jovela

jovela

sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Potut pottuina

Ei sille mitään voi, puutarhakuume on taas täällä, enkä edes yritä hillitä puutarhainnostusta. Uusi kevät, sama hulluus!

Nyt on maaliskuu ja maaliskuussa alustetaan tulevaa satokautta pienin askelin. Tällä viikolla havahduin muistamaan, että erikoisperunoiden siemenperunat olisi hyvä tilata jos niitä mielii saada. Viime vuonna meillä oli kolmea perunaa: pinkkiä Rote Emmalie -nimistä todella maukasta, ravinteikasta ja ah, niin kaunista erikoisperunaa, Blue Congoa, joka sekin erittäin maukas ja kaunis peruna sekä varhaisperuna Timoa, joka ehtii meillä hyvin juhannuspöytään.



Kuvissa Rote Emmalie, eli Red Emmalie, Blue Congo, lilan sininen peruna sekä juhannusperunaksi nimeämämme Timo. Kaikki kuvat viime kesältä tuolta meidän Instastan puolelta. Tuo punainen, eli pinkki Emmalie on todella noin pinkki, kuten kuvassakin ja se säilyttää värinsä kohtuullisesti myös keitettäessä. Keitettynä perunasta tulee vaaleanpunainen. Jos haluaa säilyttää vahvan pinkin värin, peruna kannattaa höyryttää tai valmistaa uunissa. Rote Emmalielle en ole löytänyt kotimaista myyjää, joten tilasimme viime vuonna ja nyt uudelleen tätä lajiketta Saksasta Kartoffel Mülleriltä. Reilu säkki (5kg) siemenperunaa toimitettuna Suomeen maksoi rapian 20€

Nyt odotellaan pinkkien pottujen saapumista, mutta vielä niitä ei tietenkään voi laittaa kasvamaan tai paleltuisivat poloiset. Saavat siis mennä ruokakomeromme viileyteen ja pimeyteen odottamaan parempia plussa-asteita, jolloin potut voi jo laittaa kasvatuslaatikoihin pleksin alle tekemään varhaista satoa.

Terveisiä viherhuoneesta

Pleksin alla meillä kasvaa nyt sisälläkin taimia - tai ei vielä kasva kun vasta tänään laitettiin siemenet multiin, mutta kasvupaikka on kuitenkin pleksin alla.


Suloista kuukausimansikkaahan siellä köllii mullassa tuollaisessa jalallisessa kasvatuslaatikossa, jonka päällä on kaksi pleksilevyä. Saavat hyvin valoa ja lämpöä ikkunasta, vaikka ovatkin taimitason alla, ja sitten aikanaan kun ulkona ollaan kesän puolella, mansikat voi kantaa sellaisenaan ulos.

Viime sunnuntaina harmittelin, kun taimikupulöytöni olikin jo loppu varastosta, enkä päässyt jakamaan linkkiä täällä - loppu mikä loppu, mutta nytpä sitten jaankin linkin, sillä Kärkkäisellä sattuu juuri nyt olemaan lasikupuja alessa! Nämä lasikuvut ei ole suunniteltu taimille, joten niissä ei ole ilma-aukkoja, mutta kuvun voi nostaa välillä pois, jotta taimet saavat ilmaa tai kuvun ja alustan väliin voi laittaa jotain ilmaraon luomiseksi. Näissä kuvuissa on kuitenkin se etu, että ne ovat tilavia ja 30 cm korkeita. Ei ihan heti lopu korkeusmitta kesken kun taimi kasvaa pituutta.


Mitä kuuluu Luffille? - kiitos hyvää!

Luffat, eli ne pesusienikurkut, joista tehdään oikeita pesusieniä, voivat edelleen oikein hyvin! Uusia lehtiä tekevät kilvan ja tuntuvat edelleen sietävän ei niin kotoisia olosuhteita hyvin. Ehkäpä trooppiset tyypit ajattelevat, että on otettava se mitä on saatavilla ja pantava vaan parasta, ettei jäätynyt komposti kutsu kiukuttelijaa.


Kuten jo alkuviikosta instassa kuvana vilautin, jouduin siirtämään Luffat kakkukuvun alta lyhtyyn, koska taimet eivät enää mahtuneet kakkukuvun alle. Taimet asustelevat nyt tuossa aiemmin kuistilla olleessa korkeassa lyhdyssä, joka toimittaa kasvihuoneen virkaa.


Tuppaa vähän joka kuvaan tulemaan joku sitrus, vaikka niistä ei olisikaan kyse, joten laitetaanpa yksi sitrusaiheinen resepti sitten tarjolle.

Tällä viikolla Lidlissä on meinaan ollut todella mehukkaita veriappelsiineja. Ostimme niitä ensin ihan vaan syötäviksi, mutta kun kerrankin on ollut tarjolla niin mehukkaan maukkaita veriapplareita, hamstrasin niitä hieman tuoremehua ja aamiaismarmeladia varten.



Veriappelsiinimarmeladi

Tämä ohje on alunperin äitini appelsiinimarmeladiohje, mutta tällä kertaa tosiaan tein sen veriappelsiineista.

8 dl veriappelsiinin tai appelsiinin mehua
1 sitruunan mehu
500g hienoksi raastettua porkkanaa
1 kg hillosokeria

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi, purista appelsiineista ja sitruunasta mehu, laita kaikki kattilaan, lisää 1 kg hillosokeria ja keitä n. 10 minuuttia (tai hillosokeripussin ohjeen mukaan). Valmista! Kaunista! Hyvää!


Voi miten tekisi mieli fiilistellä sitä ja tätä, on niin paljon ilon aiheita, mutta on aika käydä kokkaamassa suunnuntain iloksi jotain hyvää murkinaa, ottaa lautanen kantoon ja lojua isännän kanssa nenät kohti telkkarin ruutua, sillä Yle on vihdoin uusinut Ilman kavaluutta -minisarjan, jota olen toivonut uudelleen nähtäväksi vuosia, ellei vuosikymmenen! Saas nähdä miltä se maistuu tähän maailman aikaan.

Ihanaa sunnuntaita suuntiinne ja näkymisiin ensi viikolla ennen sunnuntaita instassa

Jovelan Johanna

6 kommenttia:

  1. Tuota pesusienikurkkua himoitsin kokeiluun itsekkin, mutta en löytänyt siemeniä niistä paikoista joista tein tilauksia. Mutta ehkäpä sitten ensi kesänä :) Mielenkiinnolla jään seuraamaan sen kasvatusta!
    Nuo pinkit perunat myös näyttävät erinomaisilta. Sinistä oli meilläkin viime kesänä ja oli kyllä hauskan väristä syötävää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi! Tuota myy ainakin Exotic Garden, Hyötykasviyhdistys, Siemenvesa ja Mustilan puutarhan verkkokauppa. Ensi vuonna sitten pesusienikurkulle ;)

      Meillä "siniset" oli ihan liloja, helmiäisliloja suorastaan noin huuhtaistuna, kuten kuvassa. Melkein liian nättejä syötäviksi ;)

      Poista
  2. Tuo luffa kiinnostaa. Jos onnistut, laitan ehdottomasti ensi vuoden kokeiltavien listalle. SIinähän tulee hyöty ja ilo yhdellä kertaa. Nyt ei sen kanssa enää ehdi... eikä kyllä tilakaan riitä. Viikonloppuna multaan meni siemenpussi jos toinenkin ja täytyy tehdä toinen taimipöytä :D Ihanaa kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä ;) Oli viherhuone tai ei, niin täyteen se tulee kumminkin. Meillä meni viikonloppuna multaan ruusukaalit ja viime viikolla laitetut tomaatit ovat kaikki itäneet = 32 ruukkua tomaatintaimia :D Joutuu harventamaan ja hieman himmailemaan, koska tällä tahdilla täällä on taas pian viidakko. Ne pienet söpöt kun tuppaavat kasvamaan isoiksi ennen kun pääsevät kasvihuoneeseen :D

      Poista
  3. Kiitos reseptistä! Näyttää niin herkulliselta että otan heti kokeiluun. Sitrushedelmien kanssa olen ottanut yleensä oikopolun ja tehnyt kompottia, mutta tässä kiinnostaa erityisesti tuo porkkanatekstuuri. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti maistuu :) Applarimarmeladi on omia lempiherkkujani, jota on välillä saatava. Paahdettua leipää, marmeladia ja Oltelmannia, oi oii ;)

      Poista

Kiitos kun kommentoit!