jovela

jovela

sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Paluu arkeen

Tässä on taas muutama viikko hurahtanut omissa puuhissa työn äärellä ja vuosikin on ehtinyt vaihtua. Nämä talvet muutenkin tarjoavat sangen laihasti kerrottavaa, kun puutarha on talviunillaan ja talossa ei tapahdu juuri muuta kuin sitä ihan tavallista arkea ja töitä, jotka ajoittain vievät koko akan mennessään. Olin  hyvän tovin reissussakin, jonka myötä paluun kotiin on taas ollut kerrassaan makoisaa. On aika palata taas arkeen ja sunnuntaipostauksiin!

Vuosi on vaihtunut ja on uusien suunnitelmien aika! Vuoden vaihtuessa sitä jotenkin virkistyy ja alkaa suunnata ajatuksiaan kohti kevättä ja kesää, lähinnä puutarhan seuraavaa satokautta. Tässä vaiheessa meillä on jo sen verran elämää takana tässä talossa, että seuraavan satokauden suunnitelmat tulevat melkein itsestään. Sitä jo hieman ymmärtää mitkä kasvatettavat viihtyvät täällä, mistä on meille muutakin kuin vain kasvattamisen iloa ja ehkäpä sellainen kiihkein kokeilun terä on jo taittunut. Varmuudella kuitenkin vuoden vaihtuminen käynnistää siemenluetteloiden selailun ja puutarhasuunnitelmat tulevalle keväälle ja niin on käynyt tänäkin vuonna. Valon päivittäinen määrä lisääntyy ja siemenluetteloiden sivut kääntyvät hiirenkorville nurkistaan.


Viime vuoden puutarhapuuhista tämä siemenrengasidea oli varmasti antoisin. Vaikka täällä on nyt jo muutaman vuoden ajan kasvateltu itselle syötävää, yhä edelleen ollaan ihan uunoja sen suhteen mikä mullasta nousevista on toivottu taimi ja mikä rikkaruohoa. On jopa käynyt niin (2016), että olen nyppinyt melkein koko penkillisen porkkanaa rikkaruohona ja laatikkoon jäi mielestäni porkkanan alkujen näköisiä rikkaruohoja kasvamaan. Onmy! Se harmitti sen verran, että viime kesälle kaikki suoraan kasvatuslaatikoihin kylvetyt siemenet laitettiin vessapaperirullista leikattuihin renkaisiin. Ja se toimi! Voi miten helppoa oli pitää kasvatuslaatikot ruodussa, kun varmuudella tiesi renkaiden ulkopuolella kasvavien olevan rikkaruohoja ja renkaiden sisällä kasvavien olevan todennäköisemmin sitä mitä pitikin. Kesän aikana paperirenkaat maantuivat multaan. Nuo vessahuuhtelukelpoisiksi mainostetut toimivat myös hyvin, ne lösähtivät kastelun myötä, mutta jättivät valkoisen renkaan multaan riittävän pitkäksi ajaksi, jotta niitä saattoi käyttää tässä mielessä. Tänä vuonna ehdottomasti kylvämme siemenet tällä tavalla uudelleen.


Ehdin tässä jo tekemään alustavaa kasvatussuunnitelmaa, johon taatusti tulee muutoksia tavalliseen tapaan, kun vastaan kuitenkin tulee joku uusi innostava kasvatettava.  Osa aiemman satokauden kasvatetuista nousee uudelleen, jos vaan elävät yli talven kuten aiemmin ovat tehneet ja viime vuonna säilöimme ensimmäistä kertaa siemeniäkin runsaasti. Monivuotisia kasvatettavia meillä on vaikkapa piparjuuri, jotkut monivuotiset yrtit ja maa-artisokka. Satokaudelle 2018 varmuudella kasvatamme lisäksi tavallista ruokaperunaa, sinistä/lilaa perunaa, pinkkiä perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, sipulia, valkosipulia, yrttejä, lilapalkoherneitä, kurpitsaa ja mansikkaa. Kasvihuoneissa saa tavalliseen tapaan kasvaa runsaasti erilaisia tomaattilaatuja, kurkkua ja paprikaa, mutta varmaan myös jotain ihan uuttakin. Viime vuonna istutetut vadelmat tekevät toivottavasti kunnon sadon nyt tulevana satokautena. Noin muuten viime vuonna marjasatokausi oli kyllä hyvä. Erityisesti mustaherukkaa tuli paljon. Tänä vuonna sitten odotellaan hyvää vadelmasatoa!

Jos viime kesä oli sään osalta outo, niin sitä on kyllä tämä talvikin ollut. Vuoroin vaikka mitä, muttei kauaa ja sitten taas jotain muuta. Tässä esimerkiksi on kaksi peräkkäistä päivää meillä. Toinen on kuin maaliskuu ja toinen postikorttitalvi.


Välillä on ollut myrskyjä ja sähköt menneet niin meiltä kuin monelta muultakin taloudelta. Meillä se ei suurempia huolia aiheuta, mutta pohjoisessa on ihmiset olleet kovilla, kun sähkökatkoksia on saattanut olla viikonkin verran, eikä nykyiset kodit toimi harmeitta ilman sähköä. Kovia pakkasia ei ole ollut täällä meillä lainkaan - talven toistaiseksi kovimmat miinuksetkin osuivat juuri sille viikolle, kun emme olleet kotona ollenkaan. Lumitöihin ei ole uhrattu hikeä ja aikaa, koska se mikä on alas tullut, on kadonnut sateiden myötä seuraavana päivänä. Erikoinen talvi tämä 2017/2018. Meillä on lisälämpöpatteritkin edelleen kesälomalla Gerdassa. Ollaan pärjätty ilmankin.

Nyt loppuviikosta on ollut jotenkin keväinen olo muutenkin. Talvihan ei ole vielä likimainkaan ohi, mutta valon määrä kasvaa selkeästi joka päivä. Valo ja ilma on erilainen ja tuoksuu kevään lupauksilta. Hyvinhän tässä ehtii vielä tulla vaikka millaiset pakkaset ja lunta pitkänkin puntin verran, mutta silti tällä viikolla ilmassa on ollut kevään ensimmäisiä viestejä. Valo viipyy horisontissa pidempään ja sen sävy on muuttunut. Lehtopöllöt huutelee yössä itselleen siippaa ja peurat ovat siirtyneet meidän puolelle peltoja - se tuntuu tapahtuvan aina näihin aikoihin jos on leutoa.

Tänä viikonloppuna on muuten lintujen pihabongausviikonloppu. Oletteko osallistuneet? Meillä käy niin kiva kokoelma erilaisia lintuja ja yksi erikoisempikin vieras lintulaudalla, että on hauskaa raportoida niistä Birdlifelle.

Meillä alkaa pieni sisäremppaosuus tässä pian, kun asetutaan kunnolla takaisin taloksi kotiin. Tuolla makkarissa saatetaan muutama kesken jäänyt juttu päätökseen ja sen huoneen rooli tulee myös muuttumaan enemmän meidän tarpeita vastaavaksi. Tästä lisää ensi viikolla

Keväämmällä myös etupihalle tulee muutos, se ei vaan taivu siihen rotiin, johon yritämme sitä saada, joten plan B otetaan käyttöön.

Uusi vuosi, uusia puuhia - kuten aina. Täällä ei hommat tekemällä lopu, eikä ole väliksikään. Talvisin vedetään henkeä ja sitten taas mennään. 2018 ei varmaankaan ole yhtään sen vähäpuuhaisempi kuin aiemmatkaan vuoden.


Mitä teille kuuluu vuoden vaihduttua? Uusia suunnitelmia tiedossa?

Lämpimin terveisinJovelan Johanna

11 kommenttia:

 1. Hyvä idea merkitä taimet, meillä pitäisi peittää harsoilla sillä harakat nokkivat kasvimaalla kaiken mahdollisen. Olen välillä ihan hesteessä niiden lintujen kanssa.
  Valon määrä on lisääntynyt huimasta, tällä viikolla huomasin että ajelen töistä kotiin valoisaan aikaan, voi onnea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä viikolla myös täällä huomattiin valon lisääntyminen ja iltahämärän etääntyminen myöhemmäksi. Nopeasti se taas tästä menee siihen, että aamu valkenee jo kukonlaulun aikaan ;)

   Me tykästyttiin viime keväänä pleksien alla kasvattamiseen. Pleksejä siis lisää tulossa tänne. Ei hypi linnut lootissa ja satokausi aikaistuu, kun pleksien alla on lämmintä :)

   Poista
 2. Tuo vessapaperirulla idea pitää laittaa kyllä korvan taakse! Täälläkin on vähän (salaa) tehty jo suunnitelmia, että mitä sitä tänä vuonna kasvattaisi ja mitä taas ei.. Perunaa ja sipulia ainakin (ei ole niitä tarvinnut koko talvella kaupasta ostella, mikä on kiva) kesäkurpitsaa, se tuottaa joka vuosi aina niin hyvin satoa! Ja tietysti perinteiset salaatit ja yrtit ym. Jos sitä vaikka tänä vuonna saisi aikaiseksi tehtyä sen oman mansikkamaan.. siskolta saisi myös vadelmantaimia jajajja...😂 että ihan loputtomat suunnitelmat jälleen😁 Ihanaa kun on ruvennut taas valostumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin niin iloinen tuon rullajutun toimivuudesta, että täällä on aloitettu jo hylsyjen kerääminen taas. Koskaan aikaisemmin ei ole kasvatus lootat olleet niin rikkaruohovapaita, kun ne roskataimet sai nypättyä pois heti kun pilkistivät mullasta. Päivittäin kurkkasin lootiin ohi kävellessä ja nipsin pois jos jotain näkyi.

   Noihan se menee ;) Justiinsa noin: "ja, ja, ja, ja.." ja sitten on ihan ihmeissään, miten kasvatettavien määrä onkin laskettavissa kymmenissä lajeissa :D Aivan varmasti täälläkin taas vähän lähtee lapasesta, mutta ehkä kuitenkin hillitymmin kuin aikaisemmin ;)

   Poista
 3. Heissan taas pitkästä aikaa..minäkin palailin hieman takkuillen tänne blogimaailmaan :) eihän täältä oikein poiskaan osaa olla :) meillä ei paljoa ennätä piha suunnitelmia tekemään..tai siis kun voisi suunnitella, mutta ei ole toteuttajaa, koska itsellä kaikki aika menee tässä lapsikatraan hengissä pitämisessä ;)
  kiva kyllä lukea aina sinun touhuistasi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on siinä mielessä kiva tilanne, että itselläni pahimmat työsumat osuu juuri loppuvuoden pariin viimeiseen ja alkuvuoden kahteen ensimmäiseen kuukauteen, joiden aikana ei pihalla voi mitään tehdä, eikä sisällä oikeen enää huvita tehdä mitään suuritöistä. Loka-helmikuu on meillä sellaista "muuta kuin kotoilua" -aikaa, mutta kun se aika on ohi, alkaa hirmuinen keväthuuma ja sen myötä tietty tuo puutarhamyllääminen ja kevään kuumeinen odottelu.

   Parasta aikaa vuodessa monella tapaa!

   Tsemppiä lapsikatraan kanssa! Siinäpä on savottaa kerrassaan! ;)

   Poista
 4. Hei Johanna, olipa kiva lukea sunnuntaipostauksesi pitkästä aikaa. Meillä Oulussa ollut ihanasti lunta eikä ole pitkään aikaan kokonaan sulanut vaikka lämpötilat ovat paljon vaihdelleetkin. Talvi ollut runsasluminen. Lapsuusajat tulleet mieleen kun silloin talvi oli talvi ja
  lumi oli ihanaa �� Pitkä joululoma oli itselläni jooganohjauksista, mutta nyt ovat 5 viikkoryhmääni päässeet mukavasti käyntiin. Päiväkin on kivasti jatkunut ja tietty tuo lumisuus on vaikuttanut ja ei pimeä aika ollut niin pimeä kuin vähälumisena talvena. Villasukkien kutomisinnostus nostanut päätään ja pipokin tuli neulottua. Mielenkiinnolla odotan kuvia tulevasta makuuhuoneen remontistanne ja puutarhasuunnitelmistanne. Mukavia talvipäiviä Jovelaan ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kuule Jovelaankin saatu lunta! On hanget korkeat, nietokset meidän mittapuulla ja pakkanen paukkuu mittarissa ja nurkissa.

   Joogaa ja villasukkia! Molemmat kiinnostaisi itseänikin kovasti, mutta ei istu pirtaan, vaikka miten yrittäisi. Jooga tekisi hyvää selälle, mutta on liian kivuliasta ja on vaan myönnettävä, että kutominen ja ylipäätään kangaskäsityöt eivät ole mun juttuja. Mieli tekisi, mutta ei vaan tule valmista alkuinnostuksen jälkeen ;D

   Aurinkoisia talvipäiviä sinne Pohjoiseen :)

   Poista
  2. Kiitos Johanna. Hienoa kun teillekin tuli lunta ja ilmeisesti on pysynytkin. Itse olen ihan pienestä tehnyt käsitöitä, välillä innokkaammin ja välillä on pitkiäkin taukoja. Villasukat on kyllä se bravuuri joita ilman en pärjää.

   Jooga, sun pitäisi voida kokeilla oikein lempeää joogaa. Uskon että siitä olisi apua selkäsi hyvinvoinnille. Omat selkävaivat ovat hävinneet joogan myötä. Tosin ei mulla mitään selkäsairautta olekaan. Useimmat mun käsitöistä valmistuu mutta ei ihan aina, ehkä joskus tärkeintä on se matka ei määränpää ;) Terkuin Maarit

   Poista
 5. Kiitos, kovasti jo odotin uutisia teiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Vuodessa tulee aina pari taukoa, kun olen niin kiinni töissä, ettei konetta katso yhtään pakollisia enemmän, eikä mitään oikeen silloin tapahtu, josta kertoisi kuulumisia :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!