jovela

jovela

sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Yksikätisen jouluvalmistelut

Tänä(kin) vuonna Jovelan joulua tehdään maltillisin elkein. Oli tarkoituksena kääriä muutamia paketteja kuluvana viikonloppuna ja tehdä joululaatikot, ehkä perheen perinteinen joulukakkukin, mutta eipäs tuo nyt onnistu, vaikka mieli tekisi. Käsi ei nyt vaan kestä mitään ylimääräisiä hauskoja, kun ei meinaa oikeen kestää tavallisia arkisia työasioitakaan kipuilematta kiukkuisesti. Sellaista se on, kun kohdalle osuu ja ainoa hoito on nollata vaivan aiheuttaja, eli rasitus. Sitä rasitusta taas ei voi juuri nyt työsaralla ihan toivotulla tavalla karsia, joten pitää karsia vapaa-ajan iloista sen mitä pystyy ja ottaa sitten tuo itse jouluaika levon, rentoutumisen ja loman merkeissä - jospa bursiitti-ilkiö siitä sitten ymmärtää poistua areenalta.

Joulu tulee niin tai näin, eikä meillä isännän kanssa mitään hullunmyllyä muutenkaan ole ollut ajatuksena järjestää. Olemme kahden elukoiden kanssa ja tehdään mitä lystää. Isäntä on ottanut arjen pyörittämisen harteilleen likimain yksin, kunnes emännän käsi taas kestää ja joulua ollaan laiteltu hieman nurkille sen verran mitä on huvittanut. Pieniä juttuja vainen, siellä ja täällä. Mitään uuttakaan ei meinata hankkia tänä vuonna.

Jos ei muuta, niin Jovelan pääovi ainakin on komeimmillaan näin jouluaikaan. Pitäähän julkisivun olla kunnossa, kuten sanotaan! On sammalta, jäkälää, valoa, havua ja omenoita, jotka sitten keväällä kierrätetään tomaattilan lannoitteeksi.


Ilmojen puolesta voisi olla mitä vaan. Täällä sataa vuorotellen vettä ja lunta ja kaikkea sen väliltä. Välillä paistaa aurinko niin kirkkaasti ja sitten saattaa taas olla suorastaan kaatosadetta. Ei ole ollut saunavedestä pulaa, tai lisälämmitykselle tarvetta. Meillä on yhä edelleen, joulukuun puolivälin paikkeilla vain salissa sähköpatteri päällä. Se on ainutlaatuisen erikoista se. Tässä talossa kun ei ole mitään lämmitysjärjestelmää, vain uunit, paitsi mainitussa salissa, jossa ei ole toimivaa uunia lainkaan. Irtosähköpatterit ovat siis edelleen kesälomalla. Mahtavaa!

Kammarissa ja tuvassa tuoksuu hyasinteille - ne ovat lempijoulukukkiani, joita ilman joulu ei tule. Muutama lempikoriste on nostettu esille, omenapyramideja on siellä ja täällä ja tuvan kuivatusorren kattoteline pitelee itsenäisyyden kuusen kävyistä tehtyjä koristeita. Riittää joulukoristeiden osalta meille nämä. Tupa itse punaisine tapetteineen ja kupareineen on sellainen koko vuoden jouluhuone, ettei se liikaa kuorruttelua tarvitse ollakseen jouluinen.


Onpa huikeaa ajatella, ettei tässä ole montaa kuukautta kun jo kevät antaa merkkejä tulostaan. Luonnonvaloa sitä kaipaakin, ovat illat kovin pitkiä kun ne pitää aloittaa jo päivällä, vaikka toisaalta kirkkaalla säällä tähtitaivas on aivan voittamattoman hieno. Mutta, pihalla on aivan sysimustaa, ellei kuu loimota taivaalla. Hyvä kun rakennukset erottaa pimeydestä.

Gerdan kuistillekin laitettiin pieniä valoja ilman tulipalovaaraa. Meillä on ollut jo pari vuotta käytössä nämä Clasulta ostetut led-kruunukynttilät, jotka toimii kahdella AA-patterilla. Yksillä pattereilla ollaan pärjätty aina koko talvi ja sitä ennen osan syksyäkin! Täksi talveksi led-kynttilät siirrettiin Gerdan kuistille ja ikkunoille.


Näin lyhyisiin terveisiin jää nyt sunnuntaipostaus, jotta käsi saisi yhden kunnon lepopäivän. Palaan kyllä vielä ennen joulua jutustelemaan tänne, mutta ensi viikonloppu on meillä kovin kiireinen, enkä välttämättä ehdi tänne kertomaan kuulumisia.Mutta, kuunnelmavinkki pitää silti laittaa! Nimittäin omiin lapsuuden jouluihin kuului vahvasti myös kuunnelmat. Ei ollut joulua ilman Noita Nokinenän hauskaa joulutarinaa, ja niitä kuuntelen edelleenkin jouluvalmisteluiden viihteenä. Toinen lapsuudesta saakka mukana kulkenut kuunnelmasarja on ratkiriemukas Knalli & Sateenvarjo, joka kertoo kahdesta varsin tohelosta brittiläisestä virkamiehestä, joiden tuumaan tarttuminen johtaa aina jos millaiseen sähellykseen. Yle on julkaissut myös näitä hauskoja kuunnelmia kuunneltavaksi Areenassa, siis Nokineniä ja Knalli & Sateenvarjoja, joista heitän vinkkinä nyt viimeksi mainitun sarjan jakson Kirje Joulupukille, joka on sangen poskilihaksia koetteleva tarina. Mikäänhän ei voi mennä pieleen.. Taattua brittihuumoria loistavin suomalaisin ääninäyttelijöin. Viihdettä kerrassaan!

Ennen seuraavaa postausta löydät meidät halutessasi instasta, jonne saattaa jokunenkin kuva aineellistua ennen jouluviikkoa :)

Joulunodotuksen iloa suuntiinne toivotellen

Jovelan Johanna

23 kommenttia:

 1. Paranemista! On teillä kutsuva sisääntulo. Tuollaisesta havuköynnöksestä olen haaveillut meidänkin pariovien päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo taisi jostain alesta löytyä ja omaan makuuni saisi olla paksumpi ja hieman pidempikin, mutta kelpaa, kelpaa ;) Ehkäpä joskus löydän jonkun toisen tuohon tuuhennukseksi ;)

   Poista
 2. Niin kaunis on Jovela jouluasussaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, Anni :) Joulu on koreilevaa aikaa, täälläkin ;)

   Poista
 3. Ihanaa joulun odotuksen ja valmistelun aikaa. Toivotaan, että bursiitti pian helpottaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa sinne, Anu :) Tämän vuoden joulu saa tulla kuten tulee. Tulee se sieltä kuitenkin ja nauttia voi ilman mittavia valmisteluitakin, päätin. Tämä bursiitti on kyllä sanonko mistä :P Oikeassa olassa vielä, tietenkin ja valitettavasti taitaa olla jonkin vaurion synnyttämä, jatkuvaa samaa rasistusta, koska se tuntuu oireilevan enemmän ja vähemmän turhan säännöllisesti. No, sekin on mitä on ja sen mukaan mennään. Sormet liikkuu ja syyhyää jo kohti seuraavaa satokautta, joten kiukutelkoot sitten. En meinaa liikaa antaa hidastaa menoa ;)

   Poista
 4. No nyt jos koskaan olis se Havukka-ahon ajattelija-Konstan välikäsi kova juttu ;) Mutta toisaalta on sangen terveellistä välillä antaa Elämän puuttua peliin. Tehdään se mikä voidaan, yleensä silloin siivilöityy listalle vain ne elintärkeät tai nautinnollisimmat jutut.
  Paranemispuhalluksia silti sinne ja joulumieltä kans,
  Lähettääpi Keekis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välikäsi! Sepäs kelpaisikin! Tai sitten kokonainen sarja lisäkäsiä, kuten hindujen jumalattarella. Voisin huitoa joka suuntaan ja pari kättä puuhailla ihan omiaan muista piittaamatta :D Ja juurikin noin. Kun ei voi tehdä ihan kaikkea mitä mieli tekisi, tulee tehtyä sellaisia, joita ei ajatellutkaan tekevänsä, ja otettua eri tavalla iisimmin. Iloisin joulumielin täällä mennään kohti aattoa ja meillä on oikein hauskat suunnitelmat isännän kanssa jouluksi. Se tulee sisältämään runsaasti mitääntekemättömyyksiä ;)

   Poista
 5. Jovelassa näyttää niin jouluiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on kovin helppoa heittäytyä jouluisiin tunnelmiin. Vanhat talot ovat sellaisia. Niillä on joulun sielu :)

   Poista
 6. Jouluista tunnelmaa Jovelassa <3
  Kukkien kasteluun on sadevettä riittänyt ja koirakaverikin juo mieluummin sade- kuin kraanavettä kun sitä on tarjolla. Mutta nämä pari kuivaa päivää ovat olleet tervetulleita. Tiistain sääennuste lupaa taas vettä kaikissa muodoissa tulevan, otetaan sekin vastaan kun annetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä vettä piisannut, herranen aika! Täällä on takuulla viimeisen viikon aikana satanut enemmän vettä kuin koko viime kesänä yhteensä. Huomiselle on ennustettu kovaa myräkkää. Saapas nähdä miten käy, kun maa ei ole jäässä ja jos puiden päälle tulee paksulti märkää lunta, saattaa puita kaatua linjoille. Meillä ei mitään hätää täällä ole, vaikka sähköt menisivätkin, mutta kyllähän se harmia tietysti tuo tullessaan arkisin, kun töitä pitäisi tehdä. Pidetään peukkuja, että myräkät sataa merelle :)

   Poista
 7. Voi koitahan silti levätä, että käsi paranee. Niin kaunista ja eikö olekkin hyvä kun ei ole ollut lisälämmitykselle tarvetta, kaikki säästö on kotiinpäin. Kaunista ja rentoa eloa Jovelaan ja muista välillä päästää mieskin lepotilaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä! Ellei alkuvuosi tuo tullessaan pitkiä kireiden pakkasten kausia, meillä taidetaan tehdä lämmityseuroenkat tänä talvena. Niin on ollut leutoa, ettei olla viitsitty edes kantaa pattereita Gwerdasta tänne talolle kuin salin kahden pikkupatterin verran.

   Lungnia joulunodottelua sinnekin :)

   Poista
 8. Tänään olin Loviisan vanhojen talojen joulussa. Oli ihanaa. Siltä näyttää myös Jovelan joulu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, sinne joskus haluaisin itsekin mennä käymään. Mitä kuvista olen nähnyt, niin Loviisassa on aina kaunis joulutunnelma :)

   Poista
 9. Onpa kutsuva joulusisäänkäynti! Nuo omenat tuovat kivan tunnelman. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omput on niin herttaisia ja halpojakin koristeina! Ne pysyy kivoina kuukausia, vaikka välillä jäätyvät ja sulavat ja sitten lopputalvesta kun menevät nahoissaan jo ihan mössöiksi, ne voi kipata kasvatuslaatikoihin lannoitteeksi. Win-Win suorastaan! :)

   Poista
 10. Hei, Aiotko enää kirjoittaa blogia? Tykkään niin kovasti että harmittaa vietävästi huomata että välillä on useita viikkoja ettei blogissasi tapahdu mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)

   Toki kirjoitan ja olen pahoillani, että välillä täällä tosiaan on taukoja. Olen välillä kiinni töissä ja työreissussa siten, etten ehdi kirjoitella blogia lainkaan :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!