jovela

jovela

sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Hieman erilainen sisustustakka

Päivää vaille lokakuu ja uuneissa palaa tulet. Kovin vaihtelevaa lämpöä on sääherrat tarjoilleet. Täällä ollaan käyty jo melkein nollassa kerran, mutta edelleen yölämmötkin ovat plussan puolella. Yhtenä aamuna oli hieman kuuraa nurmikolla. Lämmityskausi on alkanut ja lämmitysasiat pyörii kovasti mielessä. Isäntä on kasannut klapeja puusuojiin ja kantanut klapeja sisälle. Niin se on, että talvi sieltä lähestyy ja puuhat ovat sen mukaisia.

Salissa ei edelleenkään ole toimivaa kakluunia, eikä näytä siltä, että tälle talvelle sellaista saadaankaan. Talvi kuitenkin tulee oli toimivaa kakluunia tai ei ja kaikki sähköttömät lisälämmitysmuodot tulevat tarpeeseen salissa. Muu osa talostahan meillä lämpiää puulla, mutta sali, jonka kakluunia ei voi käyttää, joudutaan lämmittämään sähköllä ja petroolilämmittimellä silloin kun pakkanen painuu mittarissa pohjalukemiin. Meillä on tarjous kakluunin korjaamiselle ja se on ihan asiallinen, mutta sen lisäksi tarvitaan vielä hormiputki ja savupiippu katolle ja sen osuus tuntuu jokseenkin suolaiseksi hinnoitteluksi, kun se pätkä putkea oheishärpäkkeineen maksaa suunnilleen saman verran kuin koko kakluunin uudelleenmuuraus ja 150-vuotta vanhojen kaakelien korjaaminen ja korvaavien valmistus käsin. Ei siis tänäkään vuonna mahdu budjettiin. Jotain silti tekisi mieli saada saliin.

Niitä vaihtoehtoja sitten pohtimaan. Sisustustakat ovat ihan kivoja, mutta nekin maksavat, eikä haluta ostaa hetken käyttöön jotain sellaista, jolle ei todennäköisesti enää seuraavana talvena ole käyttöä. Sisustustakka maksaisi muutenkin saman verran mitä kuluisi pelkään sähkölämmittämiseen salissa, joten tunnelman lisäksi ei siitä oikeasti ole hyötyä. Ja meillä on jo petroolilämmittimiä. Yksi lisää, vaikkakin hieman erilainen, olisi turha. Mutta silti tekisi mieli saada jo jotain aidon tulen tuomaa tunnelmaa saliin, ja toki sellaisen tuoma lisälämmitys kelpaa myös. Näitä asioita tovin päässä pyöriteltyäni muistui mieleen, että meillähän on kaksi kaunokaista pihalla kesät ja talvet! Ei kun tyypit sisälle! Mitäs niitä sinne lumen alle seisomaan jätetään, kun sisälläkin olisi käyttöä, ja näin tehtiin. Isäntä vielä poleerasi kaunokaiset jollain pajatöhnällään, jotta sääkulumat, eli ruoste, saatiin pois.


Nuo muutama vuosi sitten Saksasta hankitut uunit (valitettavasti sitä verkkokauppaa ei enää ole olemassa) ovat tosiaan olleet meillä terassilla tunnelmantuojina, mutta vähänlaisesti niitä on käytetty. Uunit ovat valurautaa ja niiden sisälle mahtuu turvallisesti monta kynttilää lämmittämään uunia.


Myös korkeat kynttilät menee uuniin kivasti, ja ne tosiaan lämmittää uunia! Tuonne hatun alle voi myös laittaa pienen lämpöä kestävän astian, siihen kuumaa vettä ja pari tippaa eteeristä öljyä, jolloin uuni on sekä lämmin, että tuoksuva.
Toinen uuni meni etupihan puoleiselle pitkälle seinälle nojatuoliryhmän taakse. Kuvassa verho näyttää olevan melkein kiinni uunissa, ja sellainenhan ei olisi hyvä idea, vaikkei tuo uuni niin kuumaksi mene, että se verhoja sytyttelisi, mutta silti ei ole hyvä pitää mitään palavaa verhoissa kiinni. Oikeasti tuon uunin ja verhon välillä on kyllä tilaa ja ilmaa. Kuvakulma vaan saa verhon näyttämään melkein uunissa kiinni olevaksi.


Entä se lämpö sitten? Noin 30 min jälkeen otin lämpömittarin ja katsoin millaista hönkää tuolla syntyy tunnelman lisäksi. 38C oli ilman lämpö uunin yläpuolella, joten kyllä nuo myös lämmittää huonetta!Toinen uuni laitettiin TV-tason vierelle, työpöydän ja -tuolin taakse. Levitelköön sieltä sitten lempeää lämpöään ja tunnelmaa kun sellaiselle on mieli ja tarve. Kun toisessa uunissa on testaajina pöytäkynttilöitä, tähän kotitoimiston uuniin laitoin vain tuikkuja, jotta saa nekin testattua.. ja lämpö nousi kuten kaverillaankin.


Tuikuilla uuni näyttää tältä hieman etäämmältä katsottuna. Ihan kun pohja olisi kuparia tai siellä olisi laavaa.


Tulipalopakkasilla nämä uunit ei tietenkään isoa huonetta lämmitä, mutta ovat kyllä tukena lämmitykselle ja jos sähkökatko osuu kohdalle, ovat hyvänä tukena petroolilämmittimelle. Jos ei ole kovin kylmä, kuten nyt ei ole (+7C), tuntuvat riittävän ihan itsekseenkin huoneen lämmittämiseen. Ja kynttilöitähän meillä palaa salissa syksyisin ja talvisin melkein aina muutenkin. Tässä kynttilän tuottaman lämmön saa hieman sitoutettuakin, kun niiden lämpö lämmittää suuremman elementin.

Ja sitten on vielä se tunnelma pimeän tultua. Lämpöä ja valoa. Perfect!

Kotivara-asiaa

Viimeisen viikon aikana on uutisten myötä nostettu esille taas kotitalouksien varautumisasioita ja kotivaraa. Kieltämättä nuo päivittäiset uutiset Airistolta eivät ole täysin vailla huolta. Homma hieman haiskahtaa. Asiaa on ehtinyt jo kommentoimaan Ilkka Remeskin, joka jo pari vuotta sitten aloitti muutaman kirjan verran maalailemaan huoliskenaarioita ihmisten viihdelukemistoon aiheella, joka tänään kuulostaa ennusteiselta. Tiedä sitten mikä koko homman todellinen nimi on, ja tuskin sitä meidän elinaikana saadaankaan tietää, mutta kyllä se kuulostaa erikoiselta, jos talousrikosepäilyn vuoksi satakunta poliisia väijyy tuhmia setiä saaristossa ja aihe on sen verran kuuma, että siitä pitää presidenttiäkin infota jo kuukausia etukäteen. En ole ennen tullut ajatelleeksi, että poliisi tiedottelisi ennakolta presidenttiä myöten kotietsintöjensä aikataulusta. No, se on mitä on ja myrskyjä on ollut luonnonkin toimesta, joten kotivara-asioille kannattaa jokaisen hieman korvaansa lotkautella. Pääsee vähemmällä jos vaikkapa puu tai joku muu katkaisee sähköt, eikä niitä kuulu hetkeen takaisin.

Meille kotivara tai miksi sitä haluaa kutsua, on ihan arkinen asia. Meillä sitä voisi yhtälailla kutsua ruokakomeroksi, lääkekaapiksi ja polttopuuvarastoksi (ja vähän muutakin, kuten pattereita, kynttilöitä, tulitikkuja ja sen sellaista). Ei se niin iso juttu sitten loppujen lopuksi ole. Maalla se on ihan tavallinen homma. Viimeksi tänään isäntä hurautti isolle kirkolle, koska kissojemme lempiruoka oli viimeistä päivää tarjouksessa ja se haluttiin hyödyntää, vaikka mirreillä olikin kaapissa vielä ruokaa hyvän tovin verran. Säästyy rahaa kun ostaa isommissa erissä sitä mitä joka tapauksessa  ostaisi säännöllisesti.

Ja voi se kotivara olla somakin, kuten nämä mehiläisvahakynttilät, joita olen rullaillut viime viikkoina pienissä erissä talveksi. Niitä on sen verran paljon, että pitää keksiä hieman luovia säilytystapoja. Ovat niin nättejä ja tuoksuvat niin hyvälle, että osa saa olla ihan esilläkin.Sidontanauhana tässä on vanhan pitsityynyliinan pitsi tyynyliinan kankaan haurastuttua puhki. Jäljelle jäi pitsivyö, joka nyt pitelee kynttilöitä pystyssä. Tänä vuonna mehiläisvahalevyissä on selkeät sävyerot. Osa on tuollaisia hunajaisen keltaisia ja osa kuin meripihkaa. Hirmuisen kauniita omasta mielestäni!Näihin tunnelmiin (ja lämpöön) päättelen tällä kertaa sunnuntaipostauksen. Lämmintä ja aurinkoista alkavaa viikkoa teille kaikille siellä.

Ps. Joko katsoitte Areenan uusimman brittidekkarin Shakespeare & Hathaway? Oi, voi, miten kiva se on! Ihanaa, että samaa herkkua on tiedossa seuraavat 9 arkipäivää ja kakkostuotantokauttakin Britteinsaarilla jo kuvataan parhaillaan.

Kuulumisiin!

Jovelan Johanna

28 kommenttia:

 1. Hyvä idea tuoda minitakat sisälle lämmittimiksi, jo pelkästään kynttilöillä saa aikaan parin asteen huonelämpötilan nousun. Hyvä kun muistutit kotivarasta, nyt muistin, että piti lisätä tulitikkuja ostoslistalle, ostan yleensä koko talven tulitikut kerralla niin ei tarvitse toista kertaa muistaa hankkia niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä :) Paitsi viimeksi kun ostin usean puntin tulitikkuja, ne oli ihan susia, joten piti ostaa uudet tilalle. Kannattaa välttää niitä sinietikettisiä Europa-tulitikkuaskeja, joissa on EUn logo etiketissä. Todella epätasalaatuisia ja riskaabeleita tulitikkuja. Joka toisessa tikussa raapaisu lennättää tulipään irti raapaisusta ja joka toinen tikku on susi, ei syty millään. Halpoja ja huonoja :P

   Poista
  2. Ääh, minäkin erehdyin ostamaan samaisia tulitikkuja 🤐 tulipäät lentelee mihin sattuu tai juurikin ei syty ollenkaan! Kaameita! Ja täälläkin on luettu uutisia...hieman jopa ahdistus meinasi niistä iskeä, kun rupesi oikein ajatus juoksemaan, että miten hullusti asiat voisikaan mennä..Meilläkin ruokakomerossa yritetään jonkin sortin kotivaraa pidellä, ja muutenkin ruokakomero on kyllä ollut maailman (toisiksi) parhain keksintö, puuhellan jälkeen 😁 Kyllä ne on ennen aikaan osannut !

   Poista
  3. Ne tulitikut pitäis poistaa myynnistä :P Meillä ne meni kaikki laatikko kerrallaan uuniin sen jälkeen kun muutama päivä raavittuani niitä susia sytytin kynttilää kuistilla ja se hemmetin tulipää lensi kuistin puulattian raosta lattian sisään vaikka miten yritin varoa. En meinannut uskaltaa mennä nukkumaan, kun pelkäsin että herätään siihen kun kuisti on tulessa :D Testailin vielä useita eri punttien askeja ihan randomina ja ihan samaa sutta kaikki.

   Toi Airisto-case osui itsellä hieman hyytävään ajankohtaan, meinaan olin juuri kuunnellut Remeksen Horna-sarjan loppuun ja sehän käsittelee juuri samanhenkistä aihetta. Eipä siinä voinut olla ajattelematta mitä mahtaa olla tekeillä, kun tuo meininki nyt muutenkin muistuttaa Ukrainan tilannetta joiltain osin. Vaikka sitä ei mielellään mihinkään tuollaiseen uskoisi, niin vara ei venettä kaada, pitää kyllä paikkansa. Syysmyrskytkin taas ovat olleet kovin voimakkaita.

   Ennen oltiin monella tapaa kaukaa viisaita, kun maailma ei toiminut tai lakannut toimimasta sen mukaan oliko vaikkapa sähköä tai ei :D

   Poista
 2. Ihanan tunnelmalliset lämmitykset teillä. Kotivara onkin maalla ihan normaalia arkea kun usein välimatkat on pidempiä. Täällä kaupungissa se jotenkin aina unohtuu kun kauppa on nurkan takana. Hyvä muistutus postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että maallataitaa olla tavallista vaikkei kauppaan olisi pitkä matka. Maalla sitä ihmiset on vaan tottuneempia siihen, että on ruokakomeroa ja -kellaria, kun usein on pihasatoa säilöttävänä ja metsästäkin saa ruokaa. Meilläkin kauppa on vaan muutaman minuutin ajomatkan päässä, mutta toinen juttu sitten on jos on vaikkapa myrskyn vuoksi sähköt poikki, ei kaupassa toimi kassat, eikä pankkiautomaatitkaan tai huotoasemien bensapumput toimi. Siinä ei sitten auta kuin toivoa, että kaapissa on mitä tarvitaan ;)Me ollaan koettu yksi vuorokauden kestoinen sähkökatko kaupungissa, ja se oli mälsää. Ei ollut oikeen mitä tehdä, Kaupasta ei saanut mitään, autoa ei voinut tankata, vettä ei tullut hanasta, vessaa ei voinut vetää, elementtikerrostalo alkoi käydä vilpoisaksi ja tienoo oli pimeänä :D Onneksi oli kynttilöitä ja koirilla oli ruokaa ja vettä. Meillä ei ollut silloin vielä kissojakaan. Se oli sellainen kokemus, että opetti laakista ;)

   Poista
 3. Hei,
  Kiva postaus taas:). Ihan mielenkiinnosta kysyn oliko tuo tarjous hormin korjaamisesta satasissa vai tuhansissa, kuulosti hieman ylihinnoitellulta jos ihan ns. normihomma. Alalla on kaikennäköisiä tarjoajia joten kannattaa olla tarkkana ettei maksa ylihintaa. Omassa työssä tullut valitettavasti näitä vastaan ja varsinkin vanhuksia suorastaan huijattu.
  Mukavaa lokuun alkua ja kiitos tuosta brittisarjavinkistä!
  Arjuska

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhansissa! Kakluunin kokonaisvaltainen korjaus perinnemestarin käsissä kaikkine käsityövaiheineen n. 3000,- ja pidän sitä oikein asiallisena hintana, mutta sitten siihen päälle hormi ja siihen kuuluva piippu erikseen eri firmalta. Vaihtoehtona 2 harkittiin nyt pientä kaminaa, johon pitäisi asentaa 250 mm hormiputki ja siihen kuuluva piippu. Hormikaupan tarjous, joka siis oli pätkiä hormiputkea, putkipiippu, pari palaa peltiä ja sen piipun päälle sadehattu asennuksineen, hieman vajaa 2700,- (Huom! Se itse kamina ei sis. tuohon hintaan) Hinta oli täysi yllätys, sillä he on jo 2 vuotta sitten laittaneet meille yhden vastaavan ja silloin hinta kaikkineen, jos oikein muistan, oli n. 1400,-

   Jos olet alalla, saa laittaa meiliä ;)

   Poista
 4. Ihanat tunnelmanluojat ainakin nuo tulipesät ovat! Meillä haaveissa saada kesäkodille myös jonkin sortin tulisija. Aina kuitenkin tuntuu ilmestyvän jotain muuta rahareikää :) Ihanaa Lokakuun alkua sinne Jovelaaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisia juuri ja hieman tuovat lämpöäkin samalla ;) On se hassua, että itse kaminan saa parilla sadalla, mutta sen käyttöön saaminen maksaa maltaita.

   Lokakuuta jo mennään! Ohhoh, miten se aika taas humpsahti kesästä siihen, että pian kaivellaan jo tonttuja laatikoista esille ;)

   Poista
 5. Hei Johanna! Kotivara-asia on hyvä pitää aina mielessä, näin kantapään kautta oppineena :). Muutin 8 viikkoa sitten maahan, missä esiintyy taifuuneja - eilen oli harvinaisen raju myräkkä ja yöllä sitä kuunnellessani mietin, mitä meillä asunnolla on kotivarana jos infrastruktuuri kaatuu. Pullovettä on ja ruokaa, mutta tulitikut ja kynttilät puuttuvat.. Täytyy käydä ajatuksen kanssa kaupassa. Mukavia lokakuun alkupäiviä Jovelaan! Blogiasi on kiva lukea, tulee kotoisa olo ja Suomi tuntuu olevan hiukkasen lähempänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja terveisiä sinne maailmalle täältä talvea lähestyvästä kotimaasta :) Tänään aamulla oli taas maa hieman kuurassa :)

   Taifuunialueilla tuo infrastuktuurin pettäminen onkin haastava juttu. Aivan eri tasoa kuin täällä jos tuulet kaatavat puita sähkölinjoille. Itse varmaan pitäisin varalla myös desifiointiaineita ja kertakäyttöisiä kumikäsineitä. On meillä itselläkin niitä aina, mutta siellä niille voi pahan sattuessa olla suurikin tarve, sillä taudit pääsevät leviämään helposti, jos jätevesien kanssa tulee haasteita. Pysykää turvassa siellä jos tuulet käyvät koviksi :)

   Poista
 6. Hei, sulla on aina niin ihania kirjoituksia ja kuvia ja autat aina kysyjää. Kiitos, terv. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, Liisa :) On mukavaa jakaa vinkkejä ja asioita muiden samoista asioista kiinnostuneiden kanssa ja niitä vinkkejä saamme myös takaisin muilta :)

   Poista
 7. Oi, kaunista ja toimivaa! Meillä on sellainen tosi kaunis vanha petroolilämmitin ja mietin, saisikohan siihen turvallisesti kynttilän.. täytyypä tutkailla asiaa, kiitos ideasta :)

  VastaaPoista
 8. Kauniit nuo uunit, muistankin ihastelleeni niitä jossain aiemmassa postauksessa. Hyvä, että niille on käyttöä nyt ympärivuotisesti! Tunnelmallista syksyä sinne Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla niin, että näitä tulee käytettyä nyt enemmän kuin kesällä. Tänä kesänä ei tehnyt mieli juuri grilliäkään sytytellä, kun oli muutenkin niin kuuma, joten näitä ei olla käytetty ulkona yli vuoteen kertaakaan. Täällä sisällä taas niissä palaa kynttilät melkein joka ilta :)

   Poista
 9. Onpa upeat uunit! Voi kun löytäisin jostain itselleni tuollaisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaavia on kyllä markkinoilla maailmalla, mutta toviin en ole törmännyt näihin sellaisessa paikassa, josta uunin kannattaisi tilata Suomeen. Silloin aikoinaan kun me nämä tilattiin, ne maksoivat vaan n. 60 euroa muistaakseni ja toimituskin oli rapian kympin :)

   Poista
 10. Hei JJ,
  kiitos paljon silloin aikoinaan postauksesta jossa kerroit hankkineesi nuo pikkutakat, tilasin samantien itselleni samanlaisen ja olen ollut todella tyytyväinen! Se ei todellakaan paljon kukkaroa rasittanut ja toimitus kotiovelle oli todella ripeä! Tästä kirjoituksesta sainkin idean viedä takan mökin kuistille lisälämpöä ja tunnelmaa luomaan. Ulkokäytössä takka tuppaa vähän ruostumaan, olisiko konstia / vinkkiä millä sen saisi siistittyä, "pajamöhnää" kun meillä ei valitettavasti ole :)
  Hyvää syksyn jatkoa ja kiitos ihanasta ja erittäin inspiroivasta blogista - meillä ja sitä kautta myös kaveripiirissa on esim siirrytty sitruunaetikkaan lähes kaikessa puhdistuksessa :)
  yst, Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista, Tiina ja pahoittelut, kun en huomannut viestiä aiemmin!

   Poista
 11. Hei.Oli taas ihanaa ja kotoisaa luettavaa..mutta mistä nuo valloittavan ihanat takat on tiattu??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo on aikoinaan tilattu Saksasta, mutta se fima on mennyt konkkaan sittemmin. Googlettele cast iron chimnea, sillä saattaa löytyä :)

   Poista
 12. Jos tuollaista pikkutakkaa ryhtyy itselleen metsästämään, niin millaisilla hakusanoilla kannattaa aloittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole huomannut näitä kommentteja aiemmin, anteeksi kun on kestänyt vastata, mutta kokeilepa cast iron chimnea :) ja sana tosiaan on chimnea, ei chimn, johon olisin lisännyt suomalaisen taivutusmuotopäätteen ;)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!