jovela

jovela

torstai 16. maaliskuuta 2017

Jovelat pönttötalkoissa

Hyvä Suomi! Hyvä me kaikki pöntöttäjät! Suomessa on yli 3 miljoonaa saunaa, puoli miljoonaa kesämökkiä ja yli miljoona linnunpönttöä, sillä miljoonan linnunpöntön kampanjatavoiteraja on ei vain saavutettu, vaan ylitetty komeasti! Olettehan rekisteröineet omat linnunpönttönne Miljoona linnunpönttöä -talkoissa? Me rekisteröimme maanantaina kuusi pönttöä lisää, kun naapurikylän kirppiksellä sattui olemaan kivoja, käsin nikkaroituja pönttöjä vain 5,- kappale.

Miljoona linnunpönttöä -kampanjan alussa Strömsössä tehtiin hauska linnunpönttöseinä. Minusta se oli kiva idea, mutta ajattelin lintujen kaipaavan enemmän hajurakoa toistensa pesiin, eikä meille sitten tehty linnunpönttöseinää. Jotkut muut sitten ovat tehneet vastaavan Strömsöläisten inspiroimana ja pesät ovat olleet käytössä, joten mekin toteutimme tuon pienen haaveeni "böördilästä" hieman pienemmässä mittakaavassa - ainakin näin aluksi.

Isäntä haki pöntöt, minä maalasin ne ja huidoin pihalla käsilläni siihen suuntaan, mihin kukin pönttö tuli seinällä laittaa.

Pöntöt olivat tällaisia ihan tavallisia, jämäköitä pönttöjä, joihin oli laitettu valmiiksi aukkosuojat. Maalasin ne samalla maalilla, jolla päätalomme ja villa Gerda on maalattu. Punaisten pönttöjen aukkolevyt maalasin kuparilla, koska siinä maalaillessa tulin vetäisseeksi punaista maalia yhden aukkolevyn päälle.


Prinsessa Maimai, eli meidän koiramme on huolehtinut siitä, että linnuille on tarjolla myös pesätarpeita. Mai on talven aikana nyyhtänyt yhdestä tietystä, oikeen paksusta lampaantaljasta villaa, jota tökin nyt napakan, Gerdasta löytyneen vanhan risuluudan oksien väliin. Saavat linnut siitä vedellä itselleen villaa pesään.Tässä sitä mennään, pöntöt kyydissä!


Ja siellä ne sitten ovat, villa-aseman ympärillä, talon seinässä, salin ikkunoiden välissä. Paikka on linnuille tuttu, sillä tuon edustalla on ollut koko talven böördikahvila, eli lintujen ruokintapaikka.Tuonne on tulossa vielä yksi pönttö loppukuusta, jos toimittaja vaan saa kyseisiä pönttöjä odotetusti varastoonsa. Se pönttö on kamerapönttö, jonka kautta voimme seurata seinän toisella puolella TV:n kautta elämää pöntön sisällä 24./7. Meillä on ollut tapana seurata aina näin keväisin luonnossa pesiviä lintuja, lähinnä merikotkia, mutta myös muitakin eläimiä. Parhaillaan seurannassa on norjalainen merikotkapari, jonka pesäpuuhia voi seurata täällä.


Tällaisia terveisiä täältä Jovelasta tällä kertaa! Jos ette jo ole, niin käykää ihmeessä rekisteröimässä  ne omat linnunpönttönne maailman suurimmassa linnunpönttökampanjassa ja laittakaa myös uusia pönttöjä pihoillenne ja metsiinne. Me suomalaiset, metsistämme huolimatta, olemme olleet tällä lintusaralla läntisiä naapureitamme tuhmempia ja olemme hölmöyksissämme onnistuneet kadottamaan miljoonia lintuja todella lyhyessä ajassa. Joka kolmas lintulaji on Suomessa jo uhanalainen. Nyt olisi hyvä hetki kunkin tahoillaan tehdä asialle jotain.

Tehdäänhän yhdessä :)

Toivottelee Jovelan Johanna

24 kommenttia:

 1. Rekisteröity on meidänkin pönttö! Vuokaralaisiakin on jo..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ensimmäinen käynyt taloksi. Sinitiainen tuolla kovasti häärää itselleen pesää :)

   Poista
 2. Ootte te maharottomia! Ei vain pesiä, vaan vielä rakennusvärkitkin tarjoatte! :)

  Juu, rekisteröity on kolme ja vielä kolme pitäisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäähän sitä vällyjä olla :D Kierrätystä!

   Poista
 3. Tulipa kiva seinä! Viime kesänä kävin puolison kanssa Strömsössä ihan paikan päällä katsomassa sen upean linnunpönttöseinän, kun olimme ensin katsoneet Strömsön jakson, missä pöntöt valmistettiin ja koululaisten toimesta maalattiin.
  Omat pöntöt kävin rekisteröimässä viime keväänä eli siellä ne ovat miljoonan linnunpöntön joukossa. :)
  aurinkoista, ihanaa kevään jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun olisi kiva joskus käydä Strömsössä, mutta meiltä on niin pitkä matka Vaasaan, ettei oikeen ole niille suunnille asiaa kun pitäisi ottaa jo kaikki elukatkin mukaan ;)

   Poista
 4. Kyllä tuolla kelpaa tinttien asustaa. Minullakin on ollut suunnitelmissa että keräisin talteen Mimman karvaa ja laittaisin roikkumaan ulos vispilän sisään jotta linnut saavat hakea siitä vähän pehmustetta. Yksi pönttö minultakin löytyy ja se on rekisteröity. :)
  Teillä on jo kovin keväisen näköistä siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vispilä onkin hyvä idea pesätarpeille. Siitä saa vetäistyä villaa ja on mistä pitää kiinni nyyhtäessään :)

   Täällä on ihanan keväistä. Lunta enää varjoisilla paikoilla.

   Poista
 5. Olin samaa mieltä Strömsön pöntöistä, mutta tuo teidän asetelma on hieno. Odotan innolla, tuleeko teille sinne asukkaita! Meillä alkaa joka kevät räystäänalusissa kova pääskysten pesänrakennus. Niin tykkään näistä kesävieraista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne Strömsön pöntöt ovat ihan kiinni melkein toisissaan, mutta ehkäpä sielläkin jokunen tirpunen pitää pesää ja talvella ainakin hakee suojaa. Olisi kiva jos tekisivät jonkun päivityskatsauksen pönttöläänsä. Täällä on jo ensimmäinen asukas asettunut taloksi (sinitiainen) ja nyt kun nakuttelen tätä, näen, että talitintti lentelee ees ja taas seinästä pellolle. Liekö sekin valtaamassa itselleen pesää :)

   Poista
 6. Voi että kun on hieno pönttöseinä! Ja kamerapönttö! Teillä on kyllä aina huippuihania ideoita:):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamerapönttö on ollut jo pari vuotta hankintalistalla, mutta ei vaan olla saatu sellaista. On ollut ajatuksena, että se olisi kesäaikaan pöntössä ja talviaikaan ruokintapaikalla böördikahvilassa. Nyt se on kyllä saatava!

   Poista
 7. Ihana pönttöseinä. Nyt vaan asukkaita odottelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin on jännää seurata pönttöseinän meininkiä ja iloksemme siellä jo ollaan esänvaltauspuuhissa :)

   Poista
 8. Pöntöt on rekisteröity, mutta vielä jotkin niistä kaipaavat kevätkunnostusta ja muutama uusikin odottaa ripustamista. Ehkä linnut tosiaan kaipaisivat hieman enemmän reviiriä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin uskon itsekkin, mutta näyttäisi nyt tuolla olevan pöhinää jo, eli jotkut tuntuvat sieltä pesäpaikkaa hakevan. Luin lehtijutun miehestä, joka teki parinkymmenen pöntön seinän ja siellä oli pesät kaikissa pöntöissä. Ehkäpä juuri nuo tiaiset kelpuuttavat hieman tiuhemmankin asutuksen. Ainakin nyt tuolla seinällä pörrää tiasta ja sinitiainen jo kantaa istutuslaatikoiden olkia nokassaan johonkin pesään.

   Poista
 9. NIIN kauniilta ja keväiseltä näyttää! "Pönttöhommat" ovat tärkeitä. Meilläkin mies väsäsi helmipöllöille pönttöjä pari viikkoa sitten. Ja pönttökamera, siihen jää koukkuun :D Esim. Vanhempien luona sitä seurataan läpi vuoden, ihan päivittäin. Talvellakin siellä on elämää, sillä joka yö, heti hämärän laskeuduttua turvaan ja lämpimään etsiytyy uinumaan tinttipalleroinen. Eli kaikista pöntöistä on hyötyä talvehtivien lintujen selviytymiselle, vaikka niissä ei kevät- tai kesäpesintää olisikaan. Teidänkin seinustalla saattaa talvipakkasilla nukkua talitintti jokakaisessa pöntössä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Pöllöjä! Täälläkin niitä kuulee ja lehtopöllöä ihan näkee - ja kuulee! Sillä vasta on hyytävä seuralaisenhakuääni :D Viime kesänä yksi lehtopöllö lensi ihan vierestäni matalalla kun olin menossa saunaan. Se jahtasi hiirtä ja hetken näytti siltä, että tulee törmäys :D

   Miten lohduttava ajatus tuo talvisuojaan hakeutuminen. Meiltä hirsiseinän kautta varmaan hieman lämpöäkin tulee pöntöille talvisin. Juuri nyt tuolla on yksi sinitiainen pesäpuuhissa ja talitintti tai pari käy myös tiuhaan pönttöseinällä. Näen siihen lentosuuntaan suoraan täällä salissa, sillä pöntöt ovat tuossa seinän toisella puolella, kahden ikkunan välissä. Heti kun sade loppui, alkoi pönttötutkimuslennot ;)

   Poista
 10. Ideahan on hieno . .mutta. .eri linnuille pitää pöntöt olla suunnattu eri ilmansuuntiin ja hajurakoo pitäisi olla enemmän.Aurinkokaan ei saa paistaa liikaa pesään,tai kuumuus tappaa.Karvat on kivat,jotkut laittaa koiran karvatkin pihalle.Jos on pitkää karvaa,niin siitäpä saattaakin olla enemmän haittaa. .netissä on kiertänyt eläinlääkärin laittama kuva pikkulinnusta,jolla jalkoihin jäänyt karvat kiinni,joista jäi sitten orapihlajaaitaan kiinni,jalat kuolioon ja lintu kuolee nälkään :-( Hyvää tarkottaessaan ihminen saattaakin tehdä toisinpäin.En tarkoita pahalla,mutta tuli mieleen nämä,kun itsekin mietin mihin minkäkin pöntön laittaisin. .onneksi pihassa riittää puita :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointtejahan kommenttisi on pelkästään! Kiitos kun jätit viestin :)

   Ja juuri tuota meinasin tuolla strömsön pönttöseinän viittauksella ;) Pitäisi olla enemmän hajurakoja. Osa näistä nyt seinälle laitetuista pöntöistä tuntuu kuitenkin kelpaavan jo pesiksi, muttemme oleta, että niitä kaikkia asutettaisiin pesimistarkoituksella. Osa näistä pöntöistä on varjon alla, eli katon alla ja osa auringossa, mutta auringon kierto ja pöntön puun paksuus toivottavasti ovat riittävät pitämään liian lämmön kurissa - presiis tuossa kohdassa linnut ovat tehneet pesät seinälautojen alle ennen kun ikkunoiden reunat suljettiin ikkunaremontin jälkeen, joten ihan pätsi se ei taida olla :)

   Tämä pönttöseinä on sellaista söpöstelyä :) Meillä on ihan perinteisesti laitettuja, irrallisia pönttöjä täällä kyllä tarjolla lintuystäville. Muutama uusikin on vielä kiinnittämättä pitkin pihaa :)

   Karvojen ja lankojen kanssa saa kyllä olla tarkkana. Nämä villat on leikattu ja nypitty valmiiksi. Joskus näkee villalankapätkiä laitetun tarjolle samalla tavalla ja se itseäni hirvittää juuri tuosta syystä, että ne saattavat aiheuttaa poikasille ja toki niiden huoltajillekin ongelmia.

   Poista
 11. Söpö Mai, auttaa lintuemoja ihan vapaaehtoisesti :) Ei olla rekisteröity uusia pönttöjämme, mutta kyllä ne silti pönttöjä ovat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintuja ei kyllä kiinnosta piirun vertaa onko pönttö rekisteröity vai ei! ;) Pääasia, että on pönttöjä. Tuo rekisteröinti on kuitenkin mielestäni kiva idea. Siinä ei rekisteröidä yksittäisiä pönttöjä, että kenen ja missä ne ovat, vaan ainoastaan kerätään tietoa, että montako pönttöä missäkin kunnassa ja kaupungissa on. Se kannustaa lisäämään pönttöjä. Pieni naapurikateus on tässä asiassa eduksi ;D

   Poista
 12. Tosi hienon näköinen pönttöseinä! Meillä kunnostettiin ja laitettiin lisää pönttöjä viime vuonna, joten luulen että se jää nyt tänä keväänä tekemättä. Odotellaan asukkaita niihin viimevuotisiin, koska viime vuonna ei niitä ehtinyt tulla, laitettiin kai pöntöt sen verran myöhässä. Hälyttävä tieto että noin paljon lintuja on uhanalaisia – kannustaa kyllä ruokkimaan lintuja ja tekemään vielä lisääkin niitä pönttöjä vaikka ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin sitä on alkanut arvostaa luontoa ja eläimiä entistä enemmän kun asuu niiden keskellä. Silloin kun me ostettiin tämä paikka, talon myyjä vannotti meitä pitämään linnuista hyvää huolta. Vaikka hän ei yöpynyt tässä talossa kuin kerran sinä aikana kun paikan omisti, hän ruokki paikan lintuja ahkeraan. Me luvattiin pitää linnut muonassa ja nyt sitten asutetaan siivekkäitä kavereita uusin pöntöin. Tähän lintuhommaankin tulee himo. Ihan kuten puutarhahommiinkin ;)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!