jovela

jovela

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Kevättä puutarhassa

Viikonloput hurahtavat niin nopeasti, kuten viikotkin, kun kaikilla saroilla on puuhaa ja tekemistä. Taas on yksi sunnuntai kääntynyt illaksi ja taivas paisteisen aurinkoisesta tumman pilviseksi - saas nähdä saadaanko uudelleen ukkosta, kuten torstain ja perjantain välisenä yönä, kun taivas ilotulitti ja kumisi.

Viikko täällä meillä alkoi hämmentynein mielin uutisiinkin päätyneen ikävän tapauksen vuoksi. Meistä katsoen kirkonkylän toisella puolella sijaitsevassa kylässä oli maanantain iltana kaksi miestä tunkeutunut asuttuun omakotitaloon, ryöstäneet asukkaan, uhkailleet häntä usean kymmenen minuuttia ja pakottaneet lopulta autoon, mutta mies olikin kurvannut auton naapurinsa pihaan töötti pohjassa, jolloin tunkeutujat olivat paenneet. Sen jälkeen meidänkin tiellä on nähty poliisiauto partioimassa iltaisin pitkin viikkoa. Kahta keskenään ulkomaista kieltä puhunutta miestä vaaleassa farkkuautossa on etsitty, mutta ei löydetty. Sangen pelottavaa. Tällaiset taloihin tunkeutumiset ja ryöstelyt tuntuvat vaan yleistyvän ja muuttuvan kovin röyhkeiksi, ei piitata vaikka kohteessa olisi asukas tai asukkaita sisällä. Tämä meidänkin asuinpaikkamme on rauhallinen ja pieni paikka, jossa tällainen tapahtuma taatusti aiheuttaa huolta muidenkin torpissa kuin meidän.

Noin muuten täällä ollaan oltu leipätyön lisäksi ulkopuuhissa sen mitä säät sallivat ja vointi mahdollistaa ja komeita ilmoja onkin ollut. Alkuviikosta oltiin sankassa sumussa, mutta siitä se sitten kirkastui ja muuttui niin lämpimäksi, että isäntäkin teki kasvatuslaatikkopuuhia T-paidassa. Torstaina yöllä sitten kumisi ukkonen oikein komeasti, eikä ihme, sillä yölämpö mittarissa näytti kahden aikaan yöllä +8 astetta. Perjantaina ja lauantaina oli taas lämmintä, vaikka lauantaina iltapäivästä alkoikin tuuli puhallella napakasti. Tänään on sellainen vähän kaikkea ilma. Kävin äsken nappaamassa muutaman kuvan pihalta ja taivas on toisella puolella taovaanrantaa muuttumassa aivan mustaksi. En ihmettele, jos uusi ukonilma purkautuu vielä tänään.


Kevät on edennyt harppauksin, ottaa vissiin kiinni menetettyä aikaa, kun kevät on tänä vuonna niin myöhässä aiempiin vuosiin verrattuna. On jotenkin melkein meditatiivista kävellä kaikessa rauhassa pihalla ja tutkailla miten kevät etenee. Tuuli vaan humisee, linnut laulaa kirkkain äänin ja maailma on täynnä pieniä ihmeitä. Niitä katselee niin mielellään.

Raparperit availee jo pieniä lehtiään.


Vuorikaunokki levittäytyy. Saadaan taas kesällä ihailla kauniita sinisiä kukkia. Nämä vuorikaunokit kasvavat täällä villeinä. Joku joskus kauan sitten istuttanut ja siitä ovat levinneet.


Paskanmarjaksikin kutsutussa terttuseljassa on hiirenkorvat jo aukeamaisillaan. Mielestäni yksi hienoimmista kevääntuojista, silmut kuin kukkia.


Karviaiset ovat täynnä hiirenkorvia ja meillä sormissa piikkejä - ollaan siivottu marjapuskien alusia.


.. ja mustaherukat, hipaisusta tunnistaa tutun tuoksun.


Mansikkamaalla mansikat tekee jo uutta alkua ja vanhemmat taimet ovat selvinneet talvesta. Pitää vielä siistiä tuota lootaa hieman. Eilen jo putsailtiin hieman.


Etupihalla köynnöshortensia on avannut ensimmäiset silmunsa. On se outo pensas, sellainen rumankaunis, karu ja kaunis. Ihmeelliset kuivankäppyrät oksat ja valtavat, mutta harvat kukat, jotka kuivuvat avonaisin kukin.


Perjantain alkuillasta ja eilen ehdittiin tehdä paljon puuhia puutarhassa. Roskia poistettiin, rikkaruohojen alkuja kitkettiin, vanhoja kasvustoja kiskottiin irti ja kottikärry kerrallaan siivottiin pihaa kevätkuntoon. Perjantaina ehdittiin pintapesaista kasvihuoneitakin. Nuo uusitut kasvatuslaatikot alkaa olla viimeistelyjä vaille valmiita. Hieman pitää tasoitesahata eroavaisuuksia ja sitten käsitellä laatikot. Monet suosittelee tervan ja pellavaöljyn seosta, johon pitänee tutustua tarkemmin.

Syreenikaari olisi pitänyt siistiä, mutta tänä keväänä ei säiden myötä uskaltanut, kun yöpakkasia on ollut ihan viime viikkoon saakka ja nyt syreenit jo alkaa availla silmujaan. Ei taida uskaltaa enää leikata niitä?

Sisällä taimimäärä vaan kasvaa. Toivottavasti ilmojen lämpeäminen etenee pysyvästi ja yöpakkaset pysyvät poissa, jos vaikka taimia pääsisi siirtelemään vapun jälkeen kasvihuoneisiin. Toisesta kasvihuoneesta on lentänyt myrskytuulen mukana kaksi paneelia tiehensä, joten kakkoskasvihuoneeseen pitää laittaa korvaavaa muovia suojaksi. Ei kyllä enää ikinä noita kennolevykasvareita meille, mutta kun nyt tuolla ovat, niin pidetään kunnes eivät enää kestä kasassa. Jonain päivänä sitten kunnon lasinen kasvihuone tilalle! Tänä kesänä meille kyllä tulee yksi kesäkasvihuone lisäksi. Se on sellainen seisomakorkuinen kaarihalli, joka laitetaan kesäksi ja otetaan pois syksyllä. Vappuna varmaan sitä jo kasaillaan paikoilleen. Sisällä alkaa olla jo hieman tunkua.

Myskikurpitsat alkavat olla jo sen kokoisia, että kasvihuone kelpaisi kodiksi.


Täällä kokonainen seurue odottaa pääsyä kasvihuoneeseen.


Ja ikkunoiden alla alkaa olla täyttä muuallakin, kun ensimmäistä kertaa esikasvatellaan myös hieman kesäkukkia. Osa köynnöskrasseista on saaneet hieman fiinimmät kasvatuskipot.


Oma jaksaminen ei ole ollut ihan tavallisella tasolla viime kuukausina ja on ollut pakko himmailla kaiken ylimääräisen suhteen, joten kevät- ja puutarhamessut sun muut kinkerit ovat jääneet tänä vuonna pois kokonaan. Toukokuussa kuitenkin on kaksi tapahtumaa, joita täällä odotellaan. Uudenkaupungin Minifarmit on jo perinne meillä ja sinne kyllä mennään tavalliseen tapaan naapurivaaran ystävän ja isännän kanssa, sillä tapahtuma on oikeasti kiva ja siellä on aina ollut hyviä löytöjä mukavaan hintaan. Vaikka viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyt Louhisaaren linnan Kalmilaisen perinnepuutarhan erikoistaimimarkkinat kärsivätkin hieman ensikertalaisten järjestelyongelmista, mennään sinne uudelleen samalla poppoolla. Ensimmäistä kertaa järjestettävissä tapahtumissa on aina paljon oppimista järjestäjilleen ja osallistujilleen, ja pitää se käydä katsomassa josko tällä kertaa tapahtuma olisi jo kehittynyt. Vinkiksi kuitenkin kaiken varalta jos olet itse menossa sinne vailla kokemusta, niin erikoistaimia (siis perinnetaimia) oli viime vuonna tarjolla kovin vähän, kauppiailla ei ollut kasseja taimilleen ja kun parkkipaikka sijaitsee puolisen kilometriä puutarhalta, taimien kantaminen autolle sen mukaan mitä pystyi kantamaan, oli kovin työlästä. Louhisaaren puutarhan omat taimet olivat kyllä hyviä ja edullisia. Niitä vaan oli kovin vähän ja kun muita myyjiä ei ollut kuin muutamia, kokonaisvalikoima oli kieltämättä vaatimaton. Saas nähdä millaisella setillä tänä vuonna siellä mennään. Toivottavasti ainakin kaikki näytteilleasettajiksi ilmoittautuneet saapuvat paikalle, toisin kuin viime vuonna. Toiveikkain mielin täällä odotellaan tuota potentiaalisesti kivaa tapahtumaa. Ihanaa kun tällaisia järjestetään!

Eipä tänne sitten tämän kummempia kuulu, joten tässä kaikki tällä kertaa. Bloggerissa on ollut joku häikkä, koska viime postauksen kaikki kommentit ovat kadoksissa ja tänään huomasin, että asetuksissa kielikin on vaihtunut englanniksi ihan omia aikojaan. Vastailen uudelleen edellisen kommentteihin tässä illan aikana vielä, kun en näköjään saa niitä alkuperäisiäkään palautettua.


Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa kaikille siellä, ja jos olet Pohjanmaan suunnalla, toivottavasti selviätte siellä suuremmitta vaurioitta! Pohjanmaalla asuva ystävä on lähetellyt meille kuvia tulvista, jotka näyttävät sangen hurjilta. Toivotaan parasta!

Lämpimin terveisin

Jovelan Johanna

20 kommenttia:

 1. Meillä oli tänään ohjelmassa veneen tervaus. Käytimme seosta: tervaa, pellavaöljyä+havupuutärpättiä. Koska seosta jäi jäljelle veneen jälkeen, vedimme sillä myös venekatoksen puuosat. Olemme maalanneet terva+pellavaöljy seoksella myös pari vuotta sitten koiratarhan tolpat ja hyvin ovat kestäneet. Varmasti siis toimisi myös kasvatuslaatikoissa. https://metsalaistenelamaa.blogspot.fi/2018/04/veneen-tervaus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Tulenpa kurkkaamaan tuon linkin ja pikkasen googlailen vielä tuota tervan käyttösuositusta nykyään. Siinä on selkeästi kahta koulukuntaa ;)

   Poista
 2. Onpa ikävä tuo taloon tunkeutumistapaus. Tänä päivänä saa olla valitettavasti varautuneena jo vähän kaikkeen.
  Kiva postaus keväisistä puuhistanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, lintukodoissa on kutsumattomia vieraita turhan tiuhaan :(

   Poista
 3. Eipä maallakaan saa enää olla turvassa tunkeilijoilta, harmillista. Teillä on päästy jo kunnolla pihapuuhiin, meillä on sateiden jälkeen niin märkää ettei puutarhaan ole asiaa. katselin vanhoja postauksiani ja aikaisimpana vuotena olen laittanut tomaatit kasvihuoneeseen 4.5. ei taida onnistua tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tainnut aiempina vuosina aina peruspuuhat olla jo tehtynä maaliskuun lippuun mennessä, vaan toisin on tänä vuonna. Ilman lisälämppäriä ei kyllä ole mitään asiaa kasvihuoneeseen vielä viedä mitään täälläkään. Kyllä se päivisin on lämmin ja aurinkoisina päivinä suorastaan kuuma, mutta yöllä menee turhan vilpoisalle asteet vielä :)

   Poista
 4. Oi että, ihanan keväistä teillä. Kuviesi katselu saa vielä lisää malttamattomuutta itselle. Täällä meillä pohjoisessa kun on vielä puolen metrin hanget. Mukavasti kyllä tiet ovat jo sulaneet. Kenties juhannukseksi kaikki lumi olisi sulanut.. toivottavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan sielläkin nyt alkaa nopeasti sulaa lumet pois kun lämpöasteiden puolella mennään kautta Suomen. Toivotaan ainakin niin :)

   Poista
 5. Pohjanmaalla ollaan ja joki on komia koko leveydessään. Meillä ei tulvasta vaaraa, jokitöyrät ovat korkeat, vaan naapurikunnissa uhkailee joki asukkaita. Pistäydyimme Tampereella ja pääsimme vielä perjantaina ajamaan Jalasjärvellä tietä pitkin, nyt siellä on vesi ja tie poikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vissiin Pohjois-Pohjanmaalla oli armeijasta saatu apua jääpatojen posautteluun. On se vaan hurjaa, miten raju kevät Pohjanmaalla on sitten kun pääsee alkuun. Siellä taitaa kevät aina tulla enemmän tai vähemmän rytinällä ;)

   Poista
 6. Kivasti on siellä kevät edennyt, on tää ihana vuodenaika! Uulalla on sellainen tuote kuin Roslangin mahonki, valmis terva-pellavaöljy seos. Ollaan käsitelty sillä vaikka mitä, kasvatuslaatikoista rappusiin, hyvää kamaa!

  Meillä riittää ihmeteltävää uudessa pihassa, kaikkia lupaavan näköisiä kukkasia sieltä jo nouseekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on! Ihana, ihana kevät! Toi Roslangin mahonki olisi muuten kiva kyllä, muttei uskalleta laitaa, kun Uulalla eivät suosittele sitä kasvatuslaatikoihin, sillä seos sisältää homeenestoaineita, joita eivät suosittele puutarhaan. Tiedä sitten kuinka rajua kamaa se on, mutta ainakaan eivät uskalla suositella, ettei tule sanomisia ;)

   Poista
 7. Aamun lukijalla on ihan halppiskamaa oleva kennolevykasvari pysynyt ehjänä jo ties montako vuotta. .ehkä 8v,mut mä oon aina syksyllä peittänyt sen kevytpeitteellä,niin tuuli ei riko,ja lumi valuu hyvin pois.Kyllä teillä on ihanan keväistä jo,verrattuna tänne missä vielä on lunta,joskin sulaahan se nyt mut malttamaton haluis sen äkkiä pois :-) On se vaan ihanaa kun se kesä taas saapuu ! Voi huokasta et taas on selvitty pitkästä,pimeästä talvesta joskin puita on kulunut hatarassa torpassa ja villasukat ollu kokoajan jalassa,yölläkin.Mä kun en tykkää talvesta pätkääkään. .Aurinkoisia päiviä sinne teille :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on pari myrskyä rikkoneet kasvareita, mutta niillä mennään vielä :)

   Poista
 8. Täällä on tehty ja testailtu appelsiinietikkaa ja tein aiheesta innoissani postauksen blogiini:) Kiitos sinulle inspiraatiosta, ihana Johanna♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten hauskaa! :) Mulla loppui jo ja ikkunat pitäisi suihkia, joten uutta pitää laittaa tulemaan. Just nyt on vaan niin kiirus kaiken kanssa, kun tämä kesä pukkasi yhdessä yössä päälle, että ikkunat on taas todo-listalla jossain syyskuun kohdalla :D

   Poista
 9. Oi, pidän tästä suuresti. Hienosti kirjoitettu.:)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!