jovela

jovela

maanantai 19. maaliskuuta 2018

Irti verkosta? - Asiaa aurinkoenergiasta

Instakanavaamme seuraavat ovat viime viikolla nähneet muutamia postauksia aurinkosähkötoimintolampuista täällä Jovelassa ja lupailin aiheesta ihan omaa postausta.

Aurinkoenergia on aihe, josta on pitänyt kirjoittaa oma postaus, parikin, ja monen monta kertaa, mutta ajankohta ei kuitenkaan koskaan ole ollut oikein oikea. Omavaraisemman elämän tavoittelussa on niin monia vaiheita ja tässä vaiheessa ei isoihin projekteihin enää lähdetä ihan tuosta noin vaan. Lisäksi aiheeseen on halunnut paneutua ihan kunnolla, josta johtuen sunnuntaipostauskin venähti maanantain puolelle, kun piti vielä tarkistaa muutamia faktoja, eikä pysähtyä ensimmäiseen väitteeseen, vaan selvitellä onko joku muukin viisas samaa mieltä ilman kassavirtaa aiheen tiimoilta. Kolmas syy sille, etten ole tästä aiheesta kirjoitellut omaa postausta on se, että aurinkoenergiavaihtoehdot kehittyvät huikeaa tahtia ja jo ihan siinä ajassa, kun hankimme ensimmäisen aurinkopaneelin möksälle, teknologia on kehittynyt paljon, kuten myös yleinen tietoisuus aurinkoenergiasta. Tietoa, eritoten vertailevaa ja tutkimuksiin perustuvaa tietoa ja vaihtoehtoja on nykyään enemmän saatavilla kuin muutama vuosi sitten. Siitä huolimatta monet kysymykset ovat pysyneet samoina ja uusiakin on tullut.

Siispä, viime viikolla meillä laitettiin omina yksiköinä toimivia aurinkoenergiavalaisimia testiin. Näillä ei mitään suuria muutoksia synny, mutta tekstimielessä palvelevat hyvin, antavat vähän käsitystä eri päivien eroista toimivuuden suhteen ja luovat pohjaa suuremmille muutoksille myöhemmin.Kuvan valaisimia on nyt 2 kussakin huoneessa, siis tuvassa, salissa ja viherhuone/ vierashuoneessa. Lampuissa on 0,9 W led-polttimot, kullakin kahden valon yksiköllä on oma aurinkopaneeli ja akku, jonka latausaika on 6 tuntia ja tuotto 14 tuntia yhdelle lampulle/ 7 tuntia 2 lampulle. Lisäksi akuilla voi ladata kännyköitä, läppäreitä, tabletteja jne. suoraan akkulatauksen aikana tai sen jälkeen, ja tarvittavat liittimet tulevat paketin mukana. Lamppujen valmistaja on Solarland j näitä on myynyt ainakin Honkkari nimellä Aurinkoenergiapakkaus.


Ja näin ne toimivat silloin, kun on pimein aika vuorokaudesta. Kuvat nappasin meidän Instan puolelta. Ei valittamista! Lamput todella ovat kirkkaita!


Yleisesti aurinkoenergiasta

Meillä aurinkoenergia on ollut tehtävälistalla jo muutaman vuoden. Sitku ja sitku on odottanut vaihetta nytkö. Asumme Lounais-Suomessa rannikon kupeella ja aurinkoa piisaa niin runsaasti, mitä sitä näillä leveysasteilla on tarjolla, joten aurinkoenergia olisi tänne mitä luontevin vaihtoehto.  Aurinkosähkö kuitenkin kertainvestointina ja oheiskuluina* vaatii jonkin verran euroja, joille on täällä ollut kiireellisempää tarvetta, joten ihan tuosta noin vaan ei tähän puuhaan olla lähdetty. Jos kyseessä olisi uudisrakennus tai jos taloon olisi täytynyt tehdä kattoremontti, tilanne olisi aivan eri, mutta satuimme hankkimaan purkukuntoisen talon, johon edellinen toiveikas omistaja oli ehtinyt juuri tehdä katto- ja ikkunarempan ennen kun mahdollisuudet ja taloelvytysinto loppuivat kesken. Lisäksi sanottakoon vielä, että aurinkoenergiamuutos muuttoamme ennen olisi ollut helpompi toteuttaa silloin kuin nyt, kun sähkölle oli tarvetta lähinnä muutaman lampun, vedettömän vessan ilmastointihyrrän ja mikroaaltouunin sekä kännyköiden ja läppärin lataamisen edestä. Kaikki muu tarve on tullut talossa asumisen myötä ja osa on hankittu oikeastaan vasta muuton jälkeen, koska ilman sitä ja tätä ei vissiin pärjätty. Toisaalta olen nyt ihan iloinen, ettei aurinkopaneeleita lähdetty lätkimään katolle silloin, sillä uusimmat aurinkoenergiakeräimet, eli ne paneelit ovat kuin jogamattoja verrattuna ihan muutaman vuoden takaisiin yleisiin aurinkopaneeleihin, joilla on paksuutta saman verran kuin ensimmäisissä taulutelevisioissa.

Tämän postauksen tarkoitus on nyt lähinnä avata ja hahmottaa energiatarvetta meidän kodissamme, meidän elämäntapamme tarpeiden mukaan meille itsellemme ja sen kautta jakaa tietoa kotitalouden energiatarpeesta ja aurinkoenergiasta muille asiasta kiinnostuneille ja ehkäpä löytää ratkaisuja omaan harkintaamme. Viralliset tiedot olen pyrkinyt hakemaan luotettavilta ja puolueettomilta tahoilta, en aurinkoenergiatuotteita myyviltä yrityksiltä, jotka kuitenkin, se täytyy sanoa, jakavat myös aiheesta erittäin avoimesti ja asiallisesti tietoa.

Mihin sähköä kuluu?

Siitähän se kartoitus on hyvä lähteä tekemään! On hyvä pohtia mihin omassa taloudessa sähköä kuluu, onko energiatarpeelle tulossa muutoksia nousevasti, laskevasti vai luuleeko tilanteen pysyvän suunnilleen samana. Virallisen valtakunnallisen tilastoinnin mukaan keskivertona n. 80%  kotitalouksien energiasta kuluu kodin ja käyttöveden lämmitykseen.

"Asumisen energiankulutuksesta 68 prosenttia kohdistui asuinrakennusten tilojen lämmitykseen, 15 prosenttia käyttöveden lämmitykseen ja viisi prosenttia saunojen lämmitykseen. Sähkölaitteiden, ruoan valmistuksen ja valaistuksen osuus oli vajaa 13 prosenttia." Tilastokeskus: asumisen energiankulutus 2016, päivitetty 2018.

Meillä tilanne on sama ja eri. Käyttöveden lämmitykseen meillä ei kulu sähköä, ellei teevettä lasketa, koska se kiehautetaan vedenkeittimellä. Muuten meillä käyttövesi lämpiää aina puulla.  Monen eri lähteen mukaan omakotitaloissa vuotuinen sähkönkulutus liikkuu keskimäärin jossain 12 000-15 000 kWh/vuosi, meillä kulutus on ollut 7-8K kWh/vuosi, josta suurin osa talvella irtopattereiden syömänä energiana. Tässä on yksi oleellinen pohdinnan paikka meille. Ennen aurinkosähkön käyttöönottoa pitäisi kunnostuttaa salin kakluuni, joka nielee useamman tuhat euroa, mutta kun salissa ainoa lämmönlähde talvisin on irralliset sähköpatterit, mitäs sitten tehdään jos sitä energiaa ei ole tarvella saatavilla tähän käyttöön? Tavalla tai toisella verkkovirtaa käyttävä lämpölähde ei pitkällä, tai edes kovin lyhyelläkään aikavälillä ole kannattavampaa kuin tuon kakluunin kunnostaminen. Tässä 150-vuotiaassa talossa ei ole koskaan ollut muuta kuin puulämmitys. Joka tapauksessa, talvi on varmaan jokaisen aurinkoenergiaa pohtivan ykköskysymyksiä, meillä ainakin on ollut.

Mitä kylmempää, sen tehokkaampaa

Olin todella yllättynyt siitä, että talvella kuitenkin saadaan energiaa kerättyä aurinkoisina päivinä, sillä matalalle nouseva aurinko on otollinen aurinkokeräinten optimaalista asentoa ajatellen ja lisäksi, mikäli talvella on lunta, lumi heijastaa auringon valoa keräinten eduksi. Aurinkopaneelit eivät myöskään tarvitse suoraa auringonvaloa, pilvinenkin päivä tuottaa energiaa jos päivä muuten on valoisa. Talvessa on etunsa meidän leveysasteillamme, vaikka energiatuotto on vähäistä. Teknillisen yliopiston energiatehokkuuden professori Jero Aholan mukaan paneelit tuottavat sitä paremmalla hyötysuhteella sähköä mitä kylmempää on. Yllättäen Suomessa aurinkopaneelit ovat tehokkaampia kuin vaikkapa Välimerellä myös Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Anders Lindforsin mukaan, mutta tosiasia on, että 90% aurinkoenergiasta saadaan Etelä- ja Lounais-Suomessa maalis- ja syyskuun välisenä aikana.  Se on seitsemän kuukautta kahdestatoista, ja sinällään hyvä juttu, mutta entä ne viisi muuta kuukautta lokakuusta helmikuulle? Jos unohdetaan nyt sähköpatterilämmitys, niin jotenkin sitä energiaa pitäisi saada talvellakin ihan perusasioihin.


Kävin katsomassa auringon viralliset nousu- ja laskuajat sekä päivittäisen valoisan ajan keston ilman hämäräaikaa meidän tarkan leveys- ja pituuspiirin 60.68°N  21.67°E mukaan, ja ne ovat

Lokakuun alussa aurinko nousee 7:39 ja laskee 19:06 = n. 11,5h
Marraskuun alussa nousee 7:58 ja laskee 16:35 = 9h
Joulukuun alussa nousee 9:14 ja laskee 15:30 = n. 6h
Tammikuun alussa nousee 9:42 ja laskee 15:31 = n. 6h
Helmikuun alussa nousee 8:52 ja laskee 16:43 = n. 8h (lopussa 7:37 ja 17:56 = n. 10h)

Täällä lokakuu valoisan ajan tuntimäärän mukaan on vielä ihan ok ja marraskuun alkupuolikin vielä n. 9h, mutta varsinainen tipahdus näkyy selvästi joulu- ja tammikuussa. Helmikuussa ollaan taas nousussa, loppukuusta valoisa aika yltää 10 päivittäiseen tuntiin.


Irti verkosta?

Off the grid -haave on kieltämättä hieman haastavaa toteuttaa Suomessa. Totaalinen irtautuminen verkosta vaatisi suurelta tuntuvia muutoksia nykyiseenkin elämäntapaan ja ajatuksena tuo mukanaan pientä huolta pärjäämisestä. Toisaalta tässä talossa, sen 150 vuotisen historian aikana on ihmiset pärjänneet suurimman osan ajasta ilman ostosähköä ja koko energiapolitiikka ja sähkön myyntihinnoittelu ärsyttää itseäni. Sähkön hinta on näennäisen edullinen, mutta kuorruttuu jos millä lisämaksuilla ja veroilla. Ainakin omassa sähkölaskussamme oheiskulut tuplaavat varsinaisen sähkön ostohinnan, vaikka miten sähköä kilpailuttaisi ja eritoten, vaikka miten kulutusta hillitsisi. Halu irtautua kokonaan verkosta on olemassa, mutta rahkeita siihen ei ehkä ole, ainakaan vielä.

Puolivälivaihtoehtona kokonaan verkosta irtautumiselle on tarjolla vaihtoehtoja, joissa kotitalous tuottaa itse energiansa silloin kun aurinkoenergiaa on tarjolla ja turvautuu verkkovirtaan silloin kun sitä ei ole tarjolla riittävästi. Ei hassumpaa sekään. Huippukuukausina ylijäämäenergian voi myydä energiayhtiölle samaa johtoa pitkin, josta ostosähkö tulee talouteen. Sillä ei kyllä rikastu ja hinnoittelu näyttää kovin sekavalta, eikä niin reilultakaan. Verkkojakelijat maksavat sähköstä pörssihinnan mukaan ja mitä nyt tänään katselin, niin viimeisen viikona aikana se on ollut n. 5-8 snt/kWh, josta luonnollisesti vielä vähennetään välityspalkkiot ja verot. Itse en ihan ymmärrä logiikkaa, jossa kuluttaja maksaa siirto- ja välityspalkkioita huolimatta siitä missä päässä johtoa olet. Jos ostat, maksat, jos myyt, maksat ja energiajakeluyhtiön kassa kilisee molemmissa tapauksissa yhtä iloisesti. Se kieltämättä ärsyttää, mutta bisnes on bisnestä ja sähköbisnes on hyvää bisnestä.

Kokonaan verkosta irtautuminen ei tällä hetkellä ole meillä mahdollista, mutta aurinkoenergian hyödyntämiseen olemme suuntaamassa ja kunnon aurinkoenergiajärjestelmä meille kyllä tulee, ehkäpä jo tämän vuoden puolella. Se toteutettaneen ohuilla paneelimatoilla, eli aurinkokatoilla joiden vuosituotto on 3,3 kW, joka voisi meille riittää, kun salin kakluuni saadaan toimivaksi. Sitä ennen tai ainakin ennen seuraavaa talvea pitää kuitenkin saada se salin kakluuni käyttökuntoon ja ehkä tehdä muutamia muita järjestelyitä nimenomaan talvikautta ajatellen. Yksi sellainen pohdinnan paikka on jääkaappi ja pakastin. Meillä lienee kaksi eniten sähköä syövää laitetta jääkaappi ja pakastin. Muuten laitteita on vähän: lamppuja, vedettömän vessan pieni ilmastointituuletin, kännykät, läppäri, TV, joka avataan satunnaisesti, radio, mikro, jota käytetään harvoin, vedenkeitin, muutama satunnaisesti käytettävä keittiölaite kuten vatkain, kuivuri ja yleiskone, pölynimuri tietenkin on ja joitain sähkötyökaluja, mutta siinä ne alkaakin sitten olla. Markkinoilla on jääkaappeja ja pakastimia, jotka toimivat kaasulla, 12 V:lla tai 230 V:lla. Niitä voi siis käyttää sen mukaan mitä on tarjolla. Talvikuukausina, kun aurinkoenergiaa ei kerry ainakaan riittävästi, laitteita voi käyttää kaasulla - yksi kaasupullotäyttö (19,90€ riittää n. 40 vrk käyttöön). Toisaalta meillä on hyvä pakastin ja jääkaappi, jotka on ostettu parin viimeisen vuoden aikana, joten tuntuisi tuhlaukselta hankkia toiset tilalle vain periaatteen vuoksi. Noin muuten meillä ei ole energia-ahneita laitteita lainkaan, sillä talossa ei ole esimerkiksi sähköliettä, modernia pesukonetta pitkine käyttöohjelmineen saati kuivaajia tai muita suurempia kodinkoneita. Ruoka meillä tehdään puuliedellä (ja rakastan sitä), pesukoneena on 15 minuutin ohjelmalla pyörivä pulsaattori ja kuivaajan virkaa toimittaa pyykkinarut.

Comme ci comme ça, kuten ranskalaiset fiinisti sanovat "niin tai näin", nyt aluksi testaamme pienimuotoisesti aurinkoenergian hyödyntämistä noilla postauksen alussa mainituilla valaisimilla, ja meillä on myös mahdollisuus ladata niiden kautta kännykät, läppäri ja isännän iPad. Jostain se on aloitettava. Näillä mennään nyt ja makustellaan ennen kun sijoitetaan euroja isommalla kädellä energiaomavaraisempaan elämään.

Tästä aiheesta olisi pohdittavaa vaikka kuinka paljon ja jatkankin aiheesta taas myöhemmin konkreettisin aurinkoenergiapakettivaihtoehdoin, kun sen aika on. Jätän tähän vielä asiasta kiinnostuneille Lappeenrannan teknillisen yliopiston artikkelin lukuvinkinkkinä.

Energistä alkanutta viikkoa kaikille siellä!

Jovelan Johanna

27 kommenttia:

 1. Aurinkopanelit on olleet meilläkin mielessä. Navetan katto olisi niille täydellinen paikka, hinta vain on estänyt vielä hankkimasta. Ostosähköstä tuskin pääsisimme täysin eroon mutta edes vähemmäksi kun saisi. Meillä sähköä kuluu n. 9000kWh vuodessa. Mietin tuota teidän omaa lukua, jäiköhän siitä nollia pois :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HAhahh OMG! Siis eikö toi luku muka ollut uskottava? :D Kiitos kun huomasit! Siinä piti tosiaan lukea 7-8K kWh/vuosi, mutta tuhatluku K jä pois nakutellessa! Korjasin sen heti tuonne. Kiitos, kiitos, kun huomasit ja sanoit huomanneesi! :) <3

   Noista hinnoista.. Ne on onneksi tulleet alas melkein rytinällä ja eri järjestelmiä tarjotaan jo energiayhtiöidenkin toimesta, mutta kannattaa vertailla tarkkaan ja myös makustella tarkkaan mitä oikeasti tarjotaan. Meille esmes Fortum tarjosi pakettia joka kuulosti ihan hyvältä - jos haluaa niitä patjan paksuisia peneeleita kattonsa täyteen vailla mitään akkujärjestelmää. Toisin sanoen energiaa ei olisi voinut säilöä yhtään oman käyttöön ja kun mitenkään ei voi huippuaikana (päivällä) sitä kaikkea kertyvää energiaa käyttää, ainoa vaihtoehto olisi ollut syöttää sitä halvalla energiayhtiölle, joka sitten myy sen kalliilla takaisin kun tarvitset sähköä :D Juu, ei, kiitos ;) Sellaisen olen myös huomannut, että kun on ajankohta tälle isommalle hankinnalle, aiotaan kilpailuttaa ja käydä messuilla ottamassa tarjouksia. Tuossa tovi sitten olisi esmes saanut ohutpaneelijärjestelmän asennuksineen n. 2000,- messualennuksella ja tuntui siltä, että hinnassa olisi ollut vielä hieman neuvotteluvaraa.

   Poista
 2. Meilläkin kahden hengen taloudessa 100 neliön talossa kulutus oli 7-8000kwh. Nyt olen oppinut elämään kahden pikkusulakkeen varassa ja maksan itseni kipeäksi siirrosta. Sähköä menee tuskin ollenkaan. Verkoton elämä kiinnostaa!!! Ainoa mikä mietityttää on haluamani iso pakastin ja se että talooni tulee vesi ja saattokaapeleiden on aina saatava virtaa. Muuten ei pätkivät sähköt olisi mikään ongelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakastin ja jääkaappi pohdituttaa täälläkin. Jääkaappi talviaikaan ei nyt niin iso asia ole, koska meillä on ruokakomero joka pysyy kylmänä talvella. Ylipäätään tuntuu, että mitä isompi jääkaappi on, sen enemmän sielä seisoo jos mitä vähän turhaakin. Jos olisi pienempi jääkaappi tai talvisin ei lainkaan jääkaappia, oppisiko sitä fiksummaksi tässä asiassa. Pakastin taas on sellainen, ettei sitä ilman mielellään olisi, koska siellä on satoa ja mm. koirien ruokiin tulevat lihat, joita haetaan paikalliselta tilalta tietyin väliajoin.

   Kuluttaako nuo saattokaapelit minkä verran energiaa?

   Poista
  2. meillä on kylmässä kellarissa saattokaapeli vesijohdossa estämässä veden jäätymistä, jos sattuisi menemään kellarissa pakkasen puolelle mitä yleensä ei tee. saattokaapeli kuluttaa hehkulampun verran ja on käytössä koko ajan talvella.

   Poista
 3. Kiitos jälleen todella hyödyllisestä tiedosta! Mulla on palanut ulkovaloina aurinkosähkölamput ja valoketjut kesät talvet jo muutaman vuoden. Ja kesällä ulkona pulppuaa suihkulähde aurinkoenergialla. Hankin nyt kyllä myös sisälle tuollaiset lamput kuin teilläkin. Jännää kuulla sit joskus suuremmista ratkaisuista. Ootte te kyl niin ihania kun jaatte tänne tietämystä! Kiitoskiitos! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on ollut ulkona erilaisia aurinkovaloja, mutta ne ovat tupanneet olemaan aika heikkoja valontuojia. Tunnelmaa tuovat kyllä :) Ja meillä oli paljussa kelluva solarisuihkulähde. Se oli kyllä kiva, piti veden vähän liikkeessä. Harmiksemme se unohtui ulos pari vuotta sitten, kun tuli ylläriyöpakkanen ja vekotin hermostui siitä heittäytyen toimimattomaksi ;)

   Poista
 4. Moikka,
  Hyvä ja kattava postaus. Epistä tosiaan tämä, että asumme ”pimeässä” maassa ja toiseksi se ettei ylimääräsähkön takaisinmyynnistä saa käypää hintaa.
  Meillähän sähköttömyys kestää vuodesta noin kaksi kuukautta, sen lisäksi matalan sähkön kulutusta on noin kuukausi. Olen ajatellut, että kaikki on kotiinpäin. Meillä tosin asutaan kahdessa kodissa ja tällä tavoin järjestely on edes jollain tavoin perusteltua. Mielestäni tekin voisitte ajatella aurinkoenergian kattavan esimerkiksi ainoastaan jääkaapin kulutuksen. Investointi tässäkin tapauksessa vie aikaa maksaa takaisin. Meille paneelien hankinta oli perusteltua kuluista huolimatta, koska muuten ei sähköä olisi ollenkaan.
  No, mitä tulee auringon valoon, viime kesä oli niin pilvinen täällä itäisenmässä Etelä-Suomessa, että energiaa ei riittänyt monen pilvisen päivän jälkeen. Meilläkin lisättiin akkumäärää, mutta silti se ei riittänyt.
  Anarkisti sisälläni kuitenkin riemuitsee niistä kaikista hetkistä, kun voi olla riippumaton ”systeemistä”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan olla vähän anarkisti itsekin tässä mielessä ;) Investointina aurinkosähkö on ihan hyvä monella tapaa. Maksaahan toki aurinkosähköjärjestelmät, mutta ne myös vähentävät kuluja, joita menisi joka tapauksessa. Jos suurimman osan sähköstä edes sen 7-8kk ajan saisi tuotettua itse, investointi ei kovin montaa vuotta vaatisi maksaakseen itsensä takaisin ja sen jälkeen mentäisiin jo tuoton puolelle. Meillä sähköä kuluu noin ylimalkaan maltillisesti, mutta salin lämmitystarve nostaa sen kulutuksen talvisin kattoon. Se asia pitää nyt ihan ensin hoitaa pois ;)

   Poista
 5. Olipa mielenkiintoinen postaus! Noista aurinkolampuista olisin kysynyt että onko se aurinkokenno teillä ulkona vai riittääkö että se on ikkunalaudalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ikkunalla ovat :) Salissa kahden ikkunan välissä, ettei kissat leiki johdolla, viherhuoneessa paneeli on kallellaan pöydällä ja tuvassa se on ikkunapenkillä. Näiden lamppujen paneelit ei oikeen siedä vettä ja suositellaan pitämään kuivina, joten ei taideta viedä niitä ulos ollenkaan :)

   Poista
  2. Oi tuhanet kiitokset! Lisään nää lamput niin mökin ostoslistalle, ratkeaa se pimeän nurkan ongelma. Vanha mökki, eikä tummuneita lautoja vaan raaski maalata. <3

   Poista
 6. Hyvää juttua taas, tänkjuu! Meillä kävi taannoin kaksi nuorta miestä salkkuineen, kuin Erään Nimeltämanitsemattoman Uskonlahkon edustajat konsanaan. Kauppasivat oululaisen aurinkoenergiayhtiön systeemeitä kotiimme. Laskeskelivat, että sijoittamalla n. 13 000 e saisimme valtaosan talon sähkönkulutuksesta hoidetuksi aurinkovoimalla ja ylijäämän syötetyksi valtakunnan verkkoon - juuri samoin kuin teilläkin, lähes ilmaiseksi ja ostaa sen sieltä sitten kalliilla takaisin. Ja systeemin piti maksaa itsensä, en nyt muista kuinka nopeasti, mutta ihan muutamasta vuodesta oli kyse.
  Tarjouksen suurin sudenkuoppa ilmeni "saarnatilaisuuden" lopulla: päätös on tehtävä tässä heti ja nyt. Meillä alkoi kellot soittaa ja ilmoitimme, että tehdään väyryset, eli nukutaan yön yli. Kovin pitkin hampain nuorukaiset siihen suostuivat.

  Heidän lähdettyään soitimme perhetuttavalle, joka on ekspertti kaikessa mikä liittyy sähkön ostamiseen ja kilpailuttamiseen, tekee sitä työkseen. Hän tuumasi, että jos välttämättä haluatte maksaa puolet ylihintaa, ostakaa ihmeessä! Hän voi toimittaa neljällä tonnilla kaikki aurinkosähkön vaatimat härpäkkeet pihallemme ja asennus vie reilun työpäivän.... Myös maalailut siitä, miten kennot tuottaisivat ympäri vuoden sähköä riittävästi, ovat ylimitoitettuja. Kuten Tessa tuossa kertoi, pilvinen päivä on pilvinen päivä ja se vaikuttaa oleellisesti kennojen toimintaan ja akkujen latautumiseen.

  Niinpä seuraavana aamuna ilmoitin, ettemme osta tätä pakettia. Mutta ajatus aurinkoenergiasta elää meilläkin edelleen, ainakin osaratkaisuna joko kodin tai mökin virrankulutukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. WoW! Melkoista hintaa ovat pyytäneet, vai meinasivatko laittaa naapuritkin teidän sähköille? :D Meillä modernien paneelien pakettien tarjoushinnat on liikkuneet jossain 5000 euron paikkeilla asennuksineen ja se alkaa olla ihan ok sijoituksena.

   Siihen ulosmyyntiin ei kyllä olla menossa. Siitä ei olisi meille mitään hyötyä kerrassaan.

   Tuo viime kesä oli muuten erikoinen. Puhuttiin sateisimmassa kesästä vuosikymmeniin, mutta meillä tavalliseen tapaan ei sadetta saatu kuin pari hassua kertaa, eikä ollut erityisen pilvistäkään. Kasvimaalla oli janoista porukkaa koko kesän. Jostain syystä pilvet tuntuvat välttelevän meidän aluetta. Meri taitaa siirtää ne muualle :D

   Poista
  2. Noiden energiayhtiöiden aurinkopaneelitarjoukset tosiaan liikkuvat noissa 10t + hinnoissa vaikka itse paneelit saisi murtohinnalla. Noissa energiayhtiöiden seteissä kun ei ole akustoa lainkaan (sitä kalleinta osaa järjestelmästä) eli kaikki ylimääräinen on pakko myydä heille sillä ei niin hyvällä hinnalla..

   Poista
  3. Niinpä, ja hieman ihmettelen esimerkiksi Fortumin tapaa informoida tuotteistaan. Hintaa ei ilmoiteta, ainoastaan alin kuukausimaksu ja takaisinmaksuaika 15 vuotta, joka laskimen kautta pyöritettynä ynnää luvuksi n. 16 000 euroa. Mutta sisältäähän hinta sentään paneelien lisäksi.. johdot :D
   https://www.fortum.fi/m-paketin-tuotetiedot

   Poista
 7. Mielenkiintoista juttua.
  Meille hankittiin aurinkopaneelit 2008 syksyllä. Tosin niissä virtaa glykoli, joka lämmittää käyttöveden. Silloin talossa oli vielä öljylämmitys, joten systeemi maksoi itsensä takaisin alentuneina käyttökustannuksina ihan parissa vuodessa (2,4 muistaakseni....) Taloudessa asui samanaikaisesti myös 2 aikuista ja 3 teiniä, joten lämpimän veden kulutus lienee ollut suurimmillaan.
  Sittemmin, öljypolttimen tultua tiensä päähän, päädyimme maalämpöön ja näin ollen aurinkopaneelit ovat tavallaan täysin torta på torta katolla. Mutta minnekäs ne sijoittaisi, kun niistä ei sähköä kerääviäkään pysty muokkaamaan. Asia, joka toki aika ajoin harmittaa.

  Olen ihastuksissani (ja kauhuissani) teidän minimaalisesta sähkönkulutuksesta. Pääsisipä itse edes osin samaan. (Ja meilläkin sentään on suhteessa aivan naurettavan pienet kulut tämän kokoisen omakotitalon huomioiden.)
  Kyllä, sähkössä eniten pännii idioottimaiset siirtomaksut, jotka meillä ovat noin kolminkertaiset verrattuna hyvin kilpailutettuun sähköön.

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Toivottavasti moni ottaa vinkistä vaarin. Tuo on tulevaisuutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan tulevaisuutta! Suomessakin on viimeisen kolmen vuoden aikana tuplaantunut aurinkoenergian käyttö kotitalouksissa ja luulen, että aurinkopaneeleista tulee hiljalleen ihan tavallinen osa uusrakentamistakin :)

   Poista
 8. Jos ajattelette joskus vaihtaa pakastinta niin tämä on markkinoiden vähiten kuluttavin mitä itse löysin: 200L Arkkupakastin Point PCF200led16 hinta Powerissa 299,80€ Vuosikulutus 172Kw A++ Ilmeisesti nuo markkinoiden 12v/kaasupakastimet kuluttavat enemmän. Toki tuollainen vaatisi invertterin..
  Itselläni ongelmaksi muodostuu akustojen kertakustannukset..eli jos aurinko ei paistaisi niin 900e (500aph)akuilla saisi 4pvän varavoiman tuollaisen pakastimen ylläpitoon. Tiedä sitten vaikuttaako aurinkosähkön katkon ajankohta kuinka paljon akkusähkön tarpeeseen.. oma pakastimeni kun sijaitsee viileässä eteisessä niin olisiko kulutus sen mitä kauppa ilmoittaa. Ostettuna on jo lämpötilahälyytinkin eli voisi paneelia kokeilla ja sitten vaihtaa verkkosähköön kun hälyytin hälyttäisi että lämpötila pakastimessa nousee liikaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akkujen kanssa onkin se jatkuva puljaaminen, että mikä riittää ja minkä kokoinen kannattaa ostaa ja monta. Kyllä akkujen varausasteen kyttäämisessäkin meinaa pilvisinä jaksoina mennä hermo ja silloin myös akun toimivuuden ja pitkän iän kannalta pitää miettiä mihin varausasteelle uskaltaa akun päästää. Akut vievät myös tilaa ja niiden säilytys pitää miettiä niin, että lämpötila on optimaalinen akun käyttöikää ajatellen. Akuissa tapahtuu myös itsepurkautumista ja sekin on otettava huomioon säilytyksissä ja rinnakkainkytkennöissä. Akkujen kapasiteettiin ja kapasiteettikyvyn säilymiseen vaikuttaa niin monta asiaa (eikä vähäisin ole se auringon paisteen puute kesälläkin), että turhauttaa varsinkin, kun en ymmärrä niistä mitään. Seuraan vaan sivusta sitä "kyttäämistä" ja toivoo auringon paistetta :)
   Vaihtoehtoinen verkkovirta kuulostaa kuitenkin ihan hyvältä tänne Suomen olosuhteisiin. Osittainen off grid mahdollisuus tuo kuitenkin jonkinlaista ilon tunnetta. Ja tuo arkkupakastin vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta kulutuksen kannalta.

   Poista
  2. Nihkeintä mun mielestä on se että akusto pitäisi ilmeisesti vaihtaa aina samaan aikaan eli jos haluan aloittaa yhdellä niin puolen vuoden päästä ei kannata ostaa toista akkua vaan silloin pitäisi uusia se ekakin akku ja mielellään ilmeisesti niin että ne ovat valmistettukin lähes samaan aikaan..

   Poista
  3. No just näin. Ja näinhän meillä on tehty ajatuksena "ostetaan sitten lisää", mutta lopulta hukattiin rahaa taannuttamalla uusi akku vanhan akun tasolle.

   Poista
  4. Akkujen kehitys ei ole ainakaan hinnan osalta ollut ihan yhtä hyvällä mallilla kuin paneelien. Meillä oli möksällä akku, joka riitti meidän tarpeisiin siellä, mutta täällä sillä ei olisi mitään tekemistä. Uusimmilla litium-akuilla on väittämien ja vissiin tutukimustenkin mukaan paras kapasiteetti (?) ja kokonaisteho ja vähiten itsepurkautumista, ellei ihan Teslan akuille mennä (?) mutta onpa niillä hyvillä sitten helposti hintaa jo sen koko aurinkoenergiapaketinkin verran.

   Teslan Powerwall-akuista oli hypetystä tovin, mutta ovat aivan jäätävän hintaisia vielä ja jotain soraääniä niiden hinta-laatusuhteista on ilmaistu. Tiedä sitten miten noiden ns. superakkujen hinnoittelulle käy jos Ikea alkaa myydä niitä https://tekniikanmaailma.fi/ikea-alkaa-myyda-aurinkokennoja-ja-kotiakkuja-asennetun-akun-hinta-yli-25-kertainen-teslan-verrattuna/

   Olen yrittänyt akkuasioista ottaa myös selvää ja varmaan jotain postausta niistäkin teen, kun saan jotain vertailua kasaan. Akkupuolella tunnen olevani ihan kuutamolla :P

   Poista
  5. Hyvä kaikkien kannalta, jos saat jotain vertailua kasaan. Varmasti asia, joka mietityttää montaa aurinkoenergiaa harkitsevaa :)

   Poista
 9. Meillä tulevat aurinkopaneelit navetan katon kanssa samalla, kunhan saamme rahoituksen järjestymään. :D Akkujen nykytilanne on vielä vähän huono, mutta varmaan parissa vuodessa tilanne niidenkin osalta kehittyy.

  VastaaPoista
 10. Minä laitoin pojan kanssa kanoille jotka asuvat vanhassa kylmässä tiilinavetassa lämpöpuhaltimen joka ottaa voimansa ja lämmön auringosta. Kiinnitimme sen seinaääe joka on etelään päin ja siitä putki vanhan venttiilin kautta sisälle. Aurinko herättää puhaltimen joka alkaa puhkua ihan mukavan tuntuista ilmaa kaikkein kylmimpään takanurkkaan.
  Huomasin kaksi kuusta jotka ovat kasvaneet vuoden 1988 jälkeen tehdyn (silloin oli vielä lehmiä) lantalaremontin jälkeen valtaviksi siellä navetan takana. Ne ovat ikävästi auringonpaisteen tiellä, eivät tosin koko päivää mutta kuitenkin. Huomasin puitten kaatamista suunnitellessani, että meillä asuu kanssa yksi P Linkola. Jolla talossaan oli kesäpäivisinkin niin pimeä, että oli oltava valot päällä. Hän kun ei suvainnut puitten kaatamista tontiltaan.
  Vaan olen kyllä tyytväinen paneelin toimintaan, mitään akkua ei tuohon pakettiin kuulu joten se pelaa vain kun paistaa.

  VastaaPoista
 11. There's a chance you are eligible to receive a $100 IKEA Gift Card.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!