jovela

jovela

sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Tarinoita pyykkipäivänä

Kaukana ovat ne ajat kun kylpyhuone oli puoli päivää varattu nurkassa tutisevalle pyykkikoneelle, joka nieli pyykkivuorta annos kerrallaan tai kun kannettiin pyykkejä taloyhtiön kellariin ja sieltä ylös Ikean kassilla, kun oma nimi oli seuraavana pyykkivuorolistalla. Pyykkiä on pestävä ja eritoten lapsiperheissä sitä syntyy nykyään hurjan paljon ja moni menettäisi uskon elämään jos sitä omaa pyykkikonetta ei olisi, mutta itse olen NIIN onnellinen, siitä miten kivaa pyykkääminen onkaan wanhaan tapaan, meille siis nykyään normaaliin tapaan!

Meillä on "kodinhoitohuone" tai "pyykkitupa" justiinsa siellä missä sen halutaan milloinkin olevan. Kesällä pyykit pestään usein ulkona ja talvella tuolla tuvassa tai puuterihuoneessa eli vessahuoneessa. Kun ei ole juoksevaa vettä eikä viemäreitä, meillä on kaikki tällaiset toiminnot kuin Huvikummussa, eli silloin kun huvittaa, siellä missä lystää. Eilen pyykkitupa oli tuvassa! Modernisti voisi sanoa, että meillä oli Pop up -pyykkäämö!


Edelleen olen sitä mieltä, että vaikka asuisimme kaupungissa, meillä olisi tuo pulsaattori. Se pesee pyykin aivan yhtä puhtaaksi kuin tietokonepesukoneet, mutta koneelliseen (6kg) pyykkiä kuluu vain 12-15 min aikaa, huuhteluun pari minuuttia ja linkoukseen 2-5 minuuttia riippuen mitä on pessyt. Sen jälkeen pyykki on käsikuivaa ja valmis roikkumaan ulkona tuulen kuivatettavana - ellei sada, mutta sadepäivinä me ei pyykkiä pestäkään, ellei sitten sade pääse yllättämään. Pesemme pyykin pesupähkinöillä, joten poistovesi kastelee pyykkipäivisin vaikkapa kukkia pihalla jos niiden aika on.

Pidän myös siitä, että pyykkäämisen aikana tulee aina puuhasteltua muutakin mukavaa. Pesuaika on niin lyhykäinen, ettei siinä ehdi mitään jatkuvista keskeytyksistä kärsivää hommaa tehdä, mutta samalla tulee siivottua, laitettua ruokaa ja hääräiltyä jonkin pienen askareen parissa. Toki pyykkääminen näin sisältää hieman vaivannäköäkin, kun ensin lämmitetään vedet, mutta pyykkivesi lämpiää käytännössä itsekseen, kun taloa lämmitetään puulla ja puuhellan päällä on aina 25 litran vesikattila. Lisäksi pyykki pitää oman kätösin siirtää pesurummusta linkousrumpuun, sen kokonaisen 20 sentin matkan. Ja pitää ne pyykit kantaa ulos narullekin kesät, talvet, mutta ulkona kuivattu pyykki on mielestäni arjen luksusta ja mielummin sitä kai kantaa pyykit narulle ulos kuin koneellisesti ilmastoituun taloyhtiön kellariin, jos vain näistä kahdesta valittava on.

Eilen pyykkipäivä oli kuten se yleensäkin tapaa olla. Pyykättiin, siivottiin ja siinä samalla uunissa muhi fetatäytteinen lihamureke ja kattilassa porisi pottuja. Tein myös uuden erän sytykkeitä, uudenlaisia, kaikenlaisiahan sitä on tullut kokeiltua. Sytykesipsit, -lastut, -rullat ja muut on poltettu, mitähän nämä sitten olisivat? Kipinäkeksejä? Tulitacoja?

Nämä sytykkeet ovat jatkokehittelyä sytykesipseille. Kaikki sytykesipsejä tehneet ja niitä käyttäneet tietävät, että sytykesipsi syttyy paperia hitaammin, mutta palaa kauan ja siten ne sytyttävät hyvin vähän kosteaampaakin puuta jos tarve on. Tämän tacoja muistuttavan sytykkeen taskuun (kutsun näitä nyt itse kipinäkekseiksi) taas laitetaan hieman helposti syttyvää materiaalia, vaikkapa kuivaa puulastua verstaalta tai ihan paperisuikaletta, joka syttyessään sytyttää itse sytykkeen, joka valuttaa puulle hieman steariinia ja se taas sytyttää puut.


 Valmistusmetodi on likimain sama kuin sytykesipseillä, eli tavallinen pumpulinen vanulappu, jollaisilla me daamit hivelemme kasvovesiä ja puhdistusaineita kasvoihimme, upotetaan sulaan steariiniin ja nostetaan leivinpaperille kuivumaan. Pieni varoitus tähän kohtaan jos haluat näitä tehdä, etkä ole ennen tehnyt steariinisytykkeitä, niin ole varovainen steariinin kanssa. Anna sen sulaa, mutta älä kuumenna steariinia yhtään enempää kuin sulaminen vaatii. Jos steariinia kuumentaa liikaa, se alkaa höyrytä ja silloin on steariinipaloriski ilmassa ja steariinipalo on se, joka aiheuttaa niitä kivijalkaan saakka tuhoutuneita taloja vuosittain. Olkaa siis varovaisia!

Ok, eli steariini on sulatettu, vanulappu kastettu siihen (kannattaa käyttää dippaamiseen jotain puisia tai metallisia ottimia/grillipihtejä) ja lappuset on laitettu leivinpaperille. Odota pieni tovi, kunnes steariini alkaa kovettumaan, mutta lappu on vielä taipuisa. Taita lappuset kahtia, kuten tacot ja anna kovettua rauhassa, tähän menee vain muutamia minuutteja. Tällä kertaa meille oli kertynyt kynttiläjämiä eri väreissä, joten lajittelin niitä etukäteen ja sulattelin steariinia värijärjestyksessä vaaleimmasta tummempaan lisäten aina seuraavan värin edellisen jämiin. Osa kynttiläjämistä oli tuoksukynttilöistä, joten kannattaa hieman sitäkin huomioida, ettei laita liikaa tuoksukynttiläjämiä samaan satsiin, koska muuten päänsärky on melkolailla taattu. Se sula tuoksukynttilästeariini tuoksuu todella voimakkaasti tällaisessa puuhassa, joten vähempi parempi. Tämä erän sytykkeisiin käytin myös tuoksukynttiläjämiä, mutta maltillisesti ja silti sytykkeissä on viehättävä tuoksukynttilän tuoksu kahvia, vaniljaa, appelsiinia ja mustikkaa.Testattu ja toimii loistavasti! Oikeastaan olisivat ihan hauskoja pieniä jouluterveisiäkin jollekin läheiselle, joka sytyttelee puita kotonaan, saunalla tai eritoten mökillä, jossa puut saattavat olla hieman kosteitakin välillä.


Se kipinäkekseistä, kokeilkaa jos mielitte

Ja taas se jouluaika lähestyy ja sen kummemmin laittelematta täällä on jo hieman jouluista. Talviaikaan tupa punaisine tapetteineen, palavine kynttilöineen ja kuparin hehkuineen on aika jouluinen itsessään. Joulua ei tarvitse tuvassa luoda sen kummemmin, mutta jotain pientä on jo esillä. Jouluaikaan meillä kuuluu hyasintit, se vaan on niin joulutuoksu, vaikka muualla maailmalla hyasintti onkin kevätkukka. Ruokapöydällä on siis 3 hyasinttia kuparimaljoissaan ja niiden kaverina kaksi joulusoittorasiaa, jotka olemme isännän kanssa joskus hankkineet Malagasta ja Tukholman Wanhasta Kaupungista. Soittorasiat nostettiin pöytään ystäväni kanssa jo toissaviikolla, kun tänne kokoontui pikkujouluväkeä. Tuvan päiväpedin taakse laitettiin valosarja ja tien puoleiseen ikkunaan tähtilamppu. Siinäpä ne joulukoristelut taitavatkin sitten toistaiseksi olla. Ruokapöydän yllä roikkuvalle orrelle ehkä laitan jouluksi vielä jotain, mutta voin hyvinkin olla laittamattakin jos ei inspistä tule. Valosarja, 3 hyasinttia ja 2 lumisadepallosoittorasiaa tuntuu nyt riittävältä.

Huomasittehan muuten, että jouluradio on aloittanut jälleen! Aivan loistavaa, että siellä on useampia vaihtoehtoja sen mukaan mitä kukin haluaa kuunnella. Yksi tykkää hartaista lauluista tai perinteisistä kotimaisista joululauluista, toinen rokahtavasta tai raskaammasta joulumusiikista, kolmas klassisesta ja neljäs reteesti kaupallisesta tingelitangelista tai vaikkapa joulujazzista! On kotimaista ja ulkomaista, finska, svenska ja in english, jopa indie-joulumusiikkia ja lapsillekin on oma taajuus saman palvelun kautta. Jokaiselle jotakin oman mieligenren mukaan valittavissa, jos nyt ylipäätään haluaa kuunnella joulumusiikkia. Minä haluan!


Tällaisia kuulumisia ja pyykkipäivän tarinoita täältä Jovelan tuvasta, joka eilen oli hetken myös pyykkitupa. Kymppikiloinen pulsaattori-pesukone on jo kannettu pois tuvasta takaisin paikoilleen puuterihuoneeseen. Ties missä se seuraavan kerran hoitaa toimeaan Jovelan garderoobihuoltajana.

Sytykkeet on pakattu, lisää meinaan tässä illalla vielä tehdä. Tuvassa on mukavaa häärätä. Laukkukin pitäisi pakata, työmatka taas edessä huomenna ja paluu vasta loppuviikon puolella.


Vaan nyt pitää mennä pelastamaan ne pikkupakkasen pussaamat pyykit tuoilta ulkoa. Melkoinen tuuli siellä riepottaa lakanoita ja liinoja.

PS. aamulla sanoi hieman lunta, ehkä kuusi hiutaletta per neliömetri.

PSS. Freya villikissanpentu on kasvanut aivan huikeasti! Pippa on jäämässä kokonsa puolesta toiseksi, aina ei hämärässä erota kumpi on kumpi. Freyasta taitaa tulla iso kissa ja siitä on tullut rakkauspakkaus halikissa. Laitan taas päivityskuvia tulemaan myöhemmin, instassa jokunen kuva jo onkin.

Hyvää sunnuntaita kaikille ja näkymisiin taas!

Jovelan Johanna

27 kommenttia:

 1. Sytykkeitä pitäisi ehtiä jossain välissä tekemään. Nyt on ollut niin kiirus töiden kanssa, että kaikki vapaa aika menee ihan perusjuttuihin, jos niihinkään ja nukkumiseen. Onneksi tänne satoi vähän lunta, jotta ei ole enää niin sysipimeää, mitä mennä viikolla oli. Isäntä sanoikin tuossa taannoin, että jos minun työtahti ei kohta yhtään vähene, niin hänen on siirryttävä pehtooriksi :)
  Mukavaa alkavaa viikkoa ja ensimmäistä adventin iltaa sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nukkumiseen, juuri niin. Kun on iloinen ihan vaan siitä jos ylipäätään ehtii nukkumaan ;) Vaan kyllä se tästä, joulu tulossa ja hieman vapaitakin :)

   Täällä on niin kaunis aamu. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja sentin kerros lunta maassa kimaltelee. Hauskaa viikonloppua sinne :)

   Poista
 2. Tuo teidän tupa vaan on niin ihana, että sinne saa kyllä loihdittua niin herkullisen jouluisen ilmeen. Tai se on melkeinpä sitä jo sellaisenaankin, kunnon vanhan ajan joulutupa.

  Ostan pulsaattoriajatuksen kyllä kokemustesi ja kertomasi perusteella täysin. Ykköskodissa meillä on pesukone ja neljän hengen perheessä saa ollakin, kun kerran hankittu on, mutta saareen voisi tuon puliksen kyllä hankkia. Välillä se pyykin traijaaminen edes takaisin rassaa, mutta suurelta osin olen käsipyykännyt.

  Sytykkeitä pitää ehdottomasti taas minunkin tehdä!! Hyvä, että muistutit :). Viime vuonna kokeilin - kiitos siitäkin sinun antamasi inspiraation - joten tarvikkeita on kerätty laatikkoon seuraavaa satsia varten :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulutupa <3 Luontaisesti ;)

   Luulen, että pulsu olisi saaressa teillä hyvä ja vähentäisi sitä mukana kulkevaa kuormaakin.

   Iloista joulunodotusta Iduriin <3

   Poista
 3. Pyykkäys on mukavaa puuhaa, tekee sen millä tavalla tahansa. Sytykkeitä kuluu takkojen ja uunien kanssa, taskumallinen on hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minustakin pyykkäys on mukavaa vaikka olen mies! Pesen yleensä kerran tai kaksi kuussa vanhalla pulsaattoripesukoneella mökillä siinä on sitä nostalkiaa! Näin ollen kerralla on siten iso kasa pestävää!Päivähän siinä kuluu kyllä mukavasti kun on pyykillä! Kyllä pulsaattorikoneellakin tulee mielestäni yhtä
   puhdasta kuin automaattikoneella!Ensi viikolla olisi tarkoitus mahdolliseti taasen pestä pyykkiä! Kyllä pyykin ulkokuivausta voita mikään ainakaan kesäaikaan!

   Poista
  2. Toisille harmi ja toisille iloista puuhaa, näin se on :) Itse olen sitä mieltä, että pyykkäämisessä on jotain melkein terapeuttista. Siinä tulee heti valmista, näkee kättensä työn ja kun vielä saa kuivatella pyykkinsä ulkona vuoden ympäri, niin se tuoksu on vaan niin ihana! <3

   Pyykkäävä mies on pop! Kyllä täälläkin isäntä pyykkää, kun yhdessä aina pyykkäämme :)

   Poista
 4. Miekin olen kerännyt kynttilänjämia ja ostanut vanulappupussin. Nyt vain alkoi vähän pelottamaan, etten vain kuumentaisi sitä liikaa. Rohkeutta kerään vielä. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä vahingossa liikaa kuumenna, mutta ei sovi unohtaa steariinia kattilassa hellalle jos siten sulattelee. Kun steariinista on sulanut melkein kaikki, kannattaa ottaa lämpö pois hellasta tai siirtää steariini pois kokonaan hellalta jos sulattelee puuhellalla, kuten minä. Siinä ne loput steariinit sitten sulaa sillä aikaa kun jo dippailee lappusia ja jos steariini käy hyhmäiseksi, sille voi antaa hieman lisää lämpöä kunnes se on taas sula. Varoitus oli siis ihan sitä, että vahtia pitää, eikä sovi mennä hääräämään muualle steariinin sulaessa, koska koko homma voi unohtua ja sitten on se riski, että syttyy roihu. Jos oikeen varovainen olet, niin ota kunnon kansi siihen lähelle. Sillä saa palon tukahdutettua jos sellainen syttyisi. Ei ihan helpolla syty, mutta varovainen kannattaa aina olla :)

   Poista
 5. Olipa kiva lukea kuulumisia Jovelasta. Kaikki tuntuu tapahtuvan siellä niin ihanissa tunnelmissa, pyykinpesukin! Sytykeruusuja olen joskus tehnyt, mutta nuo sytykesipsit olisivat toki helpompia toteuttaa. Melko sotkuista puuhaa tuo sulan steariinin kanssa touhuaminen :) Mukavaa viikonalkau sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En varmaan koskaan lakkaa olemasta kiitollinen siitä, että mitä tahansa onkaan täällä meneillään, oli se kotoilua tai kiirettä vailla hetken rauhaa, niin se tapahtuu aina paikassa, jossa meillä on aina hyvä olla. Talo itse on rauhan tyyssija ja tarjoaa aina ratkaisuja kaikkeen. Täällä, paikassa jossa ei ole niin paljon nykyajan mukavuuksia, on sellaisia mukavuuksia, joita ei kunnolla tajunnutkaan ennen kun astuttiin taloksi, kuten vaikka se, että voi pestä pyykkiä missä haluaa, vaikka nojatuolissa rötköttäen ja tulia tuijotellen :D On tullut huomatuksi miten paljon saa jos luopuu valmiiksi ajatelluista ratkaisuista, joita ei ole tullut koskaan kyseenalaistettua.

   Mulla ei nykyään pahemmin tule sotkua sytykesavotasta, on vissiin tullut tehtyä niitä niin paljon jo tähän mennessä, että alkaa sujua rutiinilla ;D Pistän aina leivinpaperia koko saarekkeen mitan verran, niin ei valumat haittaa. Lopuksi sitten leikkaan paperin muutamaan osaan, ruttaan palloksi ja siinäpä on itsessään sytykettä kerrassaan ;)

   Poista
 6. Täällä on aina niin ihanan lämmin ja aito tunnelma. ♥ Mukavaa joulunodotusta Jovelan tupaan!

  VastaaPoista
 7. Pulsaattori kuulostaa leppoisalta pyykkiapulaiselta. Olen laittanut kertomasi siitä korvan taa, jotta voimme hankkia sen sitten kun nykyinen kone hajoaa lopullisesti :) Kokeilin ohjeidesi avulla sytykkeiden tekoa viime joulun alla. Hyvin onnistuivat :) Täytetyt sytykesipsit näyttävät todella siltä, että niistä sais nätin lahjan kääräistyä :)
  Meilläkin jo kuunnellaan ja laulellaan joululauluja :)
  Tuvassanne on ihanan lämpöisen näköistä <3 Hyvää työreissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se, ihan mainio! :)

   Tuo jouluradio on kyllä niin kiva juttu! Mulla soi taustalla pitkin päivää, töitä tehdessä tai muuten vaan. Pitäisi kuitenkin hommata uusi radio, kun tuo halpa pikkuloota ei meinaa löytää sitä kanavaa lainkaan ja kuullakseen jouluradiota, pitää teipata kanavasäädin tiettyyn asentoon tai kuuluu vaan suhinaa tai kahta kanavaa samaan aikaan :D

   Poista
 8. Kyllä pulsaattoripesukone on hyvä pestä nykyisinkin! Itse pesen omat ja joskus muidenkin pyykkiä vanhan mallisella pulsaattoripesukoneella!pidän siitä nykyisinkin!

  VastaaPoista
 9. Täällä pestään myös samanlaisella pulsaattorilla 8h vaatteet ym. ja tulee puhdasta. N. puoli vuotta sitten bongasin sinun blogista tuon pulsaattorin ja ostin omani, enkä todella haluaisi enää normikonetta laittaa. Tällä pesu on luksusta arjen keskelle. Pyykkikori pysyy nykyisin tyhjänä, kun ennen oli toisin päin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä jotta pyykinpesu on luksusta pulsaattorikoneella ja nopeaa! Kyllä silläkin tulee luxus puhdasta vuosien kokomuksien perusteella.
   Semppiä niille jotka pesevät pyykin pulsaattorikoneella nykyisinkin.Ylistetään pulsaattori pesukoneeen tomintaa.

   Poista
  2. Voi että! Sitä on aina vähän ujona, kun jostain innostuu ja suosittelee, että jos sitten joku tekee perässä eikä yhtään tykkää, mutta tästä pulsaattorista on vaikeaa olla tykkäämättä. Se on justiinsa niin hyvä kuin sen sanotaan olevan. Mulla meni kaverilla rikki pesukone ensin kesäkodissaan ja sinne hankki pulsun ja kun sitten kotonaan meni pesukone rikki joitain kuukausia sen jälkeen, hankki pulsun sinnekin, kun tykkäsi, ettei enää maksa vaivaa pestä tietokonepyykkikoneella "rätei ja lumpui" kuten hän sanoi ;D

   Ja meillä on muuten sama. Ei ole pyykkivuoria, ei. Toki siihen vaikuttaa muutama muukin asia, kuten se, että työpaikka on nykyään kotona, joten ei tule sitä "päivän asu" pyöräyttelyä, mutta joka tapauksessa se mitä pyykkinä syntyy, sen pesemiseen menee niin paljon vähemmän aikaa kuin ennen ja jos on tarvetta saada jotain isompaa puhtaaksi, useita koneellisia, niin se aika vaan on kovin lyhyt verrattuna muihin pesukoneisiin :)

   Poista
  3. Itse pidän kanssa pulsaattoripesukoneesta! Mulla on 3 vanhanmallista pulsaattoripesukonetta!Kyllä toi pulsaattori ón nopea ja kyllä pesutuloskin on minusta yhtä hyvä kuin automaattikoneella! Itse tykän pestä pyykit pulsaaattorikoneella kun täsä on hyvin aikaa1 Viimeksi sunnuntaina pesin ison kasan pyykkiä!Tykään pestä pyykit vanhanmallisella pulsaattorikoneella! siinä on sitä nostalkiaa

   Poista
 10. Mää taas huakaile tääl ku teil o nii ihana näköst. Pulsuun määki sit varmaa pääryn ko nykyne hajoo. No mut tämmöne asia on kaivellu miält eli ko teil o nua Pori villa ja peittee futonit ja peitot ym. ni onko ne edelleeki hyvät? mää nuku nii hauanosti aina ja jossai vaihees tulee sängy vaihto eteen. Mää palele ja isäntä hikoo jote aika haasttellista tää nukkumine o. mää kuulisi miälellää sun mielipiteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on, edelleen ja aina ja ikuisesti niin älyttömän hyviä! Soon mun lahjomaton miälipire ;)

   Poista
 11. Juu kyllä se näin on jotta pulsaattori hyvä oli se uusi tai vanha malli! Taasen joulu jälkeen meinaan pestä pyykkiä mökillä pulsaattorikoneella! Olen pessyt pulsaattorilla runsaan kymmenen vuotta enemmän tai vähemmän pyykkiä!Kyllä silläkin puhdasta tulee! Pidän todella pyykinpesusta pulsaattorilla! Hyviä jouluja ja uusia vuosia sinne Jovelaan! Antoisia pyykki päiviä pulsaattorilla!

  VastaaPoista
 12. Ihania juttuja postaus pullollaan <3
  Minulla on sinua varmasti kiinnostava uusi idis etikan käyttöön - piipahdapa blogissani:)

  VastaaPoista
 13. Aamun lukija kaipailee jo Jovelan väkeä. .Onko työ vienyt teidät kokonaan :-) Rauhallista ja Herkullista Joulua!

  VastaaPoista
 14. Työ vei kokonaan, näin se on vaan myönnettävä, mutta täältä tullaan taas :) Ihanaa, kun kaivataan. Kiitos! :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!