jovela

jovela

tiistai 15. elokuuta 2017

Marjaremmit (herkkuja kuivurilla)


Pikaiset terveiset Jovelasta arkitöiden lomasta!

Testasimme isännän kanssa eilen kolmea eri marjaremmiä, eli kuivaamalla marjoista valmistettavia välipaloja tai oikeastaan voi puhua ihan makeisista, jotka makeutetaan hunajalla tai siirapilla. Laitan nyt heti testituloksen ihan omaksi postauksekseen tänne blogiin keskellä viikkoa, jos joku siellä haluaa kokeilla marjaremmejä marjasadon ollessa parhaimmillaan. Marjaremmit on hieman erilainen ja tosi maukas tapa säilöä hieman marjasatoa ja tietysti oiva keino lisätä marjoja ruokavalioonsa. Remmit säilyy hyvän kuukauden ilmatiiviisti pakattuina, pakkasessa kuukausia!

Kaikki testin marjaremmit oli tosi hyviä. Täällä suu käy samaan aikaan kun nakuttelen ohjetta ylös. Kovasti yritin maistella mikä olisi paras maku näistä kolmesta, mutta mahdottoman vaikeaa on nostaa yhtä toisen edelle kun kaikki ovat niin hyviä! Pohdin jo heti myös toista toteutusmuotoa, jossa tekisin muutaman erilaisen marjalevyn ilman makuaineita, leikkaisin palat sopiviksi neliöiksi, jotka sitten voisi kastaa vielä sulaan suklaaseen. Silloin marjaremmeistä tulisikin marjakonvehteja. Voi nami!

Testissä oli:

mansikka-vanilja (mansikkaa, vaniljaa ja 2 rkl hunajaa)
puolukka-kinuski (puolukkaa ja 2 rk. tummaa siirappia)
mustaherukka-salmiakki (mustaherukkaa, 2 rkl hunajaa ja 2 tl lakritsipulveria sekä pieni ripaus suolaa, joka muuntaa lakritsipulverin salmiakkimaisemmaksi)


Kuvassa ylinnä mansikka-vanilja, alavasemmalla puolukka-kinuski ja alaoikealla mustaherukka-salmiakki. Rullasin mustaherukkaremmit aivan liian paksuiksi rulliksi, puolikaskin suikale olisi riittänyt rullaan.

Perusseoksen marjat voivat yhtälailla olla tuoreita tai sulatettuja pakastemarjoja. Itse laitoin marjasoseeseen:

Sose

500 g marjoja
2 rkl hunajaa tai siirappia

Soseuta marjat, lisää hunaja tai siirappi. Jos haluat soseeseen lisämakua, esimerkiksi vaniljaa, kanelia tai salmiakkia, lisää ne tässä vaiheessa oman maun mukaan. Kannattaa muistaa, että kuivatussa soseessa kaikki maut tiivistyvät.

Levitä sose tasaisesti, mutta ohuelti kuivausalustalle ja säädä kuivurin lämpö n. 50 asteeseen. Katso, ettei levyn keskiosaan jää liian paksulti sosetta (kuten itsellä kävi mustaherukan kanssa) Jos haluat tehdä marjaremmejä uunissa, levitä sose kookosvoilla sipaistulle leivinpaperille, ellei käytössäsi ole kestoalustaa. Kuivaa soseita kunnes niiden pinta on kosketuskuiva ja soselevy irtoaa alustastaan. Itse käänsin soselevyt kertaalleen kuivurissa siinä vaiheessa kun levyt alkoivat olla irroitettavissa, mutteivat vielä aivan valmiita. Testi kannattaa tehdä vaikkapa juustohöylän avulla - huomaa, että soseen reunat ovat hieman kiinni paperissa aivan loppuun saaka, mutta ujuttamalla juustohöylän soseen ja paperin väliin näkee hyvin missä vaiheessa kuivatusta ollaan. Kääntö sujui hyvin  laittamalla leivinpaperiarkin työtasolle ja kääntämällä kuivurissa olleen soselevyn paperipuoli ylöspäin leivinpaperiarkin päälle. Siten aluspaperi myös lähti soselevystä irti helposti. Leikkaa levy saksilla tai pizzapyörällä suikaleiksi. Rullaa suikaleet. Marjaremmirullien päälle voi sirotella sokeria, tomusokeria, sitruunahappopulveria (tulee kirpeitä rullia) tai vaikkapa lakritsijauhoa.



Mukavaa viikkoa kaikille siellä ja näkymisiin taas sunnuntaina viikkopostauksen merkeissä! Tällä viikolla meillä kuivatellaan vähän sitä sun tätä töiden lomassa, joten lisää satokuivattelun lopputuloksia on tiedossa sunnuntainakin.

Lämpimin terveisin

Jovelan Johanna

17 kommenttia:

  1. Hopsista, sattuipa kahvin tippumista odotellessa silmään vieressä oleva tehosekoitin ja juuri kerätty kipollinen punaviinimarjoja. Nyt on testierä kuivurissa. Laitoin vähän extra steviaa joukkoon, kun tuntui niin kirpeältä :D Laitoin myös kokonaisia marjoja kuivuriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olitpas nopea! Täällä on jo syöty rullia niin, että leuat väsyy :D

      Kokeilin itse kuivattaa kokonaisia marjoja viime vuonna. Olihan se jauhe kyllä hyvää, mutta kuivattamiseen meni liikaa aikaa (ja sähköä), joten tänä vuonna marjat ovat hilloina, liköörinä, hyytelönä ja remmeinä ;)

      Poista
  2. Wou, miten kiva idea<3 Eipä ole itselleni tullut mieleen tehdä marjaremmejä. Tämä täytyy kyllä painaa mieleen - olisivat terveellinen vaihtoehto herkkunälän iskiessä:) Noita täytyy saada maistaa:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun on pitänyt tehdä näitä jo pidemmän aikaa ja nyt kun tuli testattua, niin taitaa tulla tehtyä useamminkin ;) Tuolla samalla tekniikalla voi tehdä vaikka mitä makukomboja! Seuraavaksi varmaan kokeilen sitruunaa ja kaneli-omenasekoitusta <3

      Poista
  3. Nam, pitääpä tätäkin kokeilla jos muilta sadonkorjuukiireiltä joutaa :) Kiitos taas mielenkiintoisesta ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nopeita nuo on saada kuivuriin, mutta kuivattelussa menee kyllä sitten aikaa :)

      Poista
  4. Nam, pari vuotta sitten näistä luin ja jo silloin mietin että pitäisi testata. Juuu, ehkä joskus :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu! Kun hankittiin kuivuri, etsiskelin erilaisia ideoita kuivurin monipuoliseen käyttöön ja tämä oli yksi sellaisista ideoista, joita piti kokeilla. Siihen meni tovi, mutta hyvä kun tuli testattua! Tulee taatusti tehtyä lisää :)

      Poista
  5. Kylläpä nuo remmit näyttää maukkailta! Muutenkin aina miehen kanssa täällä kuolataan kaikille herkuille ja hilloille, mitä teet marjoista sun muista puutarhan antimista! :) Ehkäpä täytyisi itsekin näitä kokeilla, jos kerran uunissakin onnistuvat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä pitäisi onnistua uunissakin! Olen nähnyt kuvia uunilla valmistetuista ja hyviltä ne näyttää. Uunin luukkua kannattaa pitää välillä ihan vähän raollaan, sanovat ja kuivatusaika on pidempi kuin kuivurissa, mutta jos aamulla laittaa, niin illalla pitäisi olla valmista :)

      Poista
  6. Voi hyvät hyssykät, kun alkoi kuola suupielistä valumaan! Jostain on revittä aika noidenkin herkkujen testaukseen...mustaherukka-salmiakkiremmi tulee varmaan yöllä uniinkiin houkuttelemaan, nam nam:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on ihan älyttömän hyviä! Se salmiakki tulee sieltä jälkimakuna ja voi että, miten on hyvää! Mulla niistä herukka-salmiakkirullista tuli liian paksuja ja suuria, mutta ensi kerralla osaan tehdä ohuempia. Makuun se ei taida vaikuttaa, mutta syöminen olisi helpompaa ja kuivuisivat nopeammin ;)

      Poista
  7. Toin pussikaupalla Virossa käydessäni näitä marjaremmejä kun ovat niin hyviä. Eipä tullut mieleeni, että näitä voisi tehdä itsekin - kiitos reseptistä - varmasti kokeilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi! Itse en ole nähnyt myynnissä kuin sellaisia ihan karkkiremmejä. Onpa mahtavaa, että joku tekee tällaisia myyntiinkin! :)

      Poista
  8. Nam! Kiitos taas tästäkin ohjeesta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä :) Kannattaa kokeilla joku viikonloppu jos on aikaa ja marjaa sopivasti. Se tuoksukin kuivattelun aikana on jo niin ihana! :)

      Poista
  9. Oih voih, on tosi hyvänä näköisiä! Onks siulla mittään tietoa ttä kauanko pitäsolla uunissa ja millä lämhöllä? Täytyy kokeilla :)

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!