jovela

jovela

sunnuntai 27. elokuuta 2017

Jovelan ryytiapoteekki ja itse tehdyt medisiinit

Aurinkoista sunnuntaita Jovelasta!

Tämä viikko on ollut verrattain kiireinen töiden osalta, mutta aina sitä kuitenkin joku aika jää hääräillä kotoisissakin merkeissä. Nämä alkusyksyn aamut ja illat ovat kyllä ihania. On kuulasta, mutta aurinkoista. Ilma on täynnä tuoksuja ja luonnossa ihan oma meininkinsä. Iltahämärässä täällä lentelee lepakoita ja yön mustuudessa sirittelee vielä sirkkoja - tänä vuonna poikkeuksellisen myöhään! Aamusin hämähäkinseiteillä on kastepisaroita, joutsenet, hanhet ja kurjet töräyttelevät lähtökäskyjään, koivuihin on ilmestynyt ensimmäisiä kellastuneita lehtiä. Pihlajissa marjat ovat punastuneet kauniisti. Saapas nähdä muuten miten vanhankansan väittämät pitävät tänä vuonna paikkaansa. On sanottu, ettei pihlaja kahta taakkaa samana vuonna kanna: marjaa ja lunta, ja runsaan pihlajanmarjasadon nähtiin ennustavan vähälumista ja/tai kovin kylmää talvea. Täällä ainakin pihlajat ovat niin raskaina marjoistaan, etteivät oksat meinaa jaksaa niitä kantaa. Ensi viikonloppuna on jo syyskuu. Mausteiden, villasukkien, uuneissa palavien puiden, uunilämpimien leipien ja meheväksi hautuneiden pataruokien kuukausi. Satoa korjataan vielä keittiöpuutarhasta ja nollayötä on luvattu ensi viikolle jopa etelään. Luonto varautuu syksyyn ja talveen. Niin mekin, ja niihin syksyn ja talven myötä usein saapuviin nuhiin ja röhiin! Tällä viikolla olenkin ollut myrkynkeittäjän, noitanaisen ja poppamiehen jalanjäljillä.


Yrtti-kukkatee

Oi, oi, mikä tuoksu, mikä aromi! Ruusun ja ruiskukan terälehtiä kuivatellessa olen tullut ajatelleeksi, että ne ovat melkein liian sieviä teehen, mutta onneksi meillä on ruiskukkaa tullut satapäin ja horsmaa on ollut pellonlaidat täynnä. Minttukin on jälleen ollut kovin reipas tänä vuonna, joten sitäkin piisaa teehen vaikka vähän hölväilisikin, kuten myös virkistävää salviaa. Minttu-salviateellä on täällä lievitetty erilaisia omia ja läheisten nuhia ja röhiä jo muutaman vuoden ajan ja nykyään jos vähääkään tuntuu siltä, että vilustumista olisi ilmassa, käsi käy kopaisemassa kuppiin sopivat rohdot ja johan on taas parempi olla.


Tänä vuonna ajattelin kuitenkin tehdä myös ihan teepusseja, kun Cultivera Gardenin -50% alennusmyynnissä sattui olemaan kivoja itse täytettäviä teepusseja neljällä eurolla (60 kpl pakkaus). Muutenkin on mukavaa tehdä samoja vuotuisia asioita välillä hieman eri tavalla ja eri variaatioilla. Eikä lainkaan ole hassumpaa sekään, kun komerossa on kaikenlaista pientä erikoista sievästi laitettuna.


Yrttiteepusseissa on kuivattua piparminttua, salviaa, ruiskukan terälehtiä, maitohorsman kukkia ja hieman inkiväärijauhetta. Yrttiteesekoituksia meillä on aina, sillä ne ovat mukavia hörpittäviä nuhien ja röhien aikaan vastustuskykyä lisäävine, tulehduksia hillitsevine ja yleisesti hengitystievaivoihin helpottavine ominaisuuksineen ja onhan ne mukavia kotiapteekkivarantoja noin ylipäätään. Meillä kotivaraan kuuluu liuta erilaisia peruslääkeitä, mutta niiden lisäksi on myös rohtotyyppisiä troppeja.

Myrkynkeittäjän kotiapoteekki

Esiteltäänköön siis Jovelan kotiapoteeekki! Tässä viikolla pääsin vihdoin toteuttamaan yhtä haaveistani, jollaisen olin visioinut meille Jovelaan, eli kasaamaan rohtoapteekkia omaan tarpeeseen.


Ihan aluksi haluan sanoa, etten ole herbalisti, enkä luontaishoitaja. Olen entiseltä ammatiltani kyllä hoitsu ja lääkeoppini suorittanut, mutta tuolta psykiatrian puolelta ja aivan eri käyttöön kuin lääkkeiden keittelyyn. Mitään luontaisrohto-oppeja en ole opiskellut koskaan sen enempää kuin tutkimalla asiaa omin neuvoineni lukemalla oppaita ja kirjoja. Olen perehtynyt aiheeseen silkasta kiinnostuksesta vanhaan lääketieteeseen, ihmisten arkihistoriaan ja meillä on kotona erilaisia oppaita ja historiallisia sekä nykyaikaisia opuksia aiheen tiimoilta. Mielestäni on kuitenkin syytä pysyä turvallisissa aineissa, sillä vaikka jonkin rohdon, yrtin tai muun aineen on joskus uskottu hoivaavan jotain vaivaa, niin ei välttämättä ole ja ennen kun lääketiede pystyi kehittymään niin pitkälle, että aineksia pystyttiin testamaan, ihmiset käyttivät paljon myös sellaisia rohtoja, jotka olivat vaarallisia, jopa hengenvaarallisia. Turvallisinkin rohto voi väärin käytettynä olla jopa vaarallinen, joten asiaan on syytä tutustua ennen kun alkaa käyttämään rohtoja ylipäätään, eikä uskoa ihan jokaista "näin meillä aina tehtiin" -uskomusta, joita vastaan tulee.

Meidän kotirohtoapteekkimme on yleisesti harmiton, vain pientä huvitusta arkeen ja puuhailun iloa itse todetuin hyödyin. Ne reseptit mitä täällä jaan, perustuvat omiin kokemuksiin, ja niihin tulisi suhtautua siinä hengessä, testata omalla vastuulla. Käytännössä meidän rohtoapoteekkimme on köökkiapoteekki. Sen mitä voi syödä köökissä, löytää rohtokaapistakin.Rohtoapoteekki tehtiin pieneen kaappiimme, joka on ollut meillä jo kolmessa kodissa. Lääkepullot ovat Clasulta (lasisia ja edullisiakin vielä), etiketit on tehty Dymolla.

Olen mm. tehnyt rohtoapoteekkimme antimista kurlattavaa suuvettä kiukkuiselle kurkulle salviasta, hunajasta ja etikasta. Se toimii. Olen tehnyt nuhan, röhän, köhän ja nenän tukkoisuuden aiheuttamaan suun kuivumiseen helpotusta tuovia salmiakki-yrttipastilleja, kipeileviä kynsinauhoja hoitavaa salvaa, tuota vilustumisen oireita helpottavaa kukka- ja yrttiteeseosta, itse tehtyä tiikeribalsamia, joka on tyypiltään Vicks Vaporubin tyyppinen salva, rohtumia ehkäisevää kuivuvien huulien hoitorasvaa ja niin edelleen. Eilen sitten tein ensimmäistä kertaa lämpösalvaa ja sen reseptin ajattelin jakaa teille, koska salva oli niin mainiota!

Ihana inkiväärilämpösalva

Löysin oheisen reseptin jostain ulkomaisesta feel good -lehdestä hyvän aikaa sitten ja päätin nyt testata sitä omana versionani lisäten salvaan mm. tuoretta inkivääriä. Lämpösalvan sanotaan vilkastuttavan verenkiertoa, elvyttävän kipeytyneitä jumilihaksia, helpottavan nivelkipuja, poistavan turvotusta kudoksista, rentouttavan levottomia jalkoja, auttavan viluisuuteen ja vähentävän kipua. Täytyy sanoa, että uskon väittämiin kyllä. Olin eilen illasta kovin viluinen, nenänpääkin jääkylmä vaikka olin sisällä, toisen käden olkapään bursiitti (tulehdus olkapään nivelistössä) oireili taas, ranne kiukutteli ja selkää juili tavalliseen tapaan. Selässäni on rappeuma, joka aiheuttaa ajoittain kovaakin hermokipua ja jalkojen levottomuutta levossa sekä jatkuvia lihasjumeja väärän asennon tuottamana. Olen käyttänyt ostettua inkiväärisalvaa ennen ja sen hyväksi todennut. Tämä oli sitten vielä parempi. Mistään kaiken korjaavasta ihmesalvasta en kuitenkaan täällä huutele, mutta kylläpä vaan kipu pehmeni, nahan alla oli sellainen mukavan rento olo ja reilussa vartissa vilu vaihtui samanlaiseen tunteeseen kuin olisi käynyt saunassa ja tovin jäähdytellyt itseään. Jalatkin kävivät iltasella samaan aikaan unille rouvan muun kropan kanssa! Olen ihan myyty!


Olen sellainen soveltelija ja testailija, enkä yleensä pysy muiden ohjeissa, vaan inspiroidun niistä soveltamaan omiani. Ihan tarkkojen ainesosamäärien luettelu on siis hieman haastavaa, vaikka yritänkin aina muistaa laittaa määriä ylös sitä mukaa kun lisään jotain uudelleen. En usko, että salvaan tulee suuria eroja jos määrät eivät ole juuri presiis, ei ne ole itsellänikään.

Inkiväärilämpösalvan resepti

4-6 rkl tavallista ruokaöljyä
3 äärikukkuraista ruokalusikallista kookosöljyä
100g mehiläisvahaa (itsellä sattui olemaan neitsytvahaa)
ainakin 2 peukalon mittainen paksu pala tuoretta inkivääriä
2 kukkuraista ruokalusikallista inkiväärijauhetta (kaupan maustehyllystä)
1 kukkurainen ruokalusikallinen Cayenne-pippuria (jauheena kaupan maustehyllystä)
15 tippaa eukalyptusöljyä (kosmetiikkaan soveltuvaa aitoa, ei esanssia!)
20 tippaa propolista (mehiläisten kittivaha, luonnon oma antibiootti, voi jättää poiskin salvasta!)

Meillä on pieniä pellavapusseja, jotka soveltuvat tähän käyttöön hyvin, mutta yhtälailla voinee käyttää suodatinpusseista tehtyjä nyssäköitä.

Laita kuumuutta kestävään kannuun, pieneen kattilaan tai muuhun astiaan ruokaöljy, kookosöljy ja 2 nyssäkkää, joista toisessa on pienen pieneksi pilkottua tuoretta inkivääriä ja toisessa inkiväärijauhe sekä Cayenne-pippuri. Laita valitsemasi astia suurempaan kattilaan, johon kaadetaan vettä. Laita kattila hiljaiselle tulelle hellalle. Hämmentele öljyä kaikessa rauhassa hissukseen, painele pusseja ajoittain varoen ja anna pussukoiden sisältöineen hautua lempeästi kiehahtelevassa vesihauteessa puolisen tuntia. Kuuntele siinä haudutellessasi vaikkapa herttaisen lumoavaa Salainen puutarha -kuunnelmaa Areenasta!

Nosta kattila pois hellalta ja ongi pussukat siivilään, jonka läpi painelet vielä huolellisesti kaikki lämmittävät mausteet ja inkiväärin tipat lämpimään öljyseokseen. Poistettuasi pussukat ja tiristettyäsi niistä kaiken hyvän öljyyn, lisää öljyyn mehiläisvaha ja nosta kattila takaisin hellalle. Anna vahan sulaa. Kun mehiläisvaha on sulanut, nosta kattila taas lämmöltä ja lisää eukalyptus- ja propolistipat. Purkita salva. Anna salvan jäähtyä ilman kantta, jotta sen pintaan ei kerry kostetta.

Inkiväärilämpösalva on tiivistä voidetta, mutta se ei tee ihoa margariinimaisen tahmeaksi. Itse tein salvaa lisäämällä 4 rkl ruokaöljyä, mutta jos salva tuntuu liian kovalta, lämmitä se uudelleen ja lisää ruokaöljyä. Lämmin salva on ruskeaa, jäähtynyt keltaista. Salva tuoksuu miedosti eukalyptuksen, inkiväärin ja kookosöljyn seokselle. Testasin salvaa tosiaan rasiteranteeseen, olkaan, selkään, rintakehään ja jalkoihin, jotka salvattiin kantapäistä varpaisiin ja laitettiin villasukkiin lämmittelemään. Sen verran otettu tämän salvan tuomasta fiiliksestä olen, että se tulee itselläni korvaamaan ostetun inkiväärisalvan.

Salmiakki-yrttipastillit

Itselläni tuppaa suu kuivumaan nuhassa, kun ei voi hengittää nenän kautta. Nämä pastillit ovat tuoneet helpotusta nuhan oireisiin ja tuntuvat avittavan kurkun karheuteen ja yskäisyyteenkin. Lisäksi ne ovat pahuksen maukkaita! Ohje on taas summittainen, koska en itse käytä mittoja oikeaa koostumusta kehitellessäni. Maku muistuttaa lakritsipommia ja koostumus pehmeää toffeeta!Ohje

3 reipasta ruokalusikallista hunajaa
3 reipasta ruokalusikallaista sokeria
1 rkl. vettä
1-2 rkl kuivattua piparminttua
1-2 tl kuivattua salviaa
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl piparminttu-uutetta (ei esanssia!)
2-3 reipasta teelusikallista lakritsijauhetta + 2 tl käsittelyyn
hyppysellinen tai pari suolaa

Aloita siroittelemalla rnsaasti teesiivilällä lakritsijauhetta leivinpaperin päälle. Tämä estää myöhemmin makeisten tarttumisen paperiin. Keittele hunaja, sokeri ja vesi kuplivaksi seokseksi hiljaisella lämmöllä n. 5 minuuttia. Jos seos tuntuu liian tiiviiltä, lisää hiukan vettä. Jos seos tuntuu aina vaan liian ohuelta, lisää sokeria.  Lisää lopuksi kuivattu salvia ja piparminttu sekä inkiväärijauhe. Kuplattele seosta lämmöllä vielä muutaman minuutin, kunnes seos on tiiviihköä massaa. Varo polttamasta seosta! Ota seos lämmöltä, lisää lakritsijauhe, pari hyppysellistä suolaa (joka tekee lakritsista salmiakkimaisen) ja piparminttu-uute. Sekoita ja lämmitä vielä kerran noin minuutin ajan. Nosta seosta vajaa teelusikallinen kerrallaan leivinpaperin päälle siroitetulle lakritsijauheelle. Anna makeisten sitkostua tovin. Siroittele makeisten päälle lakritsijauhetta. Voit jättää pastillit kuivumaan näinkin tai muotoilla niistä palloja heti kun käsi kestää koskea lämpimään massaan. Anna pastillien kuivahtaa usean päivän, aina välillä lisäten lakritsijauhoa ja korjaillen tarvittaessa pastillin muotoa.

Rohtosuopayrtti pyykkiaineena -päivitystietoa

Menen vasta keräämään lisää rohtosuopayrttiä, kunhan saan tämän postauksen ulos, mutta päivitetäänpäs kuitenkin testitietoa! Nestemäinen rohtosuopayrttipesuaineliuos (mikä monsterisana!) säilyy jääkaapissa ainoastaan viikon, mutta säilyvyyttä saa lisättyä tehokkaasti lisäämällä liuokseen etikkaa. Asiallinen suhde ilmeisesti 2:1 (pesuaine-etikka). Lisäksi löysin tietoa 1800-luvulta, että rohtosuopayrttiä olisi myös kuivattu talveksi lehtineen ja varsineen päivineen ja että kuivattu suopis toimisi yhtälailla pesuaineen muodostamisessa. Laitan tuon testiin jo tänään ja toivottavasti ensi sunnuntaille ehtii testata suopista myös kuivattuina lehtinä ja varsina.

Meille on tulossa vieraita illemmalla ja pihalla odottaa monen monta kortta ja vartta kerääjiään, joten tässäpä kaikki tällä kertaa Jovelasta. Mukavaa sunnuntaita ja iloisia arkipäiviä elokuun viimeiselle viikolle. Nähdään viikon mittaan instassa ja ensi sunnuntaina taas täällä blogissa!

Vinkki!

Ja loppuun taas vielä pieni vinkki! Jos vanha lääketiede ja vanhankansan jutut kiinnostavat, täältä löytyy melkoisen hurmaava brittisarja viktoriaaniselta ajalta siihen aikaan käytetyistä lääkkeistä ja rohdoista. Victorian Pharmacy on oikeen sellainen "sunnuntai-iltapäiväsarja" - hyvän mielen sarja kerrassaan ja jos tällä lukemalla skippasit tuon inkiväärisalvan reseptin teko-ohjeineen, sieltä löytyy myös linkki hurmaavaan fantasiakuunnelmaan salaisesta puutarhasta. Pakita siis takaisin tuohon teko-ohjeeseen jos haluat hyvän mielen korvaviihdettä!

Lämpimin terveisin

Jovelan Johanna

20 kommenttia:

 1. Ihanaa omavaraisuutta myös lääkitsemispuolella! Noita yskänpastilleita täytyy ainakin kokeilla. Siinä on kyllä suuri vaara, että näitä salmiakkiherkkuja tulisi imeskeltyä myös silloin kun ei yskää ole :) Mukavaa sunnuntaita sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noiden salmiakkien kanssa tuppaa menemään siten, että toimivat ennaltaehkäisevästi. Tai niin voi väittää, kun niitä tulee tosiaan syötyä ihan vaan maun vuoksi ;D

   Poista
 2. Olipas mielenkiintoisia ohjeita! Pistetäänpäs korvan taakse (tai ehkä on parempi katsoa ohje uudelleen) ja jos joskus innostuisi kokeilemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä :) Tuo salva kuulostaa luettuna paljon monivaiheisemmalta valmitettavalta kuin onkaan. Rapian puoli tuntia menee kokonaisuudessa puuhaan ;)

   Poista
 3. No oli mielenkiintoista! Voisin kuvitella itsekin joskus kiinnostuvani noista vähän enemmän ja tuollaisen oman pikku apteekin tekeminen saattaa sitten hyvinkin tulla kyseeseen. Nyt kuivattelen vain yrttejä teesekoituksia varten, sillä oli kyllä tosi ihanaa viime talvena saada nauttia niistä. Tulevana toivottavasti vielä enemmän :). Teillä onkin aika pitkälle viety apteekki siellä jo. Suurta viitseliäisyyttä tuo vaatii, mutta itsestänikin sen tiedän, että kun johonkin innostuu, ei huomaa edes, että siitä olisi mitään vaivaa ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kuivatut yrttiteet on kyllä hyviä! Jo ihan pelkästään se nouseva höyry tekee hyvää, saati juotu tee. Nämä rohtopuuhat ovat taas oleet kovin iteään ruokkivia innostuksena. Meillä oli voidetarpeita jo olemassa ja nyt pääsivät yrttien kanssa omaan kaappiin. Todella hauskaa ja mielenkiintoista puuhaa monella tapaa!

   Poista
 4. Voin vain kuvitella sitä ihanaa tuoksujen taivasta siellä, kun noita rohtoja on keitelty<3 Niin kiinnostava, omaperäinen ja inspiroiva postauksen aihe - olisi joskus kiva kokeilla itseksin. Salmiakkifanina nuo yskänpastillit olisivat kyllä vaarassa kadota jo ennen yskän tuloa:D Ihana lukea innostuksen sävyttämä juttuja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksut ovat kyllä aivan huikeita! Esimerkiksi piparmintun kuivia lehtiä rouhiessa tukkoisinkin nenu aukeaa kuin itsestään. Kokeilepa noita salmiakkeja. Ne tosiaan menee nopeasti suuhun, mutta onneksi niitä voi tehdä tarpeeseen lisää nopeasti ;)

   Poista
 5. Hauskaa. Minulla olisi myös kiinnostusta ottaa luonnon opit käyttöön somaattisella puolella. Itsehän olen myös psykiatrian sairaanhoitaja ja suosittelen luontoa lääkkeeksi silläkin puolella lähes päivittäin ahdistukseen ja levottomaan oloon. "Eiköhän lähdetä kävelylle". Harmi kyllä, harva asiakas tarttuu tarjottuun apuun. Ne jotka tarttuvat, saavat ainakin hetkellisen avun. Suurin apu kävelylenkeistä taitaa kyllä tulla ihan vaan hoitsulle itselleen:D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän sitä sanotaan, että kun krooppaa raastaa, haasta mieltä ja kun mieltä raastaa, haasta kroppaa. Kyllä siinä totuuden jyväsiä on ihan oikeastikin. Kun kroppa tekee jotain puuhaa, ei mieli keskity liikaa siihen mikä sitä vaivaa ja jos ihan liikunnasta puhutaan, niin kyllähän endorfiinit helpottavat oloa. Itsekin kävin usein suljetulla omien potilaiden kanssa kävelyllä tai puuhailin jotain pientä, ei niin kliinishoidollista. Laitoshoito muutenkin laitostaa niin nopeasti ihmisen, että pitäisi ihmisen saada muitakin virikkeitä kuin osaston seinien tuijottelu. Tsemppiä työhösi! Sinulle ja työtovereillesi on näinä päivinä enemän tarvetta kuin koskaan (ja valitettavan vähän resursseja. Itse en tosiaan enää alalla ole, enkä ole ollut moneen vuoteen, mutta ihmisten psyykkinen hyvinvointi kiinnostaa edelleen suuresti ja vaikkakaan en enää tee sitä työkseni, tutkailen aihetta edelleen useinkin :)

   Poista
 6. Minä niin jaksan ihailla tuota sinun energisyyttä ja ideapankkia :) Aivan ihana idea tuo kotiapoteekki ja vielä niin kauniskin. Täällä kuivattelen yrttejä ja olipas kiva saada vinkki noista teepusseista. Kävin heti ostoksilla ja tilasin samalla myös yrttipussukoita. Vime talvena kaipasin yrttipusseja pataruoka-aikaan kovastikin.
  Mainio ohje on myös tuo salva. Pitää laittaa johonkin korvan taa muistiin tämäkin postaus, jos vaikka joskus innostuisin tekemään. Tällä erää tuon lämmön ja kolotuksen hoitelen hepparasvalla.
  Iloa alkavaan viikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sattumalta löysin nuo pussukat itsekin ja sopivasti puoleen hintaan! Vielä en ole kokeillut niitä yrttipussukoita, joita myös tänne hankittiin. Luulen, että ne saattaisivat toimia hyvin myös pesupähkinöille ja kuivatulle suopikselle - ainakin meinaan testata myös sitä käyttöä.

   Eilen taas laittelin salvaa nahalle ja hitsi miten mukava lämpö siitä tuleekaan! :)

   Poista
 7. Luin viikolla mökillä Anis ja Iisoppi kirjaa suunnilleen samaan aikaan kun julkaisit instassa kuvan rohtoapteekista. Mietin, mahtaako sinulla olla tuo kirja. Ja siellähän se on, hyllyllä :)

  Apteekkikaappi on ihana ja taas olit laittanut kaikki niin kauniisti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu! Kyllä löytyy! Voisin lisävinkata, että kokeilepa kirjastosta vaikka sellaista kirjaa kuin Minun yrttini (Annemarta Borgen). Se on todella viehättävä yrttikirja, kirjoitettu aivan eri tavalla kuin tyypilliset yrttikirjat. Se on tarinankerronnallinen yrttiopas, kerrassaan hurmaava! :)

   Poista
 8. Ihania juttua olet tehnyt! Yrttien kuivatus kiinnostaa kovasti, mutta itselläni tieto on vielä ihan lapsenkengissä , tarvitsisin varmaan jonkin Yrttienkuivatus for dummies -oppaan :). Pihallani on pariakin eri Minttua (kukkien perusteella olen, niitä yrittänyt tunnistaa). Voiko kaikkia lajikkeita kuivata ja käyttää teenä? Ja mikä on Mintun paras keräys ajankohta, voiko vielä kerätä ja kuivata?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrttien kuivattaminen on helppoa. Itse kuivaan ne napsimalla varret poikki ja sitomalla nipun yrttiä vihdaksi, joita roikutellaan katosta. Yrtit kuivavat lajista riippuen muutamassa päivässä.

   Meillä käytetään kaikkia minttulajikkeita (joita meillä on) myös teessä. Piparmintussa on toki vahvimmat aromit, mutta kaikki ovat olleet hyviä. Meillä on vielä paljon minttua pihalla korjaamatta. Niin kauan kuin ei mennä pakkaselle, saavat olla tuolla ulkona. Ne kukat kannattaa napsia poikki ja laittaa talteen muuten. Tuoksuvat hyvälle ja jos antaa yritin kukkia kunnolla, siitä saa siemeniä seuraavalle vuodelle :)

   Poista
 9. Kivoja ohjeita. Tuo salva ja suunkostutuspallerot vaikuttavat oikein mielenkiintoisilta. Yhtenä vuonna tein valtavasti kaikkia yrttilääkkeitä, mutta petyin vähän, kun koko vuonna en sitten sairastanutkaan mitään, enkä päässyt kokeilemaan edes tehoa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on se ennakoiva vaikutus ollut niin hyvä, ettei pöpöt päässeet lainkaan kimppuun :D Lääkintätiede pohjautuu rohtoihin ja yrtteihin, mutta teollinen lääketiede on pyrkinyt tehostamaan ja parantamaan niiden vaikutuksia ja poistamaan ei-toivottuja vaikutuksia. Yrteillä on paljon uotavia ominaisuuksia ja ne auttavat kyllä moneen vaivaan, mutta itse käytän niitä ainoastaan lempeän lääkinnän hengessä. Jos jokin sairaus tai vaiva vaatii teollisesti tuotettua lääkettä, otan niitä kyllä. Noin muuten yrteillä ja rohdoilla voi arantaa vastustuskykyä ja hoivata hellien vaivojaan ievemmiksi :)

   Poista
 10. Hei. Kuinka kauan tuo inkiväärisalva säilyy?

  VastaaPoista
 11. You might be qualified for a complimentary $350 Ikea Gift Card.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!