jovela

jovela

sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Makuuhuoneesta vierashuone-orangeriaksi

Instaa seuraavat ovatkin jo muutamia makupaloja nähneet tämän viikon puuhistamme, mutta nyt tuolla entisessä makuuhuoneessamme, joka muuntui vierashuone-orangeriaksi, ollaan melkein valmiita. Tervetuloa siis virtuaalivilkaisulle uuteen huoneeseen Jovelassa!Koko homma lähti pohdinnosta tai oikeastaan enemmänkin huomiosta, ettei tuo huone toimi meillä makuuhuoneena. Siellä on pyöritelty mööpeleitä, jopa rakennettu paremmin tuohon tilaan sopiva sänky ja ostettu mittatilauspatja erikoismitoilla, mutta aina vaan huomattiin, ettei huone palvele tarpeitamme lainkaan. Siihen on yksi selkeä syykin: mittasuhteet. Huone ei ole erityisen pieni, se on 15m2 kokoinen, mutta mittasuhteiltaan haastava, sillä vaikkakin huone on yli 5,5 metriä pitkä, sen syvyys on nippanappa 2,7 metriä, ja kun huone on vielä joskus ollut 2 pientä kammaria ja sen puolivälin tienoilla on pätkä väliseinää (näkyy noissa kuvissa) ja väliseinän takana on kaakeliuuni, ei parisänkyä pysyvässä käytössä voi laittaa kuin yhteen suuntaan. Se sitten jätti sängyn päädyn ja ikkunaseinän väliin sen 70 cm kulkutilaa, jonka myötä niin me kuin yövieraamme kolhivat kinttujaan sänkyjen kulmiin ja tavaroiden kantaminen huoneen toisesta päästä toiseen oli haastavaa. Eikä huonetta sitten muuhun voinutkaan käyttää, kuin nukkumiseen.

Pakollinen makuuhuone?

Pohdimme onko meillä oltava erikseen makuuhuone? Tässä asiassa oletus on standardi ja jostain syystä myös meillä on ollut automaattisena ajatusmallina, että jos kodissa on enemmän kuin yksi huone, toisen niistä on oltava makuuhuone. Harvassa on ne kodit, joissa ei oletuksena jo rakennusvaiheessa olisi makuuhuonetta, mutta tarvitaanko makuuhuoneeksi korvamerkittyä huonetta aina? Lapsiperheissä varmaankin kyllä, lapsi kaipaa kasvaessaan omaa tilaa, mutta kahden aikuisen taloudessa? Tulimme siihen johtopäätökseen, että ei tarvita. Meillä on muita tarpeita huoneelle tässä 120 neliön kaksiossamme, joka talo oikeastaan on. Täällä on tupa, sali, välitila-läpikulkuhuone, jossa on vedetön vessamme ja viemäritön kylpyhuoneemme, eteinen ja sitten tuo yksi erikoisen mallinen huone, joka oli makuuhuoneemme.

Huone tarpeen mukaan

Meillä on tarve vierashuoneelle, alkuvuodesta keväälle paikalle, jossa voi kasvattaa taimia ilman, että koko huusholli on kuukausia sekaisin ja talvisin meillä olisi tarvetta pienelle orangerialle, jossa sitruuna- mandariini- ja arikoosipuumme voivat talvehtia. Tupaan ne eivät mahdu, salissa ne eivät kissojen vuoksi voi olla, mutta ihan omaa orangeriaakaan ei ole olemassa. Tämä huone on kuin tehty näitä kaikkia tarpeita varten!

1) Kun muutimme kaupungista tänne maalle,  oma "seurapiirimme" jäi sinne 200 kilometrin päähän, joten meillä käy viikonloppu- ja lomavieraita. Jos on kinkerit, yöpyjiä voi olla useitakin ja silloin olisi tarpeen yöpaikat, jotka eivät tee koko talosta yömajaa. Nyt tuolla huoneessa on arkikäytössä 1 varavuode, jonka voi levittää parivuoteeksi. Keväällä näiden tilalle tulee talon oma metallisänky, joka sekin on parivuoteeksi avautuva ja sen alle saa nuo kaksi varavuodetta piiloon. Tarvittaessa siis huoneen "orangeria-puolelle" voi levittää myös vierasparivuoteen siten, että molemmille puolille on oma sisäänkäyntinsä ja tilojen väliin voi vetää väliverhon! Hieman omaa yörauhaa ja 4 mahtuu yöpymään samassa huoneessa omissa unisopeissaan.

2) Huoneessa ei ole erillistä lämmitystä arkisin, se on siis juuri sopivan viileä sitruspuiden talvehtimiselle. Huone on myös erittäin valoisa suurten ikkunoidensa vuoksi. Sitten kun on aika laittaa taimia kasvamaan, alkaa myös hiljalleen se aika, kun talvehtivia sitruspuita aletaan herätellä kevättä kohti.3) Taimikausi alkaa tässä helmikuussa kun laitellaan esimerkiksi paprikan siemenet multiin. Sitä ja tulevaa taimikautta varten hankittiin Byggmaxista pukkijalat (5,95 kpl) ja niiden päälle laitettiin vessahuoneen ison kaapin purkamisen jälkeen vapautuneet pitkät täyspuiset hyllylevyt. Taimikasvatukselle on nyt oma paikka, joka ei ole muun tiellä ja kun kasvatuskausi on ohi, pukkijalat ja levyt saa siististi piiloon pois tieltä.Tuolle yhdelle tilapäistaimipöydälle mahtuisi yli 100 tainta ja taimien kasvettua suuremmiksi, ne voi jakaa toiselle samanlaiselle pöydälle, joka mahtuu toisen ikkunan eteen. Jos sitten sattuu isompi poppoo vieraita taloon taimiaikaan, nuo kasvatusalustat taimipöytineen voi nostaa takan ja kaakeliuunin väliin juuri siihen kohtaan, joka ennen jakoi väliseinällä tilan kahdeksi huoneeksi.


Vaatekaappimme mahtui juuri passelisti tuvan puoleiselle seinälle kuin siihen tehtynä. Se meinaan on täydelleen seinän ja oven karmin välissä, ei senttiäkään vajaana tai yli menevänä! Kaakeliuuni on ns. kylmä uuni, sitä ei voi käyttää, mutta sen sisällä poltetaan kyllä palkkikynttilöitä.

Pöydällä on puutarhakirjoja ja mandariinipuu, jossa on yksi hedelmä viime vuoden satona. Jospa se tänä vuonna innostuisi kukkimaan ja tekemään uusia hedelmiä runsaammin. Sitruuna, joka talvehtii nyt takan päällä, on jo uusia alkuja täynnä.


Ja tuolla on varsinainen vierashuonepuoli. Huoneen päätyseinä on ollut maalaamattomana siitä saakka kun se paperoitiin makulatuurilla yli 4 vuotta sitten. Muu huoneesta tapetoitiin, mutta tuo jätettiin tapetitta, koska seinän peitti suuri vaatekaappi. Nyt päätyseinä maalattiin kyyhkynharmaalla kalkkimaalilla. Kuvassa Mai, joka heti omi vuoteen itselleen, on juuri loikkaamassa päiväsängylle, joka tosiaan saadaan avattua parivuodemittaan. Arkikäytössä se ei toimisi, sillä tila jäisi taas sangen hankalaksi, mutta vierailujen ajan se toiminee hyvin.


Päivisin vuoteen päällä on päiväpeitto, joka peittää alleen ehkäpä ihanimman pussilakanan ikinä! Koirien kynnet kuitenkin rikkovat pussilakanoita, kun molemmat ajoittain petaavat paikkaansa. Tuonne vierashuonepuolelle huonetta on muuten oma sisäänkäyntikin. Ovi sijaitsee sängyn vasemmalla puolella ja johtaa välihuoneeseen.


Tällainen siitä sitten tuli ja olen ihan pökerryksissä ilosta! En malttaisi millään odottaa taimikautta ja nythän sitä ei enää odotella, vaan tänään multiin menee ne paprikan siemenet. Pitää vaan mennä Gerdasta kaivelemaan esille kasvatuslampun alusta, jotta saadaan tyypeille hieman lisävaloa ja lämpöä.

Tuossa lattialla valkoisen kaapin edessä on muuten aprikoosipuut ja kellon vasemmalla puolella takan päällä on meidän toinen sitruunapuu. Korkeampi puu valkoisella pöydällä on mandariinipuu ja oksien seasta pilkistää sen ainoa hedelmä. Pöydän alta taas pilkistää pyykkikorit. Nekin kivasti piilossa, mutta helposti saatavilla. Niin! Ja sähkötakka tosiaan myös maalattiin! Sen moderni pinta on ärsyttänyt itseäni suunnattomasti ja olin jo heivaamassa koko takkaa myytäväksi, mutta päätettiin sitten kokeilla siihen kalkkimaalia ja sehän on nyt ihan kiva! Laitoin takkaan vielä muutaman metallikoristeen maalauksen jälkeen. Takka on ihan kiva olemassa jos tarvitsee lämmittää huonetta tovin. On sievempi kuin irtopatteri ja se tarjoaa myös kaivatun laskutason talvehtijoille.


Tällainen on ollut paluu arkeen ja Jovelaan työpainotteisen kauden jälkeen. Tällä viikolla rymsteerattiin myös sitä välitilahuonetta, jossa on vedetön vessamme. Sitä järkeistettiin purkamalla iso kaappi pois ja laittamalla tilalle pienempi kaappi, joka jättää enemmän tilaa muille tilan funktioille, kuten pulsaattorille.

Missä me nukumme, mitä tapahtui ihanalle ekopatjalle?


Arvaan jonkun siellä miettivän ;) Tähän palaamme ensi viikolla jos vaan saamme valmista aikaiseksi, mutta saliin tulee nyt tarvittaessa yöpaikat neljälle ihmiselle, joista kaksi olemme me ja siitä ihanasta mittatilausekopaljasta tulee jättiottomaani! Taloon tulee siis ilman sirkustemppuja ja lattioilla seilaavia varapatjoja nukkumapaikat 9:lle ihmiselle ja toki vielä sitten, jos kinkerit kasvavat, niitä ilmapatjojakin voi vielä joihinkin nurkkiin laittaa kulkua hankaloittamaan.

Täällä jatkuu puuhat! Vieteriä kiinnittämään, siemeniä multaan piilottamaan ja muualla sijaitsevia kaaoksia selättämään siis!

Aurinkoista sunnuntaita ja alkavaa viikkoa kaikille siellä!

Lämmöllä

Jovelan Johanna

23 kommenttia:

 1. Meinasinkin laittaa kommenttiin heti ensimmäiseksi kysymyksen, että missä te sitten nukutte? ;) Mutta jään odottelemaan vastausta.

  Vierashuoneesta tuli todella kaunis, viehättävä ja tunnelmaltaan kiinnostava, mutta silti seesteinen. Kyllä nyt seurapiiriä ramppaa teillä entistä enemmän!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pilvi :) Tuolla on kyllä mukavaa hääräillä. Tällä viikolla pitäisi sitten joutaa hääräilemään sitä uutta unipaikkaa, mutta saapas nähdä saadaanko tällä viikolla valmiiksi saakka, kun arki on palannut myös töiden osalta arkeen.

   Poista
 2. Ihana. Upean näköinen tuo seinämaalin sävy. Taimipöydät näyttää käteviltä. Hyvää helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vaihtelee kivasti eri valossa tummahkosta ihan vaaleaan. Tekee tilasta mielenkiintoisen :)Noi taimipöydät on kyllä tosi käteviä ja sanoisin, että ovat puoli-ilmaisia. Yksi pöytä tuli maksamaan 12,-

   Poista
 3. Voi sinua,on ihan liikuttavaa, kuinka taitava olet suunnittelemaan ja toteuttamaan kaikenlaista, ja kuinka tämä tuo iloa arkeen. Ja nuo ihanat sitruunat..voi että, kaunista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ;D Kiitos! Ihan yksin en kuitenkaan näitä toteuttele ja iso osa jäisi toteuttamattakin jos ei olisi näppärää isäntää talossa ;)

   Poista
 4. Hienoa uskallusta järjestää oma koti omien tarpeiden mukaiseksi. Miksipä pitämään makuuhuonetta jos se ei toimi. Tila näyttää nyt ihanan avaralta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä torppa on niin täynnä tavanomaisesta poikkeavia ratkaisuja, että itsestä tuntuu oudolta kuin me ei olla tätä ajatella aikaisemmin. Mutta niinhän se on, että on uusi tai varsinkin jos on vanha talo (tai koti), sitä pitää oman aikansa asua ennen kun tuntee mikä toimii ja mikä ei - ja onneksi voi aina vaihtaa jos ei toimi! :)

   Poista
 5. Olipa kiva taas lukea kuulumisia. mutta pakko kysyä, mistä ovat nuo pussilakanat? Aivan ihanat !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja tuo pussilakana, eli tuossa on vain yksi tuplakokoinen, on tämä https://www.hemtex.fi/article/nw_willow_230x220_250x60cm_bedset?attr1_id=435 sitä on kyllä peruskokoisenakin tarjolla :)

   Poista
 6. Teillä on kyllä älyttömän viehättävää ja kotoisaa!!

  VastaaPoista
 7. Ompa kotoisan, ja mukavan näköistä! Ja miten mahtava tuo sitruunapuu! (Tääkin haluaaaa..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla sitruspuuinnostus alkoi multaan heitetyistä siemenistä ja sitten ei mennyt kauaa, kun sain poistomyynnistä mandariinipuun ostettua niin halvalla, ettei sitä voinut sinne jättää. Sitten tuli aprikoosipuut ja tuo hedelmiä nyt kantava sitruunapuu. Eikä tuossa taida vielä kaikki olla tulevaisuudessa ;)

   Poista
 8. No mutta tuostahan tuli ihan mahtava ja niin kauniskin. Nyt kyllä kelpaa vieraiden tulla kylään ja lisäksi on oma tila taimille - loistava idea! Maltan tuskin odottaa, miltä sali tulee näyttämään muutoksen jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä reteesti ja kuten Katjalle tuossa jo vastailinkin, niin ihmettelen miten tämä ajatus ei ole aiemmin syntynyt, kun se tarve on ollut olemassa koko ajan ja makkari ei ole missään vaiheessa toiminut hetkeä enempää. Näillä mennään nyt ja sitten jos ei uusi järjestys toimi, niin vaihdetaan. Tuo vierashuone-taimela-orangeria tuntuu kuitenkin niin nappivalinnalta, että se mielellään pidettäisiin noin.

   Poista
 9. Hyvät hyssykät miten kaunis lakana. Ja kaunista teillä on muutenkin!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja tuo pussilakana on tosiaan niin herkku! Hieman hintavahan se oli, mutta kun muu remppa ei montaa rahaa vaatinut, tuollaisen raaski hankkia uuden huoneen kunniaksi ;)

   Poista
 10. Todella ihanan näköistä ja tuo pussilakana on ihan mielettömän ihana :) Itse haaveilen myös jostain sitruuna tai mandariinipuusta.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!