jovela

jovela

sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Punaista, böördejä ja kissanpentuja

Tällä hetkellä Jovelassa ei tapahdu mitään suurempaa. Pian pitäisi alkaa puuhailut tuvan työtason kanssa, sekin on odottanut itseään jo hyvän tovin. Syksyn, valon vähenemisen ja ilmojen viilenemisen myötä kaikenlainen pieni puuhailu sisätiloissa ja kodin laittaminen talvikuntoon tuntuu erityisen mukavalta. Joka syksy olen ilahtunut päätöksestämme valita tupaan lämminpohjaisen tapetin punaisella kuvioinnilla. Aikoinaan Rakennusapteekista tilattu, 1800-luvun Lim och handtryck -perinnetapettitehtaan tapetti on ollut hyvä investointi.

Näin syksyn myötä tule korostettua punaista muutenkin. Tapetin lisäksi tuvassa on pieniä punaisia väripilkkuja siellä ja täällä. Hiljalleen tupaan on löytynyt mm. punaraitaiset Linumin tyynynpääliset ja punaraitainen lampunvarjostin. Kuvassa on myös Arctipsin huopalapikkaat, joilla olen saanut tallustella nyt parin viikon ajan. Ne eivät tietenkään kuulu tuvan sisustukseen, mutta ovat nätit kuin karkit ja varmuudella mukavimmat ja lämpimimmät kengät, joilla olen matkaani taittanut. Mahtavat kengät, joiden nimeen vannoo moni muukin bloggaaja. Kotimaista käsityötä ja perinteiden nostoa nykyaikaan -arvostan!


Punaista raitaa tuvasta löytyy myös pellavapoikkiliinoista ja uusimpana tuolien tyynyistä. Aivan ihana yllätyslöytö Ikeasta, kun kävimme isännän kanssa hakemassa lisää astiapyyhkeitä. Istuintyynyjen kangas on Ramia, itselleni ihan uutta materiaalia. Kyseessä on luonnonmateriaali Boehmeria nivea, eli kiinanruoho, joka kuuluu nokkoskasveihin. Materiaali tuntuu ja näyttää pellavalta. Rami on niin vahvaa, että sitä käytetään myös mm. purjeisiin ja paloletkujen päällystämiseen, joten istuintyynyjen kankaana sen käyttö on loistava ajatus. Millään tavalla kovaa tai erikoista kangas ei tuntumana ole, muistuttaa tosiaan pellavaa. Kivat tyynyt, eikä hintakaan paha. Taisi olla 9,95 kpl.


Punaista raitaa on toki vielä hetken myös saarekkeen liinassa, mutta tämä asia muuttunee tulevina viikkoina kun isäntä pääsee laittamaan sitä kuparilevyä saarekkeen työtasoksi. Tästä lisää siis myöhemmin - olen noin muuten kirjoitellut asiasta jo pari kertaa aiemmin, joten nakuttelen sitten lisää kun on sen aika.


Talvituvassa on mukavaa puuhailla kaikenlaista. Laitoin eilen uuden siemenkakun linnuille. meillä on kaikessa hiljaisuudessa aloitettu talvilintujen ruokinta tuossa pari viikkoa sitten. Böördikahvila on tänä talvena tolpan nokassa salin ikkunoiden takana, jotta kissat saavat seurata lintuja niitä kuitenkaan häiritsemättä. Tuolla ruokapaikalla saattaa samaan aikaan olla ruokailemassa pitkälle toistakymmentä lintua. Nälkä siivekkäillä ystävillämme on. Syövät tuollaisen melkein parin litran siemenkakun n. viikossa.


Kuvan kakussa on pähkinää ja kuorittua aurongonkukan siementä sekä kookosvoita. Kakkuhan on erittäin helppo ja nopea toteuttaa. Sulatan kookosvoin (500g per kakku), sekoitan siihen siemenet ja pähkinät, kippaan silikonivuokaan ja nostan kuistille jähmettymään. Reiän tein painamalla syömäpuikon kakun läpi, jotta sydämeen sai kunnon ripustusnarun - tässä lastunauhaa.

Meillä talvilintujen ruoat kuuluvat kotivaraan. Jos kovien pakkasten aikaan sattuisi sellainen tilanne, ettei kaupasta jostain syystä, vaikkapa pitkittyneen sähkökatkon vuoksi, saisi siemeniä, ruokapaikkaan tottuneet linnut voisivat kuolla kylmyyteen, koska ne eivät saisi riittävästi ravintoa ylläpitääkseen riittävää lämpöä. Linnut eivät aina kuole nälkään jos ruokinta keskeytyy, vaan kylmyyteen. Niin tai näin, kamala ajatus. Ihan kuten meillä on aina ruokakomerossa n. kuukauden varasto koirien ja kissojen ruokaa sekä kissojen maitoa, pitää olla varuiksi myös aloitetun ulkoruokinnan murkinaa linnuille. Lintujen pähkinää ja siemeniä on kätevää säilöä tuollaisiin 5 litran vesikanistereihin, jollaisia meillä on esimerkiksi ruokakomeron ylähyllyllä. Vastaaviin laitamme myös riisit ja makaroonit ym. Pullon korkkiin voi kätevästi laittaa päiväyksen, jotta tietää milloin mikin on käytettävä ja missä järjestyksessä. Ohessa muutama räpsäisy kotivaralastamme tällä hetkellä. kotivarala on turpeimmillaan, kuivuri on taas hurissut menemään.


Olen todella iloinnut siitä kunnon kuivurin hankinnasta. Kuivurista ei tullut alkuinnostuksen jälkeinen pölynkerääjä, vaan laite, jolla voi hyödyntää tarjouksia ympäri vuoden ja jota voi käyttää niin moneen juttuun. Tässä piakkoin aiomme testata myös lihan kuivaamista ihan koirien herkkupaloiksi. Koiranomistajat kyllä tietää mitä esimerkiksi ne koirille tarkoitetut herkkupalat, eli kuivatut kananpalat maksavat. On vissiin kilohinta naudan sisäfileen luokkaa. Toinen kiva huomio on se, että ilmojen viilentyessä tuvassa ei edelleenkään ole kuin yöpatteri (1 kpl) päällä, koska puulämmitys riittää ja eritoten kuivauspäivinä se kuivuri itsessään tuottaa lämpöä. Runsas kuivurin käyttö ei myöskään ole näkynyt sähkölaskussa. Tämä hämmästytti. Sähkölaskumme kuivurin likimain päivittäisen käytön aikaan osuvalta kaudelta oli yllättäen 20% pienempi kuin vastaava viime vuonna. Lisää kuivatusta siis! Kissoille pitäisi testata lohiherkkujen kuivatusta ja itselle tehdä hedelmärullia, jollaisten kuvia olen kuolannut monen monta kertaa. Kuivuri on ollut hyvä hankinta, jonka tuotoksista meidän lisäksemme saa nauttia monet läheiset, koiramme ja kissat.

Niin, nyt heitä on kaksi, noita kissatyypejä. Mitään suunnitelmia toisen kissan hankinnasta ei ollut, mutta kohtalo soitti ja me vastattiin. Eilen illalla tuli täyteen 2 viikkoa siitä, kun kissanpentu Freya loukutettiin turvaan kylmästä. Villinä syntyneeksi arvioitu pikkuotus kavahtelee edelleen hieman ihmisiä, mutta ei enää lainkaan kuten 2 viikkoa sitten. Nyt tullaan jo viereen torkkumaan, annetaan koskeakin, saa hieman paijata ja kiinnostus ihmisiin kasvaa kasvamistaan. Freya on kaunis, kiltti ja fiksu. Pikkuinen on osannut heti mennä hiekkalaatikolle ja vaikka pentumaiseen tapaan välillä vauhtia riittää iloisesti leikkien, ei mitään tuhoja ole ollut tarpeen aiheuttaa. Näissä kuvissa Freya loikoilee jalkopäässä divaania ja itse olin pötköllään siinä samalla divaanilla. Freya on alkanut kehrätä viime päivinä. Kun se torkkuu Pipan kanssa tai ihminen silittelee rauhallisesti, Freya kehrää. Kaunis, ihana kissa ja me ollaan niin onnellisia, että saimme tämän kissan osaksi perhettä.


Kuten aiemmin kerroin, Pippa ja Freya olivat heti bestiksiä. Yhdessä nukutaan, yhdessä leikitään ja yhdessä syödään. Ei nuo kaksi kuin paita ja peppu liiku jatkuvasti toisissaan kiinni, mutta kissat ovat luontevasti sekä omillaan että yhdessä. Pippa suojelee, leikkii ja hoivaa pikkuista ja pikkuinen pesee ja hakee emoturvaa Pipasta. Pippa on saanut Freyan kotiutumaan ja rentoutumaan. Ilman Pippaa kotiutuminen tuskin olisi ollut sitä mitä se on. Freya luottaa Pippaan ja koska Pippa luottaa meihin, me emme ole Freyan maailmassa ihan niin pelottavia otuksia jollaisia olisimme ilman Pippaa. Meillä on nyt kaksi mahtavaa kissaa talossa. Olen niin kiitollinen siitä <3


Tuolla ne köllivät, kaksi kaunista kissaa ja täällä tuoksuu sauna. Vanhan talon ominaispiirteisiin kuuluu se, että kun pihalla sauna lämpiää, saunan tuoksun aistii salissa. Sunnuntain päiväsaunaan siis ja sitten kokkaamaan tupaan jännärikuunnelmaa kuunnellen. Jos muuten et ole vielä kuunnellut, niin Ylellä on menossa klassinen, mainio jännityskuunnelma, jossa Paul Temple ratkoo taas mysteeriä. Kuunnelma on vasta jaksossa 6/16 ja aiemmat jaksot edelleen kuunneltavissa täällä.

Suloista sunnuntaita tahoillenne!

Jovelan Johanna

32 kommenttia:

 1. Kylläpäs teidän elo kuulostaa taas mukavalta! Ihkut kisut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallisia, arkisia puuhia :) Niitä ihanimpia, kun saa olla kotona :)

   Poista
 2. Mahtava kotivara. Tuli itsellekin tarve hankkia edes jotain. Yritin viime talvena tehdä linnuille rasvakakkuja mutta ne halkesi aina enkä saanut niitä ripustettua. Jokin virhe sekoitussuhteissa varmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä rasvaa käytit? Ainakin kookosvoi on siitä hyvä, että linnut pitävät siitä, se jähmettyy riittävästi, mutta ei mene kivikovaksi, jolloin siihen saa ihan painamalla läpivientireiän, mutta se kannattaa tehdä riittävän ettäälle rei'istä, jotta kakku ei halkea :) Itselläni on n. 1,5l vuoka, jonka täytän siemenillä ja pähkinöillä ja siihen menee se 1 paketti kookosrasvaa :)

   Poista
 3. Kuvia tunnelmallisesta tuvasta voi täällä vain huokaillen ihailla. Sieltä huokuu niin tunnelmallinen lämpö! Ihanaa on syksyn edetessä käpertyä enemmän kodin sisähommiin. Monenlaisia kotihommia olen minäkin viimeaikoina suunnitellut ja toteuttanutkin. Pikkuhiljaa alkaa täälläkin koti siisrtyä talvisempaan asuun. Mukavaa tulevaa viikkoa sinne Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä loppysyksyn ja alkutalven kynnys on niin omiaan kaikenlaiselle puuhastelulle sisällä ja kohtahan sitä jo sopii alkaa varustella jouluaikaakin :) Mukavaa viikkoa myös sinne, Anni :)

   Poista
 4. Voi kun ihana kuulla että Pipalla on nyt kisukaveri! Hienoa että Freya löysi teiltä kodin jossa sen on hyvä olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Niin paljon on hylättyjä kissoja tuolla maailmalla oman onnensa nokassa. Freya osasi tulla oikeaan osoitteeseen ;)

   Poista
  2. Nyt vasta pääsin lukemaan aiemmat postauksesi, ei ole ollut aikaa olla koneella viime aikoina samaan tahtiin kuin ennen kun on tuo ihana pieni ruusunnuppu hoidettavana :) Mutta todellakin oli Freya teille tarkoitettu, emonsa sille hyvän kodin valitsi. Ja aivan ihanasti Pippa Freyasta huolehtii ja opettaa pientä <3<3

   Poista
  3. Pippa on niin liikkis. Paras kissa koko maailmassa. Sillä on rakkautta ja malttia kaikille :)

   Poista
 5. Voi ihanaa Freyaa <3 Paljon onnea hänelle uuteen kotiin! Voi että. Mun piti jo aiemmin tulla ihailemaan villipetoa, mutta hautajaishommat veikin kaikki voimat, ja noh, vähän muistinkin. Mutta onneksi kaikki kivat jutut odottivat täällä :)

  Tunnelmallista sunnuntai-iltaa sinne teille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai niin se sitten päättyi :( Otan osaa <3 Raskasta aikaa todellakin. Jospa ne vastoinkäymiset olisivat taasen nyt siinä ja saisitte mennä kepeämpään aikaan :) Halaus ja rutistus sinne :)

   Poista
 6. Kiva lukea kuivurista! Olen vähän haaveillut sellaisesta, viimeistään sitten kun omenapuut alkavat tuottaa satoa. (No siihen menee vielä vähän aikaa!) Ja ihana talisydän koirille! Mietin juuri mitä tekisin kookosrasvasta, jota on jääkaapissa ja tässähän tuli idea kuin tilauksesta eteeni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, taisi tulla ajatusvirhe ;) sydän on linnuille, koirille sitten testataan kuivattua lihaa. Tuo valitsemamme kuivuri on ainaakin hyvä, ei moitteen sanaa! :)

   Poista
 7. Ihanat kisut. Me lopetetiin kissanmaidon antaminen, kun alkoi piereskellä tossa 6kk iässä...on aika kallistakin.
  Ovatko kissat ja koira ei tiloissa vai joko ovat tutustuneet?
  Onko jtn ohjetta kuinka paljon siiemeniä siihen kookosrasvamäärään olisi hyvä laittaa?Ajattelin kyllä yrittää testata, olen ruokkinut lintuja ja paria oravaa parin viikon ajan. Orava on kova ahmatti...


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat ja koirat eivät elä yhdessä. Noi meidän 2 hulivilikoiraa ei vaan tajua, ettei kissaa saa jahdata ja siinä hulinassa voi sitten sattua pahastikin, kun se metsästysvietti on niin mahdoton. Turvallisempaa näin :) Pippa on ollut kovin perso kissanmaidolle, mutta juo sitä nykyään vähemmän, mutta tuo pikkuinen latkisi sitä vaikka miten paljon ;)

   Mulla on 1,5l silikonivuoat, eli likimain täytän sen ja sitten kaadan päälle sulan kookosvoin (1 pak). Kannattaa sekoittaa sula voi ja siemenet/pähkinät kunnolla, jotta voita on kauttaaltaan :) reikä kannattaa tehdä hyvän matkaa sydämen keskiötä kohti, koska linnut syödessään tipauttaa sydämen muuten. Jos käytössä on tavallinen kuivakakkuvuoka, siihen ei tietty tarvitse mitään reikiä, kun sellainen on keskellä kakkua muutenkin. Silikoniset vuoat ovat parhaita, saa kakun ulos helposti ehjänä ;)

   Poista
 8. Freya on todella suloinen pikkukissa otsatähtineen! Punainen on hyvä väri, tuo lämpöä ja tunnelmaa mukavasti tilaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :) Ihana, suloinen pikkuotus, joka kasvaa aivan kohisten! Pippa kun on kovin sirokasvuinen kissaneiti, näyttäisi siltä, että Freya kasvaa Pipasta ohi ihan pian :D Välillä on jo nyt vaikeaa huomata kumpi kissa hämärässä häärää ;)

   Poista
 9. Tuo rami-materiaali on minulle ihan uusi tuttavuus, enpä ollut kuullutkaan, mutta nytpä tiedän, mitä se on, jos törmään siihen jossain.

  Kuivuri on ollut meilläkin kovalla käytöllä, eli kiitos vaan vielä vinkistä, kun sama tosiaan hankiittin kuin teillä. En ole hetkeäkään katunut sen hankintaa, vaikka vähän kookas onkin. Mutta näihin meidän oloihin se kyllä mahtuu. Mielenkiintoista, ettei sähkölasku ole pompannut. Mietinkin juuri, että mitenköhän mahtaa olla sen kanssa.

  Voi miten suloinen uusi perheenjäsen. Hienoa, että kissakaverit löysivät heti toisensa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli mullekin, enkä sitä edes itse huomannut! Serkku sitten tutkaili materiaaliasiaa ja hokasi, että tuohan on jotain erikoista matskua. Nevöhöörd itselle, mutta kuulostaa hyvältä kyllä!

   Odotin kohonnutta sähkölaskua, mutta toisin meni (jipii). Tähän taitaa olla syynä se, että viime vuonna täällä oli ensimmäiset yöpakkaset ja ylipäätään kylmemmät yöt jo syyskuun puolivälissä. Kovin on leuto syksy ollut täällä, joten tukilämmitystä sähköpattereilla ei ole ollut lainkaan edellisen sähkölaskun kertymäkaudella. Tukilämmitys näkyy meillä heti sähkölaskussa, kun meillä ei ole muutenkaan suuret sähkölaskut ;)

   Poista
 10. Oi mitä söpöläisiä ja selvästi syvästi ystävystyneitä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään voisi sanoa Majakka ja Perävaunu ;) Hassu kissarumba juuri meneillään täällä :D

   Poista
 11. Nappasen täältä kivan idean eli laitan meilläkin kuivurin käyntiin ja sinne Hugolle koiranherkkuja tulemaan :) Kiitos <3
  Ihanat kisukaverukset teillä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mahtavaa! Kerro hei sitten miten kävi ja mitä/miten kuivailit, niin voidaan vaihtaa kokemuksia :)

   Poista
 12. Huokaus, miten kaunista siellä on :) Ja nuo kissakaverukset ovat niin ihania <3
  Täälläkin on kuivuri tänään jälleen hurissut, mutta tahti on ollut kyllä muuten nyt hitaanlaista, johtuen leipätyön kiireistä, mutta aika aikaansa kutakin.
  Ihanaa viikkoa sinne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli se kovin työrutistus pari viikkoa sitten finaalissa ja uutta projektia käynnistellään parhaillaan, mutta hieman enemmän kuitenkin on taas aikaa ja hyvä niin. Pitää saada kotoilla, jotta pää kestää ;D

   Tsemppiä työkiireisiin sinne :)

   Poista
 13. Ihan parhautta tuo teidän elämä siellä..kisut kyllä tietää missä on hyvä olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä on meidän täällä olla ja elellä :) Saa pääsääntöisesti tehdä työtään kotona ja aina olisi kaikenlaista kivaa puuhaa kotoilun merkeissä :)

   Nuo kaksi kissantassuasukasta ovat kyllä niin mainiota. Verenpainelaskettajia, stressinsurmaajia, rakkauspakkauksia ;)

   Poista
 14. Tulee miettineeksi, kuinka onnen kisuli on tuo Freya! Sydäntä särkee, kun ajattelee sitä, miten paljon eläimillä on kärsimystä tässä maailmassa. Mutta te olette voineet tehdä maailmasta hieman paremman paikan pelastamalla pienen suloisen pennun:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin :( Paha on maailma monelle eläväiselle. Jos jonkun joskus saa pelastettua, niin ainakin ne sitten ovat turvassa. Meillä rescareita on 3, Freyan lisäksi 2 koiraa :) Pippa on meillä outo otus siinä mielessä, että se ei ole mistään pelastettu :)

   Poista
 15. Oi ihanaa, että Freya pääsi teille :) meidän Möököhän löyty pari vuotta sitten näihin aikoihin ulkoa myös ja nyt se nautiskelee sisäkissan elämästään. On kyllä melkoinen persoona :D

  VastaaPoista
 16. Oi ihanaa, että Freya pääsi teille :) meidän Möököhän löyty pari vuotta sitten näihin aikoihin ulkoa myös ja nyt se nautiskelee sisäkissan elämästään. On kyllä melkoinen persoona :D

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!