. Molempiin on syynä juuri se, että kupari tappaa kaikki pöpöt. Jo 1500 vuotta sitten roomalaiset käyttivät vedensiirtokanavissaan kuparia sen puhdistavien ominaisuuksien vuoksi. Hämmästyttävää kerrassaan! :)

   Poista
 9. Aivan upea! Mistä tuollaista levyä saa ostaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metallialan yrityksistä, eli kannattaa googletella kuparilevy ja katsella mikä oman seudun yritys niitä myy :)

   Poista
 10. Upea! Meillä oli talossa, jonka rankensimme itse, puuhella ja sen yläpuolella huuva, joka oli kuparia...tykkäsin siitä tosi paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuparihuuvat on niin kauniita! Jonain päivänä haluaisin meille kuparisen tiskialtaan. Sen tekeminen on kovin haastavaa, joten vielä ei isäntä siihen puuhaan lähde, mutta jonain kauniina päivänä taas.. ;)

   Poista
 11. Saanko - saanhan - muuttaa teille? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Tuolla olisi tuo piianpetipaikka tuvassa, sopivasti kuparisen työtason läheisyydessä ;)

   Poista
 12. Tämä on blogimaailman parhautta, nimittäin uudet ideat, joita ei olisi itse keksinyt! Tosi hyvältä näyttää työtaso :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta virka! Niin monen monta kertaa on itse saatu jos mitä vinkkiä ja ideaa muilta, ettei sormet käsissä riitä. Jaettu ilo :)

   Poista
 13. I-HA-NA! Kupari on metalliväreistä lempparini, metallina ei vielä niinkään tuttu. Vai että se tappaa kaikki pöpöt, jo on tujua tavaraa!

  VastaaPoista
 14. Kyllä! Kupari on pöpöjen surma :) Tuosta voi lukaista lisäinfoa, mikäli kiinnostaa, vaikkapa http://copperconcept.org/fi/artikkelit/cpd-vahvistaa-arkkitehtien-osaamista-antimikrobisen-kuparin-terveysvaikutuksista-kosketus ja http://copperalliance.eu/fi/k%C3%A4ytt%C3%B6kohteet/terveydenhuolto :)

  VastaaPoista
 15. Tuo on vielä paremman näköinen kuin mitä mielessään kuvitteli. Sopisi vallan hyvin uudemmankin talon keittiöön. Ja on teillä muuten myös harvinaisen kauniin ja erikoisen väriset kissatkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä kuparitasot toimii erittäin hyvin moderneissa keittiöissä ja interiööreissä noin ylipäätään. Kuparista on moneksi :)

   Ja kiitos. Röyhkeästi olen ihan samaa mieltä ;) Nuo kaksi on harvinaisen kauniita kissoja. Pipalla on niin syvän meripihkan väriset kilpparin oranssit turkissaan, että sekin näyttää välillä kupariselta ja Freya on kuin huolella tuollaiseksi suunniteltu kauniin pehmeänharmaine turkkeineen, valkoisine merkkeineen ja kultaisine silmineen. Ja kauniita ovat luonteiltaankin. Pippa on hienoin kissapersoona, johon olen saanut tutustua ja tuosta pikkuisesta on kuoriutumassa jotain niin suloista ja lempeää <3 Omistajan ylpeyttä ;) Omat on aina kauneimmat ja rakkaimmat, mutta näissä molemmissa on kyllä jotain aivan spessua.

   Poista
 16. Täällä käynti yllättää joka kerta: persoonallisia ratkaisuja, oman tien kulkemista ja taas opin uutta - tällä kertaa kuparin ominaisuuksista :)
  Kannatti jälleen piipahtaa <3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rinnassa oikeen läikähti, kun tämän luin. Kiitos <3 Kiitos paljon! Kun itse saa niin valtavan paljon muiden blogeista hyvää fiilistä, kivoja ideoita ja itselle uutta tietoa, niin tuntuu aina kovin mukavalta, jos meidänkin blogista riittää jotain jaettavaksi edelleen muiden inspikseksi :)

   Poista
 17. Oi että, kaunis on! Ja varmasti just niin hyvä ja käytännöllinen kun kerroit. Itse en tiennyt kuparista materiaalina oikeastaan mitään :)

  Joo, about kymmenisen senttiä on valoa maanpinnassa täällä.

  P.s. Sulle on pokaali :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oii! Kiitos paljon! Tulen pokkaamaan pokaalin pikimmiten :) On pari sunnuntaipuuhaa tässä alkamassa parhaillaan ja on taottava kun rauta on kuumaa, eli kun energiaa riittää ;)

   Täällä ei ole lunta, mutta jos olisi ollut kylmempää, niin olisi. Tuli meinaan sellaiset sateet tässä viikolla, että hyvä kun rännit riitti :D Ensi viikolle on sääennustajat piirrelleet Jovelan kylän yläpuolelle monia lumikiteitä. Eletään jännityksessä josko nyt olisi jo meidänkin vuoro saada se ensilumi maahan :)

   Poista
 18. Hei, miten on kupari kestänyt käyttöä? Tuleeko paljon kolhuja helposti ja mitä se tykkää kuumasta tai erilaisista nesteistä? Todella kivan näköinen, mutta käyttö arveluttaa. Olisi kiva kuulla käytöstä vielä!

  VastaaPoista
 19. Minäkin haluaisin päivityyspostauksen kuinka taso on toiminut. Mitään käsittelyä ette tehneet kuparin päälle, ulkomaalaisissa llähteissä osa oon käsitelty vielä jollain materiaalilla.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!