jovela

jovela

sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Kuparit kiiltämään kotikonstein!


Kupari on kovasti nyt täällä Jovelassa teemana, kun toteutimme haaveemme kuparisesta työtasosta. Meillä on myös paljon kuparisia keittoastioita, jotka ovat käyttöesineitä, eivät vain koristeita. Tuossa edellisen postauksen kommenttiosiossa Jaana kertoi, että heillä on kuparinen uuninaluslevy kokenut hieman elämää, kun levyn päällä ehti vesi tovin seistä ja koira oli rykäissyt oksut kuparipellille. Siitäpä tuli mieleen, että voisin laittaa jakoon hyvän kuparinputsausvinkin jos ihan jokainen ei ole tätä vielä testannut.

Kupari patinoituu käytössä ja ajan myötä käyttämättäkin. Hapettuminen voi tuoda pintaan viherrystäkin ja ajan saatossa/käytössä kupari tummuu. Vuosisatojen aikana kuparin laaduissa on eroja ja nykyään esimerkiksi kupariastiat saavat usein jonkinlaisen pinnoitteen tai toisen metallin toiselle käyttöpuolelleen, mutta siitä huolimatta kupari itsessään kyllä patinoituu. Se taas johtaa siihen, että tekee mieli puhdistaa kupariaan, mutta millä?

Kuvassa uusi käyttämätön sekä käytössä ollut kuparipannu puhdistuksen jälkeen, vaan kumpi onkaan kumpi? Arvaisitko varmuudella jos käyttönaarmut pohjassa eivät paljastaisi?



No, kuten kuvasta huomaa, kuparin kauniin hehkun voi tosiaan palauttaa ja vanhaan käyttökupariinkiin saada uutta eloa helpolla puhdistusmenetelmällä. On niin monenlaista ohjetta ja vihjettä etikasta sitruunaan ja suolaan sekä tietenkin (täysin turhia) kuparin puhdistamiseen tarkoitettuja puhdistusaineita, mutta niistä kaikista parhaimmaksi olen todennut yksinkertaisesti ihan tavallisen ketsupin! Mikä tahansa halpa tai kalliimpi ketsuppi käy, kunhan siinä on suolaa, etikkaa, tomaattia ja sokeria, siis ihan tavallista ketsuppia. Olen putsannut tällä menetelmällä sellaisia kuparipannuja, ettei pannua kupariksi alussa arvannutkaan. Nyt ei ole kyse sellaisesta elämää ja vuosia nähneestä kuparipannusta, mutta käyttöpatinaa esimerkkipannussa on kuitenkin selvästi näkyvillä, joten teen esimerkin omalla pannullani.

Kuvassa käytetty ja uusi pannu, sekä pullo Felixin ketsuppia, koska sitä on meillä jääkaapissa. Laitoin punaisen langan käytetyn pannun kahvaan, jotta näkyy missä mennään.


Ohje on yksinkertainen: Laita ketsuppia pannun päälle, piste. Keitä vaikka kuppi kahvia tai teetä (myös glögi käy), juo kupponen ja odota tovi. Jos pannu on oikein elämää nähnyt, on parasta nukkua yön yli ja mahdollisesti toistaa koko homma uudelleen, mutta tässä esimerkissä ketsuppi oli pannun päällä melko tarkalleen yhden tunnin.

Tunnin kuluttua huuhtaisin ketsupit tiehensä. Jos jätät lukemisen tähän ja käyt oman pannusi kimppuun olettaen, että ensimmäisen kuvan kaltainen upea ilmestys paljastuu ketsupin alta, voi käydä mielessä, että mitä hemmettiä se Jovelan Johanna oikeen neuvoo. Pannuhan on pahemman näköinen kuin ennen! Tällainen..


Tämä kuitenkin kuuluu asiaan. Juuri tällaisia pannuja näkee kirppiksillä, kun ihmiset luulevat pannun pinttyneen mustaksi, eikä se lähde vesipesulla pois, nokeaa ja pahenee vaan. Kupari on antimikrobinen materiaali ja ketsuppi saa epäpuhtaudet irtoamaan kuparin pinnasta, johon nyt kertyy nokimaista mustaa kuonaa. Seuraavaksi otetaan hieman talouspaperia tai pehmeä kangas (käytän itse kangasta) ja sitten hieman kiillotetaan. Lopuksi vielä pesaisin kuparipannun tavallisella astianpesuaineella, huuhtaisin ja kuivasin. Yhteensä tähän meni aikaa pari minuuttia. Lopputulos on tämä:


Kelpaa taas pannujaan roikotella ja käyttää. Komea on kiilto ja kaikki pannut kuin uusia!


Se kuparinen työtaso

Eilen noukittiin Baukkarista pari purkkia kuparimaalia, joilla sutaisin kuparilevyttä jääneet saarekkeen reunaosat. Helppoa ja nopeaa kuin mikä ja lopputulos on tyydyttävä. Maalia jäi hieman yli ja sepä sitten jo käynnisti seuraavan toteutusta odottaneen projektin, mutta siitä sitten aikanaan. Fiilistellään nyt vielä kerran tätä kuparista työtasoa päivänvalossa, kun projekti on saatettu päätökseen.





Hyvää talviajan ensimmäistä sunnuntaita! Onhan kellot oikealla lyönnillä ennen kun arki taas alkaa?!

Jovelan Johanna

29 kommenttia:

  1. Kiitos kuparinpuhdistusvinkistä. meillä tummuu tosi helposti puuhellan vesisäiliön kansi koska sitä ei käytetä. Taidan kokeilla siihen ketsuppia! Kuparitaso on ylellisen kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaapi tummua myös siitä vesihöyrystä, jota oletettavasti hieman pääsee karkaamaan aina välillä, mutta ketsuppia pintaan vaan ja see on sillä klaari! :)

      Mä niin pidän tosta meidän kuparitsosta ja tietenkin siitä, että ylipäätään nyt on levy saarekkeessa! Remppahommista aikanaan yli jäänyt huokolevy oli justiinsa sen pari milliä liian pieni ja kaikenlaiset pikkumurut pääsivät sen myötä ylimpiin laatikoihin. Voi miten se otti välillä kupoliin ;D

      Poista
  2. No johan on ihmeaine tuo ketsuppi :) Kauniita kuparipannuja ja tuo taso on aivan ihana! Mukavaa viikonalkua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin! Niitä asioita, joiden kohdalla hämmästyttää jo sekin, että miten on jollain käynyt mielessä alunperin moinen idea, vai onko idea syntynyt vahingosta, kuten usein niksien kohdalla käy ;)

      Poista
  3. Mainio vinkki ja ihanat kattilat ja taso! :) Meillekin on tulossa uuteen keittiöön ripaus kuparia, mutta siitä lisää sitten myöhemmin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten hauskaa! En malta odottaa mitä kivaa kuparista teille on tulossa uuteen kotiin <3

      Poista
  4. Taas on Riuttalan ja Jovelan välillä telepatiaa! Siis juuri äsken, olisiko puoli tuntia sitten sanoin isännälle, että haluaisin ottaa keittiöön esille mummolan vanhat kuparikahvipannut, jotka ovat ulkovarastossa vihertyneet... kun vain tietäisin, miten ne saa kuntoon. No nyt tiedän, kiitos ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä niin arvasin, että joku jossain kaipasi justiinsa tätä vinkkiä ;D Loistavaa! Kun pannut ovat oikeen kunnolla päässeet patinoitumaan, niin sirottelisin siihen hienoa suolaa vielä päälle ja jättäisin yön yli vaikuttamaan. Ja siis nimenomaan hienosuolaa, ei merisuolaa. En tiedä miksi niin, mutta kokemuksesta olen huomannut, että merisuola ei jostain syystä tehoa lainkaan samalla tavalla. Sitten vaan toinen käsittely perään jos ei ensimmäisellä tokene :)

      Poista
  5. En voi uskoa että noin helpolla tummunu kupari puhdistuu, jee! Minullakin on kätköissä vihertävä vanha kahvipannu, onneksi en ole siitä luopunut. Valtavan upea tuo kuparitaso, nyt kun sen näkee, ei teillä muuta voisi ollakkaan:)
    Muuten, tuossa yhdessä kuvassa näkyy hedelmäveitsisarja. Niin tutunnäköinen, lieneekö Iisakki Järvenpään tuotantoa? Mummun perintönä kaapistani löytyy aika samanlainen setti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luethan Jaana tuon edellisen kommentin vastaukseni :) Jos pannu on todella patinoitunut ja on vanhaa kuparia, kannattaa hieman avittaa ketsuppia sirottelemalla sen päälle kunnolla hienosuolaa (ei merisuolaa, vaan tavallista pöytäsuolaa) ja jättää pannu yön yli muhimaan. Toista käsittely tarpeen mukaan :)

      Ja kyllä on Iisakin puukkotehtaalta :) Nuo veitset nostin salin kaapista tupaan, kun nyt tuolle kuparitasolle niin hyvin sopivat leikkuulautojen kaveriksi. Hedelmäveitset oli aina meillä lapsuudenkotini keittiössä ja jouluisin olohuoneessa :) Perintönä siis tännekin siirtyneet. Näitä hedelmäveitsiä on valmistettu erilaisissa telineissä eri aikakausina. Justiinsa näin vastaavat yhden antiikkiliikkeen valikoimissa ja hieman hieraisin silmää, kun hintalappu oli 110 euroa. En olisi arvannut :D

      Poista
  6. Olipa hyödyllinen postaus. Minulla on paljon kupariastioita ja kiilloitan niitä aika säännöllisesti sillä haluan niihin kauniin kiillon. Olen käyttänyt itse kiillotukseen Sampo jauhetta, johon olen ollut hyvin tyytyväinen. Nyt aion kokeilla tuota ketsuppikonstia seuraavaksi.
    Sinulla on ihana keittiö ja upea tuo kuparitaso.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sampo on ehkä paras varsinainen metalleille valmistettava puhdistusaine, jota olen kokeillut kuparin ja messingin putsaamiseen, mutta kun en jaksaisi jynssätä niin pirusti :D Ketsuppi on luonnollisempi vaihtoehto ja omasta mielestäni toimii ihan yhtä huvin, mutta vähemmällä vaivalla. Lisäksi joskus tuolla Sammolla tulee sellainen rikkimunan haju eritoten messinkiä putsatessa ja siltä kyllä mielellään välttyy ;D

      Poista
  7. Onpa hyvä vinkki - edullinen, ekologinen ja turvallinen:) Tykkään tällaisista kotikonstivinkeistä<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotikonstit on usein niin simppeleitä ja helppoja toteuttaa. Tämä on justiinsa sellainen :) Miten se menikään.. vanhassa vara parempi ;)

      Poista
  8. Kuparitaso on huikean näköinen!
    Ja myös iso kiitos putsausvinkistä, menee heti käyttöön. Mulla on isoäidiltä perintönä pitokahvipannu, sellanen 10-litrainen ja haluaisin sen näkyvästi esille. Nyt se häpeilee mustunutta muotoaan hämärässä nurkassa. Siispä huomenissa, eikun jo tänään näköjään, ketsuppiostoksille ja sitten suolan kanssa muhimaan yön yli kahvipannun pinnalle.
    - Maritta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohh! 10 litran pannu on taatusti aivan huikea! Meillä on tavallinen 6 litran vanha pannu, ei siis kuparia ja käytän sitä kesällä veden lämmittämiseen, kun ei viitsi tohotella puuhellalla helteillä turhan kauaa. Sen kuuden litran pannun kansssa saa jo hyvää käsitreeniä, saati sitten 10 litran pannulla! Kukahan sillä on kahvia keitellyt, kelle ja missä?!

      Poista
    2. Heh, kaksi sitä kahvipannua täytenä tarvitaankin nostelemaan. Isoäitini (s. 1898) piti kylän tapojen mukaisesti isot pidot aina tasakymmeniä täytettäessä ja tarjoilemassa oli yleensä pari kylän emäntää, äitini vartuttua hän oli toisena. Puuhellalla keitettiin kahvit tuolla isolla pannulla, josta kahvia sitten kaadettiin siroon tarjoilupannuun, sellaiseen kukkakaiverrettuun rottinkikahvaiseen. Se on muuten myös minulla, tuon 10-litraisen vieressä samassa nurkassa. Aika hassun näköinen pari on se :-)
      - Maritta

      Poista
    3. Siinäpä vasta olisikin, kun 10 litran pannusta yrittäisi kahvikuppia kahvilla täyttää :D Voisi olla enemmän kahvia pöydällä kuin pannussa!

      Poista
  9. Kiitos ohjeesta! Pitää kokeilla heti kuparipannuun..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa ihmeessä! Jospa vaikka yllättää kiiltämällä kauniisti vaivanpalkaksi :)

      Poista
  10. Hieno ohje, ja hienot kuvat! Saisimmeko käyttää vinkkiäsi ja yhtä kuvistasi Felixin Facebookissa? Linkki blogiisi tietysti.

    YT. Emma Vironmäki / Orkla Foods Finland

    VastaaPoista
  11. Upea tuo kuparitaso! <3 Pitkästä aikaa poikkesin täällä ja nyt onkin paljon lukemista jee :) Meillä on töissä sisäilmaongelmia ja ne vaikuttaa oloon hurjasti :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi harmi :( Toivottavasti tilanne paranee pikimmiten. Sisäilmaongelmat voi eskaloitua ikävästi ja olla pitkäaikaisia parannettavia pahimmillaan. Tsemppiä sinne, Miia! :)

      Poista
  12. Aika makeilta näyttää nuo sun kuparis, niin pannut kuin tasotkin. 👍🏻

    Kurkkaapa blogis meiliin, pistin sulle just postia 😉

    VastaaPoista
  13. Meillä on upea kupari huuva, johon remontin tuoksinnassa jäänyt sormenjälkiä ja pikku likaa. Pinta alaa on hieman enemmän ja tässä nyt mietin mihin väliin tämän projektin sisällytän :)

    VastaaPoista
  14. Kiitos, Johanna! Tämä tuli tarpeeseen. Omistan äidiltä perittynä useita kuparipannuja, jonkun kattilan ja vuokia. Jossain vaiheessa yritin puhdistusta "oikealla puhdistusaineella" annoin periksi. Ei elämä riitä hinkaamiseen. Tätä aijon kokeilla todellakin.

    VastaaPoista
  15. Pitääpä testata. Mitähän tuo ketsuppi muuten tarkkaan ottaen sisältää? Kaverin lämmöttömällä mökillä oli kovana pakkastalvena kaikki muut mahdolliset aineet jäässä paitsi ketsuppi?

    VastaaPoista
  16. Nyt on ajankohtaista itselleni kysellä vähän (paljon, kaikki mieluiten)tuosta teidän "vedettömyydestä" kun meilläkin kiikarissa talovaihtoehto jossa ei ole kuin kaivo jossa juomakelpoista vettä..
    Netistä olen niin huono etsimään tietoa, ja sinun blogisi onkin ainoa jonka tiedän että ei tule juoksevaa vettä =D
    Meillä on vähän hakusessa tuo omavaraisuusaste, ja haluaisin yrittää mahdollisimman matalalta mahdollisessa uudessa paikassa. Taidankin laittaa sinulle sähköpostia niin voin läjäyttää sinulle listan kysymyksiä =)

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!