jovela

jovela

sunnuntai 20. elokuuta 2017

Satoa ja suopaa omalta pihalta

Perjantaina meidän suomalaisten ja monen muunkin ajatukset olivat Turussa. Niin murheellinen tapahtuma jättää helposti jälkensä ihmiseen. Kyllä sitä täälläkin pohdittiin. Olimme itse tuolloin liikenteessä juuri silloin, kun tapahtuneen ensimmäiset uutisoinnit tulivat radiosta. Vaikka emme olleetkaan Turussa, täällä Turun lähellä ihmisistä näki varautuneisuuden ja huolen. Katsottiin hieman enemmän ympärille, tiedostettiin missä kukin kadulla tai kaupan käytävällä oli. Ilmassa oli huolta, pelkoa ja epävarmuutta. Oltiin varpaillaan ja suomalainen hikirako tavanomaista pidempi. Illalla oman kodin suojassa ajatuksissa oli sekin, miksi me haluamme asua juuri täällä. Kaipuu rauhaan ja yksinkertaiseen elämään toi meidät tänne ja täältä sen myös löysimme. Perjantaina sitä vaan halusi takaisin kotiin pelottavasta maailmasta, mutta pelkoon ei saisi jäädä kiinni, saati muuntaa pelkoa vihaksi. Viha, oli se mistä tahansa syystä tai ketä tahansa kohtaan, ei koskaan tuo mukanaan mitään hyvää. Järki pitää olla mukana myös vaikeissakin asioissa.

Ja nyt on sunnuntai ja sunnuntaipostauksen aika! Täällä Jovelassa ollaan puuhailtu taas pitkin viikkoa kaikenlaista pientä ja se rohtosuopayrttitestikin vihdoin tehtiin. Aloitellaan vaikkapa näillä sadonkorjuuasioilla.

Kuivataan satoa

Viime vuonna hyväksi hankinnaksi osoittautunutta kuivuria on käytetty varsinaisen satokauden jälkeen monen monta kertaa, mutta nyt on se aika vuodesta, jolloin kuivuria ei lainkaan viitsitä nostaa pois kuivauspaikalta. Tällä viikolla kokeilimme ensimmäistä kertaa tehdä erilaisia marjaremmejä, jotka ovat niin hyviä, että niitä tullaan tekemään pikimmiten lisää ja myös eri makukomboja tullaan testaamaan lisää. Marjaremmit ovat kiva tapa säilöä satoa uudella tavalla ja samalla lisätä marjaa ja hedelmää ruokavalioon. Marjaremmejä tulee syötyä kuin karkkia, tosin makeutusaineena on hunaja. Ensin testattiin makuyhdistelmiä mansikka-vanilja, puolukka-kinuski ja mustaherukka-salmiakki, jotka kaikki olivat todella hyviä, mutta näistä kolmesta sen ykköspaikan kuitenkin vei mustaherukka-salmiakki. Se makuyhdistelmä on vaan niin huikea, mutta tosiaan nuo kaksi muuta mainittua ovat myös todella, todella hyviä. Ehdinkin jo postailla marjaremmien reseptin aiemmin viikolla, mutta postaan joskus myöhemmin vielä suloisen mausteisen kaneliomenaremmin ja ihanan kirpeän sitruunacurd-remmin ohjeet!

Jatketaan kuitenkin vähän tavallisemmilla kuivatuksilla, jotka eivät vaadi edes kuivuria. Omasta mielestäni näille paras lopputulos syntyy ilmakuivauksella.

Bouquet garni

Hienoilta kuulostavat bouquet garnit voisivat olla vaikkapa Hyacinth Bucketin keittiöstä, luonnollisesti lausuttuna boo-key gar-nii, mutta kaikille tutut sievät, pienet yrttikimput kuuluvat oikeasti fransmannien kulinaarisen kehdon kasvatteihin. Ranskanmaalla yrttikimppuihin kuuluu ainakin timjamia, persiljaa ja laakerinlehteä - oiva trio erilaisiin patoihin, keittoihin ja moneen muuhun kokkailuun. Yrttikimppujen sitominen ja kuivattaminen on kivaa pikkupuuhaa, joista saa nauttia heti ihanan tuoksun myötä ja myöhemmin kimppujen kuivahdettua ruokien maustajana. Toki kimpun voi käyttää tuoreena ja usein käytetäänkin, mutta itse halusin tehdä muutamia yrttikimppuja kuivattuna ruokakomeroon, sillä meillä on nyt paljon yrttiä keittiöpuutarhassa. Onpahan sitten mistä ottaa kun yrttikimpuille on tarvetta ja juuri sopivan määrän vaikkapa juuri pataruokaa varten. Pikkuisten yrttikimppujen sitominen kävi mukavasti samalla kun testasimme rohtosuopayrttiä pyykinpesuaineena. Kokemuksia siis luvassa tässä postauksessa!


Sipulin kuivasäilytys

Isäntä teki aiemmassa postauksessa mainitun kätevän kuivatustelineen sipuleille ja siellä sipulit ovat kuivuneet kaikessa rauhassa aurinkoisella pihalla. Nyt oli aika ottaa sipulia jo sisälle, mutta letille en niitä halua laittaa, sillä viime vuonna meillä meni osa sipuleista kompostiin niiden mentyä kosketuskohdista ihan pilalle, vaikka kuinka yritimme niitä ensikertalaisina kuivattaa. Tänä vuonna sipulit laitetaan sukkahousuputkeen. Helppoa kuin mikä, halvimmat mahdolliset sukkahousut, jalkaosat poikki ja sipuli kerrallaan sukkaan. Sipuleiden väliin solmitaan solmu aina kun uusi sipuli sujahtaa sukkaan ja näin sipulit eivät koske toisiinsa. Sukka on ilmava, joten olen toiveikas tämän suhteen. Sukka on myös kätevä käyttää. Aina kun tarvitsee sipulin, alin solmu nipsaistaan saksilla poikki ja solmun yläpuolella oleva sipuli tipahtaa käteen.


Sipulia kuivurissa

Olemme myös kuivanneet sipulia renkaina kuivurissa. Se on verrattain nopeaa ja kuivattuja renkaita voi lisätä aina tarpeen mukaan erilaisiin ruokiin. Toimivat loistavasti!Sitten askelta erikoisempaan testailuun. Me testailemme täällä aina kaikenlaista mitä mieleen pälkähtää. Tällä viikolla pohdin voisiko perunaa kuivata ihan tiettyyn tarkoitukseen. Testi vaatii vielä hieman hiomista, mutta kelpo lopputulos oli jo nytkin!

Kuivatut perunat ja pikaperunakeitto

Pohdin siis tässä viikolla pottusadon säilöntävaihtoehtoja punnitessani, että voisiko perunankeiton ainekset kuivata valmiiksi pikaruoaksi menettämättä perunakeiton ihanaa samettisuutta? Jos sopiva kombinaatio löytyisi, perunakeittoaineksia voisi kuivata valmiiksi ja keittoa syödä nopeasti valmistettuna milloin mieli tekisi, silloinkin jos olisi hieman kiireisempi tai puolikuntoisempi päivä vaikkapa sairaana ollessa. Sehän piti testata!


1) Ensin kuivattiin tosiaan sipulia renkaina ihan vaan sipuleiden yhtenä säilöntävaihtoehtona. Kuivatus kannattaa tehdä tässä järjestyksessä (sipuli ensin), sillä sipulin tuoksu jää kuivuriin ja saattaa käydä niin, että mitä tahansa kuivurilla kuivataankaan sipulin jälkeen, se tulee maistumaan hieman sipulilta, vaikka miten kuivuria pesisi.

2) Sipulin kuivuttua raastetaan raakaa perunaa, josta kuivataan pyyhkeellä painellen turha neste pois. Perunaraastetta kiehautetaan suolatussa vedessä 2-3 minuuttia, ei sen enempää, jonka jälkeen raaste nostetaan puhtaalle pyyhkeelle kuivahtamaan hetkeksi. Perunaraaste levitetään kuivuriin, päälle yrttejä. Samaan aikaan lipstikka, persilja ja timjami kuivuvat perunoiden päällä. Peruna neutralisoi sipulin tuoksun kuivurista.

3) Kaikki raaka-aineet laitetaan kuivina yleiskoneeseen, jolla surautellaan sipulit, perunat ja yrtit jauheeksi. Kuivattu peruna muuttuu kuivatun sienen väriseksi. Tämän voi ilmeisesti estää samalla keinolla kuten omenan tummumisen, eli laittamalla C-vitamiini poretabletin kylmään veteen ja nostamalla kiehautetut perunat siihen hetkeksi ennen kun nostaa ne liinalle.

4) Sitten testattiin. Otin 4 kukkuraista ruokalusikallista peruna-sipuli-yrttijauhoa ja n. 6 dl vettä. Yllätyin täysin siitä miten paljon keittoa tuosta syntyi. Luulin tekeväni sellaista parin desin testisoppaa! Lisäsin keittoon puolikkaan lihaliemikuution ja keittelin soppaa hiljalleen reilun 5 minuuttia. Tässä vaiheessa soppa oli aika epämiellyttävän näköistä. Kun perunat olivat selvästi kypsyneet, lisäsin keittoon hieman pippuria ja raastettua muskottia sekä 2 rkl maitojauhetta sekä vielä desin vettä. Kun keitto alkoi tuntua valmiilta, surautin sen sauvasekoittimella ja kappas, sehän maistui ihan perunakeitolle! Koska tämä oli testierä, teemme keittojauhoa myöhemmin lisää, mutta sipulin sijaan aion kuivata keittoon perinteiseen tapaan purjoa ja testata sitä C-vitamiiniporetta tummumisen estämiseksi.

Kovin kätevää kun keiton voi tehdä aidosta jauheesta! Kun joskus iskee peruna-purjokeittohimo, sitä saa valmistettua nopeasti itse kuivatetuista raaka-aineista ja maitojauheesta.


Rohtosuopayrtti pyykinpesuaineena


Tätä testiä on odotettu, ilmeisesti siellä ja täällä. Nyt se on tehty! Juuria otimme ylös hieman, mutta niiden kaivelu on vielä hankalaa, joten testasimme ensin kasvin muut osat - rohtosuopayrtistähän kaikki osat ovat käyttökelpoisia pesuaineen muodostamiseen. Ihan ensiksi kannattaa lukaista vanha postaukseni aiheesta, josta löytyy yleisesti tietoa rohtosuopayrtistä ja miksi sitä käytetään pesuaineena mm. museoissa!

Lyhyesti testin lopputuloksen voisi laittaa yhteen lauseeseen: Testi oli helppo ja rohtosuopayrtti toimii! Pelkillä lehdillä ja muutamalla kukalla pesuvesi todella vaahtosi, vaahto oli pehmeää ja pyykki tuli puhtaaksi.


Keräsin lehdet nyppimisen sijaaan ottamalla yhdellä kädellä hyvä otteen kukan varresta - meillä varret jo lakoavat, joten piti hieman pyllistellä, mutta otetaan siis hyvä ote kädellä kukan varren alaosasta. Toisella kädellä vedetään käsi nyrkissä kukkavartta pitkin alhaalta ylöspäin, jolloin varren lehdet jäävät käteen alemman käden estäessä kukkavarren tempautumista mullasta. Laitoin mukaan muutamia kukkiakin.

Mitähän sitä lehteä olisi ämpärin pohjalla ollut, ehkä ilmava litra. Kaadoin lehtien ja kukkien päälle kuumaa vettä kiukaan vesialtaasta ja annoin lehtien hautua hetken. Ei aavistustakaan pitäisikö tämä tehdä näin, mutta se nyt tuli mieleen tehdä näin ja hyvin se toimi. Kylmällä vedellä ehkä olisi ihan sama lopputulos. Pyykit koneeseen, vettä ja rohtosuopayrttisekoitus ämpäristä mukaan. Vaahtoa tuli kuin vaahtobileissä tanssilattialla, enemmän kuin pesupähkinöillä. 


Meillä pyykätään pulsaattorilla, joten 15 minuuttia myöhemmin pesuohjelma oli valmis. Pieni linkous muutaman minuutin ja pyykki puhtaaseen veteen huuhteluun. Vesi oli aavistuksen vihertävää, mutta pyykkiin sitä ei tarttunut ja meillä kaivovedessä on rautaa, joten käytämme muutenkin värikaappauslappusia pyykissä.

Nyt on aivan saletti, että pesemme rohtosuopayrtillä pyykkiä niin kauan kun kukissa lehtiä riittää ja ensi viikonloppuna, jos sää vaan sallii, teen valmiiksi mahdollisimman vahvaa rohtosuopayrtistä tehtyä pesuliuosta, jota voi käyttää pidempään mitä kukkaa lehtineen riittää ennen kun syksy vie lehdet mennessään.

Muutakin tässä viikolla on tehty, koirille masuherkän ruokaa ämpärillinen ja yrttejä kuivattu lisää, mutta jatketaan niistä taas myöhemmin, niin pysyy postaukset järkimitassa. Ensi viikolla olen ajatellut muuntua kylänoidaksi ja aloittaa vihdoin oman rohtokokoelmani, eli ryytiapoteekin. Lintujen talviruokintaherkkujen valmistus alkaa ja tosiaan teemme sitä rohtosuopayrttiliuosta säilöön jos vaan säiden ja muiden arkisten askareiden ja leipätyön lisäksi ehdimme.

Loppuun taas vinkki! Ystävämme Helinä, Höttiäisen höpötelmiä -blogista Pohjanmaan suunnilla pitää ensi viikolla sisustus- ja juhlasomisteaiheista poistotuotteiden varastomyyntiä, joten jos olette suunnilla ja tarvitsette kivoja somisteita tai koristeita ha-la-val-la, kuten siellä vissiin tavataan sanoa, niin kurkatkaapas tänne!

Niin! Meinasipa melkein unohtua! Se kurssi, josta mainitsin aiemmin, sinne on nyt ilmoittauduttu. Tämä emäntä lähtee marraskuussa kehräämään rukilla villaa langaksi. Kyllä jännittää! Gerdassa seisova rukki pitää tarkistaa, että onko siitä mihinkään vai pitääkö hankkia uusi vanha rukki. Jos jollain lähialueella on ylimääräinen, saapi tarjota!

Tässä kaikki tällä kertaa, tapaamisiin ensi viikolla taas.

Lämpimin terveisin

Jovelan Johanna

18 kommenttia:

 1. Voi huokaus sentään, kun olet ollut taas aikaansaapa. Ihania ideoita jälleen postaus pullollaan. Tuleeko tuosta suopayrtistä pyykkiin millainen tuoksu vai ei tuoksua juuri lainkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään tuoksua tullut puhtaaeen pyykkiin, mutta siinä vaiheessa kun lehdet oli kuumassa vedessä niiden kukkien suloinen tuoksu tuntui hetken :)

   Poista
 2. Te tosiaan pistitte töpinäksi rohtosuopayrtin kanssa 😊 Olipa hienoa kuulla, että toimi - ja ihan ne lehdetkin riittivät! Alkavat meilläkin kaatuilla, joten jospa ehtisin minäkin ensi viikonloppuna pesuaineen keittoon ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä yritetään huomenna ehtiä keräilemään suopista. Sen pitäisi toimia myös kuivatuilla lehdillä, joten pitänee testata sitäkin vielä kun seuraavan kerran pyykätään ;)

   Poista
 3. Hienosti hyödynnetty oman puutarhan antimia. Sipulinkuivatus/säilytys sukkahousuissa onkin minulle uusi vinkki. Vanhassa pajukorissa olen säilytellyt tähän asti sipulit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä miten sipulit selviävät tällä tavalla. Jotain uutta oli testattava, kun viimeksi ei mennyt hyvin kaverin kanssa kosketuksiin päässeisen kanssa. Ainakin tänään sipulit tuntuivat olevan kuten pitääkin :)

   Poista
 4. Voin vain kuvitella kuinka herkullisia nuo marjaremmit ovat, nam! Ja taas tuli todettua että sukkahousuista on moneksi, niin kuin Niksi Pirkassa aikoinaan todistettiin :) Näppärä sipulien säilytin. Mukavaa uuttaa viikkoa sinne Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelisin suuresti, jos tämä ei olisi ollut Niksi-Pirkassa vuosien saatossa :D Sellaista käyttökohdetta ei vaan ole olemassa enää, jollaista suomalaiset eivät olisi keksineet lisätä sukkahousujen käyttömahdolisuuksiin ;D

   Poista
 5. Vautsi,tuo rohtosuopayrtti vinkki on kyllä hyvä.Meillä sitä kasvaa kamalan paljon ja ehdottomasti aion kokeilla sitä pesuaineena.Olenkin tässä värjäillyt lanloja kasviväreillä ja voisinkin kokeilla shampoon sijaan suopayrttiä niiden pesuun:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin myös tuosta sopiksen käytöstä värjäämisessä. Vissiin kauniin harmaanvihreää saa suopiksella? Suopis on erityisesti villalle (kuten muillekin kankaille) hellävarainen, mutta tehokas ekopesuaine. Sitä käytetään museoissa arvotekstiilien pesuun. nehän eivät kestä teollisia aineita lainkaan :)

   Poista
 6. Oi Sinä ahkeruus! Täältä saa AINA kyllä jotain ideaa, uutta tietoa ja ajatuksen poikasta.

  Aion viikonloppuna tehdä yrttikimppuja kuivamaan, tosi hyvä idea..oo la laaa, onpa sitten mitä talvipatoihin laitella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tuolla tuokakomeerossa sellainen tuoksu taas, kun rivissä ja nipuissa roikkuu ihania yrttejä ja kukkaoksia kuivumassa ja odottamassa purkitusta.

   Ensi viikolla alkaa syyskuu. Mikä ihana, ihana syy kaivaa padat esille ja haudutella herkkuja vailla vertaa - kera bouquet garni, tietenkin ;D

   Poista
 7. Muistelen jostain lukeneeni, että rohtosuopayrtistä tehty pesuneste ei säily kovin kauan... Kannattaa varmaan selvittää tarvitaanko jotain säilöntäainetta, ettei mene noin mainio aine hukkaan! Meillä on kitunut vanhastaan pihalla suopayrttiä yhdessä penkissä, ja olen suunnitellut muuttavani sen parempaan paikkaan leviämään. Mutta koska en ole ihan yhtä aikaansaava kuin sinä ;), nyt näyttää että kukka on ehtinyt kadota. No, siemenet tilaukseen ja uudella kannalla uuteen alkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein muistat! Viikon ainoastaan kestää jääkaapiissakin säilytetty valmisneste, mutta siihen tosiaan voi lisätä jotain säiyvyyden parantamiseksi, eli etikkaa! Etikkahan hajuna katoaa pyykin kuivuessa, joten pyykki ei haise pikkelssille vaikka siinä pesunesteessä etikkaa onkin :D Löysin myös brittiohjeen 1800-luvulta, jossa pesuun oli käytetty kuivattuja suopayrtin lehtiä ja varsia. Tämä täytyy myös testata! :)

   Rohtosuopayrtti leviää ilmeisesti kovin herkästi. Me heiteltiin tuossa keväällä lisää siemeniä multaan lisäsuopisalueen saadaksemme, mutta ei vissiin osattu tehdä sitä oikein, koska ainuttakaan kukkaa ei sieltä noussut :( Tai sitten se vaan yllättää ja ponkaisee taimina mullasta vasta ensi keväänä :)

   Poista
 8. Täällä on niin kiva käydä lukemassa näitä postauksia. Näitä lukiessa tuntuu siltä, että pääsee ihan toiseen maailmaan. Kiva, kun jaksatte elellä niin luomusti �� Nautinnollista, mutta tietyllä tavalla varmaan rankkaakin. Ehkäpä kaikkeen tottuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on yksi niistä jutuista, jotka osoittautui aivan päinvastaiseksi omien luulojen suhteen ennen kun muutettiin tänne. Meinaan nimenomaan ei ole rankkaa! Se varmasti kuulostaa oudolta, mutta meidän elämä täällä on monella tapaa niin yksinkertaista ja helppoa verrattuna kaupunkielämään, vaikka senhän pitäisi olla juuri toisinpäin :D Mutta ei ole! Meistä on hauskaa testailla kaikenlaista ja esimerkiksi tässä pyykkiasiassa oli aivan älyttömän kivaa vaan napsia pihalla kasvavaa kasvia ja heittää sitä pulsaattoriin. Kaupunkielämässämme sama hommahan meni siten että ajettiin kauppaan, ostettiin pyykinpesuainetta, kannettiin se autoon ja kotiin, mentiin taloyhtiön pyykkitupaan kellarissa, kannettiin sinne pyykit ja pesuaineet, kuljettiin asunnon ja kellarin väliä laittamassa pyykkiä koneeseen, ottamaan sitä sieltä, kannettiin kuivaushuoneeseen, kannettiin kuivaushuoneesta asuntoon ja niin edelleen. Tämä pyykkipäivä meni kiertämällä puutarhassa koirien kanssa napsimassa suopiksia, kesäpyykäämö on terassilla, pyykin jyllätesä pulsaattorissa keräilin kasvihuoneen tomaatteja ja keräilin yrttejä nipuiksi ja pyykit nostettiin kuivumaan siihen terassin ylle naruille. Oli sen verran tuulinen päivä tuolloin, että oa pyykistä olisi ollut kuivaa nopeasti, mutta jätettiin ne vielä narulle tuulen pussattavaksi, koska siten pyykkiin tulee niin ihana tuoksu :) Täällä pyykkipäivissäkin on mukavia piirteitä. Kaupungissa se oli sellaista rapussa ravaamista ;D

   Poista
 9. There is a chance you're eligible to receive a $350 IKEA Gift Card.

  VastaaPoista
 10. Todella mielenkiintoinen vinkki perunan kuivaamisesta!!! Pitää ehdottomasti kokeilla, hyvä keino uuden retkiruuan valmistamiseen ilman pussiperunahiutaleita.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!