jovela

jovela

maanantai 1. huhtikuuta 2019

Hektinen huhtikuu

Mukavaa alkanutta viikkoa! Tänään on taas omavaraisuudesta kiinnostuneiden bloggaajien kimppa-aihepostauksen vuoro ja aiheena on mm. kivat kirjat ja ohjelmat, jotka ovat kutakin inspiroineet. Muiden blogirinkiläisten linkit löytyvät taas postauksen lopusta. Aloitan oman osuuteni kuulumisilla ja kuluneen viikon puuhilla.

Aikansa kutakin

Ihan ensiksi kerrottakoon, että tämän blogin taival on tulossa päätökseensä. Näin on. Olen taistellut viime vuoden puolella ja vielä alkuvuodesta ajankäyttöhaasteiden parissa leipätöiden viedessä suurimman osan arjestani ja vähän viikonlopuistakin, jolloin on hoidettu myös kaikkea kotiin liittyvää. En ole juurikaan kyennyt uppoutumaan muuhun elämiseen, siis tähän meidän hieman erilaiseen arkeen, saati blogin ylläpitoon toivomallani tavalla. Olen pähkäillyt asian kanssa niin pitkään, ja joku ratkaisu asiaan oli tehtävä. Nyt se on tehty. Päivitän blogia täällä vielä tämän huhtikuun ajan.

Tänään on aprillipäivä, mutta en silti sano aprillia, aprillia! Tässä oli kuitenkin puolet totuudesta. Suonette siis anteeksi, että kerroin tästä asiasta aprillipäivän hengessä, pilke silmäkulmassa, sillä kiusaus oli liian suuri sivuuttaakseni aprillipäivän tuomaa jekkuilumahdollisuutta! Leipätöitä en ole lopettamassa, mutta kohtuullistan niiden osuutta päivässä. Blogi ei ole lopettamassa, mutta blogin osoite muuttuu, sillä en millään jaksa uudistaa tätä vanhaa blogipohjaa 500 postauksen kuormallaan. Haluan jatkaa tätä tarinaa uudelta puhtaalta pöydältä ja sen kautta keskittyä intensiivisemmin siihen elämään, jota tulimme tänne elämään 6 vuotta sitten, sen 6 vuoden kokemuksen vahvistamalla äänellä. On niin hirmuisen paljon kaikkea sellaista, josta haluaisi oppia lisää, oppia uutta, ottaa selvää, vertailla, tutkia ja kysyä, ja sen kautta jakaa saatua tietoa myös muille asiasta kiinnostuneille. Keskitymme jatkossa enemmän tähän omavaraisempaan, omatoimisempaan ja yksinkertaiseen arkeen, johon liittyvistä jutuista kerromme aihealueittain blogin rinnalla. Tämä on siis tavallaan uusi alku, josta kerron myöhemmin lisää, sillä päivitän kuulumisia tänne vanhaan blogiin vielä tämän huhtikuun ajan.

Hektinen huhtikuu

Ja hektistä kuuta tämä huhtikuu enteileekin positiivisessa mielessä. Puutarhakuume on poksauttamaisillaan mittarinsa, kaikki tasot ja pöydät täällä notkuvat taimia, siemenpusseja ja istutuspurnukoita, ja multasäkkejä on jonossa ja pinossa niin sisällä kuin ulkonakin. Omituisia läjiä ilmestyy omituisiin paikkoihin kyläilijöiden ihmeteltäviksi - tosin taitavat meidät niin hyvin tuntea, ettei ihmetyskynnykset ihan pienestä ylity. Ei, vaikka vierashuoneen sängyllä olisi eskarilaisen korkuinen pino kierrätyspaperia.


Tuohon on kyllä ihan hyvä syy, että miksi tuollainen kierrätyspaperipino tuolla on. Lähinnä varmaan, koska muualle ei mahdu, mutta nämä paperit tulevat uusien istutusalueiden pohjiksi estämään maassa olevien muiden kasvien pääsyn uusille mullille, jotka on tarkoitettu uusille kasvateille. Pari sunnuntaita sittenhän kerroin puutarhamokistamme ja toimimattomaksi koetuista jutuistamme, joista yksi oli erilaiset kasvunestokankaat ja juurimatot. Niiden tilalla toimii ihan yhtä hyvin, ellei paremminkin vaikkapa tällaiset erinäisistä toimituksista säästetyt pakkauspaperit. Topakka kerros märkänä maahan ja siinäpä se.

Sitä ennen tosin saamme osaksemme jokseenkin happamia mulkaisuja talon koirilta, joiden päiväunipaikasta on vallattu alue typerille, rapiseville papereille.

Tuossa mainitussa puutarhamokien postauksessa oli myös kitinää halvoista kennolevykasvihuoneista ja pari havainnoillistavaa kuvaa niiden kelpoisuudesta. Päivitin sinne eilen yhden lisäkuvan, kun isäntä irrotti kirotusta kasvihuoneesta ne haperoituvat 4 mm paksuiset kennolevyt. Tästä näette kuvan yhdestä puretusta levystä. Kuva todellakin kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, jotka olisivat muutenkin ihan painokelvottomia. Kuva saattaa järkyttää herkimpiä kasvihuonehaaveilijoita.

Ruukkuyrttitarha

Edelleen, samaisessa postauksessa mainitsin laakeat istutusmaljat, joissa olen yrittänyt kasvattaa yrttejä huonolla menestyksellä. Enää se ei niin sanotusti maksa vaivaa, joten tänä vuonna kasvatuslaatikoiden lisäksi teen yrttitarhan suuriin saviruukkuihin. Muualle nämä eivät enää mahtuneet, joten ruukut ovat nyt vallanneet ruokapöydän keskilinjan.


Isännän ilme olisi ollut tallentamisen arvoinen kun ilmoitin laittavani munia ruukkuihin, ja laitoinkin. Meillä oli ylimääräisiä munia, jotka saavat maantua ruukkuihin ja tarjota sitten yrteille ravinteita, Tämähän on vanha puutarhaniksi, munat ja multa. Myös tomskut saavat meillä munat pohjamultiinsa sitten kun tomskujen on aika muuttaa ulos. Tänä vuonna laitan yrteille myös nimenomaan yrttimultaa, jota valmistaa Kekkilä. Meillä on aikalailla yrttiteemaisuutta ilmassa tälle satokaudelle ja haluan kokeilla millaista satoa saadaan kun tehdään mahdollisimman hyvät kasvuolosuhteet yrteille, vaikka sadot ovat aiemminkin olleet hyvät. Mullan sekaan laitoin myös luonnonmukaista Seramis-savirouhetta, jonka avulla kastelutiheystarve laskee ja yrtit eivät kärsi mahdollisen kuuman kesän tuomista haasteista niin paljon kuin kahtena aiempana kesänä on käynyt. Muista kastelukiteistä kuin biohiilestä ja luonnonmukaisesta savirouheesta olemme jo luopuneet kokonaan, sillä monet helmimäiset kastelukiteet sisältävät mikromuovia. On olemassa myös turpovia kastelukiteitä, jotka eivät kuormita luontoa, joten jos käytät niitä valkoisia kastelukiteitä, jotka turpoavat vedessä, kysäise myyjältä onko ne luontoystävällisiä vai eivät - jos siis sitä ei erikseen mainita, kuten täällä.


Siinäpä se sitten on, komea ruukkurivi keskellä tuvan pöytää. Kylvettynä on timjamia, basilikaa, tilliä, meiramia, lipstikkaa ja persiljaa. Meillä kasvaa suunnilleen tusinaa eri yrttiä puutarhassa tänä kesänä, joista osa näissä isoissa ruukuissa. Ruukun koko hahmottuu tuosta kuvasta, jossa on tulitikkuaski edessä.


Esikasvattamon uutisia

Lidlissä oli hauskoja, pyöreitä kesäkurpitsapalloja. Ostin yhden, jotta saan sieltä siemenet multaan. Oli hieman raaka kesäkurpitsa ja siemenet tuntuivat heppoisen keskeneräisiltä, mutta katsotaan nyt lähteekö niistä joku kasvamaan ja tekeekö satoa. Jos kyseessä on hybridilajike, ei satoa tule.

Viereisessä kuvassa on ensimmäisiä punasipulin taimia, jotka on kasvatettu omista siemenistä viime vuoden sadosta. Näidenkin kohdalla saa jännätä pääsevätkö satoon saakka. Jos ei, niin syödään sitten varret ruohosipulina.


Aiemmin kylvetyissä yrteissä alkaa olla tungosta. Nuo erikseen kasvatetut ovat sellaisia yrttejä, joita laitamme luontaisiksi tuholaistorjujiksi muiden vihannesten kasvatuslaatikoihin. Olen kovasti tutustunut serkkuni kanssa tässä viime viikkoina yrttien ihmeelliseen maailmaan, ja koostan niistä oman jutun uuteen blogiin muillekin iloksi. Yrteistä on niin moneksi!

Naapurikuvassa on sitä uuniperunaa. Olemme niiden kanssa hieman lirissä. Kasvavat niin älytöntä tahtia, ettei ikkunakeinuhylly enää riitä, kun versot ottaa ylempään hyllyyn kiinni. Ulos ei voi viedä, kun öisin on vielä vaihtelevasti pakkasta, eikä nuo taimet mahtuisi enää pleksilasinkaan alle kasvatuslaatikoissa. Saas nähdä miten käy näiden kanssa. Mitään opittavaa tämän suhteen ei siinä mielessä ole, että riskillä mentiin alusta alkaen. Uuniperunat päätyi multiin, koska ruokaan varatuista uuniperunoista jäin muutama yli ja ne alkoivat puskea ituja siihen malliin, että tuuppasin ne kompostorin sijaan multaan. Tuo kasvun tahti kyllä yllätti. Ihan hurjia tyyppejä.


Tällä viikolla on myös laitettu hyötykukkien siemeniä esikasvatukseen viitisenkymmentä purkillista. Tuolla on auringonkukkaa, samettikukkaa ja köynnöskrassia. Naapurikuvassa on toinen liritystilanne päällä. Kevätkukkien sipulit unohtui laittaa maahan syksyllä ja yritin säästää ne jotenkin. Alkoivat sitten puskea vartta omia aikojaan liian aikaisin ja kukkasipulit oli pakko laittaa multaan. Toisessa laatikossa, joka ei näy kuvassa, on sellaisia kukkasipuleita, joissa on jo täysmittaiset varret. Nämä tässä sentään ovat vielä aika pieniä. Ovat varaslähtijät nyt sitten kuistilla kokeilemassa onneaan.


Sitten olisi uutisvuorossa pesusienikurkku, joka on nyt selvinnyt pidemmälle kuin viime vuonna, kop, kop. Tämä ja sen kaksi muuta kaveria tuntuvat olevan hyvässä voinnissa ja kasvavat napakasti tukikeppiä pitkin kiipeillen. Josko tänä vuonna saataisiin ne ensimmäiset itse kasvatetut, oikeat pesusienet? Olisi kyllä mahtavaa!


Kotipuutarhurin jännittävästä elämästä siirryttäköön hourujen hommiin. Aikuiset ovat askarrelleet. Meinasin, että nyt kun itse nikkaroidaan kierrätysikkunoista kaksi seinäkasvihuonetta kirotun kasvihuoneen tilalle, pyrittäisiin tekemään ne ensiyrityksellä suunnilleen oikein. Tätä varten askartelimme paperista ja pahvista mallikasvuhuoneen oikeilla mittasuhteilla. Tuosta sitten voi laskea paperille montako tukitolppaa ja lautaa missäkin mitassa ja mitä muuta tarvitaan ja minne, jotta kasvihuone vastaisi oletettua muotoaan myös rakennettuna, eikä tarvitsisi keskeyttää puuhaa huomattuaan jonkin oleellisen puuttuvan.

Kalat taas ovat pikainen inspis yrttien kylteiksi, jotta erotan mitä mihinkin purkkiin tuli kylvettyä. Tuolla ulkona ei kevyet lippulappuset pysy ja tikkuihin laitetut kyltit tai pelkät vuollut kepit ovat myös olleet huonoja ratkaisuja. En tiedä kuka niitä kävi viime kesänä kiskomassa, kun itse taimiin ei ole koskenut, mutta jonkun mielestä taimikepit ovat kivoja leluja. Hieman epäilen syylliseksi mainiota naapurin kissaa, joka käy meillä lämmittämässä isännän kanssa saunaa ja saattaa itsekin piipahtaa lauteilla. Mainio mirri kerrassaan, jota täällä ulkopehtooriksikin kutsutaan, sillä hän pitää myös meillä tiluksen hiiret ruodussa, mutta samainen kissakaverimme saattaa olla myös taimimerkkimysteerin takana. Nyt laitan yrteille tuollaisia painavampia savikaloja, jotka on tehty kaulitusta askartelusavesta kalamuotilla. Jospa Saunakissa Santeri ymmärtäisi yskän.


Inspiroivia kirjoja, sarjoja ja muuta viihdettä

Mutta sitten niihin kirjoihin ja muihin suosituksiin. Meillä on paljon omavaraisempaan ja omatoimisempaan elämään liittyviä kirjoja, joten otin tähän mukaan vain niitä kirjoja, jotka ovat esillä, ja joita käytetään usein. Mukana on pari herttaista ja hyödyllistä sarjaakin, joita ei tietääkseni ole esitetty Suomessa ja yksi omavaraisuuteen ja varautumiseen liittyvä kuunnelma, joka on kuunneltavissa Ylen Areenassa.


KIRJAT

Näistä kolmesta omavaraisuuteen liittyvästä kirjasta kaksi ensin mainittua ovat olleet meillä jo ennen kun ostimme Jovelan. Ensin mainittu on se tanskalaisen maajussin oma suosikkikirja ja viimeksi mainittu on kotimainen omavaraisuudesta kokemuspohjaisena kertova kirja. Kuvassa näkyy sarjoja, joista kerron alempana.


Kuvassa:
The new complete book of selfsufficiency: John Seymour
The backyard homestead: Carleen Madigan
Unelma omavaraisuudesta: Maria Österåker

Yrtteihin liittyviä kirjoja meillä on useita, olen yrttihullu kotipuutarhuri. Louhisaaren linnan talousreseptikirja on oikeastaan enemmänkin viihdettä. Se sisältää melkoisen hupaisia vanhoja ohjeita erilaisten vaivojen hoitoon. Olemme passanneet kirjan ohjeet. Jos peräpukamat vaivaisivat, tuskin laittaisimme poltettua korkkia pellavatupossa sinne minne aurinko ei paista tai istuisimme höyryävän hevonkakkahauteen päällä pitkin päivää, eikä lasten lääkintä väkiviinalla vaivaan katsomatta kuulosta ihan nykyaja ajatusmallin mukaiselta hoitokeinolta. Minun yrttini - kirja on lahja yhdelta blogimme lukijalta ja se on lempikirjani aiheesta. Kirja on lumoavan hurmaavan erilainen tieto-opas yrteistä. Aloesta öljypuuhun (kuvassa avoinna) taas on kooste 1500-luvulla eläneen Mikael Agricolan mainitsemista kasveista ja sisältää mielenkiintoista perinnetietoa kauniine kuvituksineen.


Kuvassa:
Aloesta öljypuuhun - Suomen kielellä mainittuja kasveja Agricolan aikaan: Kaisa Häkkinen ja Terttu Lempiäinen
Louhisaaren linnan talousreseptejä (n. 1770-1850): Jouni Kuurne
Minun yrttini - Kirja yrteistä ja yrttiruuista: Annemarta Borgen
Anis ja iisoppi - Vanhoja lääkekasveja: WSOY

Tässä on kaksi "puutarharaamattuani" joihin tukeudun kun pähkäilen omien kasvattien kanssa. Keittiöpuutarhuri sisältää oikeastaan kaiken mahdollisen tiedon ja pidän tätä kirjaa yhtenä parhaana kirppislöytönäni. Uutuuttaan natiseva kirja maksoi muistaakseni 2,5 € tammisaarelaisella kirppiksellä, aikana ennen kun olimme ostaneet Jovelan. Kodin puutarhan sain lahjaksi ystävältä, joka sen oli jostain kirpparilta löytänyt, ja kirjan kautta avautuu 1940-luvun kotipuutarhureiden maailma. Paljon hyviä vanhan ajan vinkkejä, mutta myös karua puutarhuroinnin historiaa. Tuholaistorjuntaan kirjassa suositellaan "viimeisintä sanaa tuholaistorjunnassa, vaaratonta DDT:tä" joka nykyaikana on tietenkin kielletty, koska se ei ollutkaan vaaratonta.


Kuvassa:
Keittiöpuutarhuri - Vihannekset, mausteet ja marjat: Lena Israelsson
Kodin puutarha, WSOY 1945 T Salonen ja K. Jaatinen

Nämä kirjat ovat samaan aikaan kotitalousniksejä ja historiaa. Ennen osattiin ottaa tilanteet haltuun, kun ei muutakaan vaihtoehto ollut. Viimeisenä mainittu household hints on kulkenut matkassani jo 20 vuotta ja ostin sen joskus silloin tanskalaiselta kirpputorilta. Kirjassa on paljon nykyaikana käypiä yksinkertaisia niksejä yhteen jos toiseen kotoisaan haasteeseen, vaikka itse en olekaan vielä törmännyt tarpeeseen valkaista perunoita!


Kuvassa:
123 sotavuosien ruokaohjetta:  Jouni Kallioniemi
Sotavuosien konsteja ja korvikkeita: Jouni Kallioniemi
Sota-ajan keittokirja: Elin Sjöström
Hyvä ruoka, keittokirja vaatimattomille kodeille: Helsingin uusi kirjapaino 1910
Kasviskeittokirja vuodelta 1911: Edward Baltzer
Household hints vuodelta 1933: The Chicago Daily News

Sitten on vielä isännän omia sepäntöihin ja taontaan liittyviä kirjoja, joista itse olen lähinnä vaan ihaillut kuvia, ja kysellyt josko isäntä voisi jonkun kirjoissa esitetyn jutun meille takoa.


Kuvassa:
The artist blacksmith: Peter Parkinson
Forged architectural metalwork: Peter Parkinson
Creative blacksmithing: Peat Oberon
Blacksmithing projects: Percy W. Blandford

Sarjat: BBC, (2 ensimmäistä löytyy myös youtubesta)

Nämä kolme ovat lemppareitani, ja ne löytyvät myös viihdekaapistamme DVD:nä. Oikeita hyvän mielen sarjoja, joissa yhdistyy historia ja kotoilu niin ihastuttavalla tavalla, että suosittelen lämpimästi!Wartime kitchen and garden - miten pärjättiin ja mitä kokkailtiin sota-aikana, kun kaikesta oli pulaa ja puutarhan piti tuottaa ruokaa, joka muuten oli kortilla. Hurmaava sarja!
Wartime farm - sosiaalinen historioitsija ja 2 arkeologia kokevat vuoden ajan sota-ajan elämää sarjaa varten kunnostetulla ja aikalaisvarustetulla farmilla, jossa kaikki tehdään sota-ajan keinoin ja välinein. Hurmaava sarja! Wartime Farmin lisäksi BBC on tehnyt myös muita aikalasisarjoja samalla porukalla ja samassa hengessä, kuten Edwardian Farm ja Victorian Farm, joita voin suositella myös lämpimästi!
The Victorian kitchen - Hurmaava kurkkaus viktoriaaniseen aikaan (1837-1901) keittiön kautta. Ruth Mott kokkaa viktoriaanisia ruokia sen ajan keittiössa ja välineillä.

Kuunnelma

Vaikka pidänkin eniten vanhaan tyyliin tehdyistä ja vanhoista hyvistä jännäreistä, tämä kuunnelma jaksaa hymyilyttää. Kuunnelmassa hyvää tarkoittava naapuri "Hamsteri" opastaa maalle muuttanutta nuorta perhettä talvivarastojen kerryttämiseen ja talvesta selviytymiseen. Perheen isä innostuu, vaimo ei niinkään. Varsinkaan kun ruokakomeroon pitäisi saada mahtumaan talvivaraksi mm. 120 kiloa toppasokeria..

Hamsterit: Veikko Huovinen, kuuneltavissa Yle Areenassa, rooleissa mm. Miia Nuutila, Juhani Niemelä ja Taisto Reimaluoto. "Elämä ei ole toivotonta kun ihmisellä on hyvät talvivarastot! Hamsterit on hersyvä ja elämänmyönteinen kuunnelma ystävyydestä ja toiveikkaasta talvimielestä."

Janoatko lisää samaa aihetta?

Tässäpä taas lista kaikista tämän aiheen tiimoilta postauksen tänään julkaisseista, omavaraisuudesta kiinnostuneista bloggajista. Kylläpä meitä taas hemmotellaan, näistä riittää taatusti mahtavan mielenkiintoista luettavaa koko viikoksi! Muuten, jos joku linkki ei toimi, ei hätää! Käyn kyllä tänään päivällä nuo kaikki läpi ja korjataan jos ei toimi. Aina ajastukset eivät mene nappiin ja ennakkolinkki ei sitten ota toimiakseen.

Urban Farming
Harmaa torppa
Tsajut 
Sarin puutarhat
Korkeala
Jovelan talopäiväkirja
Maalaiskaupungin piha 
Riippumattomammaksi 
Kohti laadukkaampaa elämää 
Metsäläisten elämää
Sorakukka
Laura eli Javis
Maatiaiskanasen Elämää 
Rakkautta ja maanantimia
Palokankaan pientila
Alussa oli Vehkosuo
Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogi
Pienenpieni farmi
Iso-Orvokkiniitty
Villa Koira
Mrs Sinn
Torpan Tyttö
Ku ite tekee
Luomulaakso 
Saman otavan alla
Caramellia 
Airot ulapalla 
Villa Kotiranta

Mitä lämpimin terveisin aprillipäivänä 2019

Jovelan Johanna


44 kommenttia:

 1. Nyt kyllä säikäytit pahasti. Menin lankaan, vaikka tiesin mikä päivä on. Ei saa säikytellä tuolla tapaa :)

  Hyötykasviyhdistys myy noiden pyöreiden kesäkurpitsoiden siemeniä. Meillä kasvoi niitä viime vuonna ja laitan varmaan pussin loput tänä vuonna kasvamaan. Teimme yhdestä pyöreästä kesäkurpitsasta Halloweenlyhdyn, se toimi siinäkin kivasti.

  Hamsteri on todella mainio kirja. Mies kuunteli sen kirjana, mutta onhan kuunnelma aina kuunnelma ja Ylen kuunnelmat ovat todella laadukkaita. Pitää varmaan kuunnella se uudelleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori ;) Piti hieman jekkuilla kun osui aprillipäivä kohdilleen ;)

   Olen nähnyt noiden pyöreiden kesäkurpitsojen siemeniä, muttei ole tullut hankittua, mutta nyt kun näin tuollaisen pallon, ajattelin kokeilla josko lähtisi kasvamaan. Näinkin puutarhahulluus oireilee, kauppareissulla vihannesosastolla ;D

   Poista
 2. Yrttikirjat ovat kiinnostavia, juuri nyt olen itse ollut enempi lehtien varassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Minun yrttini on sellainen kirja, jota suosittelen lämpimästi yrteistä kiinnostuneille. Se on niin kauniisti kirjoitettu, että välillä ihan unohtaa kyseessä olevan informatiivinen opas :)

   Poista
 3. Kiitos hyvistä vinkeistä. Silmääni pisti heti ensimmäisenä The Victorian Kitchen ja Wartime Farm. Historia ja ruoka/viljely kiinnostavat aina. Postauksesi on niin pullollaan kaikkea ihanaa, että pitänee lukea se vielä pariin kertaan, että varmasti muistan kaiken ja taidanpa laittaa muutaman kirjankin muistilistalle. Osa minulle jo on, mutta kirjoja ei voi koskaan olla liikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo molemmat ovat aivan ihania. Wartime farm oma suosikkini. Kukkaa myös se wartime kitchen & garden. Se on tehty muistaakseni joskus 90-luvulla ja nyt jo edesmennyt Ruth Mott, joka siinä kokkailee ja kertoo sota-ajan muistojaan keittiön kautta, oli aikoinaan kartanossa keittiöpiikana, sittemmin taloudenhoitajana. Aisaparina hänellä on entinen kartanon puutarhuri ja ohjelma on yhdistelmä draamaa ja dokumenttia. Ruth Mott on myös pääroolissa siinä Victorian kitchenissä :)

   Poista
 4. Olipas taas ihana postaus, vaikka postauksen alku aiheuttikin pientä paniikkia. Ei saa säikytellä! 😀

  Rakastan kirjoja ja nuo sinun kirjasi näyttivät juuri sellaisilta, joita olisi kiva päästä selailemaan. Kaikki vanhat niksit ja vinkit kiinnostavat erityisesti.

  Täällä taistellaan kissan kanssa ruukkukasvimaan herruudesta. Minä virittelen kaikenlaista pitämään kissaa pois armaiden taimieni kimpusta ja kissa käy kaivelemassa multia. En osaa sanoa kumpi tätä kilpaa johtaa tällä hetkellä...

  Aurinkoista kevättä Jovelaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olinpas ilkeä ;)

   Meillä ei olisi toivoakaan pitää taimia tai mitään kasveja kissojen kanssa samassa tilassa. Nuo kaksi tuholaispuutarhuria kaivaisivat kaiken ylös vaikkei selkää kääntäisi :D Tsemppiä sinne taimiston valtiattaruuteen ;)

   Poista
 5. Minä menin myös ihan lankaan, että heilahti. Nuo kalat vaikuttavat hyvältä idealta. Toimisikohan suolataikina yhtä hyvin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aprillia, aprillia ;)

   Suolataikinan suhteen olen vähän epäileväinen. En ole kokeillut, mutta kun matskuna on suola, jauho ja vesi, niin epäilen, ettei ne kestäisi ulkona. Kun sade tulee, saattaapi olla suolaista taikinaa mullassa ;)

   Poista
 6. Noi BBC:n videot on huippuja, sain niitä isot määrät joululahjaksi, katsellaan lasten kanssa niitä talvi-iltoina uudelleen ja uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama täällä! Katson noita kaikkia aina vaan uudelleen ja uudelleen, ja usein tosiaan syksyllä ja talvella. Tosin tuo wartime farm on sellainen, että sitä tulee katsottua keväälläkin, kun siinä elellään koko vuodenkierto läpi :)

   Poista
 7. Ihania sarjavinkkejä, täytyy ehdottomasti testata!

  VastaaPoista
 8. Nämä sinun postauksesi ovat aina kerta toisensa perään oikeita inspiraatiopläjäyksiä! Ja miten vaikuttaa jotenkin niin tutulta, että viljelmät alkavat jo valloittaa tilaa kotoa ruokapöytää myöten... :)

  Ja todellakin sait jekutettua! Että mukavaa aprillipäivää vaan sinnekin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos :)

   Tässä pitäisi vielä kuukauden päivät varmaan a i n a k i n pärjätä sisätiloissa kaikkien kasvattien kanssa, joten ahdasta tulee - ja on jo. Mutta kyllähän aina vielä muutama purkki lisää mahtuu.. ;)

   Poista
 9. Meinasin lopettaa lukemisen heti alussa ja siirtyä suoraan kommentoimaan...

  Osa kirjoista joita esittelit on viime aikoina tullut vastaan eritilanteissa. Joten pakko ehkä perehtyä muutamaan tarkemmin. Kiitos! Varsinkin siitä, että jaksat jatkaa matkaa...

  VastaaPoista
 10. Voi ei :D

  Nuo omavaraisuuskirjat ovat kaikki omalla tavallaan hyviä. Toki tuo backyard homestead meidän katsantokannalta on jenkkimausteinen, kun siellä on kirjoitettukin, mutta John Seymour brittinä on jo lähempänä monella tapaa suomalaisia mahdollisuuksia ja sitten tuo Vaasan suunnilla asustelevan Maria Österåkerin kokemukset perheineen on jo oman maan omavaraisuuskokemuksia.

  Lopettaminen ei ole ollut mielessäkään. On vaan tuntunut harmilliselta, kun on liukunut kauemmas siitä millaista elämää on ollut ajatuksena elää täällä ja ettei ole ollut aikaa ja mahdollisuuksia ylläpitää blogiakaan haluamallaan tavalla. Tämä omavaraisuudesta kiinnostuneiden bloggaajien kuukausipostausjuttu on ollut omalta osalta inspiroimassa takaisin oikealle tielle, joten kiitos teille :)

  VastaaPoista
 11. "Voi ei!" kuului aluksi myös tästä suusta, mutta onneksi olikin aprillia. Kiitos seikkaperäisistä vinkeistä - monikaan muu ei ollut näin antaumuksella jaksanut suositella omiaan. Minulla Osku ja kaveri (lue harakat) nyppivät pois ensimmäisenä kesänäni täällä kasvimaan tikut ja muut merkit sekä söivät kaikki istuttamani siemenet mitä löysivät. Jopa 15 senttiset papujen alut oli järjestelmällisesti nostettu ylös. Pidin heille puhuttelun ja suojasin enemmän seuraavana kesänä ja nyt yhteiselo jo sujuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai teillä harakat kiskoi keppejä! No se voisi olla täälläkin potentiaalinen syyllinen, vaikka tuo kyläilevä kissa hyvin pitääkin myös lintuja poissa sieltä missä niitä ei kaivata, mutta ihan 24/7 päivystystä sentään ei täällä pidä ;)

   Poista
 12. Heh, minäkin ehdin jo hetken aikaa miettiä, että ai kun kiva, lopetat juuri kun löysin blogisi :D Onneksi et sentään. Olipas perusteellinen postaus, pitää varmaan palata myöhemmin lukemaan toisen kerran ihan ajatuksella. Tilanpuute uhkaa myös täällä, kunhan aloitan seuraavan taimierän koulimisen. Ja meilläkin kaikki tikut ja muut nimilaput häviävät ruukuista, tosin syylliset tiedetään varmasti: lapset. Maalarinteippi purkin kylkeen on toimivin ratkaisu sisätiloissa oleville pikkutaimille. Isompina ja ulos istutettuina ne jo erottaa toisistaan ulkonäönkin perusteella. Kasvimaalle ei voi laittaa mitään merkkejä, jos ei vedä harsoa päälle tai kanaverkkoa/risuja ympärille. Siellä on lasten lisäksi myös koira, jänikset ja harakat tuhoamassa kylvöksiä. Pitää vain yrittää olla tuholaisia luovempi ja tarkempi suojaamisessa. Aurinkoista huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen ottanut tavaksi kirjoitella esikasvatuspurkkien kylkiin liitutussilla kasvatettavien nimet tai jonkun lyhenteen. Sekin toimii kivasti ja ne merkinnät saa sitten pyyhittyä pois kun taimet siirtyvät muualle :)

   Aurinkoista kevättä myös sinne :)

   Poista
 13. Aina mielenkiintoista luettavaa sinulla! Ja oikein lohduttavaa kokeilua kasvipuolella, sitähän se on ja sehän se just tuo innostuksen kaikkeen. Ihan olisi tylsää, jos vuosi vuodelta menisi jonkun käsikirjan mukaan. Onnea myös uuden kasvihuoneen tekoon, tulkoot siitä toimiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhuroinnissa on ehdoton suola se, että voi epäonnistua niin monella tavalla siinä missä onnistuakin. Pysyy nöyränä ja mielenkiinto hommassa :D Tosin jos joku oleellinen menisi poskelleen, joku tomaatit, yrtit, porkkanat tai perunat, niin kävisi kyllä luonnon päälle.

   Seinäkasvihuoneen suhteen olen toiveikkaan positiivinen. Niistä ei mitenkään voi tulla huonompia kuin aiemmat :D

   Poista
 14. Byäääh, porun vallan meinasin päästää - onneksi kuitenkin aprillasit. Luen edelleen jokikisen postauksesi,vaikka harvakseen kommentoinkin; oot yks parhaista bloggaajista ♡ ettäs tiiät.

  Tänä vuonna meillä ei ole niin ainuttakaan kippoa eikä ruukkua itämässä; meinaan ostaa valmiina taimina. Oon keskittänyt energiani lastemme pirttiviljelyjen (lue: 8 lastenlasta, 1-14 vee) hoivaamiseen. Ja siinä sitä sarkaa kuule riittää :D

  -Ku ei nyvvaan tulis silti lipsahdettua, kun tää sun tapas kirjoittaa näistä taimiasioista(kin) on turhanki innostava...
  Hallituksin Keekis

  VastaaPoista
 15. Voi Keekis! <3 ihanaa kuulla susta! Ihan kuule viime viikolla keräsin niitä Hildureita uudelleen jatkojalostukseen ja olit tietty mielessä :)

  Pirttiviljely kuulostaa sen verran haastavalta puuhalta, että siinäpä on savottaa kerrakseen!

  Halaus ja rutistus sinne!

  VastaaPoista
 16. Ihania kirjoja sinulla siellä !

  VastaaPoista
 17. Onpa iso liuta kirjasuosituksia! Kiitos niistä :) Voipi olla, että kun alan plaraamaan tarkemmin vanhempieni talolta pakkaamiani vanhoja kirjoja läpi, noista osa löytyy sieltä seasta.
  Kasvihuonehaaveilija täällä on haaveksinut vanhoista ruutuikkunoista ja niistä tehdystä kasvihuoneesta. Ikkunat oikeastaan jo onkin olemassa, enää puuttuu tekijä... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mä kun melkein tunnontuskia kärsin, kun en joutanut kaivelemaan kaikkia kivoja kameran syötiksi ;D

   Jos teillä on jo ikkunat valmiina, niin sehän on jo puoli voittoa! Meillä kesti aika kauan, että löytyi sopivia ikkunoita riittävä määrä seinäkasvareille.

   Poista
 18. Säikähdin ihan tuota blogin lopettamisilmoitusta. Vaan joskus tosiaan on hyvä aloittaa puhtaalta pöydältä, koettu! Teillä on niin kovasti jo kasvamassa vaikka mitä, meillä ei niin laiteta, kun on niin vähän ikkunatilaa ja kasvavat vaan honteloiksi aina kaikki, jos liian aikaisin aloittaa. Olisi eri jos olisi kasvihuone, mihin viedä. Kirjasuosituksia ihan hirmusti, osa sentään löytyy omastakin kirjapinosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuleva blogi on itsellenikin sitten nro 3. Tätä blogia ennen oli blogi, jossa haaveiltiin vanhasta modernisoimattomasta talosta ja mitä kaikkea siellä voisi tehdä. Vissiin reilun 2 vuotta sitä pidin ja sitten kun löytyi tämä paikka, avasin tälle uuden blogin, joka ensin pohjautui 1. vuoteen, kun ei vielä asuttu täällä ja sittemmin tietty siitä, kun asuttiin täällä. Nyt olisi sitten vähän komekumspohjaisemman blogin vuoro, kun ollaan jo asuttu täällä 5 vuotta :)

   Poista
 19. Voi, miten säikähdin, että lopetat juuri, kun olen löytänyt blogisi!:) Kiitos kiinnostavista kirjavinkeistä! Aurinkoista huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuravettä ja silliä en sentään tarjoillut ;)

   Noista linkeistä löytyy monien muiden kirjasuosituksia, joihin kannattaa tutustua myös :) Löysin itse niin monta kirjaa lukulistalle, että tässäpä menee loppuvuosi lokoisasti kirjatoukkana ;D

   Poista
 20. Aamun lukija ihmettelee et miksi ette ole peittäneet kennolevyhuoneita talveks? Mulla on ollut vissiin jo 10v sellanen ja ei mitään vikaa. Suojaan kevytpeitteellä sen talveks aina.Täälläkin on työtä löytynyt ja se vie ajan niin et tänä vuonna en niin paljoa laita kasvamaan. Ja muutenkin erilaista syötävää kuin ennen,ajattelin antaa kyssäkaalille tilaa paljon ja jättää perunat,porkkanat ja punajuuret pois kokonaan,koska en niitä syö.Enemmän kesäkurpitsaa ja lehtikaalia ym.Ihanaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäi tähän laittamatta,et mun halpis kasvari maksoi reilut 300€ ja se kasattiin tosi tuuliselle pellolle ja nurkkiin upotettiin heti tukipuut,eikä ole tuuleen lähtenyt. Oven "luisto kouruihin" suihkasen kerran kesässä öljyä Eli kyllä halpiskin toimii :-)

   Poista
  2. Ihanaa, että teillä on toiminut :) Meillä ei ole, millään mittakaavalla ja tuo kasvari oli kyllä peitetty, muttei se näy tuossa kuvassa kunnolla, kun peite on läpinäkyvä. Osin kyllä näkyy jos tarkkaan katsoo ;)

   Tuossa meidän kasvarissa rakenne on erittäin heikko ja kennolevyt vielä heikompia. Ne ovat haurastuneet osin puhki, joten eivät pysy paikoillaan millään. Hintahan ei ole tietenkään se oleellinen juttu, vaan se mitä sillä rahalla saa. 4 mm kennolevyt ei ole tukevia ja jos rakennekin on halvinta mahdollista, niin ei se lopputulos kovin heppoinen ole ;)

   Poista
 21. Nämä sinun postauksen vetää aina ihan sanattomaksi, niin paljon kaikkea mielenkiintoista puuhaatte. Mahtavaa, että jatkat bloggaamista. Sinun blogisi on ollut ensimmäinen blogi jota olen koskaan lukenut, joten mukana ollaan oltu monta vuotta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)Ihanaa jos tulet mukaan sitten kun blogi siirtyy jatkamaan uuteen osoitteeseen :)

   Poista
 22. Huh, olipas jännä aloitus, khih. Ihanan pitkällä siulla jo pesusienikurkut. Pidetään peukkuja, että onnistuu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne kasvaa ihan huimaa tahtia nyt! Tuo tukikeppi on metrin mittainen ja ensimmäinen luffa on saavuttanut sen pään. Sormet ristissä saa olla ;)

   Poista
 23. Ihania kirjavinkkejä! Tekis mennä heti suoraan kirjakaupoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastostakin kannatta kysellä, niin tietää mikä on omaan makuun ennen kun hankkii ihan omaksi :)

   Poista
 24. Olipas hauskan monipuolisia kirjavinkkejä! Nuo vanhat puutarhakirjat on kivoja ja niissä on hyviä ja edelleen toimivia ideoita. Mutta tosiaan kaikkea ei enää voi suositella ;)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!