jovela

jovela

sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Vaniljan vallankumous!

Se on sunnuntai ja sunnuntaipostauksen aika ja tällä kertaa otsikko julistaa jotain ihan muuta kuin tälle ajalle tyypillistä sadonkorjuu- ja säilöntäasiaa, vaikka siitäkin olisi piisannut asiaa koko viikon edestä. On harvennettu tomaattilaa ja korjattu tomaattisatoa, jota piisaa edelleen. Ryytimaalla on kerätty satoa niin, että joka orrella roikkuu jotain, eikä vieläkään olla maalissa korjuu- ja kuivattelutöiden osalta. Köökkipuutarha tulvii edelleen yrttiä. Aitoa tupakkaa ollaan kerätty sormet tahmassa ja ripusteltu tupakkalehtiä kuivumaan halki kammarin. Tupakan kuivaaminen ihan tupakkakäyttöön on niin haastava prosessi, että varmaan omaksi huviksi kokeillaan jokusen lehden verran ihan oikeaa kuivattelua, mutta ei, pääosin nuo lehdet kyllä menevät ihan ekologiseen tuholaistorjuntakäyttöön. Kehuvat kovasti tupakkateetä isossa maailmassa ötököiden häätökeinona. Kuivat tupakkalehdet siis jauhetaan jauhoksi, josta keitetään teetä, ja sitä taas käytetään kasvimaalla torjunta-aineena. Sanovat myös, että ihan sen jauhepölyn sihtaaminen ruusukirvoille karkottaisi kirvat. Meillä ei ole huomattu pienissä ruusuissamme vielä kirvoja, mutta laitetaan vinkki korvan taakse jos niitä ensi vuonna ilmaantuisi.

Näitä kaikkia on puuhailtu töiden lomassa pitkin viikkoa ja vaikka niistä jaksaisin into äänessä jutustella kokonaisen postauksen verran (taas), niin ei! Vaihtelua pitää olla, ja tällä kertaa julistetaan vaniljan vallankumous!


En tiedä miten teillä muilla on, mutta itselläni syksy on tuoksujen aikaa - nimenomaan luontaisten tuoksujen aikaa, jotka kuljettavat kohti joulua ja lääkitsevät kesästä luopumisen kaihoa. Porisevat padat, steariini, mausteet, omenat, kaali.. kaikki ne ovat syksyn tuoksuja ja niistä suloisin on vanilja. Kaiken suloisen vaniljoinnin takana on kotitekoinen vaniljauute, joka itsessään, sekä kaikki suloinen sillä höystetty, on salonkikelpoista myös lahjana. Valmistus kannattaa aloittaa ajoissa sillä vaniljauute tekeytyy vähintään 2-3 kuukautta ollakseen hyvää ja sen maku vaan paranee ajan myötä.

Itse tehty vaniljauute

n. 40% vodkaa
5-6 vaniljatankoa per 2 dl vodkaa tai purkki Dr. Oetkerin vaniljamyllyn vaniljaa, joka on Madagascar-Bourbon -vaniljaa rouhitussa muodossa.

Valmistus on helppoa: kaada vodkaa pieniin pulloihin ja lisää halkaistut vaniljatangot tai vaniljamyllyn vaniljarouhe. Sulje pullo huolella, säilytä huoneenlämmössä pimeässä vähintään 2-3 kk. ja ravistele pulloa kerran viikossa tekeytymisen aikana.


Kotitekoista vaniljauutetta voi käyttää leivontaan, jälkiruokiin, likimain kaikkiin sellaiseen, mihin haluaa lisätä vaniljaa. Alkoholi haihtuu ajan myötä ja viimeistään käytössä. Kotitekoinen uute on myös siitä ihanaa, että sen maku vaan voimistuu mitä kauemmin sen antaa tekeytyä ja kun pullo alkaa olla 2/3 käytettynä, siihen vaan lisätään vodkaa ja pian on taas täysi pullo vaniljauutetta käytettävissä.

Tällä viikolla olen käyttänyt vaniljauutetta esimerkiksi näin:

Vaniljasiirappi

Tämä on sellaista monikäyttöistä herkkua, että kerran maistettuaan saattaapi kaupan makusiirappi jäädä sinne kauppaan eikä vaahterasiirappiakaan tule kaivanneeksi. Ohje on nopea, helppo ja helppo muistaa jatkossakin sillä kaikkea tulee kertaa kaksi!

2 dl vettä
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
2 rkl voita (suolaista tai normaalisuolaista voita, ei suolatonta!)
2 tl vaniljauutetta (tai maun mukaan vaniljaesanssia jos vaniljauute ei ole vielä valmista.)

Sulata vesi, sokerit ja voi. Kiehauttele pari minuuttia lempeällä lämmöllä koko ajan hissukseen sekoitellen. Ota siirappi lämmöltä ja lisää vanilja. Valmista!


Vaniljasiirappi on taivaallista! Sitä voi käyttää leivontaan, jälkiruokiin, juomiin, amerikkalaisten pannareiden, lättyjen, jäätelön ja minkä tahansa ihanan makean maustajana. Jos kahvin kanssa tekee mieli tarjota suloista likööriä, se onnistuu myös tällä siirapilla 50:50 suhteella siirappia-vodkaa ja likööri on heti tarjottavassa kunnossa. Lurauta siirappia kahvin sekaan ja saat vaniljasiirappikahvia tai lisää vaniljasiirappia lämpimiin drinksuihin.. voi pojat mitä herkkua! Valuta siirappia kermavaahdon päälle kaakaossa, valele sitä tuoreen bostonkakun, muffinsien, omenapiirakan tai räiskäleiden tai pannarin päälle. Lämmitä siirappi ja valuta sitä jäätelön tai marjojen päälle. Mihin tahansa voi lisätä siirappia, jalostuu suloisista suloisimmaksi kun käyttää vaniljasiirappia. Se on todella hyvää! Tuossa karahvikuvassa näkyy miten aivan kylmän siirapin pintaan nousee voihuntu siirapin oltua yön yli jääkaapissa. Siirappi siis kannattaa lämmittää tai siivilöidä käyttöön jos sitä ottaa suoraan jääkaapista, jossa siirappi säilyy noin viikon valmistuksen jälkeen.  

Itse tehty vaniljahuulirasva

On myös se aika vuodesta, jolloin huulirasvaa alkaa kulua puikko puikon perään. Tein yhdellä seisomalla koko talven satsin kerralla, eli 20 huulirasvahylsyllistä itse tehtyä ihanaa. Toki näistä muutama menee muillekin huulille, ei sentään ihan vain omilleni, vaikka olenkin huulirasvan suurkuluttaja.


Kuvassa näkyy vaniljahuulirasvan raaka-aineita. Kaikki raaka-aineet (paitsi vanijauute) sekä hylsyt ovat Limepopista hankittuja. Teen huulirasvaa nykyään summittaisin määrin, joten tuossa on raaka-aineita suunnilleen näin:

1 rkl kookosöljyä
1 rkl mehiläisvahaa
1 rkl Shea-voita
50g kaakaovoita
2 rkl jojobaöljyä
1 tl vaniljauutetta (voi käyttää myös kosmetiikkakelpoista eteeristä vanilja-aromiöljyä 5-6 tippaa)
5-6 tippaa eteeristä appelsiiniöljyä (kosmetiikkakelpoista)
Haluttaessa sävyä, hieman Mica-väriä (harjattua pronssia eli luonnollista rautaoksidi-jauheväriä)

Voit ja vahat sulatetaan, lisätään jojobaöljy, mica-väri ja vanilja sekä appelsiini. Kiinnitä huulirasvahylsyt yhteen ja valuta teelusikalla hieman huulirasvaliuosta hylsyn pohjalle. Laita hylsyt jääkaappiin, jotta huulirasva kovettuu hylsyn pohjalle tulpaksi. Lämmitä huulirasvaseos uudelleen pikaisesti ja valuta seosta hylsyihin kunnes ne ovat täysiä. Anna huulirasvahylsyjen kovettua jääkaapissa. Itse käytän tuota Mica-väriä huulirasvoissani. Se antaa hitusen sävyä huulirasvalle. Kun Micaa lisää, se tuntuu olevan aivan huikean vahva sävynä, mutta kun huulirasva kovettuu, väri himmenee huomattavasti ja huulirasvaa huulille siveltäessä sen sävy on enää hyvin hienoinen. Jos siis haluaa selkeästi erottuvaa sävyä, Micaa pitää lisätä enemmän kuin kuvan maustelusikallisen.



Tällaisin elkein tänään Jovelasta nakutellaan ja toivotellaan kaikille vaniljan suloista syyskuuta! Täällä hissukseen jo pukinkonttia täytellään, kuten ennen oli tapana tehdä. Siinä samalla kun tekee itselle, tekee jollekin toisellekin. Yhdelle maistuu pikkelssit, liköörit ja hillot, toinen arvostaa itse tehtyjä voiteita, kuivattuja yrttejä, harmittomia rohtoja, yrttisuolaa ja huulirasvoja. Moni rakastaa vaniljaa. Edessä olisi siis vielä rentouttavien vaniljakynttilöidenkin valmistusta.. On valtavan hauskaa kasailla pieniä lahjakasseja, -koreja ja -rasioita täyteen itse tehtyjä juttuja. Olen nyt pyrkinyt katselemaan kirppiksiäkin sillä silmällä, että löytyy muutama kaunis wanha rasia, jonka voi ojentaa edelleen täynnä itse valmistettua kosmetiikkaa ja ryytimaan satoa. Sellaisia pieniä asioita, jotka kertovat saajalleen tämän olleen ajatuksissa silloin kun satoa korjattiin tai kun syksyn sade valui pitkin rännejä ja tuvassa puuhailtiin pienten askareiden parissa.

Siispä, suloista sunnuntaita suuntiinne siellä! Olisi muuten hauskaa kuulla mitkä ovat sinun syystuoksujasi ja millaisia ovat syksyn lempipuuhat jos sellaisia on! Kaikillehan syksy ei ole erityisen ihanaa aikaa ja olen itsekin alkanut nauttia siitä tähän tapaan vasta Jovelan myötä, mutta monen mielestä syksy on varsin kivaa aikaa, ehkä sinunkin siellä?

Ps. täällä on hieman kurkkukipua. Kuka söi ennakkoon kaikki moiseen vaivaan tarkoitetut itse tehdyt salmiakkipastillit? Jäljet johtavat sylttytehtaalle ja allekirjoittaneen sormenjäljet ovat löydettävissä.

Lämpimin terveisin

Jovelan Johanna

10 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos :) Vanilja on niin ihana tuoksu ja maku!

      Poista
  2. Ihanan tuoksun voi aistia täällä saakka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et usko, millaisessa vaniljahumassa täällä oltiin yhden päivän! ;)

      Poista
  3. Mistä ihmeestä näitä ideoita oikein ammennat?:) Niin ihanaa ja inspiroivaa taas lukea juttujasi - ja todellakin tuoksut tulevat läpi läppärin näytön:D
    Tällaisia lahjoja on kyllä ihana antaa ja saada♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ;) Olisi niin paljon kaikkea kivaa, mitä haluaisi kokeilla ja mistä innostua jos kaiken voisi tehdä. Joskus on kyllä tosi kivaa heittäytyä jonkun yhden pienen jutun äärelle, vaikkapa juuri vaniljan, ja pohtia mitä kaikkea kivaa juuri siitä saisi tehtyä :)

      Poista
  4. En varmaankaan muistanut kiittää huulirasvaohjeesta, kun edellisen kerran siitä kirjoitit, joten nyt ISO KIITOS! Tilasin silloin heti luettuani yöllä :-) Limepopista tarveaineet ja tein 17 hylsyllistä mangon tuoksuista huulirasvaa. Nyt on enää kolme jäljellä, joten on uuden tilauksen paikka. Vaniljaa itsekin ajattelin, sillä jostain syystä mango nyt jo vähän tökkii...

    Oletko muuten kokeillut uuttaa valkoapilaa? Sitäkin kun varmaan kasvaa teidän niityillä. Tämä tuli mieleeni, kun mainitsit kynttilät. Olen joskus hankkinut, yhden tuoksuteltuani, ison laatikollisen valkoapilan tuoksuisia palkkikynttilöitä ja tuoksu on niin upea, että olen poltetuista säästänyt kaikki jämät, jotta voin uudelleen valaa ne vaikka kahvikuppikynttilöiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, miten hauskaa! Itse tehdyt huulirasvat on niin tosi hyviä monella tapaa!

      Valkoapila on aivan ihastuttava tuoksu. Meilläkin oli tuossa yksi Paratiisipajan valkoapilan tuoksuinen kynttilä. Se kynttiläpajahan sijaitsee tuossa naapurikunnan puolella ja Kustavin käsityöpaja on meidän vakkarivierailukohteita :)

      Poista
  5. Nyt olisikin tosi järkevää ruveta jo miettimään joululahjoja. Itsellä vain ajatukset tuppaavat olemaan juurikin sadonkorjuussa ja ennen kaikkea omenissa, joita on taas hätkähdyttävän paljon...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on tänä vuonna tulossa talviomenasatoa. Se on aivan ihanaa, koska meidän 2 ainoaa satoa tuottavaa puuta on niin vanhoja, etteivät enää tee satoa juurikaan :) Ties vaikka täällä päästäisiin siiderin tekoon :)

      Poista

Kiitos kun kommentoit!